Ο μπακαλιάρος αποτελεί το κατ’ εξοχήν πιάτο της 25ης Μαρτίου, με την παραδοσιακή συνταγή να τον θέλει παστό, τηγανισμένο με κουρκούτι και φυσικά συνοδευόμενο με μπόλικη σκορδαλιά.
Πρόσφατα μοιραστήκαμε τα μυστικά για τον πιο πετυχημένο, τραγανό τηγανιτό μπακαλιάρο, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν προτιμούν όλη το συγκεκριμένο πιάτο.
Κάποιοι βρίσκουν τον παστό μπακαλιάρο αρκετά αλμυρό, άλλοι προτιμούν να αποφεύγουν τα τηγανιτά για λόγους υγείας, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που απεχθάνονται τη σκορδαλιά -κυρίως τα παιδιά. Βεβαίως, και ο χαμός που προκαλείται στην κουζίνα μας και η επακόλουθη λάντζα καθιστούν τον τηγανιτό μπακαλιάρο με κουρκούτι ένα «δύσκολο» πιάτο.
Μια εύκολη και πιο υγιεινή συνταγή είναι ο μπακαλιάρος με ντομάτα στο φούρνο, χωρίς κουρκούτι, ο οποίος συνοδεύεται τέλεια με πατάτες ή και οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό της επιλογής σας.
Το «μυστικό» για έναν επιτυχημένο μπακαλιάρο κοκκινιστό είναι φυσικά τα πολλά μυρωδικά, τα οποία θα δώσουν γεύση στο πιάτο σας.
Σε γενικές γραμμές προτιμάμε ξαλμυρισμένο μπακαλιάρο, αλλά εάν δε βρείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παστό. Θα πρέπει όμως να τον κόψετε σε κομμάτια και να τον αφήσετε για τουλάχιστον 24 ώρες να «ξαλμυριστεί» σε κρύο νερό (αλλάζετε το νερό τουλάχιστον 4 – 5 φορές μέσα στο 24ωρο). Επίσης, εάν χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο, περιορίστε το αλάτι στο ελάχιστο.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή για εύκολο μπακαλιάρο στο φούρνο με ντομάτα, του «Sintayes.gr»:
Μπακαλιάρος κοκκινιστός: Υλικά συνταγής
- 900 γρ. μπακαλιάροε, κομμένο σε κομμάτια, ξαλμυρισμένο ή παστό [*]
- 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε μικρά καρεδάκια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 3
- 2 κουτιά ντοματάκια κονκασέ
- 1 γεμάτη κ.σ. ντοματοπελτέ
- 1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
- 2 φύλλα δάφνης
- μπαχαρικά (4 καρφάκια γαρύφαλο, 1 ξυλάκι κανέλας, 6 κόκκοι μπαχάρι)
- 1/2 φλ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. τσαγιού κρασί
- 1/3-1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Μπακαλιάρος κοκκινιστός: Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε ένα μεγάλο πυρέξ.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν και μαλακώσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας, για 1 λ. Ρίχνετε το το ντοματοπελτέ και τη ζάχαρη και ανακατεύετε να διαλυθεί και να βγάλει τα αρώματά του.
- Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε, τα ντοματάκια κονκασέ, το μαϊντανό, τη δάφνη, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνετε. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λ περίπου. Τέλος προσθέτετε και τις σταφίδες, ανακατεύετε, κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά και αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης και το στικ κανέλας.
- Ρίχνετε τη μισή σάλτσα στο πυρέξ, στρώνετε από πάνω τις φέτες μπακαλιάρου. Στρώνετε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, φροντίζοντας να πάει παντού και να καλύψει το μπακαλιάρο. Ρίχνετε 1/2 φλ. τσαγιού νερό, καλύπτετε το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 25 λ.
- Ξεσκεπάζετε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20 λ ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα και το λαδάκι του. (Ελέγξτε αν απαιτείτε λίγο ακόμα νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος). Το αφαιρείτε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να «σταθεί» και το σερβίρετε με με πατατούλες baby βρασμένες με τη φλούδα τους ή άλλο συνοδευτικό επιλογής σας.