Ανήμερα της 25ης Μαρτίου οι κουζίνες... θα πάρουν «φωτιά» και το τραπέζι θα στρωθεί για το παραδοσιακό γεύμα της Εθνικής μας Εορτής, με τον μπακαλιάρο σκορδαλιά να είναι ο πρωταγωνιστής.
Αν έχετε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο ήδη, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να φτιάξετε το κουρκούτι και τη σκορδαλιά.
Αν πάλι δεν το έχετε κάνει, δείτε εδώ πως θα τον ξαλμυρίσετε.
Η συνταγή από τον σεφ Λάμπρο Βακιάρο είναι πανεύκολη, πεντανόστιμη και έχει μερικά μυστικά.
Βασικά υλικά
2 μεγάλα φιλέτα μπακαλιάρου ξαρμυρισμένου (1.400 με 1.600 γρ.)
Αρκετό ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Λεμόνια για το σερβίρισμα
Υλικά για το κουρκούτι μπύρας:
- 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 330 γρ. μπύρα παγωμένη
- 60 γρ. τσίπουρο
- 1 παγάκι
Υλικά για σκορδαλιά
- 900 γρ. πατάτες
- 3-6 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλ. Ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. ξύδι λευκό ή κόκκινο
- Αλάτι – πιπέρι
Κοουρκούτι: Εκτέλεση συνταγής
Στο μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε τη μπύρα και το τσίπουρο. Το τσίπουρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως μυστικό συστατικό, αφού δίνει το χαρακτηριστικό τραγανό αποτέλεσμα.
Έπειτα, βάζουμε σιγά - σιγά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Τέλος, προσθέτουμε το παγάκι, και μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, μπαίνει στην κατάψυξη.
Σκορδαλιά: Εκτέλεση συνταγής
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις βάζουμε να βράζουν στο νερό.
Ταυτόχρονα, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίζει να ζεσταίνετε το λάδι, το βγάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε στην κατάψυξη για να παγώσει.
Όταν γίνουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε καυτές στο μπλέντερ. Έχουμε κρατήσει λίγο από νερό που έβραζαν.
Ενώ, είναι στο μπλέντερ βάζουμε λίγο νερό, το ξύδι και χτυπάμε
Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και έξτρα από το νερό.
Βγάζουμε το παγωμένο λάδι από την κατάψυξη και προσθέτουμε σιγά σιγά μέσα στο μπλέντερ.
Έτοιμη η σκορδαλιά.
Το μυστικό για το τηγάνισμα
Το απόλυτο μυστικό για το τηγάνισμα είναι να έχουμε πολύ ζεστό λάδι και κρύο κουρκούτι.
Μόλις το λάδι κάψει, αλευρώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου, αν τα θέλουμε λίγο ξινά, τα αλοίφουμε με λίγο λεμόνι, τα βουτάμε στο κουρκούτι και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Πριν τα αφήσετε να ψηθούν, τα κρατάτε λίγο με την τσιμπίδα, ώστε να πάρουν λίγο χρώμα.
Δεν χρειάζεται να τα τηγανίσετε πάνω από 4 λεπτά.