Ελλάδα

Δύσκολος Οκτώβριος για τη Βόρεια Ελλάδα: «Μέτρα ή lockdown»

Αυστηρότερα μέτρα τώρα «αν θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown» ζήτησε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, την ώρα που δείχνουν να επαληθεύονται οι φόβοι των ειδικών.

Νωρίτερα από πέρσι θα «χτυπήσει» η πανδημία τη Βόρεια Ελλάδα, εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε συνδυασμό με τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να είναι μονόδρομος το lockdown.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σαρηγιάννης υπενθύμισε ότι η Βόρεια Ελλάδα δέχθηκε σφοδρό πλήγμα στο δεύτερο κύμα, πέρσι το φθινόπωρο και εκτίμησε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα».

Υπογράμμισε δε και ο ίδιος, την ανάγκη λήψης αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε το lockdown, ενώ επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά και οι υπόλοιπες περιοχές.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως η πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των κρουσμάτων θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, προβλέποντας ότι θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Ο καθηγητής του ΑΠΘ είχε μιλήσει νωρίτερα και στην ΕΡΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά για τη Θεσσαλονίκη:

«Είμαστε σε αυξητική πορεία εδώ και αρκετό καιρό στην Θεσσαλονίκη σε αντίθεση με την Αθήνα όπου υπήρχαν αυξομειώσεις και μια σταδιακή αποκλιμάκωση και περιμένουμε να επιταθεί από την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές Οκτωβρίου μπορεί να φτάσουμε και παραπάνω από την κορύφωση του 3ου κύματος, κοντά στα 500 κρούσματα».

Εξήγησε, όμως, ότι λόγω των εμβολιασμών τα πράγματα θα πάνε καλύτερα σε σχέση με το τρίτο κύμα, επισημαίνοντας πως «δεν θα έχουμε βαριά νόσηση στον ίδιο βαθμό». «Οπότε», συνέχισε, «πρέπει να διαχωρισθούν τα κρούσματα και η βαριά νόσηση».

Ο ίδιος, τέλος, πρότεινε μέτρα που μπορούν να ληφθούν ενόψει του χειμώνα που θα οδηγήσει σε κλειστούς χώρους. «Είναι βασικό», υπογράμμισε, «να υπάρχει καλός εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και όπου δεν μπορούμε να το διασφαλίσουμε αυτό, είναι απαραίτητο να υπάρχει η δυνατότητα απολύμανσης του αέρα, σε χώρους εκπαίδευσης αλλά και στην εστίαση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άτυπο ντιμπέιτ Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη – Γιατί δεν συμμετείχε η Γεννηματά
«Μπλόκο» Αρείου Πάγου στους αντιεμβολιαστές: Τέλος το αυτόφωρο για εκπαιδευτικούς και γιατρούς
Chevron Right