Σήμερα Παρασκευή 9 Ιουλίου, ανακοινώθηκαν με SMS οι βαθμολογίες βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι τώρα περιμένουν τις βάσεις 2021. Νέες εκτιμήσεις θα υπάρξουν μετά την ανακοίνωση των βαθμών και την επεξεργασία των στοιχείων.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αναρτήθηκαν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr, ενώ οι βαθμοί θα σταλούν με sms σε όσους έχουν κάνει αίτηση έως την Τρίτη 6 Ιουλίου στο smsresults.minedu.gov.gr.
Με τα στατιστικά στοιχεία των φετινών βαθμολογιών τα οποία θα ανακοινωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο σχετικά με τη διακύμανση των βάσεων, για την άνοδο των οποίων- αν όχι σε όλα, τουλάχιστον στα 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων – συμφωνούν όλες οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Πάντως, φέτος, οι υποψήφιοι όπως φαίνεται από τα στοιχεία των βαθμολογικών κέντρων, πήγαν διαβασμένοι στις εξετάσεις, και αυτό σύμφωνα με ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα», αναμένεται να ανεβάσει τον γενικό μέσο όρο, άρα και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Επίσης, συγκριτικά με πέρυσι, οι υποφήφιοι με βαθμολογίες κάτω από 10 φαίνεται πως ήταν λιγότεροι φέτος, ενώ οι αριστούχοι και οι βαθμολογίες άνω του 16 κυμαίνονται στα ίδια ποσοστά. Καλύτερες επιδόσεις αναμένονται φέτος στα Μαθηματικά, αλλά και στη Φυσική και τη Βιολογία, που είναι μάθημα-«κλειδί» για τις ιατρικές σχολές και τις ανθρωπιστικές σπουδές.
Πάντως, φέτος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες, πολλά παιδιά που έγραψαν πάνω από 10.000 μόρια (δηλαδή την παλαιότερη βάση) να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου μηχανογραφικό για τις σχολές που ενδιαφέρονται.
Πώς αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις 2021
Η τάση ανόδου των βάσεων είναι γενική σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται, και στη Νεοελληνική Γλώσσα, την Εκθεση και την Ιστορία.
Εξάλλου, άνοδο των βάσεων σε 3 από τα 4 πεδία των πανελληνίων εξετάσεων προέβλεψε ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Άνοδο προέβλεψε για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές εκτίμησε ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια.
Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε «δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων».
Στ. Στρατηγάκης στο Πρώτο: Είναι λάθος τα παιδιά σήμερα να κοιτάξουν τις περσινές βάσεις
«Μόλις πάρουν τις βαθμολογίες τους τα παιδιά, θα βγάλουν τον μέσο όρο τους, θα υπολογίσουν τα μόρια τους και θα κοιτάξουν τις βάσεις εισαγωγής που είχαν οι σχολές που τους ενδιαφέρουν. Αυτό ακριβώς είναι το πρώτο και μεγαλύτερο λάθος. Δηλαδή οι βάσεις που κοιτάνε είναι οι περσινές, δε έχουν καμία σχέση με τις φετινές», σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 σήμερα, ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης.
«Εκεί ξεκινάνε οι χαρές ή οι στεναχώριες ανάλογα με το αν η πορεία των βάσεων θα είναι πτωτική η ανοδική», λέει ο κ. Στρατηγάκης, συμπληρώνοντας πως σήμερα τα παιδιά θα έχουν και ένα επιπλέον θέμα. «Γιατί θα ανακοινωθούν μόνο οι βαθμολογίες, δεν θα ανακοινωθούν ούτε τα στατιστικά των εξετάσεων, ούτε η ελάχιστη βάση εισαγωγής του κάθε τμήματος. Τα παιδιά θα πάρουν βαθμούς που δεν θα ξέρουν σε τι αντιστοιχούν σε σχέση με τις φετινές εξετάσεις. Δηλαδή ένα παιδί που θα βγάλει μέσο όρο 11, τι σημαίνει αυτό, αποκλείεται από κάποιες σχολές λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, από κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν ξέρει ούτε τις μεν ούτε τις δε. Αυτά θα τα μάθουμε από Δευτέρα, άρα υπομονή».
Στο επόμενο στάδιο, στο μηχανογραφικό τα πράγματα είναι πολύ απλά αλλά τα κάνουμε περίπλοκα για λόγους διαφορετικούς, εξηγεί ο κ. Στρατηγάκης. «Τα παιδιά πρέπει να σκεφτούν ότι επιλέγουν σπουδές και όχι επάγγελμα, άρα να φύγει αυτό το άγχος. Και αυτό γιατί το επάγγελμα θα το επιλέξουν αργότερα στην ζωή τους, θα μπουν και άλλες παράμετροι, πέρα από τις σπουδές. Να επιλέξουν τις σχολές που τους αρέσουν, μας ενδιαφέρει το παιδί να γίνει καλός φοιτητής και να μπορέσει να πάρει το πτυχίο του στον κανονικό του χρόνο. Άρα είναι μονόδρομος να του αρέσει αυτό που θα διαβάζει, τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών, από εκεί ξεκινάμε».
Τέλος, διευκρινίζει ότι, στο μηχανογραφικό μπορούν να δηλώσουν όλες τις σχολές που περνούν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αλλά είναι λάθος να βάζουν 80 τμήματα, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και μπαίνουν κάπου κατά τύχη, το σωστό μηχανογραφικό δεν μπορεί να έχει πάνω από 30 τμήματα και πολλά είναι, για να καταλήξουν εκεί που τους ενδιαφέρει.»
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ: results.it.minedu.gov.gr: Βγήκαν οι βαθμοί, φεύγουν SMS