Η Μεγάλη Εβδομάδα έχει ξεκινήσει, κάτι που σημαίνει πως πολλά ελληνικά νοικοκυριά αναζητούν νηστίσιμες συνταγές.
Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς δεν τηρούμε ολόκληρη τη νηστεία της Σαρακοστής, ωστόσο η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει τουλάχιστον να νηστέψει κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Όπως έχει αναφερθεί και σε σχετικό δημοσίευμα της ιατρικής ιστοσελίδας Healthstat, τα οφέλη της νηστείας για την υγεία μας είναι πολλά, ωστόσο είναι σημαντικό να οργανώσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας, έτσι ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Ευτυχώς, η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε θρεπτικές και νηστίσιμες συνταγές, γεμάτες φυτική πρωτεΐνη, μέταλλα και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Μια από αυτές είναι φυσικά οι φακές σούπα, μια εύκολη και παραδοσιακή συνταγή της «γιαγιάς» που σίγουρα θα απολαύσουμε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Φακές σούπα: Υλικά
- 300 γρ φακές ψιλές
- 1 μέτριο κρεμμύδι λευκό, ψιλοκομμένο
- 2 καρότα μέτρια, ψιλοκομμένα
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φέτες
- 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 100 mL ελαιόλαδο
- 400 γρ ντομάτα κονκασέ
- 1 κύβο λαχανικών
- 2 λίτρα ζεστό νερό
- 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
- Αλάτι, πιπέρι
- Ξύδι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Φακές σούπα: Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε τις φακές με μπόλικο κρύο νερό για 5 λεπτά και στραγγίζουμε.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και το σέλερι. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν (για 4 – 5 λεπτά), σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
- Προσθέτουμε τη δάφνη και τον πελτέ της ντομάτας και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Βάζουμε το νερό (ζεστό κατά προτίμηση) φακές, τη ντομάτα κονκασέ, τον κύβο, το πιπέρι, το κύμινο και λίγο αλάτι. Δοκιμάζουμε περιοδικά για να δούμε αν χρειάζεται περισσότερο αλάτι.
- Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 40 – 45 λεπτά.
- Σερβίρουμε με ξύδι και συνοδεύουμε με ψωμί και ελιές. Εάν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο πάνω από τις φακές μας, μόλις είναι έτοιμες για έξτρα νοστιμιά και λίγο μπούκοβο για μια πιο πικάντικη γεύση.