Εάν νηστεύετε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και έχετε λιγουρευτεί ένα λαχταριστό γλυκό, υπάρχουν πολλές συνταγές που μπορείτε να απολαύσετε πέραν του κλασικού χαλβά.
Μια από αυτές είναι φυσικά οι λουκουμάδες με μέλι, καθώς το μέλι είναι νηστίσιμο. Εάν, από την άλλη είστε λάτρεις της σοκολάτας, απλά προσθέστε λίγη σος από μαύρη σοκολάτα και το αποτέλεσμα θα είναι μια συνταγή «κόλαση» χωρίς όμως κάποια τυπική παρέκκλιση από τους κανόνες.
Λουκουμάδες με σοκολάτα – Υλικά
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 240 γρ. χλιαρό νερό
- 15 γρ. ξερή μαγιά
- ½ κ.γλ. αλάτι
- 2 κ.σ ζάχαρη
- Ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- Για τη σος σοκολάτας
- 200 γρ. μαυρη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια
- 110 mL νερό
- 75 γρ. ζάχαρη άχνη
Λουκουμάδες με σοκολάτα – Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με την ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη και προσθέτετε σιγά σιγά το χλιαρό νερό. Ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη. Στο τέλος, ρίχνετε και το αλάτι.
- Σκεπάζετε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνετε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεσταίνετε το λάδι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εκεί θα τηγανίσετε τους λουκουμάδες, επομένως θα πρέπει να υπάρχει αρκετό λάδι για να «βουτάει» μέσα ο λουκουμάς και να τηγανίζεται ομοιόμορφα. Ρίχνουμε κάθε τόσο μικρές σταγόνες του μείγματος, μέχρι να δούμε ότι λάδι έχει ζεσταθεί.
- Με ένα κουταλάκι του γλυκού, το οποίο βουτάμε κάθε τόσο σε νερό αν κολλάει η ζύμη, κόβουμε λουκουμάδες από τη ζύμη και τους ρίχνουμε μέσα στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε έναν-έναν τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για τη σος, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να σιγοβράσουν, για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως και να δημιουργηθεί ένα σιρόπι. Προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε, μέχρι να λιώσει και το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.