Το πασχαλινό αρνάκι στο φούρνο είναι το αγαπημένο πιάτο για την Κυριακή του Πάσχα. Και αν έχετε βαρεθεί τις τυπικές συνταγές, σας δίνουμε τρεις εναλλακτικές για να το μαγειρέψετε φέτος με διαφορετικό τρόπο από ότι λέει η παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς.
Αρνί στο φούρνο με κρούστα από βούτυρο και βότανα
Ο σεφ Ζαν Λουί Καψαλάς μας προτείνει μια μοναδική συνταγή για αρνάκι στο φούρνο, με κρούστα από βούτυρο και αρωματικά βότανα, που θα κάνει θραύση φέτος το Πάσχα.
Υλικά:
- 1 μπούτι αρνί ξεκοκκαλισμένο
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 σκόρδο
- 2 κρεμμύδια
- 1 κ.σ. μουστάρδα
- 4 κ.σ. φρέσκα αρωματικά βότανα εποχής
- 1 λεμόνι (ξύσμα)
- 1 κ.σ. φρέσκια γαλέτα ψωμί
- Ελαιόλαδο
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το αρνί:
- Μαρινάρετε το μπούτι με αλάτι, πιπέρι και μουστάρδα.
- Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο βούτυρο ή λάδι και τσιγαρίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο
- Προσθέστε στο τηγάνι το κρέας και στη συνέχεια ρίξτε μέσα το κρασί.
- Μεταφέρετε το τηγάνι (σκεπασμένο) στο φούρνο, όπου θα ψήσετε για 40-50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Για την κρούστα:
- Βάλτε σε ένα μπολ το βούτυρο, τη γαλέτα, το ξύσμα από το λεμόνι και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά (κατά προτίμηση μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο και δενδρολίβανο).
- Ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Απλώστε το μείγμα ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας και έπειτα βάλτε το στο ψυγείο για λίγα λεπτά.
- Αφαιρέστε την κρούστα από τη λαδόκολλα με ένα μαχαίρι και τοποθετήστε την πάνω στο αρνί.
- Ψήστε στους 240 βαθμούς για πέντε λεπτά. Έτοιμο!
Δείτε αναλυτικά τη συνταγή στο βίντεο:
Αρνί στη γάστρα «σφραγισμένο» με ζυμάρι
Μία συνταγή από το Ρέθυμνο έχει προτείνει η Εύα Παρακεντάκη. Πασχαλινό αρνάκι στη γάστρα, «σφραγισμένο» με ζυμάρι που θα σας ξετρελάνει.
Δείτε την πρότασή της:
Αρνί στο φούρνο με λαχανικά και κεφαλοτύρι
Η συνταγή του Βασίλη Καλλίδη:
Υλικά:
- 2 μπούτια από αρνάκι
- 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 κρεμμύδια λειωμένα
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα
- 2 λεμόνια
- 250 γραμμάρια κεφαλοτύρι
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
- ½ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
- Προαιρετικά λίγο άνηθο ή μάραθο
Παρασκευή:
- Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το κρέας κομμένα σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, λίγο λάδι, τα λεμόνια κομμένα σε ροδέλες, το θυμάρι και τον άνηθο (ή μάραθο), αν επιθυμούμε. Ανακατεύουμε καλά για να ανακατευτούν τα υλικά και σκεπάζουμε.
- Αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί για όσο περισσότερη ώρα γίνεται.
- Σε ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο με επίστρωση από αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε τις πατάτες, κομμένες κυδωνάτες, σε μεγάλα κομμάτια για να μη λειώσουν
- Πάνω στις πατάτες τοποθετούμε το κρέας και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με εξτρά άνηθο. Από πάνω τοποθετούμε το κεφαλοτύρι σε κομμάτια.
- Κλείνουμε το πακέτο και το τοποθετούμε σε μικρό ταψάκι -μόλις να χωράει. Σκεπάζουμε από πάνω με ένα εξτρά φύλλο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά και ακολούθως στους 180 βαθμούς για 1,5 με 2 ώρες.