Η γεύση της κουβερτούρας, από την οποίο παρασκευάζονται συνήθως τα σοκολατένια αυγά, τα κουνέλια και οι κόκορες που πλημμυρίζουν τέτοιες ημέρες τα ράφια των ζαχαροπλαστείων, των φούρνων και των super market δεν αρέσει σε όλους. Είναι πολύ συμπυκνωμένη και με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, κατάλληλη περισσότερο για τη δημιουργία γλυκών με απλές συνταγές, παρά για κατανάλωση όπως είναι.
Γι’ αυτό είναι συνηθισμένο τα σοκολατένια αυγά να καταλήγουν στα σκουπίδια μόλις επιτελέσουν το χρέος τους ως διακοσμητικά όσο διαρκεί η αργία του Πάσχα.
Κρίμα, όπως θα καταλάβετε στη συνέχεια. Κι ακόμα πιο κρίμα αν, αντί για ένα αυγό, σας έχουν φέρει δύο και τρία.
Η συνταγή που σας προτείνουμε παρακάτω είναι πανεύκολη και θα σας επιτρέψει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις προσφορές των νοννών και του παππούδων. Εννοείται πως δεν είναι η μόνη – η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μεταμορφωθεί σε χίλια δυο λαχταριστά γλυκά, από κουλουράκια ως σιροπιαστή σοκολατόπιτα και αφράτη μους. Όμως είναι πραγματικά λαχταριστή, ένα κέικ τόσο ζουμερό και ακαταμάχητο που δεν θα προλάβετε να του ρίξετε δεύτερη ματιά.
Υλικά:
- 200 γρ. κομμάτια μαύρης σοκολάτας από το αυγό που σπάσατε
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδος
- 250 γρ.
- 5 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση:
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα -κατά προτίμηση με αποσπώμενη βάση- διαμέτρου 22 εκατοστών και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί . Βουτυρώνουμε και το αντικολλητικό χαρτί.
- Σε μπεν μαρί, σε χαμηλή θερμοκρασία, λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο. Όταν λιώσουν προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα.
- Περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, το αλάτι και τη βανίλια.
- Τέλος, ενσωματώνουμε στο μείγμα το αλεύρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς στον αέρα, για 25-30 λεπτά ή μέχρι το σχηματιστεί μια κρούστα σε όλη την επιφάνεια του κέικ και όταν αγγίζουμε το κέντρο να προβάλλει «αντίσταση».
- Αφαιρούμε από τον φούρνου, περιμένουμε για 15 λεπτά να σταθεροποιηθεί το μείγμα μέσα στη φόρμα και αφαιρούμε όπως είναι τραβώντας από τις άκρες του χαρτιού που εξέχουν.
- Περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για έξτρα απόλαυση παγώνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
- Πριν σερβίρετε, ραντίστε με ζάχαρη άχνη.