Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Γιατί δεν θα μπούμε σε lockdown, πότε θα πάρουμε μέτρα

Σίγουρα θα υπερβούμε τα 2.000 κρούσματα είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης. Τι είπε για μέτρα και πιθανότητα νέου lockdown.  

Στην αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στο ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας σημείωσε πως «από την προηγούμενη Πέμπτη που είδαμε μια ανοδική πορεία, ήταν προδιαγεγραμμένο ότι σήμερα θα είχαμε έναν πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων». 

«Σίγουρα θα θέλαμε αυτό το στάδιο να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ωστόσο, στα θετικά είναι δεν βλέπουμε και ανάλογη αύξηση στην πίεση στο σύστημα υγείας», προσέθεσε. 

Όσον αφορά στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε πως η συγκεκριμένη παραλλαγή του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται κυρίως στους νέους.

Ερωτηθείς για την έλευση ενός τέταρτου κύματος του SARS-CoV-2, καθηγητής τόνισε πως είναι «εξαιρετικά δύσκολο να ανακοπεί η έλευση του τέταρτου κύματος».

Υπογράμμισε, δε, πως παρόμοια εικόνα ενδέχεται να δούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ. Μάλιστα.

Σχετικά με τα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «ο αριθμός των κρουσμάτων θα ξεπεράσει σίγουρα τις 2.000».

Αναφερόμενος στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την καταπολέμηση της έξαρσης που υπάρχει, ο καθηγητής σημείωσε πως «δεν υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε ξανά lockdown και πως οποιοδήποτε δραστικό μέτρο θα εξαρτηθεί από την πίεση στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε πως αυτήν τη στιγμή ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός για όλους, καθώς, εάν νοσήσει κάποιος, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Γνωστοί μου, έχουν απώλεια οσμής και γεύσης για μήνες», τόνισε.

Σχετικά με τις μετακινήσεις, ο καθηγητής εξήγησε πως είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν οι χερσαίες, ενώ οι διακρατικές μετακινήσεις, σύντομα, θα επιτρέπονται μόνο σε εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό, η συμμετοχή στα self test να παραμείνει για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε πως υπάρχει μια διάκριση, όσον αφορά το πού η χρησιμότητα των self test είναι μέγιστη και πού ελάχιστη.

Διότι υπάρχουν χώροι, για παράδειγμα διασκέδασης, όπου ο άλλος αισθάνεται πιο άνετος να μην το κάνει, είπε ο καθηγητής.

Γι’ αυτόν τον λόγο έγινε αυτή η μεταφορά από self test σε rapid test ή PCR από επαγγελματία υγείας, εξήγησε.

Το γνωρίζουμε ότι τα κέντρα διασκέδασης είναι χώροι υπερμετάδοσης. Από εκεί έχουν προέλθει οι μεγαλύτερες εκρήξεις της επιδημίας. Από την άλλη, ξέρουμε πως ο κόσμος έχει κουραστεί. Πρέπει να διατηρήσουμε μια αυτοσυγκράτηση σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, υπογράμμισε. 

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, τέλος, ο κ. Μαγιορκίνης δήλωσε πως υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για συγκεκριμένους επαγγελματικούς χώρους. «Αυτό θα ακολουθήσουμε και με αυτό θα πορευτούμε», κατέληξε. 

Αναλυτικά όσα είπε

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δύο πτώματα σε προχωρημένη σήψη στην Καλλιθέα
Αναστασιάδης: Ταφόπλακα αν η Τουρκία προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο
Chevron Right