Το 2022 ήταν το 8ο πιο θερμό έτος στη χώρα μας, με μειωμένα ποσοστά βροχοπτώσεων και χιονοκάλυψης, αλλά και με δύο σημαντικά έντονα και καιρικά φαινόμενα που άφησαν το στίγμα τους: Την κακοκαιρία «Ελπίδα» στις αρχές του Ιανουαρίου του περασμένου έτους και τις πλημμύρες που έπληξαν την Κρήτη τον Οκτώβριο.
Για τη σχετική έκθεση που δημοσίευσε το Climatebook, μίλησε στο iEidiseis o κ. Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών της υπηρεσίας meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Όπως σημείωσε αρχικά ο ίδιος, πρόκειται για κάτι που γίνεται πρώτη φορά, αξιοποιώντας όλα τα δεδομένα, όπως την υπηρεσία Copernicus. Από τα ευρήματα προέκυψε ότι παρότι το 2022 ήταν το 2ο θερμότερο έτος παγκοσμίως, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο, στην Ελλάδα (και την Τουρκία) παρατηρήθηκε πιο ήπια συμπεριφορά της θερμοκρασίας.
«Είναι γεγονός πως η μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα μας έχει ανέβει πάνω από 1,2 βαθμούς τα τελευταία 30 χρόνια», όπως εξήγησε ο ίδιος. «Αλλά και όσον αφορά τις βροχές, το 2022 παρατηρήθηκαν λιγότερες ημέρες βροχής σε σχέση με την περίοδο ξηρασίας. Μάλιστα, έως την άνοιξη του 2022, η ξηρασία δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας», πρόσθεσε.
Πηγή Climatebook
Αύξηση των σοβαρών καιρικών επεισοδίων
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, την περασμένη χρονιά καταγράφηκαν στη χώρα μας 33 μεγάλα καιρικά επεισόδια στη χώρα μας, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 20 χρόνια, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στα συμπεράσματα για την κλιματική κατάσταση του 2023 σε σχέση με πέρυσι, ο κ. Λαγουβάρδος σημείωσε το εξής:
«Φέτος, ήδη καταγράφηκε ένας χειμώνας πολύ ζεστός, με εξαίρεση το πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου με την κακοκαιρία «Barbara» και τις χιονοπτώσεις. Ο Μάρτιος ήταν σχετικά ζεστός και ο Απρίλιος ήταν ένας αρκετά κρύος μήνας.
Για το Μάιο, φαίνεται πως το πρώτο 15ημερο θα είναι ψυχρό με βροχές, η θερμοκρασία θα ανέβει στο δεύτερο μισό του μήνα και θα περάσουμε σε ένα πιο ανοιξιάτικο καιρό.
Αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακόμα (σ.σ. για τυχόν μεγάλες αποκλίσεις) γιατί παίζει πολύ μεγάλο ρόλο τι θα συμβεί το καλοκαίρι. Το ότι το 2022 βρέθηκε στην 8η θέση αναφορικά με τη ζέστη, είναι λόγο του ήπιου καλοκαιριού που σημειώθηκε πέρυσι. Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα επιστημονικά δεδομένα», επεσήμανε.
Πηγή Climatebook
Το φαινόμενο ελ Νίνιο
Αναφορικά με το φαινόμενο ελ Νίνιο, ο κ. Λαγουβάρδος υπογράμμισε πως «είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει αιτία για να θερμοκρασίες ρεκόρ στον πλανήτη, γιατί την προηγούμενη φορά που έκανε την εμφάνισή του το 2015-2016 η θερμοκρασία του πλανήτη είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της.
Ωστόσο, βρίσκεται πολύ μακριά από το να επηρεάσει την Ελλάδα», εξήγησε ο μετεωρολόγος «Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πώς θα εξελιχθεί. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα αρκετά ισχυρό ελ Νίνιο, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, το οποίο όμως θα έχει μικρή επίδραση στον καιρό της Μεσογείου», κατέληξε ο Κώστας Λαγουβάρδος.