Απαρηγόρητη είναι η οικογένεια του 49χρονου Έλληνα διερμηνέα, που έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του ελικοπτέρου στη Σάμο την Τετάρτη, ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης φωτιάς στο νησί. «Επεσε σαν ήρωας στο καθήκον…», λένε.
Με δάκρυα στα μάτια ξεσπάει η μητέρα του άτυχου διερμηνέα και ζητά το παιδί της πίσω, ενώ σημειώνει πόσο ο γιος της ήθελε να βοηθάει τους συνανθρώπους του.
«Θέλω το παιδί μου ζωντανό, αλλά δεν μπορώ να το βρω. Θέλω τον Θοδωρή μου πάλι πίσω, θέλω το παιδάκι μου», είπε με λυγμούς η μητέρα του 49χρονου στο Star.
Πριν από χρόνια, όταν εκείνος ήταν πιλότος, κατάφερε να σώσει ολόκληρο πλήρωμα. «Την άλλη φορά που έπεσαν, αυτός το έφερε διαλυμένο και έζησαν όλα τα παιδάκια. Πάει το παιδάκι μου», είπε απαρηγόρητη η τραγική μητέρα.
«Πέταγε στη Σάμο γιατί ήταν πρώην στρατιωτικός και είχε δουλέψει στο νησί. Γνώριζε το νησί καλά, τους ανθρώπους και για αυτό το επέλεγε. Προτιμούσε να πάει εκεί να βοηθήσει» δήλωσε ο αδερφός του, μιλώντας στον Alpha.
Ο άτυχος άντρας ήταν πατέρας δύο παιδιών.
Δύο οι νεκροί, δύο διασωθέντες
Πριν από ένα 24ωρο, όποτε και σημειώθηκε η τραγωδία, ανακοινώθηκε από το Λιμενικό Σώμα για το τετραμελές πλήρωμα ότι ο πρώτος που διασώθηκε είναι ο Μολδαβός μηχανικός, ο δεύτερος που εντοπίστηκε και είναι νεκρός είναι ο Έλληνας διερμηνέας, ο τρίτος που εντοπίστηκε και είναι και αυτός νεκρός είναι ο Ρουμάνος συγκυβερνήτης και ο τέταρτος που βγήκε ζωντανός στη στεριά ειναι ο Μολδαβός πιλότος.
Το χρονικό της τραγωδίας
Λόγω έντονων καιρικών φαινομενων κατά τη διάρκεια της υδροληψίας, φαίνεται ότι κατέπεσε το πυροσβεστικό ελικόπτερο το απόγευμα της Τετάρτης στη Σάμο.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, η πτώση ενδεχομένως να προκλήθηκε όταν λόγω μεγάλου κυματισμού, υπήρξε απότομη εισροή νερού στον πυροσβεστικό κάδο, κάτι που προκάλεσε έντονους κλυδωνισμούς στο ελικόπτερο.
Έρευνες μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου. Πηγή: samos24
Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και 7 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή το βάρος του κάδου φαίνεται ότι ανέτρέψε το ελικόπτερο και το οδήγησε προς την θάλασσα.
Ο Μολδαβός μηχανικός που καθόταν στο πίσω μέρος του εναέριου μέσου και εντοπίστηκε πρώτος, περιέγραψε στους διασώστες χαρακτηριστικά, πως όταν το ελικόπτερο κατέβηκε για νερό, “χτυπήθηκε” με δύναμη από μια ριπή αέρα και γύρισε ανάποδα.
Ο ίδιος θυμάται ότι μετά την πρόσκρουση στο νερό ότι βγήκαν όλοι από το ελικόπτερο, αλλά στη συνέχεια έχασε το υπόλοιπο πλήρωμα από το οπτικό του πεδίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, νεκροί από την πτώση είναι ο Ρουμάνος πιλότος που έχασε τη ζωή του από πνιγμό και ο Έλληνας σύνδεσμος, που δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι κατά την πτώση.
Η στιγμή της πτώσης του ελικοπτέρου. Πηγή: samos24
Στο νησί της Σάμου υπήρχαν άλλοι δύο μηχανικοί από την Μολδαβία, οι οποίοι πήγαν στο νοσοκομείο προκειμένου να προβούν στην αναγνώριση των νεκρών.
Το χρονικό της τραγωδίας
Το ενοικιαζόμενο πυροσβεστικό ελικόπτερο Mi 8 είχε απογειωθεί από Σάμο ώρα 16:39 και η πτώση καταγράφηκε στις 17:55, στην θαλάσσια περιοχή Άγιος Μηνάς, περίπου 300 μέτρα δυτικά από την παραλία Πλάκα, βόρεια του Παλαιοχωρίου. Την ώρα του ατυχήματος έπνεαν ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφόρ.
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελούσαν ένας Ρουμάνος, δύο Μολδαβοί και ένας Έλληνας σύνδεσμος-μεταφραστής. Τα στελέχη του Λιμενικού που συμμετείχαν στις έρευνες, εντόπισαν 35 λεπτά μετά την συντριβή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου, τον μηχανικό από την Μολδαβία.
Εκείνος έδωσε πληροφορίες για τους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Λίγη ώρα αργότερα ανασύρθηκε ένα ακόμη μέλος του πληρώματος από σκάφος του Λιμενικού με το πλήρωμα να προβαίνει σε διαδικασίες ΚΑΡΠΑ για την ανάνηψή του, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια, ελικόπτερο εντόπισε και τρίτο μέλος του πληρώματος, με σκάφος του Λιμενικού να τον περισυλλέγει, νεκρό. Το τέταρτο μέλος του πληρώματος από τη Μολδαβία, είχε καταφέρει να κολυμπήσει μέχρι την ξηρά όπου και εντοπίστηκε σώος.
Στις έρευνες εντοπισμού συνέδραμαν, το δεύτερο πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Mi 8 που συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, όπως επίσης και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Από θαλάσσης επιχειρούσαν τρία σκάφη του Λιμενικού Σώματος και δύο ιδιωτικά.
Το Ρωσικής κατασκευής ελικόπτερο Mi 8 είχε μισθωθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την ενίσχυση των δυνάμεων αεροπυρόσβεσης στα νησιά.