BREAKING NEWS

Πανελλήνιες 2023: Ώρα για Έκθεση στα ΓΕΛ – Οδηγίες για θέματα και αλλαγές στη Νεοελληνική Γλώσσα

Αρχίζουν οι Πανελλήνιες 2023 για τα ΓΕΛ. Στη «μάχη» χιλιάδες υποψήφιοι που εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Έκθεση.
Πανελλήνιες 2023: Ώρα για Έκθεση στα ΓΕΛ – Οδηγίες για θέματα και αλλαγές στη Νεοελληνική Γλώσσα
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

06:40 - 02/06/2023
Τελευταία ενημέρωση: 11:01 - 02/06/2023

Οι Πανελλήνιες 2023 ξεκίνησαν σήμερα για τους 85.000 υποψηφίους των ΓΕΛ, με την πρώτη «μάχη» να δίνεται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας - Έκθεση, το οποίο είναι κοινό για όλες τις κατευθύνσεις. Ακολουθούν, τα μαθήματα Προσανατολισμού και τέλος τα ειδικά μαθήματα.

Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ «παίρνουν τη σκυτάλη» από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν χθες, Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών, όπου στην Έκθεση «έπεσε» το θέμα του Εθελοντισμού.

Το πρώτο κρας τεστ με το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων ήταν επιτυχές και την πρώτη ημέρα για τα ΕΠΑΛ κύλησαν όλα ομαλά, ενώ και τα θέματα χρακτηρίστηκαν ως βατά. Σημειώνεται, ότι αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

Οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ διαγωνίζονται για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, χωρίς να υπολογίζονται οι θέσεις στις στρατιωτικές, στις σχολές της Αστυνομίας και του τουρισμού, που καθορίζονται από τα υπουργεία που εποπτεύουν τις σχολές.

Το iEidiseis σε συνεργασία με τον Όμιλο Φροντιστηρίων Πουκαμισάς θα δημοσιεύει τα θέματα και τις απαντήσεις τους καθ' όλη τη διάρκεια των Πανελληνίων Εξετάσεων 2023.

Η αλλαγή στη βαθμολόγηση της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης

Φέτος οι Πανελλήνιες πραγματοποιούνται με κάποιες αλλαγές στον τρόπο βαθμολόγησης των θεμάτων. Αναφορικά με τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας η αλλαγή που θα ισχύει από φέτος είναι ότι άριστα για το πρώτο θέμα (η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι) θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100, από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα, για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Αυτή η αλλαγή εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τους μαθητές από το 20.

Γενικές πληροφορίες για τα μαθήματα

  • Το πρωί οι μαθητές προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο νωρίς. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
  • Πρέπει να έχετε μαζί σας το δελτίο εξεταζόμενου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δυο στυλό διαρκείας, μολύβι και γομολάστιχα. Επίσης, επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  • Καλό θα ήταν να έχετε ένα ρολόι για να ελέγχετε το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Θα σας γλυτώσει από πολύ άγχος.
  • Την ώρα που είσαστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να μην ξεκινήστε συζητήσεις περί sos θεμάτων, ούτε να ακούτε κάποιους που υποστηρίζουν ότι έχουν «πληροφορίες», από αξιόπιστα άτομα. Αν πραγματικά είχαν δεν θα σας τις έλεγαν. Είπαμε οι Πανελλαδικές είναι μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία. Όλα τα θέματα της εξεταστέας ύλης είναι και πιθανά θέματα στις εξετάσεις. Μόνο άγχος θα σας πιάσει και κανένα όφελος δεν θα έχετε από τέτοιες κουβέντες.
  • Κρατήστε την ψυχραιμία σας. Είναι απολύτως βέβαιο ότι αυτό θα σας βοηθήσει να έχετε συγκέντρωση και αυτοπεποίθηση.

Τι απαγορεύεται στις Πανελλήνιες - Πότε μηδενίζεται το γραπτό

  • βιβλία
  • τετράδια
  • σημειώσεις
  • διορθωτικό́ υγρό ή ταινία
  • υπολογιστικές μηχανές
  • ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.
  • Κινητό, σκονάκια και αντιγραφή. Δεν επιτρέπεται το κινητό ακόμη και εάν είναι κλειστό.

Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας έχει το δικαίωμα να σας μηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα σκονάκια και για την αντιγραφή.

Συμβουλές για επιτυχία στα μαθήματα

Μόλις πάρετε τα θέματα κάντε μια πρώτη ανάγνωση χωρίς βιασύνη. Ακόμη και αν νομίζετε ότι είναι δύσκολα μην τα παρατήσετε και αγχωθείτε. Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω άγχους. Ηρεμήστε. Ξεκινήστε από το πρώτο θέμα ή όποιο σας φαίνεται ευκολότερο για να πάρετε κουράγιο. Καλό είναι να μην επιμείνει ο υποψήφιος για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο θέμα που φαίνεται ότι δεν μπορεί άμεσα να επιλύσει, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά:

Πρώτον, θα μειωθεί ο χρόνος που θα απομείνει για να αφιερώσει στα άλλα θέματα και, δεύτερον, η εμμονή στο ίδιο θέμα κατά κανόνα μειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν ο υποψήφιος «κολλήσει» σε κάποιο θέμα, το αφήνει για λίγο, ασχολείται με τα υπόλοιπα και επανέρχεται σε αυτό αργότερα. Σε γενικές γραμμές έχετε 45 λεπτά για κάθε ερώτημα οπότε …ήρεμα! Ιδιαίτερα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιούνται λέξεις εξεζητημένες και μάλιστα όταν δεν ξέρουμε με σιγουριά τι σημαίνουν.

Οι βαθμολογητές δεν εντυπωσιάζονται από αυτά. Προτιμούν απλές απαντήσεις με συνοχή και ορθή χρήση των λέξεων. Καλή εμφάνιση γραπτού. Τα γραπτά πρέπει να είναι «περιποιημένα» και βέβαια με σωστή ορθογραφία και χωρίς συντακτικά ή γραμματικά λάθη. Πριν παραδώσετε το γραπτό ρίξτε μια ακόμη ματιά στις απαντήσεις. Έστω και την τελευταία στιγμή μπορεί να δείτε κάτι που χρειάζεται διόρθωση ή συμπλήρωση.

Έχετε το δικαίωμα να εξαντλήσετε και τις τρεις ώρες. Συνεπώς, μη βιαστείτε να φύγετε. Τελευταίο και σημαντικό. Ακόμη και αν πιστεύτε ότι δεν γράψατε καλά την πρώτη μέρα μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Μπορεί τις επόμενες μέρες να τα πάτε πολύ καλύτερα και τελικά να κατακτήσετε τα μόρια, που θα σας οδηγήσουν στις πανεπιστημιακές αίθουσες.

Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΓΕΛ

  • Παρασκευή, 2/6/2023 Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Γενικής Παιδείας
  • Τρίτη, 6/6/2023 Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, Ο.Π. Σπουδών Υγείας
  • Πέμπτη, 8/6/2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
  • Δευτέρα, 12/6/2023 Ιστορία, Φυσική, Οικονομία Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών, Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Ο.Π. Σπουδών Υγείας, Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής

Το πρόγραμμα για Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑΛ

  • Πέμπτη, 1/6/2023 Νέα Ελληνικά
  • Σάββατο, 3/6/2023 Μαθηματικά (Άλγεβρα)
  • Τετάρτη, 7/6/2023 Ανατομία- Φυσιολογία ΙΙ, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ), Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Βιολογικής Γεωργίας
  • Παρασκευή, 9/6/2023 Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές, Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης
  • Σάββατο, 10/6/2023 Υγιεινή, Προγραμματισμός Υπολογιστών, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών
  • Τρίτη, 13/6/2023 Ηλεκτρικές Μηχανές, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις, Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Ναυτικές Μηχανές
  • Πέμπτη, 15/6/2023 Τεχνολογία Υλικών, Οικοδομική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ ΙΙ), Ψηφιακά Συστήματα
  • Παρασκευή, 16/6/2023 Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών, Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων