Ξεκάθαρο κατέστησε o διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, εντατικολόγος-πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος, ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τότε η Πολιτεία θα αναγκαστεί να πάρεινέα μέτρα για να ανακόψει την έξαρση.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κ. Καπραβέλος περιέγραψε τι γίνεται στις ΜΕΘ και έδωσε τελεσίγραφο για την τήρηση των μέτρων:
«Η’ συμμορφωνόμαστε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα ή θα αναγκαστεί η πολιτεία να πάρει οριζόντια μέτρα».
«Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα πλησιάζουν τα 500, χθες τρομάξαμε να βγάλουμε την εφημερία με 22 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες με ανεμβολίαστους και 16 κλίνες εντατικής για τα non covid περιστατικά. Δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Οι υγειονομικές ανάγκες να είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που έχει το σύστημα υγείας» σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε:
«Δυστυχώς η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι μεγάλη, τελείως ασυνήθιστη για την εποχή. Δεν δικαιολογείται αυτή η πίεση, καθώς βρισκόμαστε μόλις στις αρχές του φθινοπώρου».
Έκανε λόγο για «πολύ κρίσιμο σημείο» στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και εξέφρασε τη στεναχώρια του για «τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τους ανθρώπους να μην θέλουν να συμμορφωθούν με βασικούς υγειονομικούς κανόνες, βάζοντας θεωρίες συνομωσίας από την μία και από την άλλη, η πολιτεία να λέει με όλη την σημασία της λέξης, δεν κλείνω καμία ανθρώπινη δραστηριότητα».
«Κανείς», είπε, «δεν θέλει να βλέπει κατάρρευση στα νοσοκομεία μας, που είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο αυτή την ώρα».
Για τώρα πάντως, ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για μία ελεγχόμενη κατάσταση, ωστόσο, προειδοποίησε ότι «τις επιπτώσεις από το άνοιγμα των σχολείων και την αλλαγή του καιρού, τώρα θα τις δούμε».
Επισήμανε, τέλος, ότι «τέσσερις στους 10 στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν εμβολιαστεί, παρότι έχουν ζήσει τις τραγικές συνέπειες της θανατηφόρου λοιμώδους νόσου».
«Είναι ανεπίτρεπτη η αντίσταση που βλέπουμε σε αυτούς που έχουν απομείνει να μην θέλουν να συμμορφωθούν με βασικά υγειονομικά μέτρα που προστατεύουν πρώτα τον εαυτό τους και μετά τους γύρω τους» κατέληξε.
Πιθανά μέτρα στη Θεσσαλονίκη «βλέπει» και ο Μάριος Λαζανάς
Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εάν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο εάν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο, σημειώνοντας όμως ότι λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο και ότι η προσπάθεια όλων είναι τα μαγαζιά και η οικονομία να είναι ανοιχτά.
Διαψεύδει σενάριο μίνι lockdown ο Πλεύρης
Τα σενάρια για lockdown στη Θεσσαλονίκη διέψευσε ο Υπουργός Υγείας, Θανάσης Πλεύρης, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στη διοίκηση του ΕΚΑΒ στην Πυλαία.
«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς, γιατί ο στόχος μας είναι να τηρηθούν τα μέτρα, να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και πραγματικά να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν τίθεται θέμα μέτρων, όπως είπαν, τίθεται θέμα προληπτικής επίσκεψης για να προλάβουμε τα δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά.
Το κρίσιμο 10ήμερο για τη Θεσσαλονίκη
Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, πάντως, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε προβλέψει ότι το κρίσιμο 10ήμερο για τη Θεσσαλονίκη θα είναι στις αρχές Οκτωβρίου όταν θα αρχίσει να κρυώνει ο καιρός, ενώ όταν είχε αναφερθεί στα μέτρα που μπορεί να τεθούν σε ισχύ στις «κόκκινες» περιοχές, είχε απαντήσει ότι θα είναι αυτά που ήδη εφαρμόζονται.
Δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τη μία το βράδυ μέχρι τις 6 τα ξημερώματα και απαγόρευση μουσικής.
«Γιατί αυτή τη στιγμή το επίκεντρο των περισσότερων μεταδόσεων είναι η νυχτερινή διασκέδαση», είχε εξηγήσει, αποκλείοντας ένα καθολικό lockdown.