Όλο και πιο συχνές γίνονται οι εμφανίσεις αγριογούρουνων ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους πόλεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δυστυχημάτων, όπως για παράδειγμα η προχθεσινή τραγωδία στο Κιλκίς, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν σε τροχαίο τριών αυτοκινήτων με αγέλη επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέου Πετριτσίου.
Με αφορμή το τροχαίο στο Κιλκίς, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγαλέου, Γιώργος Πετράκης μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο MEGA για τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων.
Οι 2 λόγοι για τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων
«Το αγριογούρουνο είναι ένα ισχυρό ζώο, με μόνους φυσικούς εχθρούς τον λύκο και τον άνθρωπο. Υπάρχει μία αύξηση του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια και σε αυτό συνέβαλλε και η αναστολή της κυνηγετικής σεζόν» ανέφερε ο κ. Πετράκης.
Όπως εξήγησε, λόγω των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, τα ζώα αναγκάζονται να αναζητούν τροφή εκτός των δασών με αποτέλεσμα να μετακινούνται στους αστικούς ιστούς.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο
Ερωτώμενος και για το εάν είναι επιθετικά προς τον άνθρωπο, απάντησε πως είναι κατά περιπτώσεις, εάν και εφόσον απειληθούν τα μικρά τους.
Ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου τόνισε πως ένας τρόπος αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού είναι η επέκταση της κυνηγετικής δραστηριότητας σε ορισμένες περιοχές.
«Θα μπορούσαν να γίνουν περιφράξεις, ισχυρές επισημάνσεις και υπόγειες διαβάσεις, γιατί τα ζώα λειτουργούν ενστικτωδώς» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την κατάσταση εντός της Αττικής, ο κ. Πετράκης είπε πως παρατηρείται υπερπληθυσμός και ορθώς τηρείται το μέτρο σύλληψής τους, ωστόσο δεν πρέπει να απελευθερώνονται σε άλλα σημεία αμέσως.
Η νόσος των αγριογούρουνων που μεταδίδεται στον άνθρωπο
«Θα πρέπει να ελέγχονται για νοσήματα και για υβριδισμό» προσέθεσε.
Σημείωσε πως ο αγριόχοιρος είναι φορέας της λεπτοσπείρωσης, νόσου που μεταδίδεται στον άνθρωπο.