Φωτιά: Νύχτα Αποκάλυψης σε Μάνδρα, Λουτράκι, Νέα Πέραμο - Αναζωπυρώσεις και καμένα σπίτια

Φωτιά: Νύχτα Αποκάλυψης σε Μάνδρα, Λουτράκι, Νέα Πέραμο - Αναζωπυρώσεις και καμένα σπίτια

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα της φωτιάς σε Μάνδρα και Λουτράκι στο blog του iEidiseis.
AP Photo/Petros Giannakouris

15:35 - 18/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:30 - 19/07/2023

Ανεξέλεγκτα καίνε τα μέτωπα της φωτιάς σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια, με την πυρκαγιά να φτάνει στη Νέα Πέραμο και να είναι στα όρια τριών δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Μηνύματα από το 112 για εκκένωση των περιοχών γύρω από τα διυλιστήρια. Δραματικές διασώσεις πολιτών, λίγο πριν οι φλόγες φτάσουν στα σπίτια τους. Για μια δύσκολη ημέρα που ξημερώνει την Τετάρτη έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν. Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα, όπως τις κατέγραψε το iEidiseis.


LIVE

  • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Πολλαπλά τα μέτωπα της φωτιάς

    00:11:57

    Εικόνες αποκάλυψης στα μέτωπα των πυρκαγιών που μαίνονται στη Μάνδρα Αττικής και στον Δήμο Λουτρακίου. Κάηκαν δεκάδες σπίτια, παραδώθηκαν στις φλόγες πυκνές δασικές εκτάσεις ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, στο πλαίσιο εκκενώσεων. Την ίδια ώρα, στις φλόγες χάθηκαν εκατοντάδες ζώα.

    Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν μια δύσκολη μάχη στα πύρινα μέτωπα.

    Οι φωτιές εξαπλώθηκαν ραγδαία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας.

    Οι φλόγες κύκλωσαν οικισμούς τόσο στη Μάνδρα Αττικής όσο και στο Λουτράκι οδηγώντας τις αρχές να στείλουν απανωτά μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών.

    Μάλιστα, η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου έκλεισε για τέσσερις ώρες, ενώ με κλοιό πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρήθηκε να ανακοπεί το μέτωπο της φωτιάς προς τα διυλιστήρια.

    Σε κάθε περίπτωση, η Τετάρτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η συνεχής ενημέρωση για τις φωτιές μέσα από το live blog του iEidiseis. Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε.

    Για οποιαδήποτε εξέλιξη, η δημοσιογραφική ομάδα του iEidiseis θα σας ενημερώσει άμεσα.

  • Δύσκολη νύχτα στο Λουτράκι - Αναζωπυρώσεις στο Πανόραμα

    00:00:54

    Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έχοντας την συνδρομή μηχανημάτων έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρων, αλλά και εθελοντών, δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

    Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

    Παράλληλα, τόνισε ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία».

  • Στην Μάνδρα ο Νότης Μηταράκης

    23:56:36

    Στα πύρινα μέτωπα της Μάνδρας βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης

    «Απόψε, στη Μάνδρα, δίπλα στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ που με αυταπάρνηση και αυτοθυσία επιχειρούν στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές, βοηθώντας τους πολίτες, συμβάλλουν στην ασφαλή εκκένωση των περιοχών, προστατεύουν περιουσίες και ρυθμίζουν την κυκλοφορία», αναφέρει ο κ. Μηταράκης με ανάρτησή του στο twitter.

    {https://twitter.com/nmitarakis/status/1681397428249870352}

  • ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: Ενημέρωση για την κατάσταση στον αυτοκινητόδρομο

    23:45:21

    Με εντολή της Τροχαίας, ανοίγει το τμήμα του αυτοκινητόδρομου από τον Κόμβο Επιδαύρου έως τον Κόμβο Νέας Περάμου. Παραμένει κλειστό το τμήμα από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τον Κόμβο Νέας Περάμου, λόγω της πυρκαγιάς στην Μάνδρα. Η κυκλοφορία στο τμήμα αυτό διεξάγεται μέσω της Π.Ε.Ο.

    Η Ολυμπία Οδός παρακαλεί τους οδηγούς που βρίσκονται στο δρόμο να συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις της Τροχαίας και να επιδείξουν προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή και εκείνους που δεν έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους ακόμα να το αναβάλλουν προσωρινά μέχρι νεοτέρας.

  • Πώς κινήθηκαν τα πύρινα μέτωπα - Δείτε χάρτες

    23:39:10

    Με τη βοήθεια του Αστεροσκοπείου Αθηνών η ΕΡΤ παρουσίασε χάρτες που απεικονίζουν την πορεία των πύρινων μετώπων του τελευταίου διημέρου καθώς και έναν πρώτο απολογισμό των καμένων εκτάσεων.

  • Φρίκη με απανθρακωμένα κατοικίδια - Μάχη της ΕΠΑΖ για να σωθούν γατάκια και σκυλιά από τις φωτιές

    23:33:42

    Εθελοντές περίθαλψης αδέσποτων ζώων του Φιλοζωικού Σωματείου Σαρωνικού ΕΠΑΖ, προσπαθούσαν επί ώρες στα καμένα από τη φωτιά της Σαρωνίδας και της Αναβύσσου, στην περιοχή Όλυμπος, να σώσουν εγκλωβισμένα σκυλάκια και γατάκια σε σπίτι, όπου ο ιδιοκτήτης τους τα εγκατέλειψε.

    Στην είσοδο του συγκεκριμένου σπιτιού, μάλιστα βρέθηκε απανθρακωμένο ένα σκυλί, που το είχαν αφήσει δεμένο και κάηκε ζωντανό!

    Οι αστυνομικοί, που συνέδραμαν, δεν άφηναν τους εθελοντές να μπουν μέσα στο σπίτι, για να σώσουν τα ζώα, καθώς - όπως τους έλεγαν - απαιτείτο άδεια εισαγγελέα.

    Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις έχουμε δει αστυνομικούς να σπεύδουν σε φλεγόμενα σπίτια ώστε να σώσουν τα ζώα που βρίσκονται μέσα.

    Επί ώρες προσπαθούσαν, να βρουν κάποιον υπεύθυνο, για να λυθεί το γραφειοκρατικό πρόβλημα, αλλά μάταια...

    Μέχρι αυτή την ώρα, τα ζώα παραμένουν εγκλωβισμένα, χωρίς να τα έχουν βγάλει από το σπίτι και χωρίς να έχει εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης.

    Εισαγγελέας πουθενά! Ενώ δεν είχε βρεθεί ούτε χώρος, να μεταφερθούν τα ζώα.

    Βίντεο από τα σκυλάκια που βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα

    {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1681398094477377542}

    Προσοχή σκληρή εικόνα - Ακολουθεί η φωτογραφία του απανθρακωμένου σκυλιού

    φωτια τωρα, φωτια, φωτιες, πυρκαγια, πυρκαγιες

  • Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ για τους κλειστούς δρόμους λόγω πυρκαγιών

    23:30:47

    Για τις έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγων των πυρκαγιών ενημερώνει η Ελληνική Αστυνομία.

    Δείτε ποιοι δρόμοι άνοιξαν και ποιοι παραμένουν κλειστοί πατώντας ΕΔΩ.

  • Hellenic Train: Με λεωφορεία και την Τετάρτη τα δρομολόγια στο τμήμα του Προαστιακού Άνω Λιόσια - Κιάτο

    23:28:22

    Παραμένει η διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα του Προαστιακού 'Ανω Λιόσια - Κιάτο, εξαιτίας της πυρκαγιάς, σύμφωνα με ενημέρωση της Hellenic Train.

    Τα δρομολόγια της Τετάρτης 19.07 στο τμήμα αυτό θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρχών.

  • Νέες αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

    23:24:27

    Διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο ανεξέλεγκτη, ενώ - όπως μετέδωσε η ΕΡΤ - οι φλόγες είναι σε απόσταση 200 μέτρων από την Εθνική Οδό.

    Σημειώνεται ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται σκάφη του Λιμενικού στους Αγίους Θεοδώρους για να μεταφέρουν κατοίκους δια θαλάσσης, εφόσον παραστεί ανάγκη.

  • Γλυκιά Ζωή: Δραματικές εικόνες με παρθένο δάσος να καταστρέφεται

    23:20:37

    Απίστευτη οικολογική καταστροφή από τη φωτιά στη Γλυκιά Ζωή.

  • Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: Στα όρια τριών δήμων η φωτιά

    23:13:16

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, έκανε λόγο για δραματικές ώρες και σημείωσε ότι η πυρκαγιά έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων. Η Περιφέρεια συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 19 υδροφόρες και 6 μηχανήματα έργου.

    «Είναι δραματικές οι ώρες που ζούμε στην περιοχή μας. Τα μέτωπα εξελίσσονται σε μεγάλη ακτίνα. Η φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και μπήκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αττική έχει απλωθεί στα όρια τριών δήμων: Μάνδρας-Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

    Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε σε εγρήγορση και παρέχουμε ό,τι μας ζήτησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης.

    Συγκεκριμένα, παρέχουμε:

    – 19 υδροφόρες

    – 6 μηχανήματα έργου

    Επίσης, οι δήμοι της περιοχής μας συνδράμουν με τα μηχανήματά τους. Είμαστε σε επιφυλακή και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλεια μας».

    {https://www.facebook.com/kosmopoulos.lefteris/posts/pfbid0bVUoaamfxQfgMcCTdRiYwzGLuaG49xECnFZp9j4mSNGDsKd1uRVSxddrR5Muy5JSl}

  • ΕΛΑΣ: Δεν αφήνουμε ζώα αβοήθητα, δεμένα ή εγκλωβισμένα

    23:09:34

    Δεν αφήνουμε ζώα αβοήθητα, δεμένα ή εγκλωβισμένα, τονίζει η ΕΛΑΣ σε ανάρτησή της στο Twitter.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://twitter.com/hellenicpolice/status/1681380808278278144}

  • Εικόνες καταστροφής σε Σαρωνίδα, Κουβαρά, Ανάβυσσο

    23:02:45

    Η Αττική ήδη μετράει τις πληγές της, με δεκάδες σπίτια να έχουν καεί στην περιοχή της Σαρωνίδας, του Λαγονησίου και των Καλυβίων.

  • Φωτιά στη Ρόδο: Στο νοσοκομείο πυροσβέστης

    22:49:28

    Αντιμέτωπη με μεγάλη φωτιά που καίει έκταση ανάμεσα σε Απόλλωνα και Έμπωνα και με μέτωπο προς Λάερμα βρίσκεται η Ρόδος.

    Μάλιστα, πυροσβέστης ένιωσε αδιαθεσία από τον καπνό και διακομίστηκε με αναπνευστικό πρόβλημα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα με το RodosReport στο σημείο έχει σπεύσει σχεδόν το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής ενώ καθοδόν είναι δυνάμεις εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

    Η Περιφέρεια και ο Δήμος Ρόδου είναι σε επιφυλακή και στέλνουν στην περιοχή υδροφόρες για ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών και 4 χωματουργικά για να δημιουργηθούν ζώνες για την αποκοπή της φωτιάς.

    Η φωτιά καίει τώρα στην περιοχή Τσιαμάλη με κατεύθυνση προς το Φράγμα των Λαέρμων.

    Φωτια, Ροδος

    Δείτε βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο:

  • Άνοιξε η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου

    22:35:37

    Άνοιξε αργά το βράδυ της Τρίτης (18/7) η Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου. Είχε κλείσει λόγω της φωτιάς σε Λουτράκι και Νέα Πέραμο.

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

  • Κλήσεις στο ΕΚΑΒ για αναπνευστικά προβλήματα από τις φωτιές σε Μάνδρα και Λουτράκι

    22:30:10

    Αναπνευστικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί πολίτες από τις φωτιές που μαίνονται σε Μάνδρα και Λουτράκι.

    Από το μεσημέρι μέχρι και τις 21:00 το ΕΚΑΒ είχε δεχτεί κλήσεις για 10 περιστατικά που αντιμετώπιζαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών τα οποία διακομίσθηκαν στα νοσοκομεία.

    Συγκεκριμένα, 5 κλήσεις έγιναν από τη Μάνδρα και 5 από το Λουτράκι.

  • Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο - Καίει πυκνή δασική έκταση

    22:28:02

    Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

    Η μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του δήμου Ρόδου. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

    Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Σε δήλωσή του, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τόνισε τα εξής:

    «Η μάχη στην φωτιά στα Απόλλωνα της Ρόδου δίνεται συντεταγμένα και με όλες τις δυνάμεις που ο τόπος διαθέτει. Δυνάμεις, που σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους. Είμαστε δίπλα τους».

  • Η φωτιά στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου (Συγκλονιστικό βίντεο)

    22:23:45

    Φλόγες παντού, η ατμόσφαιρα αποπνικτική και τα πλάνα συγκλονιστικά. Η κάμερα του Forecast Weather Greece βρέθηκε στη φωτιά στη Νέα Πέραμο όπου νωρίτερα σήμερα έκλεισε το τμήμα της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου λόγω του πύρινου μετώπου.

    Όπως φαίνεται στα πλάνα στο βίντεο η φωτιά είχε προσεγγίσει την εθνική και ο καπνός είχε δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο κοκτέιλ.

    Την Εθνική οδό διέσχιζαν μόνο πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά της αστυνομίας, ενώ όσο νύχτωνε η κατάσταση γινόταν χειρότερη.

    {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/videos/968969421041632/}

    Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Τρίτης και λίγο πριν από τις 21:30 η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου άνοιξε και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα.

    Πάντως, παρέμεινε η διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της νέας Εθνικής Οδού.

  • Ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις φωτιές: Ξημερώνει μια δύσκολη ημέρα αύριο

    22:20:57

    Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

    Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    «Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

  • Εθελοντές έσωσαν χελώνα από τη φωτιά

    22:18:14

    Μάχη με τα πύρινα μέτωπα δίνουν και εθελοντές, οι οποίοι προσπαθούν να βοηθήσουν πολίτες αλλά και ζώα.

    Δείτε το βίντεο:

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους οδηγούς που κινούνται από την Δυτική Ελλάδα προς Κόρινθο και Αθήνα

      22:09:50

      Με ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, ζητά από τους οδηγούς που κινούνται από τη Δυτική Ελλάδα, προς Κόρινθο και Αθήνα, μετά τον κόμβο της Επιδαύρου, να μην μετακινούνται προς τις προαναφερόμενες περιοχές.

      Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρονται τα εξής:

      «Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην «Ιόνια Οδό» και στην εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην νέα, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, Πατρών – Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς την Κόρινθο και την Αθήνα μετά τον κόμβο Επιδαύρου να μην μετακινούνται προς τα προαναφερόμενα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς».

    • Ασταμάτητη η φωτιά στο Λουτράκι: Μάχη να κρατηθεί το μέτωπο μακριά από τα διυλιστήρια

      22:04:30

      Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου οι εστίες αναζωπυρώθηκαν και το μέτωπο εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα, περνώντας μέσα από τους οικισμούς Καλλιθέα, Πανόραμα και Άγιο Χαράλαμπο.

      Στα διυλιστήρια έχει «κρατηθεί» το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί εκεί όλο το βράδυ ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

    • Ακινητοποιημένα δεκάδες λεωφορεία στον Ισθμό της Κορίνθου

      21:59:51

      Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία για εκατοντάδες επιβάτες λεωφορείων ΚΤΕΛ, οι οποίοι, λόγω της φωτιάς, περιμένουν για ώρες να δοθεί σε κυκλοφορία η εθνική οδός και να γίνει επανεκκίνηση των δρομολογίων ώστε να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους.

      Δεκάδες λεωφορεία βρίσκονται ακινητοποιημένα στον Ισθμό της Κορίνθου, όπου στεγάζονται τα ΚΤΕΛ, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων τόσο στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου (η οποία πριν από λίγο δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία), όσο και στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Κορίνθου και στα δύο ρεύματα.

      Τα δρομολόγια έχουν «παγώσει» εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών που μαίνονται σε Άγιο Χαράλαμπο, Γλυκιά Ζωή Αγίων Θεοδώρων και Μάνδρα Αττικής.

      Δείτε φωτογραφίες από το σημείο

      φωτια τωρα, φωτια, φωτιες, πυρκαγια, πυρκαγιες

      φωτια τωρα, φωτια, φωτιες, πυρκαγια, πυρκαγιες

    • Δραματικές ώρες στη Μάνδρα: Το πύρινο μέτωπο απειλεί τη Δυτική Αττική

      21:54:15

      Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται στη Μάνδρα, όπου οι φλόγες απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.

      Το μέτωπο της φωτιάς έχει μεταφερθεί στον οικισμό Αγία Σωτήρα όπου καίει πυκνό δάσος. Το σημείο είναι δύσκολο, ενώ έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

      Νωρίτερα δόθηκε εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινήθηκε από το μεσημέρι προς τα δυτικά.

      Επίσης, ένα άλλο μεγάλο μέτωπο εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ και φθάνει στον Λουτρόπυργο, δυτικά της Ελευσίνας, ορατό από το Καραούλι της Μάνδρας, το οποίο έχει τεθεί σε επιφυλακή.

      Πρόκειται για δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να προσεγγίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Έτσι, η φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο καίει ανεξέλεγκτη και οδεύει προς τον επόμενο οικισμό...

    • «Ανεξέλεγκτες φωτιές γύρω από την Αθήνα»: Τα διεθνή ΜΜΕ για τον πύρινο εφιάλτη στην Ελλάδα

      21:43:57

      Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα είναι τα διεθνή ΜΜΕ, με πολλά εξ' αυτών να έχουν στείλει ανταποκριτές σε όλα τα σημεία των τριών μεγάλων φωτιών σε ανατολική Αττική, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

      «Κάπως έτσι αποτυπώνεται η κλιματική κρίση. Πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες γύρω από την Αθήνα», σημείωσε το BBC.

      «Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε πυλώνες ηλεκτροδότησης, νότια της Αθήνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τα μέτωπα. Περισσότερα από 1.000 παιδιά εκκένωσαν κατασκήνωση στην περιοχή», μετέδωσε το Sky News.

      Αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το Reuters και η DW, έκαναν συνεχή ροή καταγράφοντας τις εστίες φωτιάς που ξέσπασαν στα πύρηνα μέτωπα.

    • Πότε υποχωρούν τα μελτέμια – Η πρόβλεψη του Θοδωρή Κολυδά

      21:39:09

      Στην εκτίμηση ότι το βράδυ της Τρίτης πέφτουν τα μελτέμια που θεριεύουν τις φλόγες στις φωτιές που μαίνονται αλλά μονάχα προσωρινά προχώρησε μιλώντας στο Star ο Θοδωρής Κολυδάς.

      «Όπως και χθες, έτσι και σήμερα μετά τις 21.00 περίπου οι άνεμοι θα κοπάσουν σημαντικά. Και στην περιοχή του Λουτρακίου και στα Δερβενοχώρια καταρχάς θα γυρίσει ο άνεμος από βορειοανατολικός που είναι θα γίνει ελαφρώς βόρειος, βορειοδυτικός και θα σταματήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ριπές του ανέμου. Πρακτικά σημαίνει αυτό, λοιπόν, ότι γίνεται πιο διαχειρίσιμη η κατάσταση το βράδυ από τις επίγειες δυνάμεις, όσες υπάρχουν για να μπορέσουν να φέρουν σε καλύτερη κατάσταση την πυρκαγιά, να μπορέσουν να την περιορίσουν γιατί και πάλι αύριο το πρωί από ό,τι δείχνουν τα στοιχεία από την ανατολή του ηλίου αλλά κυρίως μετά τις 10.00 και πάλι οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι θα έχουν οι άνθρωποι και τα πυροσβεστικά και όλες οι δυνάμεις να παλεύουν όταν και ο καιρός έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ τις βραδινές ώρες αν μπορεί να έρθει σε κατάσταση καλύτερη εκεί θα έλεγα είναι το πιο λογικό. Αύριο περίπου μέχρι τις 6-7 το απόγευμα θα διατηρηθεί το μελτέμι γενικά στο Αιγαίο βέβαια έξι με επτά Μποφόρ. Στην περιοχή αυτή θα δούμε και πάλι εντάσεις, μέσες εντάσεις του ανέμου στα πέντε Μποφόρ με τις ριπές να φτάνουν τα έξι ίσως ακόμα και περισσότερο. Μην ξεχνάμε ότι και το περιβάλλον είναι τέτοιο που δημιουργεί εύκολα ριπαίους ανέμους και μπορούν να δυσκολέψουν την κατάσταση», ανέφερε.

    • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

      21:30:24

      Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

      Ωστόσο, παραμένει η κλειστή για όλα τα οχήματα η νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας ως τα διόδια στα Ίσθμια.

    • Σε επιφυλακή το Λιμενικό στη Νέα Πέραμο για μεταφορά κατοίκων με φέρι μποτ και πλωτά

      21:26:30

      Ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα.

      Αναλυτικότερα, σε ετοιμότητα είναι:

      1. 4 πλωτά του Λιμενικού, ενώ σε λίγο θα βρίσκεται διαθέσιμο άλλο ένα
      2. Ένα επιβατηγό
      3. Μία λάτζα
      4. Ένα πλωτό νοσοκομειακό από την Αίγινα
    • Καρέ – καρέ δραματικές διασώσεις πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους

      21:17:01

      Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται από διασώσεις ανθρώπων λίγο πριν τα σπίτια τους τυλιχθούν στις φλόγες.

    • Οι τελευταίες ρίψεις για σήμερα από τα εναέρια μέσα

      21:12:43

      Πριν από λίγο έκαναν τις τελευταίες ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα στην Μάνδρα. Η μάχη με τις φλόγες, από αέρος θα συνεχιστεί αύριο, με το πρώτο φως της ημέρας.

    • Η φωτιά μέσα από το πιλοτήριο ελικοπτέρου - Συγκλονιστικό βίντεο

      21:06:07

      Συγκλονιστικές εικόνες από το πιλοτήριο ενός εκ των ελικοπτέρων Chinook που επιχείρησε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

    • Στον Δήμο Σαρωνικού αύριο ο Νίκος Ανδρουλάκης

      21:04:42

      Αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 στις 09:15 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στον Δήμο Σαρωνικού.

    • Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

      21:02:53

      Οι πληγέντες των πυρκαγιών μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση.

    • Στις πληγείσες περιοχές αύριο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

      20:58:43

      Αύριο Τετάρτη, στις 8.30πμ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο, αποτελούμενο από τον αναπληρωτή γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΣ Γιώργο Βασιλειάδη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, θα μεταβούν στις πληγείσες περιοχές του δήμου Σαρωνικού.

    • Κουβαράς: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους - Βίντεο drone του Guardian

      20:50:21

      Φρίκη, θλίψη και απόγνωση. Βίντεο drone του Guardian καταγράφει τις απίστευτες εικόνες που κατέγραψε ο φακός από τη φωτιά στον Κουβαρά.

      Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας και έφτασε μέχρι τη Σαρωνίδα καίγοντας σπίτια και ότι άλλο βρήκε στο πέρασμά της.

      {https://www.youtube.com/watch?v=ISUGTjJidPQ}

      Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτωπο τέθηκε τα ξημερώματα υπό έλεγχο ωστόσο, μαίνονται ανεξέλεγκτα οι φωτιές σε Λουτράκι, Μάνδρα, Δερβενοχώρια.

    • Τζανάκης για την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω φωτιάς: «Επικίνδυνη και για τους υγιείς»

      20:45:22

      Οδηγίες επιβίωσης για την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών. Τι επισημαίνει ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης:

    • Παραμένει κλειστή η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα από Ελευσίνα μέχρι Κόρινθο

      20:41:07

      Εξακολουθεί να είναι κλειστή η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα από Ελευσίνα μέχρι Κόρινθο.

    • Τι είναι ο καιρός Hot-Dry-Windy που σαρώνει την Ελλάδα

      20:39:01

      Ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος εξηγεί πού οφείλεται η εξάπλωση των πυρκαγιών.

    • Εφιαλτικές εικόνες από το Λουτράκι - Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις

      20:33:30

      Εφιαλτική είναι η εικόνα στο Λουτράκι μετά τις νέες αναζωπυρώσεις, με δεκάδες μέτωπα να ξεπηδούν.

      Οι φλόγες έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Άγιος Χαράλαμπος αλλά και στα Ίσθμια, με σπίτια να έχουν καεί ολοσχερώς.

    • Νέο μήνυμα από το 112: Προειδοποίηση στους κατοίκους της Νέας Περάμου

      20:25:12

      Το 112 έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στους κατοίκους της Νέας Περάμου, τονίζοντας να παραμείνουν σε ετοιμότητα για νέα ενημέρωση, καθώς η φωτιά που καίει, είναι ανεξέλεγκτη.

      Το μήνυμα αναφέρει τα εξής:

      «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

      {https://twitter.com/112Greece/status/1681351774643404800}

    • Συναγερμός στο Καραούλι Μάνδρας

      20:22:34

      Δύσκολη μάχη δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι στα Δερβενοχώρια, το μεγαλύτερο ενεργό πύρινο μέτωπο.

      Η πύρινη λαίλαπα κατευθύνεται προς τους οικισμούς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι και Άγιο Σωτήρα, ενώ επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Καραούλι της Μάνδρας.

    • Έρχεται νέο σαρωτικό κύμα καύσωνα για 5 μέρες: Θερμοκρασίες μέχρι 44 βαθμούς

      20:20:16

      Ο καύσωνας ετοιμάζεται να «χτυπήσει» ξανά τη χώρα, με νέα 40αρια, παρά το σύντομο διάλειμμα με μικρή πτώση θερμοκρασίας, που φαίνεται πως θα κρατήσει μέχρι την Τετάρτη 19/7.

      Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι συνθήκες καύσωνα αναμένεται να διατηρηθούν στην χώρα μας τις επόμενες τουλάχιστον 5 ημέρες, ενώ νέο κύμα πολύ υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται στη χώρα μας από την Πέμπτη 20/07.

      Όπως διακρίνεται και στο παρακάτω γράφημα, με βάση την ανάλυση πολλαπλών προγνωστικών σεναρίων για τη θερμοκρασία σε υψόμετρο 1500 μέτρων ενδεικτικά πάνω από την Αθήνα για το διάστημα 18-28 Ιουλίου (Εικόνα 1), αναμένουμε:

      1. Στην πρώτη φάση, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, αναμένουμε τη διατήρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών κυρίως σε τμήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στα ανατολικά θα διατηρηθούν οι ενισχυμένοι άνεμοι, διατηρώντας την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για δασικές πυρκαγιές όπως ήδη τονίσαμε σε προηγούμενη μας ανακοίνωση.
      2. Στην δεύτερη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 - 23 Ιουλίου οπότε υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας.

      Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου.

      Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων - πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών.

      1. -Στην τρίτη φάση, το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής 24 - 28 Ιουλίου οπότε υπάρχει χαμηλή προγνωσιμότητα, αναμένουμε αρχικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρη αλλά σημαντική ενίσχυση των ανέμων κυρίως στα ανατολικά, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Τέλος, στη συνέχεια αναμένεται εκ νέου πιθανή άνοδος της θερμοκρασίας σε πολύ υψηλά επίπεδα.

      {https://www.facebook.com/photo/?fbid=661634289325947&set=a.550132143809496}

    • Οι κάτοικοι τα έδωσαν όλα, τα έχασαν όλα - Συγκλονιστικές εικόνες

      20:14:54

      Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες από τη Μάνδρα και συγκεκριμένα από τον οικισμό Νέα Ζωή όπου άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από τη φωτιά.

      Η φωτιά, ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια κι έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

      Οι εικόνες μετά το πέρασμα της φωτιάς προκαλούν απόγνωση.

      Άνθρωποι μέσα στους καπνούς προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους και να βοηθήσουν όπως μπορούν τους πυροσβέστες.

      Σημειώνεται πως έχει δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νεα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια.

      Δείτε φωτογραφίες:

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      0nea_zoi_mandra_fotia3.jpgΦωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Δείτε τα σχετικά βίντεο

    • Φωτιές: Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

      20:11:20

      Ισχυροί άνεμοι και τις επόμενες ώρες στην χώρα. Πότε θα εξασθενήσουν. Αναλυτική πρόγνωση από τον Τάσο Αρνιακό.

    • Φωτογραφία θλίψης - Η Αττική στις φλόγες (Εικόνα από αεροπλάνο)

      19:57:48

      Η κατάσταση σήμερα με τις φωτιές δεν είναι σίγουρα καλή και είναι όπως όλα δείχνουν χειρότερη ακόμη και από χθες. Σίγουρα για τα μέτωπα της Μάνδρας, των Δερβενοχωρίων και στο Λουτράκι δεν υπάρχει καμία τύχη να σβήσει ο πύρινος εφιάλτης εντός των επόμενων ωρών παρά τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής.

      Ωστόσο, η κόλαση φωτιάς που από χθες είναι αντιμέτωπη η Αττική αποτυπώθηκε σε φωτογραφία της Αλίκης Καρόγλου, η οποία είναι τραβηγμένη από το αεροπλάνο.

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid0LokV5ybMbv3zdnbWF7ZNLLr955xcGUWnyLYw1Gdfcdhajw4JjKSndKouNo4fTniWl}

    • Φωτιά στα Δερβενοχώρια: Σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων το πύρινο μέτωπο

      19:51:50

      Η πύρινη λαίλαπα από τα Δερβενοχώρια εξαπλώθηκε στη βορειοδυτική Αττική.

    • Φωτιά ξέσπασε και στη Ρόδο

      19:43:18

      Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Απολλώνων και Λαέρμων, στη Ρόδο. Για την αντιμετώπισή της σπεύδουν στην περιοχή, όπου δεν υπάρχουν κατοικίες, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές.

      Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 26 πυροσβέστες, 13 οχήματα, τρία αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

      Όπως μετέδωσε η «Ροδιακή», πρόκειται για φωτιά σε σημείο όπου το δάσος είναι πολύ πυκνό ενώ οι ενισχυμένοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

    • «Πάμε, θα καούμε» - Βίντεο της ΕΛΑΣ από τις επιχειρήσεις στη Μάνδρα

      19:39:53

      Μεγάλες οι προσπάθειες της ελληνικής αστυνομίας ώστε να μην κινδυνεύσουν κάτοικοι των περιοχών που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, καθώς η φωτιά από τα Δερβενοχώρια μένεται και κυκλώνει οικισμούς.

      Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, το πύρινο μέτωπο έγινε ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα να φτάσει στη Μάνδρα καίγοντας σπίτια, σε περιοχές όπως η Νέα Ζωή, Μικρό Κατερίνη και Άγιος Χαράλαμπος.

      Στο βίντεο που δημοσίευσε η ΕΛ.ΑΣ. αποτυπώνεται η προσπάθεια αστυνομικών να απομακρύνουν πολίτες από εργοστάσιο ξυλείας, τη στιγμή που η φωτιά απειλεί το μέρος.

      Σε κάποιο σημείο μάλιστα ακούγεται μια φωνή να λέει «πάμε, πάμε, θα καούμε!».

      Δείτε το βίντεο

      {https://twitter.com/hellenicpolice/status/1681326163765997574}

      Μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής φωτιάς, άνθρωποι μέσα στους καπνούς προσπαθούν να σώσουν την περιουσία τους και να βοηθήσουν όπως μπορούν τους πυροσβέστες.

      Σημειώνεται πως έχει δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια.

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Φωτια, Νεα Ζωη, Μανδρα

      Δορυφορική εικόνα αποκαλύπτει το μέγεθος το μετώπου - Έφτασε Αφρική ο καπνός

      Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης από τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-3 το μεσημέρι της Τρίτης 18/07 αποτυπώνει τη μεγάλη έκταση του πύρινου μετώπου στη φωτιά στα Δερβενοχώρια και τη Μάνδρα.

      Επιπλέον, διακρίνονται οι καμένες εκτάσεις στην νοτιοανατολική Αττική από την δασική πυρκαγιά στην περιοχή του Κουβαρά καθώς και το ενεργό πύρινο μέτωπο στη βόρεια Κορινθία στην περιοχή του Άγιου Χαράλαμπου.

      Φωτια, Δερβενοχωρια, Δορυφορικη εικονα

      Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα Copernicus ο καπνός από τις φωτιές της Αττικής έφτασαν στην Αφρική.

      {https://twitter.com/CopernicusEU/status/1681291948932595712}

    • Η ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τις φωτιές

      19:37:37

      Νεότερη έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από τον Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος:

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681340151279108110}

    • Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική

      19:36:19

      Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική λόγω των πυρκαγιών.

    • Νέο μήνυμα από το 112 - Εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα

      19:32:20

      Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, ΆνωΒλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα, αναφέρεται σε νέο μήνυμα του 112.

      «Δασική πυρκαγιά - Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών», σημειώνεται.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1681339751213809675}

    • Κυκλώνει οικισμούς η φωτιά στα Δερβενοχώρια - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

      19:26:32

      Απειλητικά προς τον οικισμό Πουρνάρι κινείται η φωτιά, ενώ καταγράφονται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

      Συνεχείς αναζωπυρώσεις και στα Ίσθμια - κοντά σε σπίτια οι φλόγες.

    • Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού στην Πυροσβεστική

      19:22:14

      Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του προσωπικού στην Πυροσβεστική, λόγω των μεγάλων πυρκαγιών στη χώρα.

    • Νέο μήνυμα από 112 στη Γλυκιά Ζωή - Εκκενώστε προς Αγίους Θεοδώρους

      19:10:17

      Νέο μήνυμα έστειλε το 112 στην περιοχή Γλυκιά Ζωή - Εκκενώστε τώρα με κατεύθυνση προς τους Αγίους Θεοδώρους, όπως αναφέρεται.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1681335016461148160}

      Πρόκειται για περιοχή που είναι δίπλα στα διυλιστήρια. Δείτε στον χάρτη:

      112 μηνυμα, εκκενωση, φωτια τωρα, φωτια λουτρακι, motor oil, διυλιστηρια

    • Πύρινη κόλαση στο Λουτράκι - Γιγαντώνεται το μέτωπο της φωτιάς

      19:08:00

      Απόκοσμες εικόνες από τη φωτιά στο Λουτράκι.

    • Ανησυχία για τα διυλιστήρια της Motor Oil – Πλησιάζει η φωτιά

      19:04:58

      Έντονη είναι η ανησυχία για τη φωτιά στο Λουτράκι, καθώς βρίσκεται μόλις ένα χλμ. μακριά από τα διυλιστήρια της Motor Oil.

    • Νέα ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τα μέτωπα των πυρκαγιών

      19:03:46

      Για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής να θέσει υπό έλεγχο τις εστίες των πυρκαγιών ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Σώματος.

    • Κλειστή η παλιά και η νέα Εθνική Οδός από την Ελευσίνα μέχρι την Κόρινθο

      18:44:00

      Κλείνουν η παλιά και η νέα Εθνική Οδός από την Ελευσίνα μέχρι την Κόρινθο λόγω των πυρκαγιών.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    • Σαρωνίδα: Αντιμέτωποι με πλιάτσικο οι πυρόπληκτοι

      18:35:32

      Η επόμενη μέρα βρήκε τους πληγέντες να προσπαθούν να προστατεύσουν τις κατοικίες τους από κακόβουλους.

    • Κάτοικος της Μάνδρας είδε να καίγεται το σπίτι του: Ήθελα να γλιτώσουν τα παιδιά μου

      18:32:09

      Μιλώντας στο OPEN, κάτοικος της Μάνδρας που είδε το σπίτι του να καίγεται στην πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, περιέγραψε: «Μείναμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, είδαμε τον αέρα να δυναμώνει. Προσπαθούσαμε να μαζέψουμε τα παιδιά για να φύγουμε, η φωτιά πλησίαζε πάρα πολύ γρήγορα και ήταν πολύ δύσκολο», ανέφερε.

      «Η φωτιά πέρασε από τα πεύκα στη σκεπή του σπιτιού, και από τη σκεπή μέσα στο σπίτι. Βρέχαμε το σπίτι από τις 13:00 μέχρι την τελευταία στιγμή. Είχαμε ενημερώσει τους πυροσβέστες, αλλά είναι πάρα πολλές οι φωτιές και πάρα πολύ δύσκολο», είπε ο άντρας για τον τρόπο με τον οποίο κάηκε το σπίτι του. «Οι άνεμοι ήταν τρομερά δύσκολοι, μια γύρναγαν από πάνω και μια προς τα κάτω. Πέρασε εδώ, απέναντι, μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα».

      «Στόχος μου ήταν να φύγουν τα παιδιά μου. Σήμερα η οικογένειά μου θα μείνει στον αδερφό της συζύγου μου, αλλά η κατάσταση θα είναι δύσκολη», σημείωσε ο ίδιος με τρεμάμενη φωνή, μπροστά από το καμένο του σπίτι.

    • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Λουτράκι

      18:22:49

      Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε χθες (17.7.2023) και καίει μέχρι σήμερα στις γύρω περιοχές. Οι φλόγες ξεκίνησαν από την Καλλιθέα και σήμερα έχουν κάψει μέχρι και σπίτια στον Άγιο Χαράλαμπο.

      Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στο Facebook, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες (δηλαδή μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2024) για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς που έχει κατακάψει ολόκληρα στρέμματα και σπίτια.

      Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφορά τις Δημοτικές Κοινότητες Λουτρακίου – Περαχώρας και Ισθμίας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου – Περαχώρας και της Δημοτικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων.

      {https://www.facebook.com/CityofLoutrakiOfficial/posts/pfbid0imo6tJL9xkLFYbQMRntwtjpAizfN45csynaFJp7Zoc36PmbPPWnysji46jFjPa7ol}

    • Εικόνες από τη φωτιά στη Νέα Ζωή - Με κουβάδες οι κάτοικοι στη μάχη να σβήσουν τις φλόγες

      18:18:20

      Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι κάτοικοι στη Νέα Ζωή στη Μάνδρα Ασπροπύργου. Δείτε φωτογραφίες:

      nea_zoi_mandra_fotia2.jpgnea_zoi_mandra_fotia3.jpgnea_zoi_mandra_fotia4.jpgnea_zoi_mandra_fotia5.jpgnea_zoi_mandra_fotia6.jpgnea_zoi_mandra_fotia1.jpg

    • Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το Ψυχιατρείο στο Δαφνί η φωτιά

      18:11:24

      Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η φωτιά στο Δαφνί πλέον απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

    • Καίγονται σπίτια σε Μάνδρα και Νέα Ζωή – Προς τον οικισμό Κιάφα πάει η φωτιά

      18:07:30

      Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Μάνδρα, όπου σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Έχει δοθεί εντολή ολικής εκκένωσης στους οικισμούς Νέα Ζωή, Αγία Σωτήρα, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Πουρνάρια καθώς η πύρινη λαίλαπα κινείται δυτικά, προς τον οικισμό Κιάφα, όπου έχει σημάνει συναγερμός.

    • Επιστράτευσαν τον «Αίαντα» της ΕΛΑΣ στη φωτιά στη Μάνδρα (βίντεο)

      18:04:52

      Ο «Αίαντας» της Ελληνικής Αστυνομίας επιστρατεύτηκε για τη φωτιά, ρίχνοντας νερό στον Νέο Πόντο Μάνδρας.

      Δείτε εικόνες και βίντεο που μετέδωσε το OPEN:

      aiantas_mandra_fotia1.jpgaiantas_mandra_fotia2.jpg

    • Ο καπνός από τη φωτιά στα Δερβενοχώρια έφτασε στην Αφρική - Δορυφορική φωτογραφία

      17:58:40

      Όπως κατέγραψε η υπηρεσία Copernicus, ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στα Δερβενοχώρια φτάνει έως την Αφρική.

      Δείτε τη δορυφορική φωτογραφία:

      {https://twitter.com/CopernicusEU/status/1681291948932595712}

    • Έρχονται από Ιταλία και Γαλλία πυροσβεστικά αεροσκάφη στην Ελλάδα

      17:54:26

      Εντός της ημέρας αναμένεται να φτάσουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία που θα συνδράμουν τις ελληνικές πυροσβεστικές δυνάμεις.

      Όπως ανακοινώθηκε, στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας συνδρομής προχώρησε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω των δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν χθες, Δευτέρα 17 Ιουλίου, στη χώρα, εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες και οι οποίες αναμένεται να ενταθούν εκ νέου.

      Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα η Ιταλία και η Γαλλία, με την κάθε χώρα να προσφέρει από δύο αεροσκάφη CL-415, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

      Οι προσφορές έγιναν αποδεκτές από τη χώρα μας και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη αναμένεται να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας αργότερα εντός της ημέρας.

      «Η χώρα μας, η οποία έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της συλλογικής ευρωπαϊκής «απάντησης» στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ευχαριστεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και τα κράτη-μέλη για την άμεση ανταπόκριση και την έμπρακτη αλληλεγγύη στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών», σημειώνει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    • Νέα φωτιά ξέσπασε στο Σέσκλο Μαγνησίας

      17:52:05

      Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στο Σέσκλο Μαγνησίας. Όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1681312621092540416}

    • Πνευμονολόγοι: Πώς να προστατευτείτε από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια

      17:45:50

      Ένας πρόσθετος κίνδυνος για τους ανθρώπους υπάρχει λόγω των φωτιών που μαίνονται σε αρκετά σημεία, λόγω της εισπνοής καπνού από τα πύρινα μέτωπα.

      Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ενημερώνει τους κατοίκους και εργαζόμενους των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα μέτωπα των πυρκαγιών αλλά και όλους όσοι εκτίθενται στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια, αναφορικά με τις πιθανές συνέπειες και τους τρόπους προστασίας.

      Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

      • Άμεση απομάκρυνση από την εστία της φωτιάς.
      • Πλήρης αποφυγή μετακινήσεων για τους ανθρώπους με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τις εγκύους.
      • Παραμονή όσο το δυνατόν σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η χρήση κλιματισμού ανακυκλώνει τον αέρα του δωματίου και ενθαρρύνεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, με την προϋπόθεση ότι το δωμάτιο είναι και μπορεί να παραμείνει προστατευμένο από τον εξωτερικό αέρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται η δημιουργία ενός προστατευμένου και κλιματιζόμενου δωματίου εντός της οικίας.
      • Συνιστάται η αποφυγή δραστηριοτήτων που επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του εσωτερικού αέρα, και κυρίως το κάπνισμα. Κατ’ επέκταση αποθαρρύνεται η χρήση κεριών για φωτισμό, μαγειρέματος σε ανοιχτή εστία, η χρήση προϊόντων αεροζόλ και η χρήση ηλεκτρικής σκούπας.
      • Αποφυγή άθλησης και σωματικής καταπόνησης.
      • Εφ΄ όσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή. Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης. Οι μετακινήσεις θα πρέπει να γίνονται σε ώρες χαμηλότερου θερμικού φορτίου, πχ το βράδυ.
      • Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα δεν θα πρέπει να μετακινούνται, ειδικά αν δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας.
      • Για τους ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ, παθήσεις που κατεξοχήν επιδεινώνονται από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, απαιτείται η αυστηρή τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής, και επί οποιασδήποτε επιδείνωσης των συμπτωμάτων, η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα Πνευμονολόγο με σκοπό την προσαρμογή της αγωγής.
      • Συστήνεται στους πολίτες, ειδικά τις ημέρες με ιδιαίτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας λόγω πυρκαγιών, να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων για την ποιότητα του αέρα και να μην εμπιστεύονται μόνο την οσμή και την όρασή τους. Επίσης στο διαδίκτυο υπάρχουν δυναμικοί χάρτες με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης (κυρίως ΡΜ2.5) που ανανεώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ενδεικτικά αναφέρονται η ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας μετρήσεων ποιότητας του αέρα, PurpleAir.

      Τα συμπτώματα μετά από έκθεση στον καπνό

      Πιθανά συμπτώματα και συνέπειες από την βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό:

      • Τα συχνότερα συμπτώματα που σχετίζονται με βραχυχρόνια έκθεση σε καπνό, ανεξαρτήτως μηχανισμού, αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και εκδηλώνονται με ρινίτιδα (ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή) και αίσθημα ξηρότητας στο φάρυγγα. Μπορεί επίσης να εμφανισθεί βήχας που είναι ξηρός και ερεθιστικός, ενώ ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος μπορεί να εμφανισθεί και δύσπνοια.
      • Συστηματικά συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, καταβολή και κεφαλαλγία υποδηλώνουν πιθανή τοξικότητα από μονοξείδιο του άνθρακα που θα πρέπει να διερευνάται άμεσα και να ενημερώνεται ο θεράπων ιατρός.
        Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανισθούν και σε καθ’ όλα υγιή άτομα, αλλά είναι σαφές ότι η συχνότητα και η ένταση είναι μεγαλύτερη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, κυρίως του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.
        Είναι γνωστό ότι η τοξικότητα από την εισπνοή προϊόντων καύσης μπορεί να προκαλέσει θερμική ή χημική βλάβη του αναπνευστικού συστήματος. Η άμεση θερμική βλάβη προκαλείται από την εισπνοή θερμού ατμού κοντά στην εστία της φωτιάς και αφορά τους ανώτερους αεραγωγούς.
      • Η χημική βλάβη, προκαλείται από την εισπνοή οργανικών μικροσωματιδίων διαφορετικής σύνθεσης και μεγέθους ή χημικών ερεθιστικών ουσιών και μπορεί να αφορά τόσο τους αεραγωγούς, όσο και το πνευμονικό παρέγχυμα.
      • Η κυριότερη, άμεση αιτία θανάτου σε περίπτωση φωτιάς είναι η ασφυξία που οφείλεται στην κατανάλωση του οξυγόνου κοντά στην εστία της φωτιάς σε συνδυασμό με την εισπνοή μεγάλης ποσότητας καπνού. Συχνά συνυπάρχει και κάποιου βαθμού χημική ασφυξία με συστηματικά συμπτώματα, από την αδυναμία χρήσης του οξυγόνου σε κυτταρικό επίπεδο. Η χημική ασφυξία οφείλεται σε εισπνοή προϊόντων ατελούς καύσης όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ή το υδροκυάνιο από την καύση π.χ πλαστικών ή άλλων υλικών που περιέχουν άζωτο.

      Σε μεγαλύτερη απόσταση από την εστία της φωτιάς, η εισπνοή μικροσωματιδίων και χημικών ερεθιστικών ουσιών μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε σημαντικό αριθμό ατόμων που αφορούν τόσο το αναπνευστικό όσο και το καρδιαγγειακό σύστημα. Η βαρύτητα και η έκταση των βλαβών από την εισπνοή σωματιδίων ή/και τοξικών αερίων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το μέγεθος και η διάμετρος των σωματιδίων, η διάρκεια της έκθεσης, η διαλυτότητα των τοξικών αερίων καθώς και η ύπαρξη υποκείμενου νοσήματος. Η τοξικότητα όσον αφορά το αναπνευστικό σύστημα, όπως αναφέρθηκε, μπορεί να αφορά τον ανώτερο αεραγωγό, το τραχειοβρογχικό δένδρο καθώς και το πνευμονικό παρέγχυμα.

    • Σε ετοιμότητα τα διυλιστήρια – Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ

      17:44:48

      Να ελέγξουν τη φωτιά που καίει στον οικισμό Άγιος Χαράλαμπος επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σύμφωνα με το PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence.

      Όπως σημειώνεται σε ανάρτηση στα Social Media «Σε ετοιμότητα οι υποδομές ασφαλείας των διυλιστηρίων της MOTOR OIL για κάθε ενδεχόμενο καθώς η απόσταση από την πυρκαγιά είναι της τάξεως του 1,5 km».

      {https://twitter.com/PROMETHEUSTeam1/status/1681300470009323520}

    • Αποχώρησε από το Συντονιστικό ο Κ. Μητσοτάκης

      17:42:04

      Σχεδόν 20 λεπτά κράτησε η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώθηκε για την κατάσταση των πυρκαγιών και συμμετείχε σε διευρυμένη σύσκεψη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

    • Καταγγελίες για απουσία της Πυροσβεστικής από τη Μάνδρα

      17:37:03
      Ανεξέλεγκτο καίει το πύρινο μέτωπο στη Μάνδρα Αττικής, με τη φωτιά να καταπίνει τα πάντα στο πέρασμά της. Νέες καταγγελίες για απουσία της Πυροσβεστικής από την περιοχή.
      Δείτε το βίντεο:
    • Live χάρτης με τις φωτιές σε όλα τα μέτωπα

      17:35:17

      Εικόνες Αποκάλυψης έχουν αφήσει πίσω τους οι φωτιές (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) που ξέσπασαν το μεσημέρι της Δευτέρας (17/7) στη νοτιοανατολική Αττική, το Λουτράκι και τα Δερβενοχώρια.

      Η μεγαλύτερη μάχη αυτήν τη στιγμή δίνεται στα Δερβενοχώρια, όπου το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε 15 χιλιόμετρα. Παράλληλα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αγωνίζονται να περιορίσουν τις φλόγες και στο Λουτράκι, όπου το πρωί της Τρίτης (18/7) σημειώθηκε αναζωπύρωση.

      Ο εφιάλτης, όμως, δεν σταματά εδώ, καθώς οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, κι αυτό γιατί αύριο, Τετάρτη, θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

      Πού έχει φωτιά τώρα

      Για να δείτε τον LIVE χάρτη με την πορεία των πύρινων μετώπων ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

      Επίσης, ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τον χάρτη της NASA για όλες τις φωτιές στη χώρα.

    • Ενεργοποιείται η υπηρεσία Copernicus για χαρτογράφηση των πυρόπληκτων περιοχών

      17:33:14

      Την ώρα που τα μέτωπα της φωτιάς μαίνονται ανεγξέλεγκτα, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

      Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

      φωτια τωρα, φωτια, φωτιες, πυρκαγια, πυρκαγιες

      Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης EMSR672, EMSR673 και EMSR674) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

      Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

    • Πρόεδρος οικισμού Νέας Ζωής: Φωνάζαμε από το πρωί, αλλά τα εναέρια έφτασαν στις 5 το απόγευμα

      17:30:34

      «Όλο το σύστημα απέτυχε… Φωνάζαμε από το πρωί, αλλά τα εναέρια έφτασαν στις 5 το απόγευμα», δήλωσε ο Βασίλης Παπανικολάου, Πρόεδρος του οικισμού Νέας Ζωής.

      Όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έχει δει τι γίνεται και σε άλλες πυρκαγιές, αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει πώς συνέβη τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην αποστολή εναέριων μέσων.

    • Κλειστοί δρόμοι τώρα στη Λ. Φυλής και Ε.Ο. Οινόης - Μαγούλας

      17:24:29

      Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με κλειστούς δρόμους στην Αττική προχώρησε η Τροχαία εξαιτίας της φωτιάς που εκδηλώθηκε στη Μάνδρα.

      Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, οι κλειστοί δρόμοι τώρα είναι οι:

      1. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ.

      2. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΟΙΝΟΗΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΙΤΑΝ

      3. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

      4. ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΘΡΙΑΣΙO ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ.

      5. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΜΑΝΔΡΑ ΕΩΣ Λ. ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ.

      {https://twitter.com/hellenicpolice/status/1681294399509258240}

    • Εικόνα μέσα από ελικόπτερο που επιχειρεί στα Δερβενοχώρια

      17:17:50

      Η φωτιά όπως φαίνεται μέσα από ελικόπτερο που επιχειρεί στην επιχείρηση κατάσβεσης στην περιοχή των Δερβενοχωρίων.

      Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

    • Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ο Κ. Μητσοτάκης

      17:16:00

      Έφτασε αυτή την ώρα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επέστρεψε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες.

    • Συναγερμός για διακοπή ρεύματος λόγω της φωτιάς - Βυθίσεις τάσεως στην Αττική

      17:14:06

      Σοβαρά δοκιμάζεται το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των φωτιών που έχουν ξεσπάσει κοντά σε γραμμές υψηλής ή υπερυψηλής τάσης.

      Σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται βυθίσεις τάσεως, οι οποίες είναι αντιληπτές σε αρκετές περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

      Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Τα φώτα αναβοσβήνουν όπως και οι υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε χρήση.

      Οι βυθίσεις τάσεως που καταγράφονται «χρεώνονται» στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις γραμμές μεταφοράς της υψηλής και υπερυψηλής τάσεις από τις φωτιές οι οποίες έχουν εκδηλωθεί κοντά σε πυλώνες σε Δερβονοχώρια και Λουτράκι.

      Οξύτερο είναι το πρόβλημα που καταγράφεται στα Δερβενοχώρια απ’ όπου περνά γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου με κατεύθυνση το Δίστομο Βοιωτίας.

      Αυτό που συμβαίνει είναι πως όταν οι φλόγες προσεγγίζουν τις γραμμές μεταφοράς για να μην προκληθεί βραχυκύκλωμα ενεργοποιούν τους μηχανισμούς αυτοπροστασίας.

      Ο ΑΔΜΗΕ, διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, είναι σε επιφυλακή ενώ στο κέντρο κατανομής ενέργειας στο Κρυονέρι το προσωπικό δρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

      Πάντως, προς ώρας δεν υπάρχει κίνδυνος για γενικευμένο μπλακ άουτ κάτι που θα ήταν ανησυχητικό λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

      Δυστυχώς, χωρίς ηλεκτροδότηση βρίσκονται οικισμοί και περιοχές όπου οι φωτιές έχουν κάψει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ.

      Στα σημεία που έχει ολοκληρωθεί η κατάσβεση συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μάχη για αποκατάσταση των ζημιών και συνεπώς και της ηλεκτροδότησης.

    • Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας: 30 σπίτια καμμένα στο Λουτράκι

      17:11:12

      Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας μιλώντας στον Alpha αναφέρθηκε στις ζημιές από την καταστροφική φωτιά στο Λουτράκι. Όπως είπε περίπου 30 σπίτια έχουν καεί στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

    • Εγκλωβισμένος σε βενζινάδικο στην Αγία Σωτήρα - Κραυγή αγωνίας από τον γιo του

      17:08:55

      Κραυγή αγωνίας από πολίτη για τον πατέρα του που αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα και είναι εγκλωβισμένος σε βενζινάδικο στην Αγία Σωτήρα εν μέσω της φωτιάς που κατακαίει την περιοχή.

      «Έχω το βενζινάδικο στην Αγία Σωτήρα. Και δεν ξέρω τι γίνεται. Έχω τον πατέρα μου 70 ετών εκεί πέρα. Με αναπνευστικό. Όχι, όχι (δεν έχει απομακρυνθεί). Γιατί είπανε στην αστυνομία να τον πάρει και δεν τον πήρε. Να τον κατεβάσουν κάτω.

      Ο πατέρας μου πέρναγε περιπολικό από εκεί πέρα και τους είπε «κατεβάστε με γιατί φοβάμαι» και δεν τον κατεβάσανε. Πέρασε το αστυνομικό (όχημα) προς τα κάτω και τους είπε πάρτε με και το λέει δεν μπορώ να σας πάρω. Είναι ο πατέρας μου πάνω στο βενζινάδικο παιδιά.

      Δεν ξέρω τι γίνεται», είπε στην κάμερα του Open ο άνδρας.

    • Αγωνιώδης προσπάθεια αστυνομικών να απομακρύνουν μοναχές από μοναστήρι

      17:02:10

      Πύρινη κόλαση η κατάσταση με τη φωτιά στη Μάνδρα, με τη φωτιά να έχει μπει στον οικισμό, έχοντας καταστρέψει τουλάχιστον τρία σπίτια.

      Στο σημείο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ακούγονται εκρήξεις από οικίες, ενώ ο αέρας είναι πάρα πολύ δυνατός. Πυκνός, μαύρος καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

      Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και τη Νέα Ζωή, όπου υπάρχουν πληροφορίες για σπίτια που έχουν ήδη καεί. Οι κάτοικοι δίνουν μάχη να σώσουν τις περιουσίες τους.

      Σοκαριστικές εικόνες από το σημείο μετέδωσε η ΕΛΑΣ, η οποία σε βίντεό της παρουσιάζει αστυνομικούς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να πείσουν μοναχές να εκκενώσουν μοναστήρι στη Μάνδρα.

      Δείτε το βίντεο

      {https://twitter.com/hellenicpolice/status/1681286429828169730}

      Δήμαρχος Μάνδρας: Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της

      Η φωτιά από τα Δερβενοχώρια τώρα απειλεί τη Μάνδρα και οικισμούς της, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης, από τον οικισμό Πανόραμα όπου βρίσκεται με τους συνεργάτες του, προτρέπουν τους κατοίκους να αποχωρήσουν για προληπτικούς λόγους.

      Σημειώνει πως λίγο νωρίτερα με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης εκκενώθηκε ο οικισμός Πουρνάρι και Νέα Ζωή καθώς οι φλόγες από τις παρυφές της Μάνδρας, όπου ήταν τα ξημερώματα, «με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου καθώς και του πευκώδους και χορτολιβαδικού χαρακτήρα της βλάστησης πέρασαν το ύψωμα- οικισμό Άγ.Σωτήρα με φορά προς τη Ν.Ζωή και στη συνέχεια προς τη Μάνδρα» και απευθύνει έκκληση να αποσταλούν άμεσα εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εξαπλώνεται ταχύτατα.

      Από την πλευρά του, ο α΄ τοπικός σύμβουλος Μάνδρας Παναγιώτης Παπαϊωάννου σημείωνε ότι προσωρινά είναι εκτός κινδύνου οι οικισμοί Βίλλια Ερυθρές, και πως η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς Μάνδρα-Ελευσίνα. Επίσης αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχει επίγεια πυροσβεστική δύναμη η οποία όμως δεν αρκεί για να ανακόψει την ένταση της πορείας της πυρκαγιάς και τονίζει ότι χρειάζονται απαραιτήτως εναέρια μέσα. Προσθέτει ότι μηχανήματα και φορτηγά με υδροφόρες για την πυρόσβεση έχουν αποσταλεί από την Περιφέρεια, και τους όμορους δήμους, Λιοσίων και Ασπροπύργου, ενώ μαζί με τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου επιχειρεί και μεγάλος σύλλογος εθελοντών δασοπυρόσβεσης.

    • «Σκάνε οι μετασχηματιστές» - Εκρήξεις στο μέτωπο της φωτιάς

      16:58:17

      Καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις στη Μάνδρα. Ακούγονται εκρήξεις, καθώς «σκάνε οι μετασχηματιστές» του ρεύματος.

    • Ενημέρωση από την ΕΛΑΣ: Κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς

      16:46:15

      ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ:

      1. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΦΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ. ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΩΝ.

      2. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΟΙΝΟΗΣ – ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΙΤΑΝ

      3. ΕΠΙ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΥ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΜΑΝΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΘΗΒΑ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕ ΘΗΒΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ.

      4. ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΘΡΙΑΣΙO ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΑΝΔΡΑ.

      5. ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΜΑΝΔΡΑ ΕΩΣ Λ. ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ.

      Από τις 13:35: KΛEIΣTEΣ OI EΞOΔOI 1 & 2 THΣ ATTIKHΣ OΔOY ΠPOΣ MANΔPA KAI MAΓOYΛA ANTIΣTOIXA.

    • Δήμαρχος Μάνδρας: Από το πρωί φωνάζω για εναέρια μέσα

      16:43:46

      Από το πρωί φωνάζω για εναέρια μέσα, δήλωσε ο Δήμαρχος Μάνδρας μιλώντας στην ΕΡΤ. Ο ίδιος περιέγραψε ότι η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς είναι δραμματική.

    • Πρόεδρος της Νέας Ζωής: Κάηκαν ήδη δύο σπίτια - Δεν έχουμε ούτε ένα εναέριο μέσο

      16:42:05

      Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει και τη Νέα Ζωή, όπου υπάρχουν πληροφορίες ότι οι φλόγες έχουν φθάσει στις αυλές των σπιτιών.

      Ο Πρόεδρος της Νέας Ζωής, Βασίλης Παπανικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η φωτιά μπήκε στον οικισμό.

      «Τώρα έχουν καεί ήδη δύο σπίτια από ότι πληροφορίες έχω. Στον οικισμό δεν έχουμε ούτε ένα εναέριο μέσο, ούτε επίγειο μέσο. Κανείς δεν έχει έρθει. Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Και εμείς δεν είχαμε την απαίτηση να ρίξουν νερό μέσα στον οικισμό γιατί έτσι ειπώθηκε από κάποιους αρμοδίους. Όλο παρακαλάμε να ρίξουν νερό περιμετρικά ώστε να μην προχωρήσει φωτιά μέσα στον οικισμό» τόνισε.

    • Κάτοικος Μάνδρας: Μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού

      16:35:05

      Μήνυμα από το 112 να εκκενώσουμε δεν ήρθε, κατήγγειλε κάτοικος της Μάνδρας μιλώντας στο OPEN, σημειώνοντας πως παρ όλα αυτά απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν επικίνδυνα.

    • Στα σπίτια στη Νέα Ζωή Μάνδρας - Σε αυλές οι φλόγες στο Λουτράκι

      16:30:09

      Μάχη με τις φλόγες δίνουν για δεύτερο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε πολλαπλά μέτωπα με την εικόνα της φωτιά να προβληματίζει.

      Δύσκολα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των Δερβενοχωρίων, που έφθασε στη Νέα Ζωή Μάνδρας, όσο και στο μέτωπο του Λουτρακίου.

      Στη Νέα Ζωή Μάνδρας η φωτιά έφτασε στα σπίτια ενώ εδώ και ώρα καίει ανεξέλεγκτα.

      Η πύρινη λαίλαπα κινείται και προς την περιοχή Τσακάλι στη Μάνδρα.

      Την ίδια ώρα στις αυλές των σπιτιών βρίσκεται η φωτιά και στο Λουτράκι. Βίντεο της ΕΡΤ δείχνει τη φωτιά να κινείται γρήγορα και να περνά μέσα από τις γραμμές του προαστιακού, ενώ πλησιάζει και την εθνική οδό, η οποία χθες έκλεισε για αρκετές ώρες εξαιτίας της πυρκαγιάς.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    • Στα σπίτια η φωτιά στα Ίσθμια

      16:26:02

      Μεγάλη είναι η φωτιά που καίει στα Ίσθμια Κορινθίας με συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων και τεράστια μάχη των πυροσβεστών για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

      Δείτε βίντεο:

    • Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα

      16:13:42

      Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Μάχη με τις φλόγες για πολλούς οικισμούς δίνουν κάτοικοι και πυροσβέστες.

    • Στον δρόμο έφτασε η φωτιά στη Νέα Ζωή

      15:57:47

      Καίγονται τα πρώτα σπίτια. Απομακρύνθηκε το συνεργείο του ΣΚΑΪ καθώς οι φλόγες πλέον έφτασαν μέσα στον οικισμό.

    • Απομακρύνονται οι κάτοικοι στη Νέα Ζωή Μάνδρας

      15:49:49

      Κακή η εικόνα από το μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

    • Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στον Άγιο Χαράλαμπο

      15:49:05

      Τα πλάνα από τον Άγιο Χαράλαμπο στο Λουτράκι:

    • Εκκενώνουν στη Νέα Ζωή Μάνδρας

      15:35:55

      Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι αστυνομικοί χτυπούν πόρτα - πόρτα στη Νέα Ζωή Μάνδρας για να πουν στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    • Νέα φωτιά στην Αττική

      15:31:20

      Μία νέα εστία ξέσπασε στο Όρος Αιγάλεω σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

    • Οι εικόνες από τον Άγιο Χαράλαμπο στο Λουτράκι

      15:13:30

      Νέες εστίες στη φωτιά στο Λουτράκι. Η εικόνα από τον Άγιο Χαράλαμπο:

    • Μέσα στον Άγιο Χαράλαμπο Λουτρακίου η φωτιά

      15:02:54

      Η πυρκαγιά στο Λουτράκι έχει φτάσει μέσα στον οικισμό Άγιος Χαράλαμπος.

    • Σε ξενοδοχεία οι πληγέντες του Λουτρακίου

      14:59:09

      Ο Δήμος Λουτρακίου, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους, φιλοξενεί πληγέντες από τη φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου.

    • Τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι

      14:44:55

      Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, στην τελευταία ενημέρωση είπε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

    • Σε εξέλιξη η φωτιά στο Δαφνί

      14:41:19

      Η φωτιά καίει πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος της γέφυρας του προαστιακού.

      Στο σημείο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 3 ελικόπτερα.

    • Πολιτική Προστασία: Οι περιοχές με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς για αύριο

      14:34:38

      Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4) προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
      • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
      • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας, ΠΕ Ψαρών)
      • Περιφέρεια Κρήτης
    • Αλλάζει φορά ο άνεμος, η φωτιά πάει προς Μάνδρα

      14:32:39

      Εξετάζονται νέα σχέδια εκκένωσης.

    • Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Δερβενοχώρια

      14:27:58

      Εκδόθηκε μήνυμα 112 για τους κατοίκους των χωριών Νεά Ζωή και Νέος Πόντος Μάνδρας για να εκκενώσουν προς Ελευσίνα. Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα.

    • Ξέσπασε και νέα φωτιά στην Αττική

      14:26:54

      Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Δαφνί.

    • Τιτάνια μάχη στα Δερβενοχώρια

      14:10:07

      Μεγάλη μάχη δίνουν οι πυροσβέστες για να μην περάσει η φωτιά σε Οινόη, Βίλια και Μάνδρα.

    • Φωτιά και στο Ηράκλειο Κρήτης

      14:08:37

      Σύμφωνα με το creta24.gr, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη Βαγιωνιά του δήμου Γόρτυνας.

    • Επιστρέφει εκτάκτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

      14:08:02

      Ένα 24ωρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν σε Λουτράκι και Δερβενοχώρια, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    • Κλειστή έξοδος στην Αττική λόγω της φωτιάς

      14:00:54

      Δυσκολία στις μετακινήσεις εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από το απόγευμα της Δευτέρας στα Δερβενοχώρια.

      {https://twitter.com/aodostraffic/status/1681245167603310592}

    • Νέο μήνυμα 112 για εκκενώσεις οικισμών

      13:26:08

      Το μέτωπο στα Δερβενοχώρια έχει δυναμική και κατευθύνεται προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα. Οι αρχές συνιστούν απομάκρυνση προς Μάνδρα.

    • Οι περιοχές με τον υψηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς για αύριο Τετάρτη

      13:16:32

      Σήμερα αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

      Για αύριο αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε:

      Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο, δυτική και νότια Κρήτη.

      Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται, επίσης, σε δυτική Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

    • Γαλλία και Ιταλία στέλνουν Canadair στην Ελλάδα

      13:13:31

      Τέσσερα canadair από τη Γαλλία και την Ιταλία αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών, μετά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρει, σε ανάρτησή του στο twitter, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς.

    • Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στο Λουτράκι

      12:49:21

      Ισχυρές εναέριες και επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας του Λουτρακίου αντιμετωπίζουν τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται, κυρίως στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, προκειμένου να μην πάρουν έκταση και απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

    • Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο προειδοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

      12:47:26

      Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

    • Μεγάλο το μέτωπο προς Οινόη

      12:36:20

      Δύσκολη η μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια.

    • Αποφασίζεται νέα προληπτική εκκένωση

      12:32:20

      Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, αναμένονται σε λίγη ώρα προληπτικές εκκενώσεις οικισμών στα Δερβενοχώρια.

    • Φωτογραφίες από τη μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

      12:30:24

      Το φωτορεπορτάζ του Μιχάλη Καραγιάννη (EUROKINISSI):

      DERVENOXORIA-1-FOTIA.jpgDERVENOXORIA-2-FOTIA.jpgDERVENOXORIA-3-FOTIA.jpgDERVENOXORIA-4-FOTIA.jpg

    • Συναγερμός για νέες φωτιές από βδομάδα

      12:25:21

      Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, από Παρασκευή έως Κυριακή θα δούμε το ίδιο μοτίβο καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Θα ακολουθήσει ισχυρός βοριάς σε Εύβοια και Αττική με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

    • Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για 44άρια

      12:24:36

      Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

      ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ περισσότερα

    • Κλείνει ξανά η παλαιά Εθνική Ελευσίνας - Θηβών

      12:14:16

      Νέες πληροφορίες ότι ξανακλείνει η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας - Θηβών.

    • Κάηκε η Αττική

      12:01:43

      Μεγάλες καταστροφές στο Λαγονήσι:

    • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών

      12:01:04

      Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου «Cyclon» στην περιοχή της Μάνδρας.

    • Διακοπές ρεύματος στην Ανατολική Αττική

      12:00:29

      Διακοπές ρεύματος έχουν σημειωθεί λόγω των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα σημειώνονται διακοπές ηλεκτροδότησης στις εξής 6 περιοχές:

      • Σαρωνίδα
      • Όλυμπος (Λαγονήσι)
      • Ολυμπιακό χωριό Καλυβίων
      • Χωριό Τιτάν (Μάνδρα)
      • Καλλιθέα
      • Ειρήνη Πευκιάς
    • Φωτιά στην Οινόη

      11:57:59

      Μαίνεται η φωτιά στις ράχες του Κιθαίρωνα. Στοχευμένες εναέριες ρίψεις σε περιοχές που είναι πιο κοντά σε κατοικίες.

    • Δείτε live τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς

      11:56:27

      Μπορείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ να δείτε τον live χάρτη με τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

    • Πάει προς Οινόη και Μαγούλα η φωτιά στα Δερβενοχώρια

      11:55:48

      Προς Οινόη και Μαγούλα το κύριο μέτωπο της φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

    • Νέες πληροφορίες για τη φωτιά στο Λουτράκι

      11:53:49

      Εκκενώνονται προληπτικά οι οικισμοί Πανόραμα και Άγιος Χαράλαμπος.

    • Βίντεο από τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής στα Δερβενοχώρια

      11:50:56

      Δείτε τα πλάνα από τη μάχη των πυροσβεστών με τη φωτιά στα Δερβενοχώρια το πρωί της Τρίτης:

    • Ανακόπηκε το πύρινο μέτωπο για να μην φτάσει Πάρνηθα

      11:49:38

      Η προσπάθεια συνεχίστηκε τη νύχτα και εστιάστηκε για να μην ανοίξει πλευρικά η φωτιά στα Δερβενοχώρια και ιδιαίτερα ανατολικά προς Πάρνηθα.

    • Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο

      11:48:41

      Υπάρχουν μικροεστίες, ιδιαίτερα στη Φέριζα και στα Καλύβια.

    • Τα τελευταία νέα για τη φωτιά στον Κουβαρά

      11:48:15

      Καλύτερη είναι η εικόνα σε Κουβαρά-Κερατέα και μετά τις πρώτες εναέριες ρίψεις σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Πυροσβεστικής.

    • Το βίντεο του Reuters από τον ιππικό όμιλο

      11:47:06

      Δείτε τα πλάνα του Reuters από τον Ιππικό Όμιλο St. George στα Καλύβια:

      {https://www.youtube.com/watch?v=H5s1r-ZNvxc}

    • Προσπάθειες να μην πάει η φωτιά προς Βίλια

      11:46:15

Ροή Ειδήσεων