Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Δραματικές ώρες σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις - Δραματικές ώρες σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

Όλες τις εξελίξεις από τα μέτωπα της φωτιάς μέσα από το blog του iEidiseis.
ΓΙΩΤΑ ΛΟΤΣΑΡΗ/EUROKINISSI

13:55 - 24/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:04 - 25/07/2023

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, αναζωπυρώσεις σε Εύβοια και Κέρκυρα, καλύτερη η εικόνα στο Αίγιο, υπό έλεγχο η φωτιά στο Πήλιο. Όλες οι εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται όπως τις κατέγραψε το blog του iEidiseis.


LIVE

  • Πολλαπλές αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

    00:04:13

    63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

    Αναφορικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, σημειώνεται ότι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες έλαβαν διαστάσεις.

    Γι' αυτό το λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Για την φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Αναζωπυρώσεις υπήρξαν και στο Δερβενάκι Αχαΐας οι οποίες όμως, όπως τονίζεται στη ανακοίνωση, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζονται.

    Παράλληλα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να οριοθετήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα στην Αγία Τριάδα Θήβας και στο Κοντοδεσπότι Ψαχνών Ευβοίας.

    Όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική, τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε η Live μετάδοση των εξελίξεων από τα μέτωπα της φωτιάς μέσα από το live blog του iEidiseis. Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

  • Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ οι φωτιές σε Ρόδο και Κέρκυρα

    23:27:32

    Με αμείωτο ενδιαφέρον όλα τα διεθνή ΜΜΕ και σήμερα έχουν συνεχείς ανταποκρίσεις από την Ελλάδα, μεταδίδοντας όλα τα τελευταία νέα από τις πυρκαγιές σε Κέρκυρα και Ρόδο.

  • Καύσωνας: Σπάει όλα τα ρεκόρ ο υδράργυρος – Έρχεται τρίτο καυτό κύμα

    23:16:18

    Μπορεί σήμερα να είχαμε μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας, όμως από τις επόμενες ώρες ολόκληρη η χώρα θα βιώσει το τρίτο και χειρότερο κύμα ζέστης των τελευταίων ημερών.

    Δείτε πατώντας ΕΔΩ τη νέα πρόγνωση από τον Σάκη Αρναούτογλου.

  • Ταξιδιωτική οδηγία ΥΠΕΞ Ολλανδίας για Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

    23:05:36

    Με σύσταση που εξέδωσε σήμερα η ολλανδική κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες της για κινδύνους αν ταξιδέψουν στη Ρόδο, την Κέρκυρα και την Εύβοια, εξαιτίας των δασικών πυρκαγιών.

    Σύμφωνα με το Reuters, το ολλανδικό ΥΠΕΞ κατέταξε σε «κίτρινο» από «πράσινο»τη σχετική προειδοποίηση για αυτά τα τρία ελληνικά νησιά.

  • Θλίψη για τα νεκρά πλατώνια της Ρόδου

    22:54:34

    Συνολικά 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά στο «νησί των ιπποτών», ενώ έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά.

    Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

    Η δασική υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτισή τους από το δασαρχείο και εθελοντές.

    platoni_rodos_elafi_nekro.jpg

    Το πλατώνι της Ρόδου, (Dama dama) που θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αποτελεί μέρος της παράδοσης του νησιού.

    Είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

  • Μαζικές αναχωρήσεις από τη Ρόδο

    22:40:50

    Δεκάδες χιλιάδες είναι οι τουρίστες που έχουν αποχωρήσει από τη Ρόδο τις τελευταίες 24 ώρες λόγω της καταστροφής που έχουν προκαλέσει οι πυρκαγιές και οι εκκενώσεις των ξενοδοχείων στα οποία διέμεναν.

  • Φωτιά στην Εύβοια: Νύχτα κόλασης στην Κάρυστο

    22:29:44

    Δεύτερη δύσκολη νύχτα προμηνύεται στην Κάρυστο στην Εύβοια, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε χθες το μεσημέρι. Μετά την ολονύχτια μάχη των πυροσβεστών, σήμερα από το πρωί οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς.

    Το μέτωπο, που μεγάλο μέτωπο που ξέσπασε στον οικισμό του Πλατανιστού νωρίτερα, συνεχίζει να καίει ενώ παράλληλα ακόμα ένα δύσκολο μέτωπο φωτιάς υπάρχει αυτή την ώρα στο Καστρί, όπως μεταδίδει το evima.gr

    Η νύχτα θα είναι δύσκολή λένε οι κάτοικοι της περιοχής καθώς οι άνεμοι δεν έχουν κοπάσει. Πριν από λίγο έγινε συντονιστική σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Κελαιδίτη και τους τοπικούς φορείς μαζί με την Πυροσβεστική της περιοχής για το πως θα αντιμετωπίσουν τη μάχη με τις φλόγες την νύχτα.

    Η πυρκαγιά θέριεψε και πάλι το μεσημέρι και πλησίασε το χωριό Πλατανιστός, όπου οι κάτοικοι πήραν μήνυμα από το 112 για να εγκαταλείψουν τον οικισμό.

    Μεγαλύτερος εχθρός στη μάχη για την κατάσβεση είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν από το πρωί στην περιοχή και αγγίζουν τα 7 μποφόρ. Τα δύσβατα μονοπάτια κάνουν πραγματικά δύσκολη την επιχείρηση της πυροσβεστικής.

    Το βράδυ ήταν εφιαλτικό, οι εικόνες με τις «γλώσσες» φωτιάς να θυμίζουν ηφαίστειο που εκρήγνυται, σοκάρουν. Στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στον Πλατανιστό, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή προκειμένου να μην επιτρέψουν να κατέβει και να περάσει τον δρόμο η πυρκαγιά.

    Στις 03.00 τα ξημερώματα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Καστρί και Πλατύς Γιαλός καθώς η φωτιά προσέγγιζε απειλητικά.

    O δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιολoς, έκανε λόγο για εμπρησμό στο evima.gr: «Προφανώς και πρόκειται για εμπρησμό, τη στιγμή που πήραν μέτωπα σε τρία διαφορετικά σημεία του χωριού όλα μαζί».

    {https://www.youtube.com/watch?v=iKZA7vog9Eg}

  • Φωτιά στη Ρόδο: Σκίστηκε στα δυο το νησί - Συγκλονίζει νέα δορυφορική εικόνα

    22:24:07

    Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο, όπου για έβδομη μέρα η φωτιά συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτη, σκοτώνοντας πολλά ζώα και καταστρέφοντας σπίτια.

    Όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία της υπηρεσίας Copernicus, οι περιοχές που «σάρωσε» η καταστροφική φωτιά έχουν σχηματίσει μια μαύρη γραμμή κατά μήκος του κέντρου του νησιού.

    {https://twitter.com/ESA_fr/status/1683507521502191617}

  • Φωτιά στη Ρόδο - Πρώτος δορυφορικός απολογισμός: Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα

    22:12:23

    Εξακολουθεί να μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο προς πολλές διευθύνσεις και έρχεται ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για τα ενεργά μέτωπα αλλά και η εκτίμηση των καμμένων εκτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές Natura.

  • Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στην Κάρυστο – Κινδυνεύει κι άλλο χωριό

    22:06:38

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Εύβοιας ήρθαν ξανά αντιμέτωποι ένα νέο μεγάλο μέτωπο αναζωπύρωσης στην Κάρυστο, στον οικισμό Πλατανιστό, όπως μεταδίδει το evima.gr.

    Στη μάχη με τις φλόγες συνδράμουν και άνδρες της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, κάτοικοι και εθελοντές.

    Συγκεκριμένα υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο μέτωπο φωτιάς πάνω από τον Πλατανιστό προς το Παλοχώρι, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, απειλεί το χωριό.

    Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί στην περιοχή, ενώ παράλληλα υπάρχει ακόμα ένα μέτωπο φωτιάς, το οποίο απειλεί το Καστρί, το Ποτάμι και το Λιβάδι.

  • Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus - Χαρτογράφηση σε Δήμο Αιγιαλείας, Κέρκυρα, και Κάρυστο

    21:55:36

    Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, της νήσου Κέρκυρας και του Δήμου Κάρυστου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

    Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (EMSR676, EMSR677 και EMSR678) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

    Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

    fotia_ahaia_copernicus1.jpg

    Δήμος Αιγιαλείας

    fotia_kerkyra_copernicus2.jpg

    Νήσος Κέρκυρα.

    fotia_karystos_copernicus3.jpg

    Δήμος Καρύστου

  • Μεγάλη αναζωπύρωση στη φωτιά στην Κέρκυρα

    21:35:51

    Οι κυριότερες αναζωπυρώσεις από τη φωτιά στην Κέρκυρα είναι στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    {https://www.facebook.com/watch/?v=1425106541644437}

  • Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα με ισχυρούς ανέμους

    21:22:55

    Μετά τη χειρότερη μέρα του φετινού καύσωνα που βιώσαμε χθες με υψηλές θερμοκρασίες και φωτιές, σήμερα πήραμε μικρή «ανάσα», τουλάχιστον από πλευράς θερμοκρασίας.

    Ωστόσο, τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει. Τι έρχεται από αύριο.

  • Συγκέντρωση για τις πυρκαγιές στο Σύνταγμα

    20:59:24

    Συγκέντρωση για τις πυρκαγιές στο Σύνταγμα. Στη συγκέντρωση κάλεσαν τους πολίτες δημοτικές κινήσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και άλλες οργανώσεις και κόμματα.

    foties_sygkentrosi_athina_2.jpgfoties_sygkentrosi_athina_1.jpg

    Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, συγκέντρωση γίνεται και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

  • Δεκάδες εκκενώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο, Αίγιο

    20:45:24

    Οι επιχειρήσεις εκκένωσης στις περιοχές που καίγονται.

  • «Καίγονται τα παράθυρα» - Εθελοντές περνούν μέσα από τις φλόγες (συγκλονιστικό βίντεο)

    20:33:28

    Βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο με εθελοντές να περνούν μέσα από τις φλόγες.

    Δείτε το βίντεο:

  • Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό υπό τον πρωθυπουργό - Πρώτο θέμα οι φωτιές

    20:28:02

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για την Τρίτη, 25 Ιουλίου, συνεδριάζει στις 11:00 υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο με τα εξής θέματα:

    1. Ενημέρωση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια για την πορεία αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα κρατικής αρωγής για τους πληγέντες και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας,
    2. Ενημέρωση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων εξωτερικού,
    3. Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας,
    4. Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και την αντιμετώπιση άλλων επειγόντων ζητημάτων,
    5. Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/514/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας,
    6. Ενημέρωση από τον Υπουργό Επικρατείας Σταύρο Παπασταύρου για τη νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την κυβερνητική λειτουργία,
    7. Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση στόχων Υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής – Δράσεις Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,
    8. Γενική ενημέρωση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για τον προγραμματισμό προσλήψεων 2024,
    9. Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη για την επιλογή Προέδρου και Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
    10. Εισήγηση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο για την τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
  • Φωτιά στη Ρόδο: Τεράστια η καταστροφή στο Γεννάδι (βίντεο)

    20:19:32

    Από τη μανία της φωτιάς στη Ρόδο δεν γλύτωσε ούτε ο οικισμός Γεννάδι.

    Ο εφιάλτης της πυρκαγιάς και της καταστροφής πήρε σάρκα και οστά και για τους κατοίκους εκεί, που έβλεπαν τις πύρινες γλώσσες να πλησιάζουν με ταχύτητα τα σπίτια τους.

  • Τι μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ για τις φωτιές στην Ελλάδα

    20:14:20

    Η μεγάλη πυρκαγιά που συνεχίζει να καταστρέφει την καρδιά της Ρόδου, μονοπωλεί και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

  • Κρήτη: Σε κατάσταση συναγερμού Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι αύριο Τρίτη

    20:10:08

    Σε Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία 5/κόκκινο) ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου και σε κατάσταση πολύ Υψηλού Κινδύνου (κατηγορία 4/ πορτοκαλί) για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

    Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας / συναγερμού που προ-βλέπεται στο σχεδιασμό μας για την λήψη επιπλέον μέτρων, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών. Υπενθυμίζεται προς όλους η απαγόρευση καπνίσματος σε κυψέλες μελισσών, την απαγόρευση εκτέλεσης θερμών εργασιών, την απαγόρευση χρήσης ψησταριών και οποιασδήποτε χρήσης πυρός σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, την απαγόρευση χρήσης για τα αερομεταφερόμενα ιπτάμενα φαναράκια, την απαγόρευση καύσης ειδών πυροτεχνίας, όπως και την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων, σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση και λοιπές ευπαθείς περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης, όπως έχουν ορισθεί με σχετικές αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών.

    Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αποφασίστηκε η εφαρμογή της ανωτέρω διάταξης. Σύμφωνα με την περιφερειακή αρχή, «Είναι καθήκον όλων μας να συμβάλλουμε στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας μας, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας».

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Βίντεο από drone του BBC αποτυπώνει την τεράστια καταστροφή στο Κιοτάρι Ρόδου

      20:05:11

      Αποκαρδιωτικές εικόνες από drone του BBC για το καταστροφικό έργο της φωτιάς στη Ρόδο.

    • Δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στη φωτιά στην Κέρκυρα

      20:01:50

      Αντιμέτωποι με δύο μεγάλες αναζωπυρώσεις στην Άνω Περίθεια και στον Άγιο Γεώργιο Κασσιόπης είναι οι πυροσβέστες από νωρίς το απόγευμα στην Κέρκυρα. Μαζί με τους πυροσβέστες μάχη με τις φλόγες δίνουν οι άνδρες της πολιτικής προστασίας του δήμου της Βόρειας Κέρκυρας, κάτοικοι και εθελοντές.

      Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καεί κανένα σπίτι. Στο έργο της κατάσβεσης καθοριστική συμβολή έχουν τα εναέρια μέσα. Ειδικότερα επιχειρούν ένα ελικόπτερο Αυγούστα Μπελ, δύο πυροσβεστικά ουκρανικά αεροπλάνα και δύο αεροπλάνα τύπου PZL.

      Από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καπνούς αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα ο περιφερειακός διοικητής Ιονίων νήσων Νίκος Κολοβός ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία του.

    • Φωτιά στην Κάρυστο: Ανεξέλεγκτο το μέτωπο 10 χιλιομέτρων

      19:46:00

      Μεταβάλλεται η κατάσταση από ώρα σε ώρα στην Κάρυστο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι βοηθούν της αναζωπυρώσεις. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ' ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

      «Δίνουμε μια πραγματική μάχη σε όλα τα μέτωπα» σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Μπορέσαμε να συγκρατήσουμε την ορμή της φωτιάς στην Κάρυστο προς το χωρίο Ποτάμι και εν μέρει προς το χωριό Πλατανιστός. Είναι ανεξέλεγκτο το μέτωπο προς το χωρίο Λιβάδι και την Κάρυστο, αλλά απέχει από κατοικημένες περιοχές».

      Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

      Οι άλλες φωτιές στην Εύβοια

      Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις μπόρεσαν και περιόρισαν τη φωτιά στον Κοντοδεσπότι της Εύβοιας και ήδη την έχουν οριοθετήσει, ενώ πριν λίγο οριοθέτησαν άλλη μία φωτιά που εξερράγη στη Ριτσώνα της Εύβοιας και χρειάστηκε επέμβαση επίγειων και εναέριων δυνάμεων.

      Στη Θήβα, που η φωτιά ήταν μέσα σε αστική περιοχή, κοντά στο άλσος της Αγίας Τριάδας στην πόλη, εκτός από τις επίγειες δυνάμεις και τους εθελοντές, έκαναν ρίψεις και δύο αεροσκάφη, με συνέπεια να περιορίσουν σχεδόν άμεσα την επέκταση της φωτιάς. Οι πυροσβέστες ήδη επιχειρούν στο συγκεκριμένο σημείο για να ελέγξουν πιθανές αναζωπυρώσεις.

    • Μάχη στο Μάσαρη Ρόδου για να σώσουν τα σπίτια τους

      19:40:38

      Δραματική και δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Ρόδο. Κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη για να σώσουν τα σπίτια τους.

    • Φωτιά στην Ρόδο: Οι τουρίστες έκαναν το αεροδρόμιο… σπίτι τους

      19:38:41

      Το υπουργείο Εξωτερικών, δημιούργησε γραφείο στο αεροδρόμιο Διαγόρας του νησιού, ενώ το υπουργείο Τουρισμού, στην πόλη της Ρόδου, προκειμένου να βοηθήσει στους επαναπατρισμούς.

    • Σταϊκούρας για Ρόδο: Κάθε δυνατή βοήθεια για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού

      19:22:45

      «Βρισκόμαστε από την πρώτη στιγμή σε επικοινωνία με το αεροδρόμιο, το οποίο με όλους τους αρμόδιους φορείς εξακολουθεί να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια για την άμεση εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και συνδράμει σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νησί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

      Σε στενή συνεργασία με τον γενικό διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της Fraport Greece, Παναγιώτη Σπυράτο και τη διοίκηση του Αεροδρομίου της Ρόδου, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες και τους τοπικούς φορείς, η κατάσταση στο Αεροδρόμιο τείνει να ομαλοποιηθεί και μέχρι στιγμής διαμορφώνεται ως εξής:

      Πτήσεις επαναπατρισμού: 17 πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκτάκτως από χθες, Κυριακή 23 Ιουλίου έως σήμερα στις 15:00, μεταφέροντας 2.115 επιβάτες στον προορισμό τους. Συνολικά σήμερα εκτελούνται 21 πτήσεις επαναπατρισμού και ανάλογες πτήσεις αναμένεται να διεξαχθούν και τις επόμενες ημέρες, ώστε να ολοκληρωθεί η συνολική μετακίνηση των τουριστών που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το νησί.

      Επιβατική κίνηση Αερολιμένας Ρόδου «Διαγόρας»: Συνολικά χθες, Κυριακή, έγιναν 160 προγραμματισμένες πτήσεις, ενώ για σήμερα, Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 154.

      Επιπλέον, εντός του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Ρόδου «Διαγόρας» έχουν διαμορφωθεί ειδικοί χώροι φιλοξενίας για τους αναχωρούντες επιβάτες και έχουν τοποθετηθεί πτυσσόμενα κρεβάτια παροχή της Πολιτικής Προστασίας. Στους συγκεκριμένους χώρους δίδεται προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.

      Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς συνεχίζεται αδιαλείπτως η παροχή δωρεάν τροφίμων και εμφιαλωμένου νερού και ειδών πρώτης ανάγκης, σε όλους τους επιβάτες. Σημειώνεται, επίσης, ότι ο χώρος του αεροδρομίου έχει παραχωρηθεί στα πληρώματα των αεροσκαφών πυρόσβεσης, προκειμένου να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο τους.

      Τέλος, το αεροδρόμιο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, ώστε η πρόσβαση των αναχωρούντων επιβατών στο αεροδρόμιο να γίνεται ομαλά και με ασφάλεια.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Δίπλα στον Αρχάγγελο η πυρκαγιά

      19:13:39

      Η φωτιά στη Ρόδο πλησιάζει στον Αρχάγγελο. Δείτε χάρτη και βίντεο από το μέτωπο στο Μάσσαρι:

      φωτια ροδοσ, φωτια αρχαγγελος

      {https://www.facebook.com/rhodes.rodos.rodi/posts/pfbid0r7Pbik1ahJJqqsGfhoZd2zrYrvCJCPMd1FhZDge1XgmqtGNJyS7dML35PDcoEvAQl}

      {https://www.facebook.com/agiosgeorgios.malonas/posts/pfbid035PeZAwFs47SYXChEbe1X4Yhq2yU9XxvzkcggZuTiheSf4Z7tVJ3PodJ1o8NCDDiul}

    • Φωτιά στην Κάρυστο: Συναγερμός για αγνοούμενο άνδρα

      19:04:36

      Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή της Καρύστου στην Εύβοια, όπου μαίνεται από χθες μεγάλη φωτιά, καθώς αγνοείται κάτοικος στο χωριό Πλατανιστός.

      Σύμφωνα με το Evima.gr πρόκειται για έναν 41χρονο κτηνοτρόφο από την περιοχή, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 23/7, όταν έφυγε από το σπίτι του την ώρα που ξέσπασε η φωτιά.

      Με βάση τις πληροφορίες, ο άνδρας κατευθύνθηκε προς το μαντρί του, ανησυχώντας για τα πρόβατά του.

      Από χθες η οικογένειά του αναζητά τον 41χρονο άνδρα, ωστόσο δεν έχουν κάποιο νέο στοιχείο στις έρευνες εντοπισμού του συμβάλουν η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

      Σημειώνεται ότι στο χωριό Πλατανιστός του δήμου Καρύστου, η φωτιά μπήκε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 24/7, με τις φλόγες να βρίσκονται να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια.

    • Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής για Ρόδο: Ίσως κάηκαν περί τα 95.000 στρέμματα

      19:03:22

      Βιβλική η καταστροφή από τη φωτιά στη Ρόδο, με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να εκτιμά ότι έχουν καεί περίπου 95.000 στρέμματα, όπως δήλωσε στο OPEN.

      Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επισήμανε ο Β. Βαρθρακογιάννης, τονίζοντας ότι και αύριο Τρίτη (25/7) θα είναι μια πολύ επικίνδυνη ημέρα για τη Ρόδο.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Μάχη για να μην απειληθεί ο Αρχάγγελος

      18:55:57

      Μάχη δίνεται στη Ρόδο για να μην περάσει η φωτιά τον δρόμο προς Αρχίπολη - 7 Πηγές και τον δρόμος Πλατάνια - Μαλώνα.

      Γινόταν έκκληση για υδροφόρες και αλυσοπρίονα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη σε Πλατάνια, Μαλώνα και Αρχίπολη, με τον μεγάλο αγώνα να γίνεται για να μην απειληθεί ο Αρχάγγελος, όπου υπάρχουν πολλοί τουρίστες.

      Δείτε τις περιοχές στις οποίες κατευθύνεται η φωτιά στη Ρόδο στον παρακάτω χάρτη:

      φωτια ευβοια, χαρτησ

      {https://www.facebook.com/Forecastweather.Greece/posts/pfbid02DNGECfDM4SUUFdSLV34jvXNFspGgmWkynafxGL9HSDtWbAqGP9cTeCVh6i9Vf3Etl)

    • Κικίλιας: Αυξάνονται τα πρόστιμα για εμπρησμούς

      18:39:40

      «Για 12η ημέρα, κάτω από ακραίες συνθήκες καύσωνα και ισχυρών ανέμων, δίνουμε ασταμάτητα μάχες σε δεκάδες μέτωπα δασικών πυρκαγιών», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας και συνέχεισε:

      Αυτές τις ημέρες, οι γυναίκες και οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν μάχες με πάνω από 500 πυρκαγιές (δηλαδή με περισσότερες από 50 την ημέρα).

      Δύσκολες μάχες στις μεγάλες πυρκαγιές στις δασικές περιοχές της Δυτικής Αττικής, στο Λουτράκι, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Σπάρτη, στη Νάξο. Μόνο σε αυτές τις πυρκαγιές, τα 89 εναέρια μέσα σε 1.490 ώρες πτήσης πραγματοποίησαν 6.410 ρίψεις νερού.

      Κρίσιμες μάχες για την εκκένωση οικισμών αλλά και ολόκληρων περιοχών, όπως η τεράστια επιχείρηση ασφαλούς απομάκρυνσης τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων στο νότιο τμήμα της Ρόδου. Ας σκεφτούμε τι σημαίνει να γίνεται μία τεράστια γιγάντια εκκένωση χωρίς θύματα και τραυματισμούς. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

      Μάχες που θα συνεχίσουν να δίνουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους εθελοντές μας, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες.

      Σε αυτές τις μάχες επιχειρούν με αυτοθυσία, αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους πυροσβέστες, Δασικές Υπηρεσίες, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, πληρώματα του ΕΚΑΒ, Λιμενικό, εθελοντές και το επιτελείο του ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας.

      Είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους, που θα συνεχίσουν να δίνουν μικρές και μεγαλύτερες μάχες.

      Δυστυχώς, η κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως μεγάλο πυροδότη όλους εκείνους που βάζουν φωτιά είτε από εμπρησμό, είτε από εγκληματική αμέλεια.

      Ανακοινώνω σήμερα ότι, εκτός από την επικείμενη αύξηση προστίμων, διπλασιάζω τη δύναμη σε προσωπικό της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, στην προσπάθεια να παταχθούν τα φαινόμενα ανομίας και οι προκλήσεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα».

    • Τριπλό μέτωπο στη φωτιά στην Κάρυστο - Σπίτια καίγονται στο χωριό Πλατανιστός

      18:35:16

      Η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό Πλατανιστός, καίγοντας σπίτια! Συνολικά, τρεις νέες πυρκαγιές μαίνονται στο νησί.

      Στο χωριό Πλατανιστός του δήμου Καρύστου, μπήκε στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας (24/7) η φωτιά, με τις φλόγες να βρίσκονται να τυλίγουν τα πρώτα σπίτια. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, υπάρχουν και πολλά νεκρά ζώα.

      Την είδηση επιβεβαίωσε στο evima.gr και ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Καρύστου, Δημήτρης Ξυπόλητος, «η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, η φωτιά μπήκε στον Πλατανιστό, καίγονται σπίτια αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση, υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή».

    • Φωτιά ξέσπασε στη Θήβα - Καίει κοντά σε κατοικημένη περιοχή

      18:31:50

      Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά ατη Θήβα καίει πάνω από την πόλη, σε αλσύλλιο στην περιοχή Αγία Τριάδα.

      Στο σημείο επιχειρούν για την κατάσβεση 10 πυροσβέστες με πέντε οχήματα.

      Δείτε βίντεο από το σημείο

      {https://www.facebook.com/georgios.karaitablhs/videos/1454006795432204}

    • Ντροπή! Η Ρόδος καίγεται και οι εισπρακτικές συνεχίζουν να καλούν τους κατοίκους για οφειλές

      18:24:11

      Αποσβολωμένοι είδαμε την είδηση στο rodosreport, ότι οι εισπρακτικές συνεχίζουν να καλούν τους πολίτες της Ρόδου για οφειλές ακόμη και μέσα στις φωτιές.

      «Τραγικά τα όσα ζούμε στο νησί που έχει γίνει παρανάλωμα πυρός και την ίδια ώρα τηλεφωνούν οι εισπρακτικές της ΔΕΗ σε πολίτες του νησιού για να εισπράξουν λεφτά. Καμία αιδώς!» σημειώνει ο συνάδελφος από τη Ρόδο.

      Η παρέμβαση της κυβέρνησης πρέπει να είναι ακαριαία. Δεν φτάνει ο πόνος και ο χαμός των περιουσιών του κόσμου, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εισπρακτικές. Ελεος κύριοι, έλεος. Το πιθανότερο, άλλωστε, είναι να μην έχει μείνει ούτε σπίτι ούτε ρολόι σε κάποιες από τις κλήσεις σας.

      Κ.Σ.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Νέα εκκένωση από Κάλαθο προς Κολύμπια

      18:10:18

      Ήχησε ξανά το 112 στη Ρόδο: Νέα εκκένωση από Κάλαθο προς Κολύμπια. Δείτε το μήνυμα από το 112:

      {https://www.facebook.com/rhodes.rodos.rodi/posts/pfbid02a2jb6jg6zKZwMGyprH3eydMuWmy28kax1b5gJgT8NLgUpLYgpu2HMCJGhFiXdraXl}

    • Ρόδος: 70.000 τουρίστες αποχώρησαν από το νησί με αεροπλάνα

      17:58:15

      Σημαντικό πλήγμα για τον τουρισμό της Ρόδου -από τους κορυφαίους προορισμούς της χώρας-, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα αποτελεί η ανεξέλεγκτη φωτιά που κατακαίει το Νησί των Ιπποτών.

      Η φωτιά ήρθε σε μια περίοδο που οι αφίξεις τουριστών στο αεροδρόμιο του νησιού κυμαίνονταν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούνιο και υπήρχαν εκτιμήσεις για χρονιά καλύτερη και από το 2022.

    • Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται σπίτια στο Ασκληπιείο - Χαοτικές εικόνες (Βίντεο)

      17:51:51

      Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στη Ρόδο σημειώθηκε στο Ασκληπιείο το απόγευμα της Δευτέρας (24/7). Η φωτιά έχει μπει σε αυλές σπιτιών ενώ ακούγονται και εκρήξεις. Σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν, με τους ανέμους να αλλάζουν διαρκώς κατεύθυνση στην περιοχή.

      «Καίγονται σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της περιοχής, Δημήτρης Ζαννετούλης, τονίζοντας ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας καμένη γη.

      Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

      φωτια τωρα, φωτια ροδοσ, ροδος πυρκαγια, ασκληπιειο, φωτιες σημερα, φωτιες ελλαδα

      φωτια τωρα, φωτια ροδοσ, ροδος πυρκαγια, ασκληπιειο, φωτιες σημερα, φωτιες ελλαδα

      φωτια τωρα, φωτια ροδοσ, ροδος πυρκαγια, ασκληπιειο, φωτιες σημερα, φωτιες ελλαδα

      φωτια τωρα, φωτια ροδοσ, ροδος πυρκαγια, ασκληπιειο, φωτιες σημερα, φωτιες ελλαδα

      φωτια τωρα, φωτια ροδοσ, ροδος πυρκαγια, ασκληπιειο, φωτιες σημερα, φωτιες ελλαδα

      {https://vimeo.com/848023669}

      {https://vimeo.com/848022928}

      {https://vimeo.com/848021677}

    • Σάκης Αρναούτογλου για καύσωνα: Πέφτει η θερμοκρασία στους 35, αλλά ο λίβας «ανάβει» φωτιές

      17:40:50

      Οι υψηλές θερμοκρασίες που έφερε ο καύσωνας, όπως φαίνεται θα παραμείνουν για λίγες ημέρες ακόμα, καθώς ένα δεύτερο κύμα βρίσκεται προ των πυλών, όπως προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου.

      Ειδικότερα, ο Σάκης Αρναούτογλου παρουσιάζει σε ανάρτησή του τα τελευταία δεδομένα για τον καύσωνα και κυρίως αυτό που όλοι αναρωτιούνται: Πότε επιτέλους θα πάρουμε ανάσα.

      Όπως προβλέπει ο γνωστός μετεωρολόγος, ο καύσωνας θα χτυπήσει ξανά την πόρτα της χώρας αύριο, Τρίτη (24/7), ενώ την Τετάρτη αναμένεται να κορυφωθεί φέρνοντας θερμοκρασίες που θα αγγίξουν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

      Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Αρναούτογλου, από την ερχόμενη Πέμπτη 27/7 «το ελληνικό καλοκαιράκι θα προσπαθήσει επιτέλους να ξαναβρεί τα φυσιολογικά πατήματά του!», καθώς η θερμοκρασία θα πέσει αισθητά.

      Παράλληλα, ο μετεωρολόγος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές νέες πυρκαγιές την Τετάρτη 26/7, καθώς -όπως εξηγεί- «ο καυτός-κατάξερος λίβας που θα επικρατήσει δεν αποκλείεται να αγγίξει και τα 5-6, στην πεδινή Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά πρόσκαιρα τα 7 και στα βουνά της χώρα ίσως και τα 8 Μποφόρ, ενω αν και σχετικά πολύ πιο δροσεροί, πάλι ενισχυμένοι άνεμοι θα επικρατήσουν και την Πέμπτη στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια!».

      Σάκης Αρναούτογλου: Οι θερμοκρασίες την εβδομάδα που «τρέχει»

      Σακης Αρναουτογλου, καυσωνας, ποτε τελειωνει ο καυσωνας, θερμοκρασια

      Η ανάρτηση Αρναούτογλου:

    • Φωτιά στην Εύβοια: Μπήκε στο χωριό Πλατανιστός

      17:32:17

      Η φωτιά στην Εύβοια μπήκε πριν από λίγο μέσα στο χωριό Πλατανιστός, με τις φλόγες να βρίσκονται μια ανάσα από τα σπίτια, μετάδωσε το evima.gr

      Δεύτερη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων.

    • ΕΛΓΑ: Πώς θα δοθούν προκαταβολές αποζημιώσεων για τη φωτιά στη Ρόδο

      17:29:28

      Με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, έχει τεθεί σε ετοιμότητα ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο. Για το λόγο αυτό, από αύριο αρμόδιος επόπτης και κλιμάκιο του Οργανισμού θα ξεκινήσει τις πρώτες οριοθετήσεις και επισημάνσεις σε όλες στις πληγείσες περιοχές.

      Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών, οι οποίες επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι να υποβάλουν δηλώσεις.

      Η διαδικασία καταγραφής σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ θα διαρκέσει 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών και την αναγγελία της υποβολής δηλώσεων. Κατόπιν ανάλυσης και συνδυασμού των δορυφορικών εικόνων και των δηλώσεων ζημίας, ο οποίες θα έχουν υποβληθεί, θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων -αρχείο δικαιούχων παραγωγών- για να προχωρήσει η καταβολή της προκαταβολής, με τον συνυπολογισμό στρεμμάτων και αριθμού δένδρων των αγροτεμαχίων, τα οποία έχουν πληγεί.

      Μετά την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου θα καταβληθούν άμεσα οι προκαταβολές των αποζημιώσεων.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Καίγονται σπίτια και αυτοκίνητα στο Ασκληπιείο

      17:14:27

      Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Ρόδο, καίει σπίτια και αυτοκίνητα στο Ασκληπιείο.

      Δείτε φωτογραφίες:

      rodos_fotia_tora_asklhpiio1.jpgrodos_fotia_tora_asklhpiio2.jpgrodos_fotia_tora_asklhpiio3.jpgrodos_fotia_tora_asklhpiio4.jpgrodos_fotia_tora_asklhpiio5.jpg

    • Φωτιά τώρα στη Ρόδο: Μαίνεται για 7η μέρα - Εκλιπαρούν για βοήθεια οι εθελοντές (Βίντεο)

      17:11:48

      Ανεξέλεγκτη καίει για έβδομη μέρα η φωτιά στη Ρόδο, φτάνωντας σήμερα στο χωριό Ασκληπιείο. Η επιχείρηση της κατάσβεσης γίνεται υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες.

      Αυτή την ώρα υπάρχουν τρία ενεργά μέτωπα στα οποία δίνουν μάχη πυροσβέστες και εθελοντές προκειμένου να τα περιορίσουν, ενώ οι αναζωπυρώσεις που παρουσιάζονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

      Ειδικότερα, στο μέτωπο από Πλατάνια προς Μαλώνα, η φωτιά κατευθύνεται προς το χωριό με μεγάλη ταχύτητα και με αρκετά μέτωπα και στην περιοχή επιχειρούν δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουν την καταστροφική πορεία της προς το χωριό.

      Δείτε περισσότερα ΕΔΩ.

    • Μητσοτάκης: Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα είναι πως μπαίνουν φωτιές για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

      16:51:01

      «Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως είμαι ανά πάσα στιγμή για κατ’ ιδίαν ενημέρωση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη.

      Επίσης, για τη συνάντηση με τον Ερντογάν στο Βίλνιους ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως δεν τέθηκαν θέματα εθνικής κυριαρχίας. «Όμως να πω κάτι που έτυχε παρερμηνείας. Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή» είπε ο πρωθυπουργός.

      Φωτιές και ανεμογεννήτριες

      Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να απαντήσει στη φημολογία που αναπτύσσεται σχετικά με το ότι καίγονται δάση για να τοποθετηθούν στη συνέχεια ανεμογεννήτριες. «Πρέπει να σπάσουμε τον μύθο ότι τις φωτιές τις βάζουνε για να μπουν ανεμογεννήτριες. Είναι η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που ακούγεται. Η μισή εγκατεστημένη ισχύ της χώρας σήμερα είναι από ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερες ανεμογεννήτριες και αύριο θα πάμε στις θαλάσσιες ανεμογεννήτριες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

      Μιλώντας για τα ζητήματα των πυρκαγιών και τις κινήσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής προστασίας και κλιματικής κρίσης με ξεχωριστό προϋπολογισμό αναβαθμίζοντας αυτό που παλιά ήταν μια γενική γραμματεία που στεγαζόταν σε ετοιμόρροπο κτίριο». Πρόσθεσε πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε καλύτερο συντονισμό και καλύτερη εικόνα για το πεδίο όχι αυτή που θα θέλαμε. Όποιος πολιτικός θέλει να δει την δουλειά και τις προκλήσεις της στιγμής στο συντονιστικό κέντρο είναι ευπρόσδεκτος. Θα δείτε την δυσκολία διαχείρισης».

      Αιφνιδιάστηκαν οι Βρετανοί από το 112

      Μιλώντας για το «112» ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «οι Βρετανοί που βρέθηκαν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το 112 γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν υπάρχει. Τώρα πειραματίζονται. Δεν έχουν πυρκαγιές αλλά έχουν άλλες ανάγκες. Έχουν πλημμύρες» και τόνισε πως «αυτό είναι κεκτημένο μας. Και το κεκτημένο μας είναι το πως κάνουμε εκκενώσεις. Αυτό δεν είναι απλή υπόθεση. Και όταν ασκείται κριτική ελάτε να δείτε πρώτα τι ακριβώς συμβαίνει στο συντονιστικό κέντρο και πόσα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά».

      Σχετικά με τα εναέρια μέσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχουν προβλέψεις για την αγορά νέων αεροσκαφών πυρόσβεσης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υπενοικιάζει τα 10 από τα 35 «Καναντέρ» που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά, ενώ δήλωσε πως «δεν υπάρχει φωτιά στην οποία δεν πετούν εναέρια μέσα», υποστηρίζοντας ότι «είναι πολλά περισσότερα από αυτά που έχουν άλλες χώρες».

    • Δύο συλλήψεις για τη φωτιά στην Κεφαλονιά

      16:39:28

      Συλλήψεις για τη φωτιά στην Κεφαλονιά. Δύο άνδρες συνελήφθησαν, στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αργοστολίου, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια σε χαμηλή βλάστηση εντός οικοπεδικού χώρου στον οικισμό των Χελμάτων του δήμου Αργοστολίου Κεφαλονιάς.

    • Στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Ρόδο - Δείτε δορυφορικές εικόνες

      16:31:13

      Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο καταγράφουν το μέγεθος της καταστροφής από τη φωτιά στη Ρόδο που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα για 7η ημέρα.

      Τις εικόνες δημοσίευσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων «Κοπέρνικος».

      {https://twitter.com/defis_eu/status/1683383007908880384}

      {https://twitter.com/CopernicusEU/status/1683409235374211073}

    • Φωτιά στην Κέρκυρα: Κάτω από τον Παντοκράτορα το μέτωπο της πυρκαγιάς

      16:26:45

      Το κύριο μέτωπο της φωτιάς είναι κάτω από τον Παντοκράτορα το υψηλότερο βουνό της Κέρκυρας όπου βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι.

      Το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί και καίει σε τουλάχιστον τρία πολύ δύσβατα σημεία όπου η πρόσβαση με επίγειες δυνάμεις είναι εξαιρετικά δύσκολη.

    • Προφυλακίστηκε ο 30χρονος που ομολόγησε ότι έβαζε φωτιές στη Μεσσηνία

      16:21:13

      Με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και της εισαγγελέως του Πρωτοδικείου Καλαμάτας αποφασίστηκε η προσωρινή κράτηση του 30χρονου που τις προηγούμενες μέρες είχε ομολογήσει στο Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ότι έβαζε φωτιές κατ’ εξακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Χρυσοκελλαριάς Μεσσηνίας.

      Ο 30χρονος σήμερα ενώπιον των ανακριτικών αρχών, σε μια διαδικασία που ξεπέρασε τις 5 ώρες, ανασκεύασε και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

    • Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης

      16:02:49

      Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Ηράκλειο στη θέση Δύο Αοράκια. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει κάψει θαμνώδη έκταση, ξερή βλάστηση και απορρίμματα.

      Στο σημείο επιχειρούν, άνδρες της Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, δύο πεζοπόρα τμήματα και τέσσερις υδροφόρες της Πυροσβεστική. Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει για κατοικίες ή επιχειρήσεις.

    • Μητσοτάκης για φωτιές: Απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό

      15:57:53

      «Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

      Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής για την ψήφο των αποδήμων, ξεκινώντας την ομιλία του αναφερόμενος στα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα.

    • Φωτιά στην Κάρυστο - Mήνυμα από το 112 για εκκένωση στην περιοχή Άγιοι

      15:41:48

      Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Κάρυστο. Εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιοι εκδόθηκε από το 112 προς Κάρυστο λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή και έχει συνεχείς αναζωπυρώσεις.

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς #Κάρυστο

      Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

      Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683454100325761025}

      Εντολή εκκένωσης δόθηκε νωρίτερα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστός λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή. Στο μήνυμα ζητείται από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο. Ο οικισμός δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο.

      Στην περιοχή πνέουν βόρειοι άνεμοι μεγάλης ισχύος. Το μέτωπο είναι μεγαλύτερο των τριών χιλιομέτρων και η φωτιά κατευθύνεται προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γιαλό.

    • Συναγερμός σε δύο περιφέρειες: Ακραίος κίνδυνος για φωτιά την Τρίτη 24/7 (χάρτης)

      15:29:41

      Ακραίος κίνδυνος για φωτιά - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου, για δύο περιφέρειες της χώρας, ενώ πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για εννέα περιφέρειες, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

      Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
      • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

      Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Αττικής
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
      • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
      • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
      • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
      • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου
      • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
      • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683427144657952769}

      Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

      Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

      Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

      Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

    • Κινδύνευσε μοναχός στη μεγάλη φωτιά στην Αχαΐα

      15:26:08

      Ώρες αγωνίας στη φωτιά στην Αχαΐα.

    • Τραυματίστηκε πυροσβέστης στη Ρόδο

      14:58:32

      Στο νοσοκομείο της Ρόδου μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της μάχης για την κατάσβεση της φωτιάς στο νησί.

      Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ο πυροσβέστης αντιμετώπισε έντονα αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

      Ευτυχώς όμως δεν αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και έχει μείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

    • Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι πυρκαγιές που καίνε την Ελλάδα

      14:54:33

    • Ισχυρά μελτέμια και ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς τα επόμενα 24ωρα

      14:32:46

    • Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά στο Πήλιο

      14:30:06

      Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στο Πήλιο, στη θέση Αργυραίικα και σήμανε συναγερμό και μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων στον Βόλο, ώστε να μην επεκταθεί σε δάση και καλλιέργειες της περιοχής.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1683434644186832897}

      Ωστόσο, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, έχουν καεί περί τα 300 ελαιόδεντρα στην περιοχή Αργυραίικα, που ανήκουν στις Πινακάτες και βρίσκονται πάνω από την τουριστική ζώνη των Καλών Νερών, αλλά και θαμνώδης έκταση, κυρίως με πουρνάρια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κολυνδρίνη είπε ότι «η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα σε αυτοκίνητο που εκκινείτο σε δρόμο μεταξύ Πινακατών και Βυζίτσας και με την ανάφλεξή του η φωτιά μεταδόθηκε σε παρακείμενα δένδρα και θάμνους. Οι δυνάμεις που έφθασαν από τον Βόλο, αλλά και από δασοπυροσβεστικούς σταθμούς της περιοχής, σε συνδυασμό και με πεζοπόρα τμήματα, κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ στην κατάσβεση συμμετείχε και ένα ελικόπτερο και με συνεχείς ρίψεις νερού έπαιξε κυρίαρχο ρόλο».

    • Αστυνομικός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης στη Ρόδο

      14:26:46

      Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός την ώρα που συνέδραμε στην εκκένωση περιοχών στη Ρόδο, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο του νησιού.

      Πρόκειται για αστυνομικό της ΔΙΑΣ που είχε μεταβεί στη Ρόδο ως ενίσχυση, ο οποίος έπεσε με τη μηχανή του πάνω σε ένα πεσμένο καλώδιο κολώνας της ΔΕΗ.

    • Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου

      13:56:01

      Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Πλατανιστός Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πλατανιστός, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

    • Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί στη Ρόδο

      13:55:43

      Την εκκένωση δύο ακόμα χωριών της Ρόδου, του Μαλώνα και των Μασσάρων ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεδομένου ότι υπάρχει αναζωπύρωση σε μέτωπο φωτιάς κοντά στα δύο χωριά.

      Οι κάτοικοι των δυο χωριών καλούνται να κατευθυνθούν προς το χωριό Αρχάγγελος.

    • Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Καστρί στην Εύβοια

      13:17:22

      Παραδομένη στις φλόγες είναι η Κάρυστος. Σύμφωνα με το evima.gr, σε τρία μέτωπα εξακολουθεί να καίει η μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο με τις φλόγες να είναι κοντά σε οικισμούς. Στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνοντας το έργο της Πυροσβεστικής, με την φωτιά να κινείται με μεγάλη ταχύτητα.

    • Μάχη με τις φλόγες και στην Κάρυστο

      13:10:39

      Πολλά χιλιόμετρα το μέτωπο της φωτιάς. Επιχειρούν τα εναέρια.

    • Καλύτερη εικόνα στην Κέρκυρα - Τα νεότερα από το μέτωπο της φωτιάς

      13:08:01

      Επιστρέφουν σταδιακά στα ξενοδοχεία τους με ιδιωτικά λεωφορεία οι περίπου 2.000 τουρίστες, οι οποίοι χθες το βράδυ απομακρύνθηκαν από τις περιοχές Καλάμι, Νησάκι και Μπαρμπάτι και μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας για προληπτικούς λόγους.

      Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη, μετά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων κατά τη διάρκεια της νύχτας να μην περάσει η φωτιά μέσα στους οικισμούς. Καθοριστική είναι και η συμβολή των εναέριων μέσων.

      Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχει μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή της Παλιάς Περίθειας, εκεί όπου είχε εκδηλωθεί αρχικά η φωτιά, ενώ σε όλα τα άλλα μέτωπα πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές και κάτοικοι με ό,τι μέσο διαθέτουν κρατούν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

    • Νέα πλάνα από το πύρινο μέτωπο της Ρόδου

      13:04:20

      Για έβδομη μέρα καίει η φωτιά το νησί:

    • Πολύ δυνατός αέρας πνέει στη Ρόδο

      12:58:07

      Στο Ασκληπιείο η φωτιά μαίνεται, έκαψε ήδη σπίτια.

    • Κέρκυρα: Για εμπρησμό μιλούν οι κάτοικοι - Έξι εστίες σε 20 λεπτά

      12:32:34

      Δεν έχουν καεί σπίτια στην Κέρκυρα, καταγγελίες για εμπρησμό:

    • Δεν κινδυνεύει οικισμός στην Κέρκυρα

      12:31:50

      Συναγερμός ακόμα για τη μεγάλη φωτιά στην Κέρκυρα:

    • Δύσκολες στιγμές στη Ρόδο

      12:30:43

      Αλλάζουν διαρκώς οι άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατευθύνεται στο Γενάδι.

    • Αναζωπύρωση στην Κάρυστο

      12:27:28

      Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες. Έκκληση για εναέρια από τον δήμαρχο Καρύστου.

    • Κάηκαν σπίτια στο Ασκληπιείο - Μάχη σε Γεννάδι και Βάτι

      12:22:44

      Μάχη για να μη μπει η φωτιά στα χωριά Γεννάδι και Βάτι δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές, στη νότια Ρόδο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει αρκετά πυροσβεστικά οχήματα και εθελοντές ενώ γίνονται και ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα. Πριν από λίγο με εντολή από το 112 αποφασίστηκε η εκκένωση και των δύο χωριών. Μάχη συνεχίζει να δίνεται και στο Ασκληπειό όπου έχουν καεί σπίτια.

    • Φωτιά και σε χωριό του Πηλίου

      12:12:30

      Πληροφορίες από τοπικά μέσα του Βόλου αναφέρουν ότι έχει ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική για φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Καλά Νερά στο νότιο Πήλιο.

    • Ήχησε το 112 στα 2 χωριά της Ρόδου

      12:02:24

      Εκκενώνονται οι περιοχές Γεννάδι και Βατί στη Ρόδο. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 ώστε να εκκενώσουν τους παραπάνω οικισμούς και να κατευθυνθούν προς Κιοτάρι. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

      «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Γεννάδι και Βατί εκκενώστε τώρα προς Κιοτάρι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

    • Σε πύρινο κλοιό τα χωριά Γεννάδι και Βάτι στη Ρόδο

      12:01:57

      Διαστάσεις παίρνει το μέτωπό της φωτιάς στη Νότια Ρόδο καθώς δύο αναζωπυρώσεις της φωτιάς έχουν ζώσει αυτή τη στιγμή τα χωριά Γεννάδι και Βάτι.

      Η κατάσταση χαρακτηρίζεται άκρως επικίνδυνη και για τον λόγο αυτό ολόκληρη η δύναμη της πυροσβεστικής και μεγάλος αριθμός εθελοντών έχει παραταχθεί στα δύο μέτωπα επιχειρώντας να τα ανακόψει. Εξετάζεται επίσης η εκκένωση των δυο χωριών ενώ μάχη δίνεται και στο Ασκληπειό όπου η φωτιά έχει "εισβάλει" στο χωριό καίγοντας κατοικίες.

    • Το Λιμενικό απεγκλώβισε και βοήθησε 3.700 άτομα στη Ρόδο

      11:56:43

      Παροχή συνδρομής και απεγκλωβισμός περί των 3.700 ατόμων μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς στη Ρόδο από το Λιμενικό.

      {https://www.youtube.com/watch?v=ribQtFo_Clk}

    • Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στη Ρόδο - 112 για εκκένωση σε Γεννάδι και Βατί

      11:23:18

      Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των περιοχών Γεννάδι και Βατί εστάλη για να εκκενώσουν προς το Κιοτάρι. Πλησιάζει η φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στο Ασκληπιείο.

    • Σε ύφεση η φωτιά σε Κάρυστο και Αίγιο

      11:09:41

      Καλύτερη εικόνα από τα μέτωπα της φωτιάς σε Κάρυστο και Αίγιο.

    • Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στο Ασκληπιείο

      11:03:36

      Βίντεο που συγκλονίζει καθώς οι καπνοί «καταπίνουν» το χωριό Ασκληπιείο:

    • Οι πρώτες εικόνες από τη φωτιά που πλησιάζει τα πρώτα σπίτια στο Ασκληπιείο

      10:56:55

      Δείτε την ανταπόκριση του δημοσιογράφου του OPEN από το χωριό:

    • Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο Ασκληπιείο

      10:51:15

      Σε εξέλιξη είναι αυτή την στιγμή μεγάλη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη Ρόδο, όπως τόνισε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

      Ειδικότερα, όπως είπε ο πύραρχος, η αναζωπύρωση είναι κοντά στον οικισμό Ασκληπιείο με νότια κατεύθυνση. Για την αντιμετώπιση της επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος θα επιχειρούν περιοδικά στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς 8 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δύο από Τουρκία και ένα από Κροατία, καθώς και 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα δύο είναι από Αίγυπτο ενώ άλλα δύο έχουν συντονιστικό ρόλο.

    • Τα νεότερα από τα μέτωπα σε Κέρκυρα, Εύβοια, Αχαΐα

      10:11:05

      Σύμφωνα με τον Βασίλη Βαρθακογιάννη, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα η φωτιά έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε οικίες.

      Στην Εύβοια η φωτιά επεκτάθηκε στην ευρύτερη περιοχή και έλαβε γρήγορα διαστάσεις προς τους οικισμούς που εκκενώθηκαν. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και ενάερια.

      Στην Αχαΐα η φωτιά επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ τα εναέρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του καπνού.

    • Έχει φουντώσει το μέτωπο στο Ασκληπιείο

      10:04:55

      Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στο σημείο.

    • Στις αυλές των σπιτιών οι φλόγες στο Ασκληπιείο Ρόδου

      10:02:49

      Πολύ κοντά στα σπίτια σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN. Δεν υπάρχει ακόμα αν καίγονται κατοικίες.

    • Νέες πληροφορίες για τη μεγάλη αναζωπύρωση στη Ρόδο

      10:01:25

      Επεκτείνεται γρήγορα από τα Λάερμα η φωτιά στη Ρόδο. Έφτασε κοντά στα σπίτια στο Ασκληπιείο.

    • Κεντρικό θέμα στα ξένα ΜΜΕ η φωτιά στη Ρόδο

      09:48:11

      Το βρετανικό BBC φιλοξενεί μαρτυρίες τουριστών που αποκαλύπτουν τις εικόνες αποκάλυψης στο νησί, ενώ αναφέρουν τους τρόπους με τους οποίους απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία τους.

      «Μια μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε το ελληνικό νησί της Ρόδου ανάγκασε χιλιάδες τουρίστες να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους, όπως είπαν Έλληνες αξιωματούχοι, η μεγαλύτερη προσπάθεια εκκένωσης στην ιστορία της χώρας.

      Όσοι βρέθηκαν στη φωτιά περιέγραψαν χαοτικές και τρομακτικές σκηνές, με κάποιους να αναγκάζονται να φύγουν με τα πόδια ή να βρουν το δικό τους μεταφορικό αφού τους είπαν να φύγουν», αναφέρει μεταξύ άλλων το CNN.

      To Aljazzera σημειώνει: «Κάτοικοι και τουρίστες έχουν εγκαταλείψει τα καυτά σημεία του ελληνικού νησιού της Ρόδου, καθώς οι πυροσβέστες, με την υποστήριξη οχημάτων πυρόσβεσης, χρησιμοποιώντας πίδακες νερού και ελικοπτέρων, μάχονται με τη φωτιά που πυροδότησε τη μεγαλύτερη εκκένωση πυρκαγιάς στη χώρα».

    • Πλησιάζει στα πρώτα σπίτια η φωτιά στη Ρόδο

      09:42:03

      Κινείται ανεξέλεγκτα η φωτιά στο Ασκληπιείο της Ρόδου. Μπαίνει στον οικισμό η πυρκαγιά.

    • Αναζωπύρωση της φωτιάς στο Ασκληπιείο Ρόδου

      09:30:54

      Μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς στο Ασκληπιείο Ρόδο. Η φωτιά έχει πλησιάσει τα πρώτα σπίτια.

      Δείτε τις εικόνες που μετέδωσε το OPEN:

    • Ενεργά τα μέτωπα σε Αίγιο και Κάρυστο

      09:29:43

      Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

    • Ακόμα και 20 μέτρα οι φλόγες στην Κάρυστο

      09:00:40

      Έκκληση για ενισχυμένες πτήσεις από τα εναέρια μέσα απευθύνει ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

      «Δεν αντιμετωπίζεται αλλιώς η φωτιά. Χρειαζόμαστε εναέρια μέσα. Οι φλόγες είναι τεράστιες. Δεν παλεύονται με τα χέρια. Ήταν μία δύσκολη νύχτα».

    • 20.000 στρέμματα έχει κάψει η φωτιά στην Κέρκυρα

      08:59:31

      Για εμπρησμό κάνει λόγο, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, καθώς η πυρκαγιά εκδηλώθηκε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορας. Ο ίδιος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο, πήγε σε όλες τις επίμαχες περιοχές και διατύπωσε την εκτίμηση του εμπρησμού.

      Δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες ενισχύθηκαν με οχήματα και άνδρες που έφτασαν τα μεσάνυχτα από την Ήπειρο, η Πολιτική Προστασία, κάτοικοι και εθελοντές, μετά από ολονύχτια μάχη με τις φλόγες κατάφεραν να μην καεί ούτε ένα σπίτι.

      Με το πρώτο φως της ημέρας στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν δύο ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου PZL. Η φωτιά εκτιμάται πως έκαψε, μέχρι στιγμής, 20.000στρέματα, ενώ σήμερα η εικόνα στην περιοχή είναι καλύτερη.

      Για λόγους ασφαλείας απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες από τις περιοχές που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς και μεταφέρθηκαν στο γήπεδο Αγίου Μάρκου και στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας.

      Σύμφωνα με πληροφορίες, εάν σήμερα η πυρκαγιά τεθεί υπό έλεγχο, κάτοικοι και τουρίστες θα επιστρέψουν στα σπίτια και τα ξενοδοχεία.

    • Ρόδος: Σπαρακτικές εικόνες με νεκρά ελάφια στους δρόμους

      08:54:10

      Οι εικόνες που έρχονται από τη Ρόδο είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Χιλιάδες στρέμματα πυκνού δάσους μετατράπηκαν σε ένα απέραντο γκρίζο τοπίο, ενώ τα ελάφια που ζούσαν στο νησί και δεν πρόλαβαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, κείτονταν νεκρά στους δρόμους.

      Υπογραμμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ελάφια ανήκουν σε προστατευόμενο είδος που ζει στη Ρόδο και ο πληθυσμός τους είναι ήδη χαμηλός.

      Σοκαριστικά βίντεο με τα νεκρά ελάφια (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ):

    • Στις 6:13 η εκκένωση στην περιοχή Πλατύς Γιαλός στην Εύβοια

      08:45:13

      Έχουν εκκενωθεί και Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός.

    • Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Κάρυστο

      08:43:04

      Δείτε τις εικόνες από το evima.gr:

      {https://www.youtube.com/watch?v=J8YjBB-GCwc}

      {https://www.youtube.com/watch?v=dzQ6c2IKjGI}

      Ο δήμαρχος Καρύστου ανέφερε πως, «είναι πολύ περίεργο το ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν οι εστίες και στα τρια μέτωπα τα οποία απέχουν μεταξύ τους 3 χιλιόμετρα», αφήνοντας υπόνοιες εμπρησμού.

    • Απίστευτες σκηνές στη Ρόδο

      08:39:55

      Εκκένωση οικισμών, ξενοδοχείων, απεγκλωβισμοί από σκάφη του Λιμενικού στη Ρόδο την Κυριακή:

    • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Κέρκυρα

      08:38:17

      Δείτε τις εικόνες από το corfutvnews.gr:

      fotia-kerkyra-1-24-7.jpegfotia-kerkyra-2-24-7.jpeg

    • Απεγκλωβισμοί από τη θάλασσα στην Κέρκυρα

      08:34:24

      Στην Κέρκυρα απεγκλωβίστηκαν από παραλία 59 άνθρωποι.

    • Φόβοι για την πυρκαγιά στο Αίγιο μην περάσει την εθνική οδό

      08:20:39

      Στο Αίγιο εκκενώθηκαν το βράδυ, με μήνυμα από το 112, το χωριό Τράπεζα και ο οικισμός Κάστρο Αιγιαλείας, καθώς η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε κοντινό λόφο. Οι πυροσβέστες επιχειρούν ώστε να μην περάσει η φωτιά την εθνική οδό και μέχρι στιγμής το έχουν καταφέρει.

    • Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

      08:20:11

      Στην πυρκαγιά της Ρόδου, οι πυροσβέστες πάλευαν όλο το βράδυ με τις αναζοπυρώσεις ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες ανατολικά προς Μάλωνα και Μασάρη. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν 266 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

    • Ισχυροί άνεμοι στην Εύβοια - Μαίνεται η φωτιά

      08:19:38

      Στο μέτωπο στο Πλατανιστό Καρύστου, στην Εύβοια, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, συνεχίζουν να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Στην Εύβοια, όπου πνέουν ισχυροί άνεμοι, επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 25 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία αεροσκάφη.

      Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί:

      Πλατύς Γιαλός, Λιβάδι, Καστρί, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός

    • Εκκενώθηκαν 17 οικισμοί στην Κέρκυρα

      08:18:47

      Κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περίθεια, Σινιές, Βιγγλατούρι, Νησάκι, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα και Καβαλλέραινα.

    • Τα νεότερα από το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Κέρκυρα

      08:16:06

      Στην Κέρκυρα, η φωτιά μαίνεται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού και νότια της Περίθειας, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν έχει περάσει, μέχρι στιγμής, σε κάποιο οικισμό. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 21 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη.

Ροή Ειδήσεων