Φωτιά τώρα: Φλέγεται η Ρόδος, κάηκαν σπίτια - Μαίνεται το μέτωπο στην Κέρκυρα

Φωτιά τώρα: Φλέγεται η Ρόδος, κάηκαν σπίτια - Μαίνεται το μέτωπο στην Κέρκυρα

Όλες οι εξελίξεις από τα μέτωπα της φωτιάς μέσα από το blog του iEidiseis.
AP

13:51 - 25/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:03 - 26/07/2023

Δραματική εξέλιξη με την πτώση του Canadair στην Κάρυστο. Στο έλεος της φωτιάς παραμένουν η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Εύβοια. Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα στα πύρινα μέτωπα.


LIVE

  • Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και Δερβενάκια

    00:03:02

    Σπιθαμή προς σπιθαμή θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με τους εθελοντές και τους υπόλοιπους φορείς, στα πύρινα μέτωπα της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Καρύστου και του Δερβενακίου, όπως τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός.

    Ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι δύο μέτωπα προβληματίζουν περισσότερο: αυτά της Ρόδου και της Κέρκυρας.

    Αναφορικά με τη Ρόδο, υπογράμμισε ότι και την Τρίτη, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων που ενισχύονται κάθε πρωί, υπήρχαν πολλές αναζωπυρώσεις στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, με αποτέλεσμα να εκδοθούν μηνύματα εκκένωσης στους κατοίκους των περιοχών αυτών.

    Η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών στη Ρόδο είναι, όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, πολύ δύσκολη λόγω των ανέμων, του μεγάλου ορεινού περιβάλλοντος, της μορφολογίας του εδάφους αλλά και της πυκνής βιομάζας που υπάρχει στο νησί. Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, όπως τόνισε, είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που δημιουργούν τρομερές δυσχέρειες στο έργο της κατάσβεσης.

    Για την πυρκαγιά της Κέρκυρας, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι την Τρίτη υπήρξαν αρκετά προβλήματα, καθώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου, δημιούργησε αρκετές αναζωπυρώσεις και καθοδήγησε το μέτωπο προς το βόρειο κομμάτι του νησιού.

    Όπως αναφέρθηκε σε σχετική ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην Κέρκυρα οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Καλύτερη είναι η εικόνα στην πυρκαγιά της Καρύστου, χωρίς αυτό να σημαίνει σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, ότι υπάρχει εφησυχασμός, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης και της δημιουργίας ενός ενιαίου μετώπου.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, εξέφρασε την βαθειά του λύπη για τους δύο ηρωικούς πιλότους - τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη - που έχασαν την ζωή τους το μεσημέρι της Τρίτης όταν το αεροσκάφος CL-215 έπεσε κατά την διάρκεια προσπάθειας αεροπυρόσβεσης στο Πλατανιστό Καρύστου.

    Τέλος. συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και για το μέτωπο στο Δερβενάκι Αχαΐας, καθώς οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν.

    Για την Τετάρτη, ο κ. Αρτοποιός επεσήμανε ότι υπάρχει, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Πολιτικής Προστασίας, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς, και σε πολλές περιπτώσεις θα φυσάει δυτικός άνεμος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο δυτικός άνεμος είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη ανέμων, καθώς είναι «πολύ ξηρός και καυτός και μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα, τόσο στην εκδήλωση, όσο και στην ταχύτατη επέκταση μιας εκδηλωθείσας πυρκαγιάς».

    Επιπρόσθετα, ο κ. Αρτοποιός δήλωσε ότι έχουν έρθουν και συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής αρκετές αποστολές από το εξωτερικό, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα φθάσουν στην Ελλάδα 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα από τη Σερβία.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το live blog του iEidiseis για την εξέλιξη από τα μέτωπα των πυρκαγιών. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας. Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Δύο τα ενεργά μέτωπα στην Κέρκυρα

    23:26:00

    Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στη ΒΑ Κέρκυρα αυτή τη στιγμή, όπου δίνουν μάχη οι πυροσβέστες. Το πρώτο κατευθύνεται από το χωριό Παλιά Περίθεια προς το Λαύκι και το δεύτερο κοντά στον οικισμό Ημερολία.

    Ωστόσο, δεν σταματούν οι προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων, να σβήσουν και τις τελευταίες εστίες στις περιοχές και στους οικισμούς από όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

    Μέχρι αυτήν την ώρα καταφθάνουν εθελοντές με βυτία και υδροφόρες από όλες τις περιοχές του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κατοίκων για βοήθεια.

  • Κορυφώνεται ο καύσωνας με 46αρια - Οι 4 λόγοι που η Τετάρτη 25/7 είναι η δυσκολότερη μέρα

    23:01:32

    Η δυσκολότερη μέρα του κύματος καύσωνα βρίσκεται μπροστά μας καθώς την Τετάρτη 26/7 μας περιμένουν ακραίες θερμοκρασίες έως 46 βαθμών Κελσίου αλλά και συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιάς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το Meteo ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών αναμένουμε την Τετάρτη 26/07 στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου.

    Αιτία των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δ/ΝΔ διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 Μποφόρ (τοπικά 8 Μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δ/ΒΔ διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 Μποφόρ (τοπικά 7 Μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες την Τετάρτη 26.07.2023 θα χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot - Dry - Windy (δείτε την παρακάτω Εικόνα).

    kaysonas foties meteo 1

    Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου περιμένουμε να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας. Ακραία θα είναι η επικινδυνότητα και σε Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Βόρειο Έβρο, Κορινθία, Ανατολική Αρκαδία, Κρήτη (κυρίως το δυτικό τμήμα της νήσου), και Ρόδο.

    Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι δυτικοί άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

    Οι τέσσερις παράγοντες κινδύνου

    Μιλώντας στο iEidiseis.gr ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών – Meteo παρουσίασε συνοπτικά τους τέσσερις σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

    Διαβάστε τη συνέχεια πατώντας ΕΔΩ.

  • Η Σερβία στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα για τις φωτιές

    22:58:39

    Τριάντα έξι πυροσβέστες και 14 οχήματα στέλνει η Σερβία για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Ελλάδα.

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για πιλότους Canadair: Ήρωες που έβαλαν την πατρίδα και το καθήκον πάνω από τη ζωή τους

    22:54:44

    Στην απώλεια «δύο ηρώων», του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη του Καναντέρ, που κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, αναφέρεται με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

    Αναλυτικότερα, αναφέρει:

    «Τούτη την ώρα η Ελλάδα θρηνεί ακόμη δύο παιδιά της.

    Δύο νέους που έβαλαν την πατρίδα και το αίσθημα καθήκοντος πάνω από την ίδια τους τη ζωή. Που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να προστατεύσουν όσα οφείλουμε όλοι να παραδώσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.

    Προσεύχομαι για την ανάπαυση των ψυχών των δύο νέων ηρώων μας. Ο Θεός να δίνει παρηγορία και δύναμη στους οικείους τους».

  • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Θρήνος στο σπίτι του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη στη Θεσσαλονίκη

    22:51:56

    Από τη Θεσσαλονίκη καταγόταν ο 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, ο συγκυβερνήτης του Canadair CL-215 που έπεσε σήμερα στην Κάρυστο. Ο 27χρονος καταγόταν και είχε μεγαλώσει στη Θεσσαλονίκη και είχε φοιτήσει στο 16ο Γυμνάσιο της πόλης και μετά στο 16ο Λύκειο.

    Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειας του Περικλή Στεφανίδη, καθώς πήγαν νωρίτερα στο σπίτι του, για να παράσχουν ψυχολογική στήριξη στους δικούς του ανθρώπους.

    Σύμφωνα με το GRTimes.gr, συγγενείς και φίλοι άρχισαν να φτάνουν από νωρίς το βράδυ στο σπίτι της οικογένειας του Ανθυποσμηναγού.

  • Κρανίου τόπος η Ρόδος - Οδοιπορικό στα καμένα

    22:46:09

    Με τη φωτιά να καίει για 8ο 24ωρο στη Ρόδο, οι απώλειες τόσο σε σπίτια και περιουσίες όσο και σε πράσινο είναι τεράστιες.

    Δείτε βίντεο με το οδοιπορικό στα καμένα της Ρόδου.

  • Φωτιά στη Ρόδο: Συγκλονιστικά πλάνα σε βίντεο του Reuters

    22:38:13

    Συγκλονιστικά πλάνα από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters από τη φωτιά στη Ρόδο.

    Δείτε το βίντεο:

    {https://twitter.com/Reuters/status/1683845042090418177}

  • Φωτιά στην Κέρκυρα: Κάηκαν σπίτια στις Λούτσες - Μαίνονται τα μέτωπα σε Περίθεια και Λαύκι

    22:26:29

    Για τρίτο 24ωρο συνεχίζει να καίγεται η Κέρκυρα. Σε διάφορες περιοχές οι φλόγες κυκλώνουν οικισμούς και φτάνουν στις αυλές των σπιτιών.

    Τα κύρια μέτωπα μαίνονται στα χωριά Λούτσες, Παλιά Περίθεια και Λαύκι.

    Οι εκκενώσεις στο χωριό Λούτσες ξεκίνησαν πριν καν σταλεί μήνυμα από το 112.

    Στο δεύτερο μέτωπο στα δυτικά του όρους Παντοκράτορας οι φλόγες πλησίασαν το χωριό Λαύκι.

    Αποκαρδιωτική η εικόνα και στην παραλία Απραός. Αφού οι φλόγες κατέκαψαν μια έκταση χιλιομέτρων, η φωτιά έσβησε όταν έφτασε στη θάλασσα.

  • Άλλη μια νύχτα με φωτιά στη Ρόδο - Βίντεο από τον Μάλωνα

    22:14:47

    Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο.

    Δείτε βίντεο από τη φωτιά στον Μάλωνα:

    {https://www.facebook.com/tsampikos.giasiranis.9/videos/238196185720872}

  • Σε Ρόδο, Κέρκυρα τα σοβαρότερα μέτωπα φωτιάς - 53 πυρκαγιές δασικές το τελευταίο 24ωρο

    21:55:04

    Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

    «Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», αναφέρει.

    Στην πυρκαγιά της Ρόδου, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση.

    Στην Κέρκυρα, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

    Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

  • Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία

    21:49:27

    «Ημέρα οδύνης για την Ελλάδα, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία, μετά την πτώση του Canadair CL-215 και την απώλεια του Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, την ώρα που έδιναν μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

    Οι σκέψεις μας στους οικείους τους!

    Δεν υπάρχουν λόγια!», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό, εν ώρα καθήκοντος, των δυο χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, στον Πλατανιστό Ευβοίας.

    {https://twitter.com/ChiefHNDGS/status/1683875565483196416}

  • Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες με το μοιραίο αεροσκάφος

    21:37:05

    Απέραντη θλίψη έχει σκορπίσει σε όλη την Ελλάδα η συντριβή του Canadair CL–215 στην Κάρυστο, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι δύο πιλότοι του, ο κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς 34 ετών και ο συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης 27 ετών».

    Χρήστης του Twitter κοινοποίησε δύο φωτογραφίες που τράβηξε ο ίδιος από το μοιραίο αεροσκάφος, νωρίτερα από την ώρα της τραγωδίας και συγκεκριμένα πάνω από τη Χαλκίδα, έχοντας αφήσει πίσω τους την Ν. Αγχίαλο κατευθυνόμενοι προς Κάρυστο.

    «H τραγική ειρωνεία... Τους τράβηξα πάνω από την Χαλκίδα στις 11.14 έχοντας αφήσει πίσω τους την Ν. Αγχίαλο και κατευθυνόμενοι προς Κάρυστο... Χρήστο, Περικλή τα λόγια είναι φτωχά τώρα... », ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

    Δείτε τις φωτογραφίες

    {https://twitter.com/Stam_Pittas/status/1683863519513419777}

  • «Αυτό το πλάνο θα με στοιχειώνει» - Τι λέει ο καμεραμάν της ΕΡΤ που τράβηκε το βίντεο με την πτώση του Canadair

    21:33:39

    «Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των χειριστών και στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτό που ζήσαμε δεν περιγράφεται. Το σοκ είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δεν έχουμε συνέλθει. Αυτό το πλάνο θα με στοιχειώνει» είπε ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Γιώργος Αγνίδης που κατέγραψε καρέ - καρέ την πτώση και συντριβή του μοιραίου Canadair στην Κάρυστο.

  • Ρόδος: Η φωτιά κάλυψε 7 χλμ από το Βαθύ στο Γεννάδι σε λιγότερο από 60 λεπτά

    21:17:51

    Η φωτιά που μαίνεται στη Ρόδο διέσχισε περίπου 7 χιλιόμετρα από το Βαθύ στο Γεννάδι, σε λιγότερο από μία ώρα.

    Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και περισσότεροι από 3.000 εθελοντές.

  • Θρήνος στα Χανιά για τον χαμό του κυβερνήτη του Canadair

    21:11:02

    Ο 34χρονος κυβερνήτης, Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, και ο συγκυβερνήτης, 27χρονος Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

    Όπως μετέδωσε το zarpanews.gr ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς, είχε καταγωγή από τα Χανιά και συγκεκριμένα από το Γαβαλοχώρι του Δήμου Αποκορώνου. Οι γονείς του διατηρούν επιχείρηση εκεί.

    Ο άτυχος 34χρονος, βρισκόταν στην πρώτη γραμμή μαζί με τον 27χρονο Περικλή Στεφανίδη για την κατάσβεση της φωτιάς που κατακαίει την Εύβοια.

    Αγαπούσε τα αεροσκάφη αλλά και τα ταξίδια. Μάλιστα, ανέβαζε φωτογραφίες στα social media από τις πτήσεις του. Πριν από 2 χρόνια είχε ανεβάσει και μια φωτογραφία από το Canadair του, την ώρα που πετούσε πάνω από την Ακρόπολη.

  • «Δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε» - «Λύγισε» on air δημοσιογράφος με την πτώση του Canadair

    21:06:13

    Συγκινημένη από την πτώση καναντέρ στην Κάρυστο η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελένη Μπουγά, λύγισε την ώρα που βρισκόταν «στον αέρα» και μιλούσε για τις συνθήκες της πτώσης.

    «Μία δύσκολη στιγμή για όλους μας, δεν πιστεύαμε αυτό που βλέπαμε κυριολεκτικά» είπε με τρεμάμενη φωνή.

    Δείτε το βίντεο:

  • ΚΚΕ: Συλληπητήρια στις οικογένειες των πιλότων του Canadair

    20:57:24

    Το Τμήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κάρυστο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση. Επίσης, σημειώνεται:

    Ταυτόχρονα με την άμεση διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος είναι ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης να ληφθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας όλων όσοι εμπλέκονται στην προσπάθεια της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

  • Δήμος Χαλκιδέων: Χωρίς πυροτεχνήματα η γιορτή Αγία Παρασκευή λόγω… πυρκαγιών

    20:53:53

    Ο Δήμος Χαλκιδέων συμμετέχει και φέτος στον Πανηγυρικό Εορτασμό προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής, Πολιούχου της πόλης της Χαλκίδας, σήμερα, Τρίτη 25 Ιουλίου 2023,

    Παραμονή της Εορτής, έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ομαλή διεξαγωγή της Λιτάνευσης και της Δέησης της Ιεράς Εικόνας στο Στρογγυλό της παραλίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και όλους τους συμμετέχοντες Φορείς.

    Παρά τον προγραμματισμό του Δήμου Χαλκιδέων για την καθιερωμένη ρίψη βεγγαλικών, αυτή δεν θα πραγματοποιηθεί, για λόγους ασφαλείας και μη αδειοδότησης από τους αρμόδιους Φορείς, λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή και σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας.

  • Σακελλαροπούλου: Οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους

    20:35:31

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με συλλυπητήριο μήνυμά της για την απώλεια των δύο χειριστών του Καναντέρ τονίζει ότι «η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

    Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος αναφέρει: «Δύο νέοι άνθρωποι, ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης, έχασαν σήμερα τη ζωή τους στη μάχη κατά της φωτιάς. Δύο ιπτάμενοι ήρωες, ανάμεσα στους εκατοντάδες άλλους που παλεύουν μέρες τώρα με την πύρινη λαίλαπα.

    Αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι χειριστές του μοιραίου Canadair θυσιάστηκαν επιτελώντας το καθήκον τους. Η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και η οδύνη για την απώλειά τους βαθιά. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους τους, καθώς και στους συναδέλφους τους. Όλη η Ελλάδα πενθεί μαζί τους».

    Επικοινωνία ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου με τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά

    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και του εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη και τα συλλυπητήριά της για την απώλεια του Σμηναγού Χρήστου Μουλά και του Ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που έχασαν τη ζωή τους όταν το Καναντέρ, του οποίου ήταν χειριστές, κατέπεσε στην Εύβοια.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Φωτιά στην Κέρκυρα: Καίγονται σπίτια στο χωριό Λούτσες

      20:31:51

      Μαίνεται η φωτιά στην Κέρκυρα, με τις φλόγες να έχουν μπει στο χωριό Λούτσες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται σπίτια.

    • Θεόδωρος Γιάνναρος: 5 φορές πάνω οι καμένες εκτάσεις στην Ελλάδα μέχρι σήμερα

      20:25:32

      Η Ελλάδα δοκιμάζεται εδώ και δύο εβδομάδες από έναν παρατεταμένο καύσωνα, ενώ τώρα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα ένα «καυτό» διήμερο με 44άρια. Οι ακραίες θερμοκρασίες συνέβαλαν ώστε να ξεσπάσουν δασικές φωτιές, καίγοντας τεράστιες εκτάσεις σε Αττική, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο και άλλες περιοχές.

      Εν τω μεταξύ, το νέο κύμα ακραίων θερμοκρασιών θα χτυπήσει πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκινά από σήμερα Τρίτη 25/7 και θα διαρκέσει, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, μέχρι την Πέμπτη, οπότε και θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

      Για τις επόμενες μέρες μάλιστα, η Πολιτική Προστασία έκρουσε το «καμπανάκι» για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς.

      Ο Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος, μίλησε στους Times του Λονδίνου για το μέγεθος της καταστροφής:

      «Μιλώντας εχθές στους Times του Λονδίνου, μαζί με τον Mark Parrington από ECMWF και Thomas Smith από LSE, για τις δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όταν έδωσα τη συνέντευξη, τα δεδομένα του EFFIS για τη συνολικά καμένη έκταση στη χώρα μας ήταν περίπου 290.500 στρέμματα. Σήμερα το πρωί, τα στοιχεία δείχνουν περίπου 350.000 στρέμματα.

      Η έκταση αυτή είναι περίπου 5 φορές ο αντίστοιχος μέσος όρος της περιόδου 2006 - 2022 (για την ίδια δηλαδή περίοδο του έτους, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου έως την 22η Ιουλίου)», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Facebook.

      {https://www.facebook.com/photo/?fbid=10161682739357450&set=pcb.10161682746567450}

    • Φωτιά στην Κάρυστο: Απανθρακωμένος εντοπίστηκε ο βοσκός που αγνοούνταν στον Πλατανιστό

      20:11:40

      Τραγικό τέλος είχε η αναζήτηση αγνοούμενου κτηνοτρόφου στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια.

      Σύμφωνα με το evima ο 41χρονος εντοπίστηκε πριν από λίγο νεκρός.

      Πληροφορίες του τοπικού μέσου αναφέρουν πως ο άτυχος κτηνοτρόφος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από άνδρες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας που συμμετείχαν στις έρευνες.

      Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο βοσκός εντοπίστηκε απανθρακωμένος.

    • Συλληπητήρια σε Δένδια από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας

      20:10:39

      «Σε επικοινωνία μας, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Yaşar Güler, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια ζωής των δύο χειριστών πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Εύβοια», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας σε μήνυμά του στο Twitter και συμπλήρωσε:

      «Εξέφρασε επίσης τη συμπαράστασή του στον ελληνικό λαό και σε όσους επιχειρούν στην κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας»

      {https://twitter.com/NikosDendias/status/1683884881456029696}

    • BBC: Εντυπωσιακά πλάνα με εναέρια μέσα σε ρίψεις νερού στη Ρόδο

      20:05:07

      Το BBC μετέδωσε εντυπωσιακά πλάνα από διάφορα εναέρια μέσα να κάνουν ρίψεις νερού στη Ρόδου για να σβήσουν τις δασικές πυρκαγιές.

      Όπως σημειώνει, πυροσβεστικά αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις στη φωτιά στο χωριό Γεννάδι, στόχευσαν σε μια φλεγόμενη πλαγιά.

      Δείτε το βίντεο πατώντας ΕΔΩ.

    • Κικίλιας: Συλλυπητήρια στους οικείους των ηρωικών πιλότων

      19:56:11

      Δήλωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια:

      Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι 2 πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος.

      Συλλυπητήρια μέσα από την ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων.

      Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους.

      Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες δεν έχει προηγούμενο.

    • Η τελευταία υδροληψία του μοιραίου Canadair πριν από τη συντριβή

      19:54:17

      Βίντεο ντοκουμέντο από την τελευταία υδροληψία του μοιραίου Canadair που έπεσε στην Κάρυστο.

    • Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώνεται ο Μαλώνας (Βίντεο)

      19:43:07

      Εκκενώνεται το χωριό Μαλώνας, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες τα πρώτα σπίτια.

      Δείτε βίντεο:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683880063605911554}

    • Φωτιά στη Ρόδο: «Θα καούν σπίτια στον Μαλώνα» (βίντεο)

      19:38:51

      Σε λίγο θα καούν σπίτια στον Μαλώνα, δεν υπάρχει νερό... «Υπάρχει κανένα μέσο, καμιά βοήθεια;» αναρωτιέται κάτοικος στον Μαλώνα. «Το οχήματα τα μεγάλα εκεί που έχουν μπλοκάρει τα έχετε δει; Νερό έχει αυτή τη στιγμή το χωριό;», λέει.

      Δείτε τι λέει κάτοικος για το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683879395738497042}

    • «Η απόλυτη φρίκη» - Απόκοσμες εικόνες από τη Ρόδο (βίντεο)

      19:28:37

      Κάτοικος στη Ρόδο ανέβασε βίντεο από τη φωτιά στη Ρόδο. «Η απόλυτη φρίκη» σημειώνει ο ίδιος.

      Δείτε το βίντεο:

      {https://www.facebook.com/eyagelosxaros/videos/151932604586681}

    • Κόλαση στη Ρόδο στο χωριό Μαλώνας - Καίγονται σπίτια στο Γεννάδι (βίντεο)

      19:21:24

      Ο πυκνός καπνός από τη φωτιά έχει σκεπάσει τον ήλιο στο χωριό Μαλώνας της Ρόδου.

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683865536889860097}

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683864942871564288}

      Κάτοικοι μαζί με αστυνομικούς και πυροσβέστες στο χωριό Μαλώνας:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683866102634348546}

      Απόκοσμες εικόνες από τη φωτιά στη Ρόδο:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1683872242390663168}

      Σε πύρινο κλοιό το Γεννάδι

      Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται αυτή τη στιγμή και το Γεννάδι, και αυτή τη στιγμή γίνεται μία τεράστια προσπάθεια από εθελοντές και πυροσβέστες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καίγονται σπίτια.

      Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης για το Γεννάδι, ωστόσο κάποια άτομα παρέμειναν, όμως τώρα και αυτά έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

    • Μακρόν: Θλίψη για τη συντριβή του Canadair στην Εύβοια

      19:00:06

      Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε μέσω Twitter τη θλίψη του για τη συντριβή του Canadair στην Εύβοια, κατά την οποία σκοτώθηκαν τα δύο μέλη του πληρώματος του πυροσβεστικού αεροσκάφους, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

      «Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας, ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους συγγενείς των μελών του πληρώματος, στους συναδέλφους τους και στον ελληνικό λαό. Στηρίζουμε τους ήρωες, οι οποίοι στην Ελλάδα, στη Γαλλία, παντού, αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι με κίνδυνο της ζωής τους για την κατάσβεση πυρκαγιών», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

      {https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1683854866140233728}

    • Μητσοτάκης για τους νεκρούς πιλότους του Canadair: Οι Έλληνες θρηνούμε για τους δύο ήρωες

      18:56:39

      Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων για την απώλεια των χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215:

      Οι Έλληνες θρηνούμε, σήμερα, τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Έδωσαν τη ζωή τους, σώζοντας ζωές. Αποδεικνύοντας πόσο ριψοκίνδυνες είναι οι καθημερινές αποστολές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αλλά και πόσο μεγάλη είναι η αυταπάρνηση των μαχητών της πρώτης γραμμής.

      Η Πολιτεία στέκεται με σεβασμό στο πλευρό των οικογενειών των δύο ηρώων. Είναι δύο παιδιά, δύο αδέλφια όλων μας. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος για την απώλειά τους. Σφίγγουμε, λοιπόν, τα δόντια και μετατρέπουμε τη σιωπή μας σε δύναμη. Στη μνήμη τους, συνεχίζουμε τον πόλεμο με τις καταστροφικές δυνάμεις της φύσης.

    • Πτώση Canadair: Τριήμερο εθνικό πένθος μετά το θάνατο των δύο πιλότων

      18:53:42

      Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις.

      Εντωμεταξύ ο Νίκος Δένδιας στο Twitter ανέφερε: «Η απώλεια της ζωής των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, εν ώρα καθήκοντος και ενώ επιχειρούσαν να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, όπως και το περιβάλλον της πατρίδας μας, προκαλεί βαθύτατη θλίψη.

      Η σκέψη μας βρίσκεται στις οικογένειές τους και στους συναδέλφους τους, στους οποίους απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

      {https://twitter.com/NikosDendias/status/1683863450072621057}

      Σε νεότερη ανάρτησή του συμπλήρωσε: «Για το τραγικό γεγονός της απώλειας της ζωής, εν ώρα καθήκοντος, των Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και χειριστών του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215, το οποίο επιχειρούσε στην Εύβοια, κηρύσσεται με απόφασή μου τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις (από 25 έως 27 Ιουλίου 2023)».

      {https://twitter.com/NikosDendias/status/1683865452630384647}

    • Κυνική δήλωση Λιβάνιου για πτώση Canadair: «Δυστυχώς ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται»

      18:43:25

      «Δυστυχώς η ζωή ή ευτυχώς η ζωή συνεχίζεται» κατέληξε στην σύντομη αναφορά του ο Θεόδωρος Λιβάνιος με την συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου του να προκαλεί αίσθηση στην Ολομέλεια.

      Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε συγκλονισμένος από τις εικόνες της πτώσης του Καναντέρ, σημειώνοντας, από το βήμα της Ολομέλειας, πως είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το τίμημα της αυτοθυσίας που είναι πολύ μεγάλο και το οποίο κάποιες φορές πληρώνεται και με τη ζωή των πιλότων.

      Είχαν προηγηθεί οι αναφορές στο τραγικό δυστύχημα τόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, ο οποίος απευθυνόμενος στα έδρανα της πλειοψηφίας είπε πως «θα λέτε πόσο λυπάστε, συλλυπητήρια συγγενείς και ότι θα δώσετε αποζημιώσεις». Από την πλευρά τους οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κάλεσαν την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος.

    • ΓΕΑ για πτώση Canadair: Νεκροί οι πιλότοι Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης

      18:34:02

      Η πτώση του Canadair CL–215 το οποίο επιχειρούσε στο μέτωπο της φωτιάς στον Πλατανιστό Καρύστου στην Εύβοια, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πληρώματός του, δύο Ιπταμένων της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, ηλικίας 34 και 27 ετών.

      Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΓΕΑ:

      «Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 14:52 αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης, στον Πλατανιστό Ευβοίας με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη, Σμηναγού (Ι) Χρήστου Μουλά, 34 ετών και του συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγού (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών».

    • Canadair: «Το αεροσκάφος δεν πέφτει από μια αποκόλληση πλωτήρα - Το έζησαν»

      18:11:33

      Τι αναφέρει, στο iEidiseis, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στα CANADAIR CL 215.

      Διαβάστε πατώντας ΕΔΩ.

    • Ανακοινώθηκε αναβολή της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Κύπρο

      18:01:18

      Λόγω του τραγικού συμβάντος στην Κάρυστο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και συμφώνησαν η αυριανή προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο να αναβληθεί για τις επόμενες ημέρες.

    • Κοζάνη: Φωτιά κοντά στα Σέρβια

      17:51:18

      Άλλη μία φωτιά εκδηλώθηκε, αυτή τη φορά στην Κοζάνη, κοντά στον Πολύρραχο Σερβίων. Άμεσα κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία.

      Η φωτιά ξεκίνησε σε κοντινή απόσταση από τον Πολύρραχο Σερβίων. Οι φλόγες καίνε αγροτική έκταση με τους καπνούς να φαίνονται από τη λίμνη Πολυφύτου.

      Στο σημείο επιχειρούν ήδη δύο οχήματα από την Π.Υ Σερβίων και την Π.Υ Κοζάνης, ενώ επί τόπου έσπευσε και ο αντιδήμαρχος Σερβίων, Χρήστος Ποντίκης.

    • Πτώση Canadair: Δύο τραγωδίες στην ίδια περιοχή, τις ίδιες μέρες

      17:40:41

      Τραγική ειρωνεία. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, τις ίδιες μέρες, σχεδόν στην ίδια περιοχή, κατέπεσαν την ώρα που επιχειρούσαν για την κατάσβεση μιας μεγάλης φωτιάς.

    • Συντριβή Canadair στην Κάρυστο: Φωτογραφίες από το σημείο της πρόσκρουσης

      17:33:58

      Η συντριβή του Canadair CL-215 στην Κάρυστο της Εύβοιας την Τρίτη 25 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του πληρώματός του, συγκεκριμένα δύο χειριστές ηλικίας 34 και 27 χρονών, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης,.

      Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας, όπου μαίνεται η φωτιά για τρίτη μέρα.

      Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Νέα Αγχίαλο Βόλου λίγο πριν τις 12:00 και επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Καρύστου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατανιστός.

      Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ενώ στο σημείο βρίσκονται και πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στην πυρκαγιά στην περιοχή.

      Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

      Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από το σημείο του δυστυχήματος

      canadair, Καρυστος, Ευβοια, φωτια τωρα, φωτια, πτωση canadair, συντριβη canadair

      ptosi_canadair_karystos_25_7_2023.jpg

      Η αποστολή του Canadair CL-215 στην Ελλάδα

      Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

      Έχει τη δυνατότητα λήψης 5.000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

      Τα Canadair CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.

    • Φωτιά στη Ρόδο - Το μέτωπο απειλεί το Γεννάδι

      17:25:51

      Η φωτιά στη Ρόδο απειλεί τον οικισμό Γεννάδι, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η απόσταση από τα πρώτα σπίτια είναι στα 200 μέτρα, με αστυνομικούς να καλούν τους πολίτες να εκκενώσουν προς τη θάλασσα.

      Όπως μεταδόθηκε ακόμη, έχει εκκενωθεί ένα στρατόπεδο στην περιοχή.

    • Κάρυστος: Σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας από την ΠΑ για τους πιλότους του Καναντέρ

      17:18:15

      Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους του Canadair που έπεσε στην Κάρυστο.

      Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΑ στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

    • Συντριβή Canadair CL-215 στην Κάρυστο: Αυτό είναι το αεροσκάφος που σβήνει φωτιές από το 1975 στην Ελλάδα

      17:05:41

      Δραματική εξέλιξη με το Canadair CL-215 που επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο και συνετρίβη σήμερα, Τρίτη 25/7. Είναι από τα παλαιότερα που έχει η Ελλάδα και επιχειρούν εδώ και δεκαετίες σβήνοντας πυρκαγιές.

      Το αεροσκάφος έριξε νερό και όπως φαίνεται σε βίντεο ντοκουμέντο στιγμές αργότερα συνετρίβη στο έδαφος (δείτε ΕΔΩ).

      Τα χαρακτηριστικά του CL-215

      Καναντερ, Canadair, CL215, Καρυστος, Φωτια

      Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία η κύρια αποστολή του είναι η αεροπυρόσβεση, αλλά χρησιμοποιείται και σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

      Έχει τη δυνατότητα λήψης 5000 λίτρων νερού σε δώδεκα δευτερόλεπτα. Φέρει δίχρωμη παραλλαγή με κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

      Τα CL-215 έχουν δυνατότητα προσθαλάσσωσης σε λίμνες ή θάλασσα με σκοπό την πλήρωση των δεξαμενών τους με νερό. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιβραδυντικό υγρό.

      Μια σχετικά άγνωστη πτυχή του επιχειρησιακού έργου του αεροσκάφους είναι η έρευνα και η διάσωση. Μπορεί να προσθαλασσωθεί και να περισυλλέξει ναυαγούς με τη βοήθεια λέμβου που μεταφέρεται στην άτρακτο. Μέχρι την εμφάνιση του ελικοπτέρου αυτός ήταν

      άλλωστε ο μόνος τρόπος διάσωσης από αέρος, αποστολή που αναλάμβαναν στο παρελθόν οι αεράκατοι.

      Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του CL-215

      Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:

      • Πλήρωμα: 2
      • Κινητήρες: 2 εμβολοφόροι κινητήρες PRATT AND WHITNEY R-2800CA3, 2100 SHP
      • Εκπέτασμα Πτερύγων: 28.60μ
      • Μήκος: 19.82μ
      • Μέγιστη ταχύτητα: 350χλμ την ώρα

      Τα CL-215 στην Ελλάδα

      Καναντερ, Canadair, CL215, Καρυστος, Φωτια

      Τα CL-215 υπηρετούν από την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών στην 112 Πτέρυγα Μάχης – Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

      Η 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (355ΜΤΜ) έχει ως αποστολή τη διεξαγωγή επιχειρήσεων Αεροπυρόσβεσης στην ελληνική επικράτεια, καθώς και την εκτέλεση αποστολών Έρευνας – Διάσωσης.

      Τον Δεκέμβριο του 1975, προστέθηκαν στη Μοίρα τα πέντε (5) πρώτα αεροσκάφη CL-215 και παράλληλα, στις 22 Δεκεμβρίου 1975 μετονομάζεται από 355 Μοίρα Μεταφορών σε 355ΜΤΜ. Η Μοίρα άρχισε να μετέχει στην από αέρος κατάσβεση πυρκαγιών για τη διάσωση του δασικού πλούτου της χώρας επ’ ωφελεία του Υπουργείου Γεωργίας.

      Το 1996, η Μοίρα παρέλαβε τέσσερα (4) αεροσκάφη CL-215 από τη Γιουγκοσλαβία, ενισχύοντας το στόλο της.

      Στις 30 Ιανουαρίου 1999, παρελήφθη το πρώτο αεροσκάφος CL-415, ως προπομπός ενός στόλου δέκα (10) αεροσκαφών και τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τα νεοπαραληφθέντα αεροσκάφη συμμετείχαν στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς των διυλιστηρίων Turpas της Τουρκίας.

      Το καλοκαίρι του 2000, η Μοίρα συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς της Κύπρου με δύο (2) αεροσκάφη CL-415. Παρόμοια αποστολή επαναλήφθηκε και το 2001.

      Τον Μάιο του 2003, λόγω του μεγάλου όγκου προσωπικού και μέσων που διέθετε τότε η Μοίρα, αποφασίστηκε, από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο διαχωρισμός της σε τρεις (3) νέες Μοίρες (355ΜΤΜ, 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης και Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών), οπότε και αποχωρίστηκε τα αεροσκάφη CL-415.

    • Φωτιά στην Κέρκυρα: Σε αυλές σπιτιών οι φλόγες στις Λούτσες

      16:52:16

      Παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

    • Πτώση Canadair: Συγκλονιστικές λεπτομέρειες, καρέ – καρέ η καθοδική πορεία του αεροσκάφους

      16:48:04

      Στα πλάνα από το βίντεο της ΕΡΤ με τη μοιραία πτώση του CL215 Canadair, φαίνεται ότι το δεξί φτερό του αεροσκάφους χτυπά σε κάποιο δένδρο και χάνει τον ένα από τους δύο πλωτήρες του μετά την πολύ χαμηλή ρήξη νερού που έκανε στη φωτιά το πλήρωμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

      Στον εντοπισμό του πληρώματος εντοπίζονται όλες οι προσπάθειες της πολεμικής αεροπορίας.

    • Κέρκυρα: Εκκενώνονται χωριά - Κινδυνεύουν πυροσβέστες

      16:41:05

      Η Κέρκυρα δοκιμάζεται ακόμη από την πύρινη κόλαση της πυρκαγιάς με τους πυροσβέστες στις Λούτσες να περικυκλώνονται από τις φλόγες.

    • Φωτιά στην Κέρκυρα: Νέα εκκένωση προς Λιμάνι Κασσιόπης

      16:25:33

      Νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση στην Κέρκυρα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683829219434823681}

    • Η ανακοίνωση του ΓΕΑ για την πτώση του πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Κάρυστο

      16:16:28

      Αεροσκάφος τύπου CL-215 με πλήρωμα δύο Ιπταμένους της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου και ώρα 15:05.

      Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας - διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους.

      Στην περιοχή έχουν σπεύσει ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.

    • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Ακυρώνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας

      16:15:38

      Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη -για σήμερα το απόγευμα- επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

      Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ακυρώθηκε λόγω της πτώσης του Καναντέρ στην Κάρυστο.

    • Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της συντριβής

      16:13:47

      Σοκ στο πανελλήνιο μετά το βίντεο της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους Canadair ενώ επιχειρούσε στη φωτιά στην Κάρυστο. Η δραματική εξέλιξη ήρθε έπειτα από τις πολυήμερες μάχες με τις φλόγες στα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε σε διάφορες περιοχές της χώρας.

      Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον τύπο Canadiar CL-215, δηλαδή από τα παλαιότερα Canadair που είναι ενταγμένα στον πυροσβεστικό στόλο της Ελλάδας.

      Ειδικότερα, το Canadiar CL-215 πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός πριν τελικά πέσει. Οι πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία ανέφεραν ότι το αεροσκάφος έπεσε σε χαράδρα.

      Όπως φαίνεται από το βίντεο ντοκουμέντο, το μοιραίο Καναντέρ χτύπησε το δεξί φτερό του σε δέντρο και αποκολλήθηκε το δεξί πηδάλιο κλίσης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, φαίνεται το αεροσκάφος να χάνει τον έναν πλωτήρα. Πιθανώς κατά τη ρίψη ίσως ακούμπησε κάπου και αποκολλήθηκε, ενώ κατά μια άλλη εκδοχή λόγω φθορά και παλαιότητας.

      Για την ώρα, δεν έχουν γίνει γνωστές πληροφορίες για τους πιλότους. Σημειώνεται ότι ήταν δύο οι χειριστές του, κυβερνήτης και συγκυβερνήτης, η τύχη των οποίων αγνοείται μέχρι στιγμής.

    • Η εικόνα στα πύρινα μέτωπα σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο

      15:55:02

      Σε Ρόδο και Κέρκυρα εξελίσσονται τα σοβαρότερα μέτωπα πυρκαγιών, ενώ στα υπόλοιπα μέτωπα αντιμετωπίζονται μέχρι στιγμής πολλές αναζωπυρώσεις, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός.

      Όπως επισήμανε, στη Ρόδο η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε από τις πρωινές ώρες στην περιοχή Βάτι έλαβε διαστάσεις και για αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς Λίνδο και προσέθεσε ότι «επιχειρούν αδιάκοπα 266 πυροσβέστες 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 55 υδροφόρα οχήματα, πλήθος εθελοντών, καθώς και όλοι οι φορείς της Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν διατεθεί και δυνάμεις από το πρώτο φως της ημέρας, 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα».

      Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού.

      «Οι φλόγες απείλησαν τον οικισμό Λούτσες και γι΄ αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση. Πριν από λίγο εκδόθηκαν 2 ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Ημερολιά και Σύκι προς το λιμάνι της Κασσιόπης. Επιχειρούν εκεί 62 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 υδροφόρα οχήματα και από αέρος περιοδικά 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα», σημείωσε.

      Στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, «αντιμετωπίζονται από τις ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις που έχουν διατεθεί σε αυτές τις περιοχές».

    • Νέα μηνύματα εκκένωσης από το 112 στη Ρόδο

      15:47:13

      Μήνυμα εκκένωσης για τις περιοχές Γεννάδι, Πλημμύρι και Λαχανιά στη Ρόδο.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683815717186027521}

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683816297916690438}

    • Αποκολλήθηκε ο πλωτήρας στο δεξί φτερό του CANADAIR που έπεσε στην Κάρυστο

      15:43:54

      Όπως φαίνεται από το βίντεο, το CANADAIR χτύπησε το δεξί φτερό στο δέντρο και αποκολλήθηκε ο πλωτήρας.

      ftero

    • Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε τη συμπαράστασή της για τις πυρκαγιές στη Ρόδο

      15:35:00

      Με ανακοίνωσή της η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία διεξήχθη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εξέφρασε τη βαθυτάτη συμπάθειά της και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τον μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο, τις τοπικές αρχές, και τον δοκιμαζόμενο λαό από την καταστροφική πυρκαγιά.

      Αναλυτικότερα, ολόκληρο το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου:

      «Συνήλθε την 24ην Ιουλίου 2023, υπό την προεδρίαν της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, εν τη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος Χάλκης.

      Εξ αφορμής της φοβεράς εν Ρόδω πυρκαϊάς το ιερόν Σώμα εξέφρασε την βαθυτάτην συμπάθειαν αυτού και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας προς τε τον εκ των συνοδικών παρέδρων ποιμενάρχην της νήσου, απουσιάζοντα εις την Επαρχίαν του ως εικός, προς τας τοπικάς αρχάς και προς τον μεγάλως δοκιμαζόμενον λαόν, συν τη διαπύρω ευχή όπως Κύριος ο Θεός σώζη πάντοτε, κατά το πολύ Αυτού έλεος, την κληρονομίαν Του.

      Εξ άλλου, κατά την διάρκειαν της συνεδρίας ταύτης, εισηγήσει της Α.Θ. Παναγιότητος και ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, εκ τριπροσώπου καταρτισθέντος υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης εξελέγη παμψηφεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μηδείας κ. Απόστολος, ο οποίος έδωκεν αυθημερόν το Μικρόν και το Μέγα Μήνυμα.

      Τέλος, εξητάσθησαν άπαντα τα εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένα θέματα, εφ' ων και ελήφθησαν αι προσήκουσαι αποφάσεις».

    • Ακυρώνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας

      15:30:03

      Ακυρώνεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, μετά την πτώση του Καναντέρ στην Κάρυστο.

    • Ρόδος: Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά αποφάσισε το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής

      15:28:31

      Την εκκένωση του χωριού Λαχανιά και της τουριστικής περιοχής Πλημμύρι αποφάσισε για προληπτικούς λόγους το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής.

    • Βίντεο από την πτώση του καναντέρ στην Κάρυστο

      15:22:35

    • Εκκενώνεται η περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα - Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

      15:21:45

      Εκκενώνεται η περιοχή Σύκι στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του οικισμού ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι της Κασσιόπης.

      Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σύκι εκκενώστε τώρα προς Λιμάνι Κασσιόπης. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683815722848518147}

    • Βίντεο από τη συντριβή Καναντέρ στην Κάρυστο

      15:18:57

      Στη σελίδα «Πυρκαγιά Ενημέρωση» ανέβηκε βίντεο που φέρεται να καταγράφει το σημείο της συντριβής του Καναντέρ.

    • Έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στην Κάρυστο

      15:15:04

      Η ύφεση των δυνατών ανέμων στην περιοχή της Καρύστου, σε συνδυασμό με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εναέριων μέσων, έχουν ανακόψει την καταστροφική πορεία της φωτιάς, καθώς πριν από λίγη ώρα μπόρεσαν να «δαμάσουν» τις φλόγες και να περιορίσουν τα μέτωπα.

      «Θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, καθώς από το πρωί σήμερα δώσαμε μία πραγματική μάχη με εναέρια και επίγεια μέσα, με χωματουργικά μηχανήματα και βυτιοφόρα και περιορίσαμε τα μέτωπα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης, δηλώνοντας συγχρόνως την αισιοδοξία του για την αντιμετώπιση της φωτιάς τις επόμενες ώρες.

      Ήδη, αυτήν τη στιγμή έχουν οριοθετήσει το μέτωπο προς την πλευρά του Πλατανιστού, που ήταν το πλέον επικίνδυνο, και με χωματουργικά μηχανήματα προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόσβαση ώστε να φτάσουν οι επίγειες δυνάμεις και στα πιο μικρά μέτωπα αλλά να ελέγξουν και για τυχόν αναζωπυρώσεις.

      «Αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες, ίσως μέχρι το βράδυ να τελειώσουμε με αυτόν τον εφιάλτη που ζούμε τις τελευταίες μέρες», συμπλήρωσε ο κ. Γιώργος Κελαϊδιτης.

      Από το πρωί επιχειρούσαν 8 ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη, τα οποία με συντονισμένες προσπάθειες απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς και προχώρησαν στην κατάσβεση των μεγάλων μετώπων.

      Τέλος, σε ό,τι αφορά τον 41χρονο κτηνοτρόφο που αγνοείται, οι έρευνες των Αρχών βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί.

    • Έπεσε αεροσκάφος καναντέρ στην Κάρυστο

      15:01:01

      Ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καναντέρ έπεσε στην Κάρυστο, την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται.

      Ειδικότερα, το καναντέρ πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός πριν τελικά πέσει.

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πετάει τώρα ελικόπτερο πάνω από το σημείο πτώσης για να δει την κατάσταση.

    • Καμπανάκι της Πολιτικής Προστασίας για αύριο: Ακραίος κίνδυνος για φωτιά σε έξι περιφέρειες

      14:44:22

      Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο, Τετάρτη (26/7) για έξι περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

      Συγκεκριμένα ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Αττικής
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
      • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)
      • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
      • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683787605706506241}

      Επίσης, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Κρήτης
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
      • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
      • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)
      • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
      • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, Άγιον Όρος)

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683794154038472705}

    • Κέρκυρα: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της περιοχής Ημερολιά

      14:37:19

      Με νέο μήνυμα από το 112 ενημερώνονται όσοι βρίσκονται στην περιοχή Ημερολιά, πριν από το λιμάνι της Κασσιόπης, ότι πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα την περιοχή. Η αστυνομία έχει κλείσει τους δρόμους, τόσο προς το χωριό Λούτσες, όπου εστάλη και μήνυμα εκκένωσης πριν από τρεις ώρες, όσο και προς την Κασσιόπη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683803862073741312}

      Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πυροσβέστες, εθελοντές, κάτοικοι και επικρατεί εκνευρισμός, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πάνε προς τα σπίτια τους και η αστυνομία δεν τους το επιτρέπει.

    • Ο δήμαρχος Ρόδου καταθέτει μήνυση για εμπρησμό

      14:26:05

      Μήνυση κατ' αγνώστων για εμπρησμό από πρόθεση των δασών της Ρόδου πρόκειται να υποβάλει ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Καμπουράκης. Η μήνυση θα υποβληθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σε συνεργασία με δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και θα αφορά τα εξής αδικήματα:

      • Του εκ προθέσεως εμπρησμού, από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας (ά. 264 παρ. 1β, γ ΠΚ).
      • Του εκ προθέσεως εμπρησμού σε δάση, εκ του οποίου μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή είχε ως επακόλουθο σοβαρή ή ευρεία ρύπανση ή υποβάθμιση ή σοβαρή ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική διατάραξη ή καταστροφή (ά. 265 παρ.1β,γ ΠΚ)
      • Της απόπειρας ανθρωποκτονίας (με άμεσο ή ενδεχόμενο δόλο) κατά συρροή κατά των μονίμων κατοίκων της Ρόδου και των προσωρινά διαμενόντων στο νησί με οποιαδήποτε ιδιότητα (εποχιακά εργαζομένων, τουριστών, φιλοξενουμένων σε καταλύματα κ.λπ.) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές (ά. 42 παρ. 1, 299 παρ.1 ΠΚ).

      Τα συγκεκριμένα αδικήματα έλαβαν χώρα από τις 18/07/2023 έως και σήμερα, που η πυρκαγιά μαίνεται στο νησί της Ρόδου.

    • Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στην Κάρυστο

      13:56:42

      Μικρότερο το μέτωπο της φωτιάς που ξέσπασε πριν από τρεις μέρες στην Κάρυστο, όμως είναι μεγάλη η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Πλατανιστό:

    • Συναγερμός στο Βάτι Ρόδου - Μήνυμα 112 για εκκένωση

      13:53:41

      Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Βάτι Ρόδου Καρύστου προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Λίνδο. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Βάτι, εκκενώστε τώρα προς Λίνδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

    • Έφτασαν στα πρώτα σπίτια οι φλόγες στις Λούτσες Κέρκυρας

      13:52:44

      Σκληρή μάχη με τη φωτιά στην Κέρκυρα. Μέσα στο χωριό Λούτσες οι φλόγες, φτάνουν στα πρώτα σπίτια. Τα εναέρια δεν έχουν ορατότητα να κάνουν ρίψεις λόγω των καπνών:

    • Εγκλωβίστηκε όχημα της Πυροσβεστικής στις Λούτσες

      13:37:06

      Ένα τζιπ της Πυροσβεστικής εγκλωβίστηκε στο χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα και χρειάστηκε να επιχειρήσει πυροσβεστικό όχημα για να απεγκλωβιστούν.

    • Νέες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο - Καίει για όγδοη μέρα η φωτιά

      13:26:19

      Νέες αναζωπυρώσεις παρουσιάζονται συνεχώς στο πεδίο της φωτιάς που κατακαίει τη Ρόδο για 8η μέρα και όπως όλα δείχνουν και η σημερινή μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη παρά το ότι ξεκίνησε με σχετική ύφεση.

      Οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι εθελοντές, οι κάτοικοι της περιοχής και κυρίως οι νέοι, δίνουν γενναία μάχη αυτή την ώρα για να κρατήσουν την πυρκαγιά και να μην μπει στο χωριό Βάτι.

      Επίσης, ισχυρές αναζωπυρώσεις καταγράφονται και στο δεύτερο μέτωπο προς το χωριό Γεννάδι, γεγονός που επίσης έχει κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από αέρος και εδάφους.

      Το τρίτο μέτωπο προς Μαλώνα - Μάσσαρι επίσης προβληματίζει και θεωρείται επικίνδυνο και για το λόγο αυτό, ζητήθηκαν πριν από λίγο έκτακτες ενισχύσεις.

    • Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργικό για τις πυρκαγιές

      13:25:53

      «Τη δεύτερη συνεδρίασή μας σκιάζει δυστυχώς η δοκιμασία του πρωτοφανούς καύσωνα και των μεγάλων δασικών πυρκαγιών. Είναι μια δοκιμασία σκληρή για τους πολίτες των περιοχών που πλήττονται, ιδίως της Ρόδου. Είναι μια δοκιμασία για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μια μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα» είπε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο

      «Όπως είπα και χθες στη βουλή, μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα, και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη. Οπότε έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι. Στην αναμέτρηση αυτή είναι σημαντικό ότι δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές , ειδικά στη Ρόδο όπου διοργανώθηκε από την αστυνομία και το λιμενικό μια εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, κυρίως τουριστών. Όλη αυτή η διαδικασία διεξήχθη με πολύ μεγάλη ασφάλεια και για αυτό θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής, του κρατικού μηχανισμού και κυρίως στους εθελοντές μας» πρόσθεσε.

    • Ρόδος: Μάχη να μην φθάσει η φωτιά στον οικισμό Βάτι – Προς Γεννάδι κινείται το μέτωπο

      12:36:32

      Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο, όπου πνέουν και σήμερα πολύ ισχυροί άνεμοι δυσκολεύοντας το έργο της κατάσβεσης. Η μεγάλη μάχη δίνεται αυτήν την ώρα 500 μέτρα μακριά από τον οικισμό Βάτι μετά από μεγάλη αναζωπύρωση. Οι πύρινες γλώσσες συνεχώς αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους κάνουν την κατάσταση δύσκολη.

    • Εκκενώνεται το χωριό Λούτσες στην Κέρκυρα

      11:48:52

      Μήνυμα για εκκένωση της περιοχής Λούτσες στην Κέρκυρα εστάλη μέσω του 112 στους κατοίκους του οικισμού ζητώντας τους να κατευθυνθούν προς Αραχάβη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λούτσες, εκκενώστε τώρα προς Αραχάβη. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

      {https://twitter.com/112Greece/status/1683759122490048512}

    • Φωτιά και στο Τατόι

      11:37:19

      Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 11 το πρωί σε οικοπεδικούς χώρους στο δήμο Αχαρνών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εκδηλώθηκε στην οδό Ερυθραίας, στο Τατόϊ και οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έχουν σχεδόν οριοθετήσει. Στο σημείο επιχειρούν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα.

    • Σε εξέλιξη τα πύρινα μέτωπα στην Κέρκυρα

      11:36:00

      Επιδείνωση παρουσιάζει το μέτωπο της Παλιάς Περίθειας.

    • Παρατείνεται ως τα μεσάνυχτα η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Σέιχ Σου

      11:14:06

      Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, παρατείνεται ως σήμερα τα μεσάνυχτα η απαγόρευση της κυκλοφορίας στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) και στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου, Πυλαίας–Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

    • Τραυματίες αστυνομικοί της ΔΙΑΣ - Καλώδιο της ΔΕΗ χτύπησε τη μηχανή τους

      11:13:45

      Δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ Αθηνών οι οποίοι συνέδραμαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Ρόδο, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας που εκτελούσαν στα πύρινα μέτωπα. Καλώδια που έπεσαν από κολώνα ηλεκτροδότησης χτύπησαν τον οδηγό της υπηρεσιακής μοτοσικλέτας με αποτέλεσμα το όχημα να ανατραπεί και να πέσει στην άσφαλτο μαζί με τον συνεπιβάτη.

    • Και η Κρήτη σε συναγερμό για φωτιά: Ακραίος κίνδυνος - Ο νέος χάρτης με τις περιοχές

      11:13:06

      Συγκεκριμένα, ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)
      • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

      Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Αττικής
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
      • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
      • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)
      • Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
      • Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου
      • Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
      • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1683427144657952769}
    • Δημοσιογράφοι και εθελοντές παραλίγο να τυλιχτούν στις φλόγες

      10:16:02

      Δείτε το βίντεο με την ανταπόκριση της ΕΡΤ:

    • Προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στην Κέρκυρα

      10:14:33

      Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στο νησί, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν απειλούν κάποιον οικισμό.

    • Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στον Πλατανιστό

      10:10:16

      Αγώνας μέτρο-μέτρο για να σβήσουν και οι πιο μικρές εστίες φωτιάς.

    • Η τελευταία επίσημη ενημέρωση για την Κάρυστο

      09:59:51

      Στην Κάρυστο έχουν κοπεί τα μέτωπα νότια και ανατολικά και γίνονται ενέργειες σε χαράδρα βόρεια του Πλατανιστού. Πετάνε 2 CL-215 και ένα ΑΒ-214.

    • Τρεις μέρες βάλλεται από τη φωτιά ο Πλατανιστός στην Κάρυστο

      09:51:59

      Αρκετά μέτωπα και διάσπαρτες εστίες στην Κάρυστο.

      Δείτε τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο:

    • Μεγάλη είναι η αναζωπύρωση στο Βάτι

      09:50:59

      Εδώ και μία περίπου ώρα, η κατάσταση είναι κρίσιμη ξανά στη Ρόδο. Υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση στο Βάτι.

      Δείτε την ανταπόκριση της ΕΡΤ:

    • Για τις στάχτες ενημερώνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ο Βασίλης Κικίλιας

      09:35:02

      Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο φέρνει η κυβέρνηση την αντιμετώπιση των φωτιών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία προκαλεί ήδη σημαντικές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, που καταγγέλλει ανεπάρκειες και ελλιπή προετοιμασία, παρά το γεγονός ότι η χώρα τελούσε εν αναμονή του καύσωνα.

    • Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στη Ρόδο

      09:34:30

      Στη Ρόδο επιχειρούν 266 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

    • Αναζωπύρωση ξανά στη Ρόδο

      08:52:43

      Στην περιοχή Βάτι υπάρχει νέα αναζωπύρωση της φωτιάς σε δύσβατο σημείο.

    • Θρίλερ με αγνοούμενο κτηνοτρόφο στην Κάρυστο

      08:49:15

      Από χθες εξελίσσεται ένα θρίλερ με έναν κτηνοτρόφο 41 ετών στην Κάρυστο της Εύβοιας, ο οποίος αγνοείται σύμφωνα με τον αδερφό του. Όταν προχθές εκδηλώθηκε η πυρκαγιά έφυγε να πάει στο μαντρί να πάρει τα ζώα του. Από εκεί και μετά αγνοείται και δεν έχει επικοινωνήσει με κανέναν. Χθες ο αδερφός του μετέβη στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσε την εξαφάνισή του.

    • Φούντωσε ξανά το πύρινο μέτωπο στην Κέρκυρα

      08:48:32

      Παρότι χθες η εικόνα ήταν καλύτερη, σύμφωνα με την ΕΡΤ η φωτιά φούντωσε ξανά κοντά στο χωριό Λούτσες.

    • Τα νεότερα από τη φωτιά στη Ρόδο

      08:46:13

      Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο. Η πυρκαγιά έχει αυτή την ώρα τρεις ενεργές εστίες στα κεντρικά και στα νότια. Οι φλόγες κινούνται από Βάτι προς Γεννάδι και γύρω από τα χωριά Μαλώνας και Μάσσαρι. Ισχυροί άνεμνοι πνέουν στο νησί.

Ροή Ειδήσεων