Τα τελευταία λόγια των πιλότων του μοιραίου Canadair - Τι είπαν λεπτά πριν τη συντριβή

Την ώρα που έδιναν μάχη με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στην Κάρυστο και λίγα λεπτά πριν επιστρέψουν στη βάση τους, το canadair, στο οποίο επέβαιναν, συνετρίβη.
Τα τελευταία λόγια των πιλότων του μοιραίου Canadair - Τι είπαν λεπτά πριν τη συντριβή

09:30 - 26/07/2023
Τελευταία ενημέρωση: 09:39 - 26/07/2023

Μία ακόμη μαύρη σελίδα γράφτηκε στην Πολεμική Αεροπορία την Τρίτη 25 Ιουλίου, όταν δύο πιλότοι σκοτώθηκαν την ώρα που επιχειρούσαν με αυτοθυσία στις φωτιές που καίνε ανεξέλεγκτα. Η Ελλάδα από τις 14:52 της 25ης Ιουλίου θρηνεί δύο πιλότους - ήρωες. Τον Σμηναγό (Ι) Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον Ανθυποσμηναγό (Ι) Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών, που σκοτώθηκαν όταν το Canadair τους κατέπεσε σε πλαγιά της Καρύστου, σε ένα από τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς.

Ο πυροσβέστης που επικοινώνησε με τους πιλότους του Canadair, λίγα λεπτά πριν την μοιραία πτώση και τη συντριβή του αεροσκάφους, αποκάλυψε στο Open την τελευταία επικοινωνία που είχαν πριν από την πρώση στο χωριό Πλατανιστός.

«Είχαμε επικοινωνία μαζί τους, δεν μας ανέφεραν κανένα πρόβλημα στο αεροσκάφος. Μας είπαν είμαστε έτοιμοι να επιχειρήσουμε. Πάμε για τελευταίο εφοδιασμό και φεύγουμε. Λίγα λεπτά αφού μιλήσαμε μάθαμε από τον ασύρματο ότι το αεροσκάφος έπεσε», ανέφερε.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως πριν από λίγα λεπτά μιλούσα μαζί τους και έπειτα από 10 λεπτά ακριβώς έμαθα ότι το αεροσκάφος έπεσε», πρόσθεσε.

Από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιείται αυτοψία στο σημείο της πτώσης από την 31η Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων, ώστε να αποκαλυφθούν τα αίτια της τραγωδίας.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πραγματοποιούσε ρίψεις σε δύσβατο σημείο στο χωριό Πλατανιστός προκειμένου να περιορίσει εστία φωτιάς. Το ένα του φτερό χτύπησε σε δέντρο με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά και να αποσπασθεί εξάρτημα του. Το Canadair είχε απώλεια στήριξης και δεν μπόρεσε να πάρει ύψος, γεγονός που οδήγησε στη συντριβή του στο έδαφος.

Το σοκαριστικό βίντεο της πτωσης του Canadair

Βετεράνος των Canadair: Τα αεροσκάφη δεν πέφτουν από μια αποκόλληση πλωτήρα - Κάτι άλλο έφερε την τραγωδία

Το iEidiseis, μίλησε με βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότο που πέταξε στο παρελθόν με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.Όπως ξεκαθάρισε «το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν πέφτει από την απώλεια ενός πλωτήρα και δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα για τα αίτια της συντριβής. Όλα αυτά θα εξεταστούν από τους ειδικούς και θα ξέρουμε όλοι τι ακριβώς δεν πήγε καλά».

Ωστόσο, τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι ότι γιατί το αεροσκάφος πέταγε τόσο χαμηλά, από το βίντεο φαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια περίεργη κλίση, ενώ δεν ξέρουμε αν υπέστη από τον πλωτήρα ή προϋπήρξε βλάβη στο πηδάλιο. Επίσης κατά τον έμπειρο ιπτάμενο εν τέλει «είναι μια αλληλουχία πραγμάτων, μια σειρά γεγονότων που καταλήγουν σε τραγωδίες ώστε να μην μπορεί το πλήρωμα να έχει μια διέξοδο».

Κατά τον ίδιο παλαιότερα ένα Canadair χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ στον Πύργο χάνοντας τμήμα του φτερού και του πηδαλίου αλλά οι ιπτάμενοι το προσγείωσαν με ασφάλεια στην Ανδραβίδα. «Για αυτό σας λέω πρέπει όλοι να περιμένουμε να μιλήσουν οι ειδικοί».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων