Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα της φωτιάς σε Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα της φωτιάς σε Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη - Συνεχείς εκκενώσεις οικισμών

Πέντε μεγάλα μέτωπα φωτιάς στην Ελλάδα. Συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις οικισμών. Νεκρός στον Πρόδρομο, δύο πυροσβέστες τραυματίες στην Καβάλα. Όλα τα νέα στο blog του iEidiseis.
ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ

20:45 - 21/08/2023
Τελευταία ενημέρωση: 22:46 - 21/08/2023

Ώρες αγωνίας στα μεγάλα μέτωπα φωτιάς σε Έβρο, Βοιωτία, Καβάλα, Ροδόπη και Εύβοια. Πυρκαγιά και στην Κύθνο. Μεγάλη μάχη στα Ψαχνά Ευβοίας. Νέα εστία ξεπήδησε στο δάσος της Δαδιάς που καιγόταν πέρυσι για μέρες. Συνεχή μηνύματα του 112 για εκκενώσεις. Στον Πρόδρομο Βοιωτίας ένας βοσκός βρήκε τραγικό θάνατο από αναθυμιάσεις μέσα στο μαντρί του. Όλα τα τελευταία νέα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο iEidiseis.


LIVE

  • Νύχτα - κόλαση από τις φωτιές

    22:46:06

    Ολονύχτια μάχη με φωτιές. Δεύτερος νεκρός στη Λευκίμμη Έβρου. Δραματικές ώρες στα μέτωπα των πυρκαγιών.

    Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το live blog του iEidiseis.

    Για κάθε εξέλιξη από τα μέτωπα των πυρκαγιών, θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Πυρκαγιά στα Ψαχνά Εύβοιας: Συνεχής η μάχη με τις αναζωπυρώσεις

    22:41:26

    Πυρκαγιά στα Ψαχνά Εύβοιας: Καίει συμπαγές πευκοδάσος με κατεύθυνση τις περιοχές Βόρεια Αρτάκη και Κουλουριάδες.

  • Φωτιά στη Βοιωτία: Η στιγμή που οι φλόγες περικύκλωσαν τον δημοσιογράφο και το συνεργείο του OPEN

    22:30:14

    Εκτός ελέγχου μαίνεται η φωτιά στη Βοιωτία που ξέσπασε το πρωί της Δευτέρας και συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στο πέρασμά της χωρίς σταματημό. Οι φλόγες μάλιστα απείλησαν το συνεργείο του OPEN, καθώς βρέθηκαν σχεδόν δίπλα στον δημοσιογράφο και τον οπερατέρ που βρίσκονταν στον Πρόδρομο.

  • Οι φλόγες στο χωριό Άβαντας – Συγκλονιστικό βίντεο

    22:18:18

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο χωριό Άβαντας.

    Οι κάτοικοι του χωριού βλέπουν την πύρινη λαίλαπα να μπαίνει στην κοινότητα και να απειλεί τα σπίτια και τις περιουσίες τους και φοβούνται τα χειρότερα.

  • Βοήθεια για τις φωτιές στην Ελλάδα από Κύπρο και Ρουμανία

    22:05:45

    Η ρουμανική αποστολή που κινητοποιήθηκε άμεσα για να προσφέρει για μια ακόμα φορά τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα, αναμένεται αργά απόψε το βράδυ στη χώρα μας, ενώ δύο αεροσκάφη από την Κύπρο προσγειώθηκαν ήδη στο διεθνές αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα αποτελέσει και βάση των επιχειρήσεων.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν μέσω των συνθηκών ακραίου και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε χθες το απόγευμα στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα παροχής εναέριας και επίγειας συνδρομής για την αντιμετώπιση της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

    Στο ελληνικό αίτημα που υποβλήθηκε μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν άμεσα:

    1. Η Ρουμανία, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει με πεζοπόρο τμήμα με 56 πυροσβέστες και 10 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και
    2. Η Κύπρος, η οποία δήλωσε την ετοιμότητά της να αποστείλει 2 αεροσκάφη τύπου Air Tractors, από τα ενταχθέντα στον εναέριο στόλο του rescEU.

    Οι Ρουμάνοι πυροσβέστες αναμένεται να περάσουν τα σύνορα πριν τα μεσάνυχτα, ενώ τα δύο κυπριακά αεροσκάφη θα επιχειρήσουν με το πρώτο φως της μέρας.

  • Τραγική εξέλιξη: Νεκρός εντοπίστηκε άνδρας στη Λευκίμμη

    21:49:23

    Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, εντοπίστηκε νεκρός άνδρας στη Λευκίμμη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, ο άτυχος άνδρας βρέθηκε απανθρακωμένος κοντά στις κεραίες της ΕΡΤ. Μάλλον, πρόκειται για μετανάστη που κινούνταν στην περιοχή, μαζί με δεκάδες άλλους.

  • Προετοιμάζεται εκκένωση στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης - Ανεξέλεγκτη η φωτιά

    21:45:42

    Για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να εκκενωθεί το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και οι ασθενείς να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες αρχές ανησυχούν μήπως το πύρινο μέτωπο «ξεφύγει» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επιβεβαίωσε ότι γίνονται προπαρασκευαστικές ενέργειες για εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδούπολης, εφόσον απαιτηθεί.

    Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, η φωτιά από τη Δαδιά μέσα σε ελάχιστες ώρες διήνυσε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων και έφτασε να ενωθεί με την μεγάλη φωτιά που καίει από μέρες στην Αλεξανδρούπολη.

    Το νοσοκομείο, όπως σημείωσε ο κύριος Πέτροβιτς, βρίσκεται στη θέση Δραγώνι κοντά στην Εγνατία οδό και τον οικισμό της Νέας Χιλής.

  • Δύσκολη νύχτα στη Ροδόπη: Καίγονται σπίτια στον Πολύανθο

    21:37:51

    Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Μίσχου Ροδόπης, ακριβώς πάνω από το χωριό, και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή .

    Η φωτιά μπήκε μεσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και κατέστρεψε σπίτια. Η πυρκαγιά έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς.

  • Νύχτα κόλασης στην Εύβοια

    21:30:22

    Η φωτιά που ξέσπασε από το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή των Ψαχνών στην Εύβοια, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και μηδενική πρόσβαση προς το σημείο όπου κατευθύνεται το μέτωπο.

    Έντονη η ανησυχία των κατοίκων για τα σπίτια αλλά και για τις επιχειρήσεις τους, όπως μετέδωσε το evima.gr.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης μιλώντας στο evima.gr, για την εξέλιξη της φωτιάς κατά την διάρκεια της νύχτας δήλωσε πριν από λίγο πως, «η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη έχουν ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές επιχειρήσεις από την φωτιά στην περιοχή των Ψαχνών.

    Εάν η ταχύτητα του αέρα συνεχιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας με αυτή την ένταση, η φωτιά μπορεί να πάρει καταστροφικές διαστάσεις στην περιοχή».

    {https://www.youtube.com/watch?v=ovWRZV2GUH0}

  • Πύρινος εφιάλτης στην Αλεξανδρούπολη – Οι φλόγες κοντά στον Άβαντα

    21:26:47

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται για τρίτη ημέρα η μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη. Οικισμοί έχουν εκκενωθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρέμματα εκτιμάται ότι έχουν καεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Μελία και μεγάλες είναι οι απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και ποιμνιοστάσια, σε αποθήκες και υποδομές των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα αλλά και σε αγροτικό εξοπλισμό.

    Οι κάτοικοι στον οικισμό Άβαντα ζουν δραματικές στιγμές. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα τον οικισμό.

  • Κινητοποιείται ο στρατός - Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στον Έβρο για τις φωτιές

    21:16:15

    Τεράστια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Έβρο. Όπως ανακοινώθηκε, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα το βράδυ στον Έβρο.

    Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

    Κατόπιν διαταγών του ΑΓΕΕΘΑ πέρα από την τεράστια συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, έχουν πυκνώσει οι περιπολίες σε όλη την παρέβριο και ιδιαίτερα στην Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως, αλλά και στα εσωτερικά δρομολόγια ανά τομέα των Σχηματισμών στην περιοχή. Αυξάνονται οι περιπολίες στην περιοχή με την συμμετοχή και μη εν υπηρεσία προσωπικού που υπηρετεί στις Μονάδες και τους Σχηματισμούς στον Έβρο

    Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

    Από αύριο το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των ν. Έβρου και Ροδόπης.

    Επίσης το UAV HERON θα εκτελέσει πτήσεις επιτήρησης άνωθεν του ν.Έβρου μεταφέροντας ζωντανά εικόνα και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΕΘΚΕΠΙΧ και στο ΕΣΚΕΔΙΚ. Παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μέτρα αυτασφάλισης των στρατοπέδων και στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο επαύξησης των μέτρων ασφαλείας.

    Επίσης έμφαση δίνεται στην επιτήρηση και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον τομέα της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού και της 29 Μ/Π ΤΑΞΠΖ και ιδιαίτερα στα δρομολόγια που περνούν από τα μειονοτικά χωριά.

    Από αύριο το πρωί 2 Λόχοι της Ε’ Μοίρας Καταδρομών θα αναλάβουν αποστολή επιτήρησης με συνεχείς περιπολίες στα εσωτερικά δρομολόγια των ν. Έβρου και Ροδόπης

  • Φωτιά στην Καβάλα: Θυελλώδεις οι άνεμοι - Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά

    21:12:31

    Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Νέστου, όπου λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι παραμένει εκτός ελέγχου. Μέχρι στιγμής η φωτιά καίει κυρίως χορτολιβαδική έκταση και καλλιέργειες, σε Νέο Ξεριά, Γέροντα, Αβραμυλιά και Διαλεκτό, ενώ κάηκαν κτηνοτροφικές μονάδες και σπίτια.

    Ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης ζήτησε περισσότερα εναέρια μέσα προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά. Λόγω της πυρκαγιάς η Εγνατία οδός στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπολης παραμένει κλειστή και η κυκλοφορία διεοχετεύεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Ξάνθης.

    Με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου γνωστοποίησε ότι θα καλύψει όλα τα έξοδα διαμονής των κατοίκων που τα σπίτια τους επλήγησαν από τη φωτιά και θα χρειαστούν σήμερα και τις επόμενες μέρες να διαμείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Ο μητροπολίτης κ.Στέφανος αντακρινόμενος στο κάλεσμα του δημάρχου Νέστου έστειλε νερό και τρόφιμα για τη σίτιση των εθελοντών και των πυροσβεστών που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

  • Φωτιά στη Βοιωτία: Νέο μέτωπο στο Δίστομο

    20:40:36

    Την ώρα που συνεχίζεται η μάχη στο Σαράντη της Βοιωτίας, μία ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (21/8) στον ίδιο νομό, αυτήν τη φορά στο Δίστομο.

    Ειδικότερα, η φωτιά ξέσπασε πίσω από το εργοστάσιο της Αλουμίνας.

    Αμέσως ενεργοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις, που δίνουν τη μάχη για να περιορίσουν την έκταση της φωτιάς, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή ξεπερνούν τα 7 μποφόρ.

  • Φωτιά και στο Μαρκόπουλο Αττικής

    20:23:10

    Φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας Αττικής, η οποία ευτυχώς οριοθετήθηκε άμεσα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση, ενώ για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 18 πυροσβέστες με 6 οχήματα. Παράλληλα, συνδρομή παρείχαν και εθελοντές πυροσβέστες.

    {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693670770818392538}

  • Φωτιά στην Κύθνο: Απεγκλωβίστηκαν 20 άτομα με ιδιωτικά σκάφη

    20:18:08

    Στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων λόγω της φωτιάς στην περιοχή Σκύλος Κύθνου προχώρησαν ιδιωτικά σκάφη.

    Παράλληλα, σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας εφόσον απαιτηθεί βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

  • Φωτιά στη Βοιωτία: Δύο νέα μηνύματα του 112 για εκκενώσεις - Κάηκε κάμπινγκ

    20:09:20

    Δύο νέα μηνύματα έστειλε το 112 για την εκκένωση δύο ακόμη οικισμών στη Βοιωτία, λόγω της μεγάλης φωτιάς που παραμένει ανεξέλεγκτη.

    «Εάν βρίσκεστε στο Καρυώτι εκκενώστε προς Κυριάκι», αναφέρει το πρώτο μήνυμα.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1693666664594743359}

    «Εάν βρίσκεστε στον Ταρσό εκκενώστε προς Άσπρα Σπίτια», αναφέρεται στο δεύτερο μήνυμα του 112.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1693667057118609470}

    Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, κάηκε ένα κάμπινγκ και απομακρύνθηκαν 60 άτομα δια θαλάσσης.

  • Φωτιά στην Κύθνο: Μήνυμα του 112 για εκκένωση περιοχής - Κοντά σε ξενοδοχείο οι φλόγες

    19:37:06

    Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κύθνο, με το 112 να καλεί για εκκένωση της περιοχής στην παραλία Σκύλος.

    «Εάν βρίσκεστε στον όρμο Σκύλος εκκενώστε προς Δρυοπίδα», αναφέρει το μήνυμα του 112.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1693656987471372653}

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν ήδη κάψει τα πρώτα 2-3 σπίτια στην Κύθνο, ενώ η φωτιά βρίσκεται κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα.

    Εικόνες και βίντεο του iEidiseis από τη φωτιά:

    kithnos fotia

    kithnos fotia 1

    {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1693661663164088592}

  • Εικόνες κόλασης στον Έβρο - Δείτε βίντεο από την πύρινη λαίλαπα

    19:26:15

    Συγκλονιστικά πλάνα από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τον Έβρο.

  • Κικίλιας: 14 διαφορετικές εστίες μόνο στον Έβρο - Τα 5 μέτρα που αποφασίστηκαν

    18:55:30

    Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά και πρόληψη πυρκαγιών ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την έκτακτη διυπουργική σύσκεψη με τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Προστασίας του πολίτη και Ναυτιλίας, τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού καθώς και τον Διοικητή της ΕΥΠ.

    Ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι οι τελευταίες 48 ώρες, όπως δυστυχώς και οι επόμενες 48, αποδεικνύονται εξαιρετικά κρίσιμες λόγω των θυελλωδών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών που δημιουργούν εκτεταμένα μέτωπα καθώς οι εστίες δε μπορούν να τεθούν εύκολα υπό έλεγχο. Συγκεκριμένα από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές και μόνο στον Έβρο 14 διαφορετικές εστίες.

    Στη σύσκεψη που διεξήχθη αποφασίστηκε:

    • η απαγόρευση πρόσβασης σε ορεινούς όγκους και περιαστικά δάση με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Καβάλα και Θεσσαλονίκη τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη στις 8 π.μ.
    • η αύξηση και παρουσία περιπόλων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλες τις παραπάνω περιοχές και σε περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς
    • η απαγόρευση οποιασδήποτε δραστηριότητας από τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους που θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο πυρκαγιάς
    • η αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών εκκένωσης του 112 καθώς είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος εγκλωβισμού και συνακόλουθα απώλειας ζωής
    • η αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να ενισχυθεί η προσπάθεια που καταβάλλουν όλες οι εμπλεκόμενες επιχειρησιακά δυνάμεις.

  • Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Νέα Αρτάκη και Βατώντα

    18:33:36

    Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στη Εύβοια στάλθηκε στις 18:19 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής όπου αναφέρει ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς τη Χαλκίδα.

    «Εάν βρίσκεστε στην βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης & Βατώντα εκκενώστε προς Χαλκίδα», αναφέρει το μήνυμα.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1693643933769773214}

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Εκτάκτως στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο

      18:29:28

      Εκτάκτως στον Έβρο που πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές μεταβαίνει αυτή την ώρα κυβερνητικό κλιμάκιο.

      Το κλιμάκιο αποτελείται από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης: Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Γενικό Διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Βαγγέλη Γκουντούφα.

    • Ροδόπη: Καίγονται σπίτια στο χωριό Σώστης - Η στιγμή που ζητούν από συνεργείο της ΕΡΤ να φύγει

      18:18:48

      Εντός του χωριού Σώστης της Ροδόπης έχουν φτάσει οι φλόγες, οι οποίες έχουν κάψει τα πρώτα σπίτια ενώ απειλούνται και άλλα.

      Σύμφωνα με τα όσα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, σε 5 ή 6 ανέρχονται τα σπίτια που κάηκαν στο χωριό Σώστης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι στην περιοχή υπάρχουν δύο πύρινα μέτωπα σε Μίσχο και 'Ανω Δροσίνη και ανέφερε ότι «η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει επεκταθεί στον ορεινό όγκο προς δυτικά».

      Ήδη με μηνύματα 112, έχουν ειδοποιηθεί προς εκκένωση οι κάτοικοι έξι περιοχών και συγκεκριμένα στις περιοχές Μίσχος, 'Ανω Δροσίνη, Ληνό, Μέγα Πιστό, Σώστης και Πολύανθος, ενώ βρίσκονται επί ποδός «εθελοντές, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα και η αυτοδιοίκηση», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαλικίδης.

      Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην 'Ανω Δροσίνη επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα και σε αυτήν του Μίσχου οκτώ πυροσβέστες με τέσσερα υδροφόρα οχήματα. Από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη.

      Μάλιστα, την ώρα που δημοσιογράφος της ΕΡΤ ήταν ζωντανά στον αέρα ενημέρωσε τον παρουσιαστή ότι ζητούν από το συνεργείο του καναλιού να απομακρυνθεί.

    • «Κλείστε πόρτες και παράθυρα»: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης

      18:14:40

      Να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα καλούνται οι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης με νέο μήνυμα του 112.

      «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους. Κλείστε πόρτες & παράθυρα», αναφέρει το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693640320699781241}

    • Φωτιά στον Έβρο: Και άλλο μήνυμα του 112 για εκκένωση

      17:59:36

      Στην εκκένωση του οικισμού της Αισύμης προχωρούν οι Αρχές καθώς στις 5:50 στάλθηκε μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

      «Εάν βρίσκεστε στην Αισύμη εκκενώστε προς Αλεξανδρούπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693636642110664948}

    • Φωτιά στη Βοιωτία: Νέο μέτωπο προς Πρόδρομο - Απειλεί τα πρώτα σπίτια

      17:57:51

      Η μάχη που έδιναν για ώρες στο Σαράντη της Βοιωτίας επίγεια και εναέρια μέσα να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τον παραθεριστικό οικισμό ολοκληρώθηκε. Οι φλόγες σε αυτό το μέτωπο σταμάτησαν να απειλούν. Όμως αυτήν την ώρα η φωτιά γύρισε πίσω προς τον Πρόδρομο και αρχίζει και απειλεί τα πρώτα σπίτια από διάφορους οικισμούς. Οι ριπές των ανέμων φτάνουν και τα 8 μποφόρ και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και δημιουργούνται νέα μέτωπα.

      «Πολύ δύσκολη μάχη»

      Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «είναι μία πολύ δύσκολη μάχη που συνεχίζουμε να δίνουμε κυνηγώντας τις φλόγες ακόμη και στις αυλές των σπιτιών. Ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος και ελπίζουμε μέχρι το τελευταίο φως της μέρας τα εναέρια μέσα να μας βοηθήσουν να καθηλώσουμε το μέτωπο της φωτιάς για να μπορέσουν να επέμβουν οι επίγειες δυνάμεις».

      Ο περιφερειάρχης Στερεάς απέφυγε την οποιαδήποτε αναφορά σε ζημιές, σημειώνοντας ότι «δεν έχει γίνει κάποια καταγραφή ακόμη», δεν απέκλεισε όμως το ενδεχόμενο να έχουν θυσιαστεί στις φλόγες γεωργικές κυρίως εγκαταστάσεις. Αλώστε στην περιοχή έχουμε και τον θάνατο ενός κτηνοτρόφου που πήγε να σώσει τα ζώα του.

      Σαράντη Βοιωτίας: Απεγκλωβίστηκαν με σκάφη περίπου 60 άνθρωποι

      Η κυκλοφορία εσωτερικά στην περιοχή έχει απαγορευτεί ενώ οι κάτοικοι και παραθεριστές έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο ακόμη και στη Θήβα, αφού κλήθηκαν από πολύ νωρίς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

      Τέλος, με τη βοήθεια του Λιμενικού και με αλιευτικά σκάφη απεγκλωβίστηκαν περίπου 60 άνθρωποι από το Σαράντη και ήθελαν να απομακρυνθούν.

    • Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο και Τανάγρα

      17:50:22

      Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στη θέση Μάνδρα Στάμου στον Ασπρόπυργο Αττικής.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693632353355108395}

      Επίσης άμεσα τέθηκε υπό έλεγχο ακόμα μια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στη θέση Μαυροβούνι του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας, όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα, ενώ έκαναν ρίψεις νερού από αέρος και δύο αεροσκάφη.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693628347325001796}

    • Δραματική κατάσταση στον Έβρο: 75.000 στρέμματα έγιναν ήδη στάχτη

      17:47:32

      Έκταση μεγαλύτερη των 55.000 στρεμμάτων είχε κατακάψει μέχρι χθες, Κυριακή (20/8) η φωτιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου. Καθώς εξελίσσεται η πυρκαγιά εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ίσως είναι ήδη μεγαλύτερη των 75.000 στρεμμάτων.

      Αναλυτικότερα, η αρχική εκτίμηση των καμένων εκτάσεων στην περιοχή Μελίας Έβρου διενεργήθηκε από την υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύει τον σχετικό χάρτη, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων.

      Συγκεκριμένα από τη χαρτογράφηση που πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (2023-08-20), όπου υπάρχουν ενεργές εστίες και καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνούς η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 55.724,7 στρέμματα.

      NOFFi OBAM Evros Melia 2023 08 191

      Επίσης, σύμφωνα με δεδομένα ενεργών εστιών από τους δορυφόρους VIIRS και MODIS (τελευταία ενημέρωση στις 21/08/2023 και ώρα 03:43 π.μ.), εκτιμάται ότι η καμένη έκταση ανέρχεται πλέον σε 75.089,9 στρέμματα. Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η ομάδα του ΕΠαΔαΠ, πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες λόγω της χαμηλής χωρικής διακριτικής ικανότητας των δορυφόρων.

      Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση της καμένης έκτασης, μόλις γίνουν διαθέσιμα δορυφορικά δεδομένα χωρίς ενεργές εστίες και δεν καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από καπνό ή σύννεφα.

    • Βίντεο και εικόνες από τη φωτιά στο δάσος της Δαδιάς

      17:29:54

      Στις φλόγες για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκεται το δάσος της Δαδιάς.

      Παρακάτω θα δείτε εικόνες και βίντεο από τη φωτιά, όπως φαίνεται από τις Φέρες Έβρου.

      fotia dadia

      fotia dadia 1

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1693617332508049564}

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Εντολή για εκκένωση άλλων τριών οικισμών

      17:08:17

      Αρκετά δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Ροδόπη, καθώς δόθηκε εντολή για εκκένωση κι άλλων περιοχών.

      «Εάν βρίσκεστε στο Πολύανθο, Σώστη, Ληνό εκκενώστε προς Κομοτηνή», τονίζει το μήνυμα που έστειλε το 112 στους κατοίκους των εν λόγω περιοχών.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693623990437179645}

    • Φωτιά στην Καβάλα: Νέο 112 για εκκενώσεις τριών περιοχών

      17:06:21

      Συνεχίζεται ο πύρινος όλεθρος στην Καβάλα, με το 112 να ειδοποιεί τους κατοίκους ακόμα τριών περιοχών προκειμένου να τις εκκενώσουν.

      «Εάν βρίσκεστε σε Νέο Ξεριά, Παλαιό Ξεριά & Γέροντα εκκενώστε προς κόμβο Χρυσούπολης», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693621154571792787}

    • Φωτιά στην Εύβοια: Σε ετοιμότητα Λιμενικό και ιδιωτικά σκάφη στην Αρτάκη για απομάκρυνση πολιτών

      16:46:44

      Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκεται ένα πλωτό του Λιμενικού ένα περιπολικό όχημα και ιδιωτικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή Αρτάκη Ευβοίας προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στα Ψαχνά.

      Επίσης για προληπτικούς λόγους περίπου 60 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε δύο αλιευτικά στην παραλία Σαράντη Βοιωτίας όπου μαίνεται μεγάλη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σήμερα στον Πρόδρομο Βοιωτίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Μήνυμα του 112 για εκκενώσεις περιοχών

      16:28:35

      Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με τη φωτιά στη Ροδόπη, με το 112 να αποστέλλει το μέσημέρι μήνυμα για εκκένωση προς τους κατοίκους δύο περιοχών.

      «Εάν βρίσκεστε σε Μέγα Πιστό και Μίσχο εκκενώστε προς Ίασμο», αναφέρει μεταξύ άλλων.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693610029759250707}

    • Φωτιά στην Εύβοια: Προς Βατώνα το μεγάλο μέτωπο

      16:20:22

      Συνεχίζει να καίει ό,τι βρίσκει μπροστά της, η μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα Ψαχνά της Εύβοιας. Η φωτιά έχει αναπτύξει ένα τεράστιο μέτωπο και ολόκληρη περιοχή, ακόμη και η πόλη της Χαλκίδας, έχει γεμίσει με καπνούς ενώ παράλληλα απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

      Την τελευταία ώρα οι κάτοικοι της περιοχής πήραν δύο μηνύματα από το 112 που τους ζητά να εκκενώσουν την περιοχή. Το πρώτο μήνυμα ζητά από τους κατοίκους που βρίσκονται στα Νότια Ψαχνά να κινηθούν και να μετακομίσουν στα Ψαχνά, ενώ στους άλλους που βρίσκονται προς την πλευρά της Βόρειας Αρτάκης τους ζητά να κινηθούν προς Αρτάκη.

      fotia psaxna

      Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή του Προφήτη Ηλία πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και από κει πήρε μεγάλες διαστάσεις.

      Αυτή την ώρα, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, πυροσβέστες και εθελοντές, προσπαθούν να ανακόψουν το μέτωπο της φωτιάς για να μην προχωρήσει προς τον Βατώνα καθώς εκεί υπάρχει δάσος και από τη στιγμή που η φωτιά μπει μέσα στο δάσος, τα προβλήματα θα γίνουν αξεπέραστα.

      Την τελευταία ώρα οι πυροσβέστες έκαναν έναν κλοιό γύρω από μία εκκλησία που υπάρχει στην περιοχή και μπόρεσαν να τη σώσουν. Πρόκειται για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, το μέτωπο επεκτείνεται σε μεγάλες εκτάσεις και πλέον η απειλή για τα πρώτα σπίτια είναι άμεση.

      «Η φωτιά συνεχίζει προς το Βατώνα και προς Αρτάκη χωρίς όμως να έχει φτάσει στο δάσος. Η κατάσταση είναι κρίσιμη» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Ψαθάς, δήμαρχος Διφύων-Μεσσαπίων και συνεχίζει: «Έχει κάψει εκτάσεις αλλά όχι σπίτια και εγκαταστάσεις. Είναι μακριά από σπίτια, αλλά παίρνουμε μέτρα. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι προσπάθειές όλων είναι μεγάλες. Περιμένουμε ενίσχυση σε εναέρια που αυτή την ώρα έφυγαν και πήγαν για ανεφοδιασμό».

      Την ίδια στιγμή, πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει το Βασιλικό, ένα τμήμα της Χαλκίδας, όπως επίσης και ένα μεγάλο τμήμα από την Αρτάκη.

      Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, με 3 πεζοπόρα τμήματα, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, όπως επίσης μετέχουν και 19 Γάλλοι πυροσβέστες με 4 οχήματα, εθελοντές της περιοχής και μηχανήματα των ΟΤΑ.

    • Φωτιά στον Έβρο: Νέο 112 για εκκένωση στα Λάβαρα

      15:57:12

      Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, με το 112 να αποστέλει το μεσημέρι της Δευτέρας ένα ακόμη μήνυμα για εκκένωση.

      «Εάν βρίσκεστε στα Λάβαρα εκκενώστε προς Ορεστιάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693605018291544099}

    • Φωτιά και στη Ροδόπη

      15:51:56

      Μία ακόμη φωτιά εκδηλώθηκε σήμερα, Δευτέρα (21/8), αυτήν τη φορά στην Άνω Δροσίνη Ροδόπης.

      Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά καίει αγροτική και δασική έκταση.

      Στο σημείο επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 11 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν και τρία αεροσκάφη.

    • Φωτιά στο δάσος Δαδιάς: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

      15:44:55

      Με ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων, επίγειων και εναέριων, συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε σήμερα στη θέση «Γκίμπρενα» στις παρυφές του δάσους της Δαδιάς, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία.

      Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 12 υδροφόρα οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος συνδράμουν στην κατάσβεση δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

      Υπάρχουν αναφορές ότι η πυρκαγιά καίει σε τμήμα που είχε μείνει ανέγγιχτο από την περσινή μεγάλη φωτιά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    • Φωτιά στην Καβάλα: Νέο μήνυμα του 112 για εκκενώσεις ακόμη 3 περιοχών

      15:40:06

      Μετά την εντολή για εκκένωση του χωριού Διαλεκτό, το 112 απέστειλε νέο μήνυμα προς τους κατοίκους ακόμη τριών περιοχών.

      «Εάν βρίσκεστε σε Δαμασκηνιά, Εκλεκτό, Αβραμυλιά εκκενώστε με κατεύθυνση νότια προς Παλαιά Εθνική Οδό», αναφέρει το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693600428011696225}

    • Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις φωτιές: Τι να κάνουν οι πολίτες αν δουν καπνό

      15:35:10

      Τα μέτρα προφύλαξης από την εισπνοή καπνού που μπορούν να ακολουθήσουν σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ όσοι πολίτες μένουν ή και βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, γνωστοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου- Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας.

      «Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται ότι «σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού».

      Στο πλαίσιο αυτό για την προστασία της δημόσιας υγείας, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες την απομάκρυνσή τους από την περιοχή όπου επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, και αν δεν μπορούν να φύγουν, τους καλεί να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, παραμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρώντας τον εσωτερικό αέρα, όσο το δυνατόν περισσότερο δροσερό και καθαρό.

      Για να επιτευχθεί αυτό, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να διατηρούν τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, να χρησιμοποιήσουν κλιματισμό μόνο εφόσον το μηχάνημα διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα, να αποφύγουν το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους και τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).

      Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να αερίσουν τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα και να αποφύγουν τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

      Εάν κριθεί απαραίτητο να μετακινηθούν οι πολίτες σε εξωτερικό χώρο, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (π.χ. τύπου Ν95, FFP2, KN95), αποφυγή σωματικής καταπόνησης και κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

      Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ο ΕΟΔΥ συστήνει στους πολίτες να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

    • Φωτιά στην Καβάλα: Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες - Φθορές σε πυροσβεστικό όχημα

      15:25:04

      Σύμφωνα με το grtimes.gr, από τη φωτιά τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες, ενώ προκλήθηκαν φθορές σε ένα πυροσβεστικό όχημα.

      Όπως μεταδίδει το kavalanews.gr, το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

      Σύμφωνα πάντα με το τοπικό μέσο, η πυρκαγιά κινείται προς το χωριό Δαμασκηνιά.

    • Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Έρχονται ενισχύσεις από Ρουμανία και Κύπρο

      15:14:54

      Έκτακτη διϋπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Βασίλη Κικίλια,για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις μεγάλες πυρκαγιές και τον ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο, ενώ μετά από αίτημα της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας για ενισχύσεις από την Ε.Ε.

      Ήδη ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία και η Κύπρος και το βράδυ αναμένονται 56 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 10 οχήματα, ενώ η Κύπρος στέλνει δύο αεροσκάφη air tractor τα οποία αναμένονται το απόγευμα.

    • Φωτιά και στην Καβάλα - Εκκενώνεται το Διαλεκτό

      14:57:47

      Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Διαλεκτό Καβάλας.

      Λίγο πριν τις 15:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για όσους βρίσκονται στο Διαλεκτό να εκκενώσουν με κατεύθυνση νότια προς την Παλαιά Εθνική Οδό.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693590392027902315}

    • Η τελευταία ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για τις φωτιές

      14:47:07

      Τι ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στην τελευταία ενημέρωση.

      Έβρος

      «Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, με το πιο δύσκολο ενεργό μέτωπο να μαίνεται βόρεια του οικισμού Νίψα, στους οικισμούς Δορίσκο και Μοναστηράκι. Ήδη έχουν εκκενωθεί 13 οικισμοί για την ασφάλεια των πολιτών. Επιχειρούν 214 πυροσβέστες, 11 πεζοπόρα τμήματα, 59 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

      Βοιωτία

      «Το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα και 2 ελικόπτερα. (…) Στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα ζήτησε βοήθεια από άντρες της πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άντρα που βρισκόταν μέσα σε κρηνοτροφική μονάδα. Διαπιστώθηκε ότι βρέθηκε χωρίς τις ασθήσεις του», επιβεβαίωσε ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν έναν άνδρα περίπου 80 ετών. Η αίτια θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση».

      Εύβοια

      Για την πυρκαγιά που εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτη Ηλία, Ψαχνών και Αρτάκης στην Εύβοια, ο κ. Αρτοποιός είπε: «Σημειώνεται ότι για την περιοχή είχε εκδοθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στα Ψαχνά Ευβοίας. Στις 13:15 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 30 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Δεκαεννέα Γάλλοι πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα συνδράμουν τις ελληνικές δυνάμεις πυρόσβεσης».

    • Οι περιοχές που έλαβαν εντολή να εκκενωθούν στην Εύβοια

      14:42:41

      Το 112 έστειλε μηνύματα για απομάκρυνση των κατοίκων στα Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και στη Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693575224288043150}

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693576333312274841}

    • Τραγική η κατάσταση στον Έβρο - Πολλά μποφόρ πνέουν στην περιοχή

      14:40:12

      Αποκαλυπτικό το βίντεο του e-evros για τους ανέμους που πνέουν το μεσημέρι της Δευτέρας στον Έβρο, που δοκιμάζεται για τρίτη ημέρα.

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/232515726440497/}

    • Νέο μήνυμα 112 στον Έβρο: Εκκενώνεται ο Άβαντας

      14:38:24

      Όπως αναφέρει το e-evros νέο μήνυμα εστάλη στους κατοίκους του Άβαντα για εκκένωση.

      Χθες το βράδυ απειλήθηκε και πάλι ο οικισμός.

    • Νέο μέτωπο στη Δαδιά - Συγκλονιστικές εικόνες

      14:22:38

      Μία ακόμη πυραγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή μικρή Κυπρίνα στην Δαδιά Έβρου.

      Από την Πυροσβεστική κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

      {https://www.facebook.com/focustonevro/videos/1026327085066468/}

    • Μάχη για να περιοριστεί η φωτιά στην Βοιωτία

      14:12:15

      Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι στο Σαράντη της Βοιωτίας να τροφοδοτούν το μέτωπο της φωτιάς παρά το γεγονός ότι οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής μαζί με μηχανήματα προσπαθούν να περιορίσουν την καταστροφική της πορεία.

      Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο κυρίως από περιοχές που είναι τροχόσπιτα και ποιμνιοστάσια ενώ όπως είναι γνωστό ένας βοσκός έχει χάσει τη ζωή του.

      Αυτή την ώρα η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς κ. Φάνη Σπανό «οι ισχυροί άνεμοι δεν μας επιτρέπουν να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο έχουμε προλάβει και έχουμε εγκαταστήσει σε καίρια σημεία τις επίγειες δυνάμεις ενώ συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς δύο ελικόπτερα. Η ένταση της φωτιάς είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ωστόσο όμως ελπίζουμε να καταφέρουμε να σταματήσουμε την καταστροφική της πορεία», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κύριος Σπανός.

    • Meteo για Βοιωτία - Έβρο: Άνεμοι 5-6 μποφόρ και ριπές άνω των 70 km/h

      14:09:44

      Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά δεδομένα πολύ υψηλής ανάλυσης της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), στις περιοχές των δασικών πυρκαγιών σε Βοιωτία και Έβρο οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα παραμείνουν δυσμενείς τις επόμενες ώρες και μέχρι αργά το βράδυ.

      Ειδικότερα στις δύο περιοχές θα συνεχίσουν να πνέουν βόρειοι/βορειοανατολικοί άνεμοι με μέσες εντάσεις στα 5 - 6 μποφόρ και ριπές που θα ξεπερνούν τα 70 km/h.

      Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, θα ευνοείται η εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο του ελέγχου της.

    • Έβρος: Στρατιωτικά οχήματα ρίχνονται στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών

      14:06:05

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/1013725049823308/}

    • Εγκλωβισμένοι Τούρκοι τουρίστες στον Έβρο

      14:05:00

      Χιλιάδες τουρίστες, Τούρκοι κυρίως, αλλά και κάτοικοι του Βορείου Έβρου που είχαν σπεύσει για το Σαββατοκύριακο στην Αλεξανδρούπολη εγκλωβίστηκαν λόγω του ότι έκλεισε η Εγνατία.

    • Εύβοια: Διπλό μήνυμα από το 112 για εκκενώσεις σε Ψαχνά και Αρτάκη

      14:04:04

      Η φωτιά στα Ψαχνά είναι ανεξέλεγκτη και το 112 ζητά από τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών στην Εύβοια να απομακρυνθούν, σύμφωνα με το evima.gr.

      fwtia dadia1

    • Νέο μέτωπο στον Έβρο - Απειλείται και η Δαδιά

      14:00:03

      Στις παρυφές της Δαδιάς έφτασε η πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο, θέτοντας υπό άμεση απειλή το περιώνυμο δάσος που είχε πληγεί καίρια πέρυσι από άλλη, μεγάλη φωτιά, η οποία είχε κάψει τότε περισσότερα από είκοσι χιλιάδες στρέμματα -πεύκης κυρίως.

      {https://www.facebook.com/eevros/posts/pfbid02MKh5eddsV5Vtkcp7k33y8KfxLGPyKbQTmSSuRrfRTMj9xwwLs1k8pvZC57XB1PyWl}

      {https://www.facebook.com/eevros/posts/pfbid0LVCm9sS6ihkmGnjUJQA34uAdMvzUDg6vMPC21oicd6HHdbqE8MS12H8tznPgVgN6l}

      Όπως ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Εβραίου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, η πυρκαγιά εξελίσσεται στο χωριό Λυκόφη κοντά στο παρατηρητήριο για τα άγρια πουλιά όπου αναχαιτίστηκε προσωρινά από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

      Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς η απειλή για το δάσος λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ που εξακολουθούν να πνέουν στην περιοχή «δίνοντας» κατά διαστήματα ριπές των 8 έως και 9 μποφόρ.

    • Αναζωπυρώσεις στις μεγάλες φωτιές της Αλεξανδρούπολης

      13:39:55

      Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μεγάλη πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν συνεχώς στην περιοχή.

      Aπό το πρωί της Πέμπτης και παρά τις πτήσεις των εναέριων μέσω, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δεν έχουν καταφέρει να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα εξαιτίας των αναζωπυρώσεων.

      Στο πύρινο μέτωπο της Αλεξανδρούπολης η μεγαλη αναζωπύρωση σε Δορίσκο – Μοναστηράκι, λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει οδηγήσει τις φλόγες στο παλαιό οδικό δίκτυο της Ε.Ο. Αλεξανδρούπολης – Φερών.

    • Βοιωτία: Εκκενώνονται δύο οικισμοί - Νεκρός βοσκός στο μαντρί του

      13:36:39

      Μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί στον Πρόδρομο Βοιωτίας και ήχησε μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της περιοχής για να παραμείνουν σε ετοιμότητα.

      Αυτή την ώρα, οι φλόγες απειλούν τους οικισμούς, Σκέρφι και Σαράντι οι οποίοι εκκενώνονται.

      Το διπλό μέτωπο φαίνεται να κινείται προς τη θάλασσα.

      Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκενώθηκε κάμπινγκ στην περιοχή, όπου υπήρχαν φιάλες υγραερίου.

      Δυστυχώς νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό ένας ηλικιωμένος βοσκός (περίπου 80 ετών) έτρεξε στο ποιμνιοστάσιό του για να σώσει τα ζώα και βρήκε τραγικό θάνατο, πιθανότατα από αναθυμιάσεις.

      Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική μία γυναίκα τηλεφώνησε στο κέντρο επιχειρήσεων και ανέφερε ότι ο βοσκός είχε φύγει για το ποιμνιοστάσιό του αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς.

    • Η εικόνα στα Ψαχνά Ευβοίας - 112 για εκκένωση, πλησιάζει σπίτια η φωτιά

      13:32:41

      Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Εύβοια έπειτα από φωτιά που ξέσπασε στα Ψαχνά σήμερα το πρωί.

      Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς δήλωσε στο evima.gr, «είμαι συγκλονισμένος καίγεται ο τόπος, τίποτα άλλο δεν έχω να πω η εικόνα είναι συγκλονιστική η φωτιά είναι κοντά στα σπίτια».

      Μάλιστα, στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ήρθε και η πρώτη ειδοποίηση από το 112. «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Ψαχνά. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», ανέφερε το μήνυμα.

      {https://www.youtube.com/watch?v=mDc9TdPbRws}

Ροή Ειδήσεων