Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Ανεξέλεγκτες οι φωτιές σε Αλεξανδρούπολη και Βοιωτία – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σκηνές Αποκάλυψης στην Αλεξανδρούπολη. Δραματικές στιγμές στην Αττική. Τα νέα από τα μέτωπα της φωτιάς στο liveblog του iEidiseis.
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

21:20 - 22/08/2023
Τελευταία ενημέρωση: 23:52 - 22/08/2023

Τρεις φωτιές καίνε την Αττική από το πρωί της Τρίτης. Εκκενώθηκαν οικισμοί σε Φυλή, Ασπρόπυργο και Καλύβια. Αγωνία για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, με τις φλόγες να μπαίνουν σε οικισμούς. Το βράδυ υπήρξαν νέες εκκενώσεις, με το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης να απειλείται από τη φωτιά. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μέτωπα της Βοιωτίας και Ροδόπης. Όλα τα νέα για τις φωτιές στο blog του iEidiseis.


LIVE

  • Σε πύρινο κλοιό η χώρα

    23:52:55

    Πολλαπλά είναι τα πύρινα μέτωπα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πυροσβεστική, συνολικά το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 93 νέες αγροτοδασικές πυρκαγιές.

    Όπως ανέφερε σε ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες σήμερα σε δασική έκταση πλησίον της περιοχής Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών» Φυλής, επιχειρούν 164 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 62 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν περιοδικά 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

    Στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης, καθώς και σε αυτήν που εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς, επιχειρούν 241 πυροσβέστες με 12 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 70 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω 112 έξι προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και πλοιάρια του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος ενεργοποιήθηκαν για την απομάκρυνση πολιτών.

    Αναφορικά με τον Ασπρόπυργο, ο κ. Αρτοποιός είπε ότι σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου, επιχειρούν 78 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα, ενώ από αέρος επιχείρησαν 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, και προσέθεσε ότι από τις πρωινές ώρες εκδόθηκαν μέσω του 112, τρία προειδοποιητικά μηνύματα για την ενημέρωση και την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών.

    Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατά τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, σε αγροτοδασική έκταση στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, ενώ επιχείρησαν περιοδικά 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Από τις πρωινές ώρες εκδόθηκε μέσω του 112, ένα προειδοποιητικό μήνυμα για την ενημέρωση των πολιτών.

    Επίσης, όπως επισήμανε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε Υλίκη Βοιωτίας, «Μοσχοπόδι» Θήβας, Αγία Σοφία Αρκαδίας, Κρυονέρι Ναυπακτίας, Πρόδρομος Βοιωτίας, Ταρσό Λειβαδιάς, στην περιοχή Προφήτης Ηλίας στα Ψαχνά Ευβοίας, στο Διαλεκτό Καβάλας, στην 'Ανω Δροσίνη και στο Μίσχο Ροδόπης.

    Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στα πύρινα μέτωπα συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις τις Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής 'Αμυνας και οι Περιφέρειες της χώρας.

    Επίσης, ενισχύονται περαιτέρω οι ομάδες Ευρωπαίων πυροσβεστών που συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, μετά το επιπρόσθετο σχετικό αίτημα συνδρομής που υπέβαλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

    Ήδη, όπως σημείωσε, έχουν φτάσει στη χώρα μας 2 αεροσκάφη από Γερμανία, 2 αεροσκάφη από Σουηδία και 1 αεροσκάφος από Κροατία, ενώ αύριο αργά τη νύχτα θα φτάσουν στη χώρα μας, 1 ελικόπτερο καθώς και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με οχήματα από Τσεχία.

    Σημειώνεται ότι από χθες επιχειρούν στη χώρα μας πεζοπόρα τμήματα και οχήματα από τη Ρουμανία και 2 αεροσκάφη από την Κύπρο.

    Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ, διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει, αλλά και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

    Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023, όπως είπε, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στον Έβρο, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, όπως επίσης και σε Ροδόπη, Ξάνθη, Καβάλα και Θάσο, Λήμνο και Λέσβο, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Αχαΐα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα και Αττική.

    «Η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων και ειδικά οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», τόνισε ο κ. Αρτοποιός.

    Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το LIVE Blog του iEidiseis για τις ειδήσεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών. Ευχαριστούμε που επιλέξατε το iEidiseis για την ενημέρωσή σας.

    Για οποιαδήποτε έκτακτη εξέλιξη θα σας ενημερώσουμε άμεσα.

  • Κεφαλονιά: Εποχικός πυροσβέστης συνελήφθη για πέντε εμπρησμούς

    23:41:12

    Συνελήφθη την Τρίτη (22/8) εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης, ο οποίος υπηρετεί στην Κεφαλονιά και κατηγορείται για 5 εμπρησμούς.

    Δύο από αυτούς συντελέστηκαν, μάλιστα, το 2023, με πιο πρόσφατη τη φωτιά στην Αγία Ειρήνη, ενώ υπήρξε υπαίτιος και για τρεις φωτιές στο παρελθόν.

    Ο Πυροσβέστης θα οδηγηθεί αύριο στην Εισαγγελία.

  • Φωτιά στην Ναυπακτία: Καίγεται περιοχή στον Γαλατά

    23:35:24

    Η φωτιά στην Ναυπακτία καίει στον κάμπο του Γαλατά, στο ανάχωμα σύμφωνα με το nafpaktianews.gr. Στο σημείο έχουν σταλεί πυροσβεστικές δυνάμεις.

    Νωρίτερα είχε εκδηλωθεί φωτιά και στο Κρυονέρι Ναυπακτίας η οποία τέθηκε υπό μερικό έλεγχο με την Πυροσβεστική να είναι σε επιφυλακή κατά την διάρκεια της νύχτας για να μην υπάρξει αναζωπύρωση.

    Η δυσκολία είναι στο ένα από τα δύο μέτωπα το οποία είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορεί ούτε το πεζοπόρο τμήμα να πλησιάσει. Στην μάχη με τις φλόγες συμμετείχαν 18 πυροσβεστικά οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, 7 εναέρια μέσα.

    {https://www.youtube.com/watch?v=jzl5GFmigVI}

  • ΚΥΑ οριοθέτησης πυρόπληκτων περιοχών Ιουλίου 2023 - Χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής

    23:20:08

    Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας:

    Για τις πυρκαγιές του Ιουλίου 2023 που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε, βάσει των αυτοψιών που διενεργήθηκαν στα πληγέντα κτήρια από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων.

    Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι κάτωθι περιοχές:

    • Στο Δήμο Σαρωνικού της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων Θορικού της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά της Δημοτικής Ενότητας Κουβαρά και Σαρωνίδος της Δημοτικής Ενότητας Σαρωνίδος.
    • Στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της ΠΕ Κορινθίας οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίων Θεοδώρων της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Θεοδώρων, και Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου Περαχώρας.
    • Στο Δήμο Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Ελευσίνος της Δημοτικής Ενότητας Ελευσίνος.
    • Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας.
    • Στο Δήμο Μεγαρεών της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μεγαρέων της Δημοτικής Ενότητας Μεγαρέων.
    • Στο Δήμο Ρόδου της ΠΕ Ρόδου οι Δημοτικές Κοινότητας Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου.
    • Στο Δήμο Τανάγρας της ΠΕ Βοιωτίας η Δημοτική Κοινότητα Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων.
    • Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας της ΠΕ Κέρκυρας οι Δημοτικές Κοινότητες Λαυκίου, Λουτσών και Περιθείας της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου.
    • Στο Δήμο Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας η Δημοτική Κοινότητα Ελαιώνος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.
    • Στο Δήμο Λαμιέων της ΠΕ Φθιώτιδας η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων της Δημοτικής Ενότητας Λαμιέων.
    • Στο Δήμο Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.
    • Στο Δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου.
    • Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

    Στην εν λόγω ΚΥΑ προβλέπεται η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή / ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και από άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

    Αναφορικά με τις τιμές της χορηγούμενης στεγαστικής συνδρομής, στην περίπτωση της ανακατασκευής κυμαίνονται ανάλογα με τη χρήση του πληγέντος κτηρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περίπτωση πληγέντος κτηρίου με χρήση κατοικίας, όταν η νέα κατοικία κατασκευάζεται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή χορηγείται στεγαστική συνδρομή 1000 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου. Όταν ο ιδιοκτήτης προβεί στην κατασκευή κατοικίας εδραζόμενης σε θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα, σταθερά συνδεδεμένη με αυτήν και αα) με σύμμικτο φέροντα οργανισμό (με φέροντα στοιχεία μεταλλικά και από οπλισμένο σκυρόδεμα) και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή αβ) προκατασκευασμένη κατοικία εξ’ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα, χορηγείται στεγαστική συνδρομή 800 ευρώ ανά τ.μ. πληγέντος κτηρίου.

    Στην περίπτωση της επισκευής, το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων αυξήθηκε σε σχέση με προγενέστερες πυρκαγιές και ορίστηκε σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

  • Συλλήψεις σε Κεφαλονιά και Ζαγόρι Ιωαννίνων για εμπρησμό

    23:10:48

    Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές για εμπρησμό. Η μία σύλληψη έγινε στην περιοχή της Κεφαλονιάς μετά από ένταλμα σύλληψης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ

  • Φωτιά στη Ροδόπη: Νέο μήνυμα του 112 – Εκκένωση από 4 οικισμούς προς Κομοτηνή

    22:56:26

    Άλλη μία νύχτα αγωνίας περνούν οι κάτοικοι των οικισμών στη Ροδόπη, όπου μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα. Το 112 έστειλε νέο μήνυμα για εκκένωση τεσσάρων περιοχών το βράδυ της Τρίτης (22/08).

    Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές Πέραμα, Ατάρνη, Πετρωτά και Μαρώνια καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694071509625475523}

  • Άνοιξε η Εγνατία Οδός έπειτα από πολλές ώρες

    22:44:00

    Άνοιξε αυτή την ώρα η Εγνατία Οδός στο ρεύμα προς Κομοτηνή.

  • Μάχη με τις φλόγες στην Πάρνηθα

    22:27:15

    Μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής σημειώνεται το βράδυ της Τρίτης στις παρυφές της Πάρνηθας.

  • Δεκάδες νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και αυτοκίνητα ακινητοποιημένα στη Ροδόπη

    22:13:31

    Δεκάδες νταλίκες, τουριστικά λεωφορεία και επιβατικά αυτοκίνητα βρίσκονται ακινητοποιημένα από το απόγευμα στις δύο άκρες του δρόμου στη Μέστη Ροδόπης. Είναι το τελευταίο σημείο που φτάνει ο δρόμος προς την Αλεξανδρούπολη. Και το τελευταίο πύρινο μέτωπο που πλησίασε κοντά σε δρόμο και ήρθε να προστεθεί σε μια εκτεταμένη πύρινη ζώνη από το δάσος της Δαδιάς , ως τα Δίκελλα και τη Μάκρη.

    Η φωτιά έφτασε στο δάσος στο βουνό πάνω από το χωριό Κόμορα. Κλειστή η Εγνατία οδός από την ανατολική είσοδο της Κομοτηνής. Κλειστή και στην έξοδο προς Αλεξανδρούπολη. Κλειστή και η παλαιά εθνική οδός στο ύψος της Μέστης. Οι τελευταίοι οδηγοί κατάφεραν μέσα από παράδρομους να φτάσουν στο σημείο αυτό ως το μεσημέρι. Έκτοτε κινούνται στα πύρινα μέτωπα μόνο στρατιωτικά, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα.

    Στύλοι ηλεκτροδότησης έχουν καταρρεύσει στο οδόστρωμα και οι αρχές έχουν κλείσει τους δρόμους ώστε τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να απομακρύνουν τα καλώδια και να αποκαταστήσουν, όπου μπορούν, την ηλεκτροδότηση. Τα μέλη ενός συνεργείου της ΔΕΔΔΗΕ Ροδόπης μας πληροφορούν, λίγο μετά τις 9 μμ, «ότι η Συκοράχη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Τα χωριά μετά την Συκκοράχη που έμειναν χωρίς ρεύμα, είναι περισσότερα», μας λένε.

    «Είμαστε εδώ από το μεσημέρι» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος Στυλιανή Χαραλαμπίδου. «Μας είπαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες ν ανοίξει ο δρόμος. Υπάρχουν αυτήν την ώρα πολλοί άνθρωποι εδώ που θέλουν να φτάσουν στα σπίτια τους στην Αλεξανδρούπολη. Κάποιοι λένε ότι θα τον ανοίξουν σύντομα...»

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοντινοί οικισμοί έχουν εκκενωθεί από νωρίς, μετά από την εκπομπή του προειδοποιητικου μηνύματος από το 112 , ενώ στον αέρα ακόμη πετούσαν τα πυροσβεστικά καναντέρ και οι επίγειες δυνάμεις έδιναν μάχη να μην σμίξουν τα μέτωπα μεταξύ τους. Το σούρουπο βρήκε εκατοντάδες αυτοκινητιστές συγκεντρωμένους στο δρόμο μπροστά στο μπλόκο της αστυνομίας. Ελάχιστα ιδιωτικά οχήματα κατεβαίνουν στην παλιά εθνική οδό από κάποια χωριά, που ορισμένοι κάτοικοί τους καθυστέρησαν να τα εγκαταλείψουν. Πολλοί έμεναν ως και την τελευταία στιγμή, διστάζοντας να αποχωριστούν τα σπίτια τους. Και άλλοι που παραμένουν στο σημείο και εκφράζουν την επιθυμία να περάσουν, αλλά κάνουν πίσω όταν τους ενημερώνουν οι αστυνομικοί για την κατάσταση που επικρατεί.

    Ο οδηγός νταλίκας Τάσος Κυριακίδης είναι ένας από τους πολλούς οδηγούς που έχουν ακινητοποιηθεί. Το φορτηγό μεταφέρει ρύζι από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης στις Καστανιές του Έβρου. Τελευταία κάνει κάθε μέρα το δρομολόγιο και είχε περάσει ξημερώματα Κυριακής μέσα από την Αλεξανδρούπολη που πνίγονταν στον καπνό .

    Η πολύωρη και εκνευριστική αναμονή τον κάνει να θυμώνει : "Να αναπνεύσουμε δε μπορούσαμε, με μάσκες πέρασα το δρόμο και τα κανάλια έδειχναν μπάλα...." Και ο ίδιος αλλά και πολλοί άλλοι ανάμεσα τους και τουρίστες δε γνωρίζουν που να κατευθυνθούν και ως πότε ο δρόμος θα είναι κλειστός. Πολλοί ρωτούν αν υπάρχει κάποιος τρόπος να μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη και παίρνουν αρνητική απάντηση.

    Στο σημείο βρίσκονται και αρκετοί πυροσβέστες, περιμένουν οδηγίες για να επέμβουν όπου κληθούν.

    'Αλλωστε, οι δυνάμεις επιφυλακής και όλοι οι εθελοντές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και σε άλλα σημεία του δρόμου από τη Θεσσαλονίκη προς τον Έβρο. Πάνω από τον Ίασμο Ροδοπης , όπου το πράσινο χρώμα του δάσους έχει αντικατασταθεί από μαύρο και γκριζο ,οι καπνοί ακόμη ανεβαίνουν προς τον ουρανό. Και πριν στο ύψος του ποταμού Νέστου όπου χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια παραδόθηκαν στις φλόγες ,υπάρχουν ακόμη μικρές εστίες που σιγοκαίνε. Στην Εγνατία Οδό μετά την Ξάνθη υπάρχουν πολλές σημάνσεις για διαβάσεις ελαφιών και άγριων ζώων. Αναρωτιέται κανείς τι συνέβη σε πολλά από αυτά. Πόσα άραγε τραυματίστηκαν προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις φλόγες; πόσα να σώθηκαν;

    Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή και οι αρχές σε αυτό δίνουν όλο το βάρος. Για αυτό και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους οδηγούς που ακινητοποιήθηκαν στα όρια του νομού Ροδόπης με τον Έβρο. Κάποιοι επιστρέφουν προς Κομοτηνή, άλλοι μένουν με την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος...

    Ο καπνός είναι πυκνός. Γκρίζος σε αίθριο ουρανό. Με ένα άδειο φεγγάρι που μόλις αχνοφαίνεται κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αναπνοή. Και αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη ...

  • Φωτιά στη Βοιωτία: Δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας στο ύψος της Θήβας η πυρκαγιά

    22:01:19

    Εκτός ελέγχου η μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία. Οι πύρινες γλώσσες έφτασαν δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας έξω από τη Θήβα.

    Πρόκειται για το μέτωπο που ξεκίνησε από τη Χώστια και αυτό από τον Ταρσό και αυτά στην Υλίκη και το Μοσχοπόδι Θηβών.

    Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ το μέτωπο της φωτιάς, το οποίο είναι ορατό από την Εθνική Οδό και το ύψος των διοδίων της Θήβας, είναι τεράστιο.

  • Έκτακτη ενημέρωση για τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα

    21:52:26

    Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Αττική και Έβρο. Ενισχύονται οι δυνάμεις ευρωπαίων πυροσβεστών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

  • Η Ελλάδα στις φλόγες: Στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα μέσα σε 3 ημέρες φωτιάς

    21:29:30

    Πάνω από 400.000 στρέμματα έχουν κατακάψει μέχρι σήμερα οι φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ημερών (Σάββατο - Δευτέρα, 19 - 21.08.2023), όπως προκύπτει από την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση δορυφορικών δεδομένων που πραγματοποίησε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ):

    • 380.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο
    • 30.000 στρέμματα έχουν καεί στη Ροδόπη
    • 12.000 στρέμματα έχουν καεί στη Βοιωτία
    • 8.000 στρέμματα έχουν καεί στην Κύθνο
    • 5.000 στρέμματα έχουν καεί στα Ψαχνά

    Όπως επισημαίνει η μονάδα METEO, τα παραπάνω δεδομένα αποτελούν προκαταρκτική εκτίμηση και θα αναθεωρηθούν με την οριοθέτηση των πυρκαγιών και τη διαθεσιμότητα υψηλότερης ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων.

    «Οι δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας από το Σάββατο 19.08.2023, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των παραπάνω δασικών πυρκαγιών. Από την μία, δρώντας σωρευτικά, οι θερμές και ξηρές συνθήκες αύξησαν και διατήρησαν σε υψηλά και πολύ υψηλά επίπεδα την ευκολία ανάφλεξης των δασικών καυσίμων, καθιστώντας έτσι εύκολη την έναρξη της φωτιάς και την ανάπτυξη υψηλών θερμικών φορτίων στις πυρκαγιές. Από την άλλη, η ενίσχυση των ανέμων στις περιοχές όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, ευνόησε τη γρήγορη εξάπλωση τους», τονίζει η ανακοίνωση του METEO/ΕΑΑ, παραθέτοντας διαγράμματα όπου παρουσιάζεται ο εκτιμώμενος ρυθμός εξάπλωσης για τις περιοχές των παραπάνω δασικών πυρκαγιών, όπως υπολογίζεται από δεδομένα των πλησιέστερων αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας METEO/ΕΑΑ.

    isi gr map fires aug23a fs8

    «Σε όλες τις περιοχές, καταγράφεται σταδιακά και από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου (01.05.2023) η επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Κύθνου, όπου λόγω των ενισχυμένων βόρειων ανέμων, δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες παρατηρούνται και σε προηγούμενες ημέρες), με την έναρξη των πυρκαγιών να συμπίπτει χρονικά με την περίοδο των χειρότερων συνθηκών, γεγονός που τονίζει την επιτακτική ανάγκη επιχειρησιακής επιτήρησης των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας», σημειώνει το METEO/ΕΑΑ.

  • Στο Κέντρο Υγείας τα Επείγοντα του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

    21:13:32

    Στο Κέντρο Υγείας Αλεξανδρούπολης (ΙΚΑ) έχει μεταφερθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΤΕΠ) μετά την εκκένωση του νοσηλευτικού ιδρύματος που ολοκληρώθηκε σήμερα τα ξημερώματα. Το προσωπικό του ΤΕΠ του νοσοκομείου θα εφημερεύει στο Κ.Υ. χωρίς τη δυνατότητα αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών όπως τα χειρουργικά στα οποία εφόσον είναι ελαφρά θα συνδράμει το ΚΙ.Χ.Ν.Ε. Αλεξανδρούπολης έως και την επιστροφή των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

    Η μεταφορά των νοσηλευομένων πραγματοποιήθηκε «με απόλυτη τάξη και με απόλυτη επιτυχία», σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο και αποφασίστηκε λόγω του μεγάλου προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δημιούργησε η φωτιά. Μία εγκυμονούσα, η μοναδική που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου καθώς είναι η πόλη στην οποία διαμένει, έφερε στον κόσμο ένα κοριτσάκι μέσα στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

  • Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: «Το πανεπιστήμιο λειτούργησε σαν ασπίδα του νοσοκομείου»

    21:12:36

    «Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υλοποίησε από πέρυσι το καλοκαίρι σχέδιο αντιπυρικής προστασίας δημιουργώντας αντιπυρική ζώνη. Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς διευρύναμε την αντιπυρική σε μήκος και πλάτος και ήταν αυτή που σε συνεργασία με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις λειτούργησε και καθηλώθηκε η φωτιά σε απόσταση δέκα μέτρων από τα κτίρια τα οποία δεν υπέστησαν καμία ζημιά» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Δ.Π.Θ. Φώτης Μάρης.

    Σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ηλεκτροδότηση αλλά με συντονισμένες ενέργειες, με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί θα έχουν κατασκευαστεί καινούριοι πυλώνες και θα τοποθετηθούν μετασχηματιστές μεσαίας τάσης ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και να δώσουμε σε λειτουργία τα κτίρια.

    Πιστεύω ότι έχουμε διαχειριστεί την κρίση και το πανεπιστήμιο λειτούργησε σαν ασπίδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου».

  • Φωτιά στη Φυλή: Απομάκρυναν 161 λεωφορεία φυσικού αερίου από αμαξοστάσιο στα Άνω Λιόσια

    21:11:09

    Στην προληπτική απομάκρυνση των λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο και βρίσκονται στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην περιοχή των Άνω Λιοσίων προχώρησαν οι αρχές, λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στη περιοχή.

    Ειδικότερα, μαζί με τη διοίκηση της ΟΣΥ και το Πυροσβεστικό Σώμα, πραγματοποιήθηκε άμεσα η προληπτική απομάκρυνση 161 λεωφορείων τα οποία και διανεμήθηκαν σε άλλα αμαξοστάσια της ΟΣΥ.

    «Η χώρα δοκιμάζεται για άλλη μια φορά από την πύρινη λαίλαπα. Το σύνολο της ελληνικής πολιτείας δίνει μάχη σε όλα τα μέτωπα. Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία χάρη στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα των εργαζομένων της ΟΣΥ», δήλωσε ο γ.γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  • Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Μήνυμα του 112 για εκκένωση της Λεπτοκαρυάς

    20:39:02

    Μήνυμα για εκκένωση προς τους κατοίκους της Λεπτοκαρυάς εστάλη το απόγευμα της Τρίτης από το 112.

    «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Λεπτοκαρυά, απομακρυνθείτε προς Σάππες», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1694038643361345862}

  • Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πρέβεζα

    20:37:09

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης σε σε αγροτοδασική έκταση στη Νέα Σαμψούντα Πρεβέζης.

    Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο σημείο επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα ενώ επιχείρησε ένα ελικόπτερο. Παράλληλα, παρέχεται συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες.

    {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1694040026189832245}

  • Φωτιά σε Ψαχνά και Νέα Αρτάκη: Καλύτερη η κατάσταση - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

    20:34:10

    Πολύ καλύτερη η κατάσταση που διαμορφώνεται αυτή την ώρα στην Εύβοια συγκριτικά με τη χθεσινή μέρα. Η μάχη που δόθηκε από το πρωί μέχρι αυτή την ώρα τόσο από τις επίγειες όσο και τις εναέριες δυνάμεις διαμόρφωσε μία θετική εικόνα, καθώς τα μεγάλα μέτωπα πάνω από την Αρτάκη περιορίστηκαν.

    Την ίδια στιγμή εκείνο που φοβούνται οι πυροσβέστες είναι οι αναζωπυρώσεις, καθώς υπάρχουν πάρα πολλές διάσπαρτες εστίες στα Ψαχνά και στην Ν. Αρτάκη που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το νέο πονοκέφαλο.

    Την ίδια στιγμή και οι ασταθείς άνεμοι είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Τα πεζοπόρα τμήματα και οι επίγειες δυνάμεις συνεπικουρούμενα με 4 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη για να περιορίσουν της αναζωπυρώσεις.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πάνω από 5.000 στρέμματα έχουν θυσιαστεί αυτό το διήμερο στις φλόγες, ενώ δεν έχει γίνει αποτύπωση των καταστροφών. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

    Το σύνολο των δυνάμεων που βρίσκεται στην περιοχή παραμένει σε επιφυλακή και μέσα στη νύχτα θα προσπαθήσει να περιορίσει τις αναζωπυρώσεις σε κρίσιμα σημεία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Δεκάδες εκκενώσεις δια θαλάσσης

    20:31:17

    Απεγκλωβίστηκαν δια θαλάσσης 43 άτομα από Δίκελλα και Μεσημβρία και μεταφέρθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της φωτιάς που συνεχίζει να καίει στην περιοχή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού: «υπό τον συντονισμό του κέντρου επιχειρήσεων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί από περιπολικά σκάφη Λιμενικού, με τη συνδρομή ιδιωτικών σκαφών, συνολικά 43 ατόμων από τις περιοχές Δικέλλων και Μεσημβρίας και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Αλεξανδρούπολης».

    limeniko_alexandroupoli_diasosi_fotia1.jpg

  • Φωτιά τώρα στο Μοσχοπόδι Θήβας - Στον αέρα τρία αεροσκάφη

    20:30:34

    ε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Μοσχοπόδι έξω από τη Θήβα.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    Στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 10 οχήματα ενώ συνδρομή από αέρος παρέχουν τρία αεροσκάφη.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς: Δύο παιδάκια απανθρακωμένα ανάμεσα στους 18 νεκρούς

      20:18:52

      Μία ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε στον Έβρο που βρίσκεται στο έλεος της φωτιάς εδώ και 4 ημέρες, με τις φλόγες να μπαίνουν και φέτος στο δάσος της Δαδιάς.

      Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Αρτοποιό, κοντά στο δάσος, στη θέση Άβαντας, εντοπίστηκαν νεκροί 18 μετανάστες (καθώς δεν είχε εκδοθεί κάποιος συναγερμός για την εξαφάνισή τους). Οι σοροί τους ήταν απανθρακωμένοι.

      Δυστυχώς, οι Αρχές εκφράζουν φόβους για περισσότερα θύματα, μιας και η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών. Στην ασύλληπτη τραγωδία έκαναν εκτενή αναφορά και οι New York Times (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

      Νεκρά δύο παιδάκια στο δάσος της Δαδιάς

      Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης κ. Παύλος Παυλίδης εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες ανθρώπινες σορούς στο σημείο όπου εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό Άβαντας στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο και είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

      «Ήταν συνολικά δέκα οχτώ απανθρακωμένοι, όλοι τους άντρες, και δυο εξ αυτών ήταν παιδάκια. Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δυο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σ ένα μαντρί. Όπως μου εξήγησαν οι αστυνομικοί που με συνόδευαν, η περιοχή αποτελεί πέρασμα παράτυπων μεταναστών, στην διαδρομή από τα σύνορα προς τα ενδότερα, μέσω του ορεινού όγκου της Ροδόπης».

      Ο κ. Παυλίδης εξήγησε ότι οι σοροί θα μεταφερθούν αύριο στο νοσοκομείο για νεκροψία-νεκροτομή. Φήμες περί εντοπισμού και άλλων οχτώ σορών, σε διαφορετικό σημείο δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ιατροδικαστή.

      Υπενθυμίζεται πως χθες εντοπίστηκε ακόμη ένας μετανάστης νεκρός στην περιοχή της Λευκίμμης, με το θάνατό του να σχετίζεται με την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

      {https://www.youtube.com/watch?v=WxOWhXFAP54}

    • Οριοθετήθηκε η φωτιά στη Χαλκιδική - Πώς βοήθησε ένα drone

      20:04:52

      Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στον Παντελιδά Χαλκιδικής.

      Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη ενώ η φωτιά δεν έχει κατασβεστεί πλήρως. Επί τόπου βρέθηκαν 18 οχήματα, 60 πυροσβέστες και μηχανήματα από την Περιφέρεια και τον Δήμο.

      Αξιοσημείωτο είναι δε, πως στην επιχείρηση συνέδραμε για πρώτη φορά και drone που έδινε εικόνα στο επιτόπιο κέντρο επιχειρήσεων.

      Όπως επεσήμανε ο υποστράτηγος του ΠΣ Κωνσταντίνος Δαδούδης, καθοριστική ήταν η βοήθεια των κατοίκων που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή συνδράμοντας στο δύσκολο έργο της πυροσβεστικής με τα μηχανήματα.

      Η φωτιά μάλιστα απείλησε παρακείμενες κατοικίες ωστόσο τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες κατοίκων και πυροσβεστών.

      {https://www.youtube.com/watch?v=hbzVs7_DsQU}

    • Φωτιά στη Φυλή: Νέο μήνυμα για εκκένωση ακόμη δύο περιοχών

      19:41:40

      Νέο μήνυμα για εκκένωση προς τους κατοίκους των περιοχών Άγιος Ιωάννης Ρώσος και Ντάρδιζα εστάλη το απόγευμα της Τρίτης από το 112.

      «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Ρώσος και Ντάρδιζα απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1694024449782120674}

    • Φωτιά στη Φυλή: Super Puma απεγκλωβίζει κόσμο από τη Μονή Κλειστών - Συγκλονιστικό βίντεο

      19:37:33

      Συγκλονιστικές εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από την επιχείρηση εκκένωσης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου «Κλειστών», δηλαδή εκεί από όπου ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά της Φυλής.

      Ειδικότερα, όπως φαίνεται στα πλάνα του OPEN, ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε μοναχές, προσκυνητές και συνεργείο του καναλιού από την περιοχή.

      «Στη μονή Κλειστών. Επαναλαμβάνω 3 ανήλικες και 3 μικρά παιδιά απομακρύνθηκαν με Super Puma», λέει ο πιλότος στον ασύρματο.

      Δείτε το βίντεο:

    • Εκκενώσεις δια θαλάσσης στην Αλεξανδρούπολη

      19:21:09

      Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτών πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη.

      Συνολικά μεταφέρθηκαν 43 πολίτες από τις περιοχές Δικελλων και Μεσημβρίας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    • Φωτιά στη Μακρακώμη: Εντολή εκκένωσης για το χωριό Βίτωλη

      19:20:31

      Δύσκολες ώρες στη Δυτική Φθιώτιδα, καθώς η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο και πλησιάζει το χωριό Βίτωλη. Πριν λίγα λεπτά δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό, ενώ εκεί συγκεντρώνονται όλες οι επίγειες δυνάμεις.

      Λίγο πριν οι φλόγες έκαψαν ένα ποιμνιοστάσιο στην είσοδο της Βίτωλης κατά μήκος του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου και κινδυνεύουν να πάρουν φωτιά αποθήκες που είναι γεμάτες με ζωοτροφές και μία αγροικία

      Πριν από λίγο ένα αεροσκάφος canadair έκανε μία ρίψη νερού και αποχώρησε για την Ελευσίνα, ενώ από τα δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας το ένα κάνει βολές, καθώς το δεύτερο είναι καθηλωμένο στο αεροδρόμιο.

      Τέλος, ο δήμος Μακρακώμης, η ΕΛΑΣ και η πυροσβεστική προσπαθούν να απομακρύνουν τους κατοίκους μετά την εντολή εκκένωσης που δόθηκε από τι αρχές.

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Σε δύο μέτωπα η μάχη

      19:19:42

      Mάχη συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερη μέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει δασικές εκτάσεις σε δύο μέτωπα στην Ροδόπη, στην Άνω Δροσίνη και στον Μίσχο Ιάσμου.

      Στην Άνω Δροσίνη επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και στον Μίσχο 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα, ενώ το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν πέντε αεροσκάφη.

      Η δημοτική ενότητα Σώστη του δήμου Ιάσμου, στην οποία έχουν καεί και σπίτια, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

      Στις πυρόπληκτες περιοχές της Ροδόπης μεταβαίνουν αύριο δύο κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και θα έχουν συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη και τον δήμαρχο Ιάσμου, Μουμίν Μουμίν.

      Ο κ. Τσαλικίδής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής όπου αποφασίστηκε εκκένωση προληπτικά η φωτιά έχει σβήσει, ωστόσο όσοι έχουν φύγει δεν θα επιστρέψουν σήμερα στο χωριό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι, μέχρι στιγμής, δεν είναι επικίνδυνο το μέτωπο στον δήμο Ιάσμου.

      Από τον δήμο Κομοτηνής έγινε γνωστό ότι 20 νεφροπαθείς από την Αλεξανδρούπολη που μεταφέρθηκαν στην Κομοτηνή για αιμοκάθαρση και αδυνατούν να επιστρέψουν γιατί η Εγνατία Οδός είναι κλειστή, θα φιλοξενηθούν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, όπου θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από νεφρολόγο και νοσηλευτές.

    • Φωτιά στον Έβρο: «Ενιαίο μέτωπο με πύρινες γλώσσες, ουρά, πτερύγια και κηλιδώσεις»

      19:13:38

      Με συνεχή δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, με δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα διάσπαρτα σχεδόν στο σύνολο του νοτίου τμήματος του Νομού Έβρου, με επιχειρησιακό σχεδιασμό που ανά πάσα στιγμή χρήζει αναπροσαρμογής καθώς οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες διαφοροποιούνται αιφνιδιαστικά, το Πυροσβεστικό Σώμα για τέταρτη ημέρα επιδίδεται σ' έναν εξουθενωτικό και άνισο αγώνα κατάσβεσης της ευμετάβλητης πυρκαγιάς που αφήνει στο πέρασμά της έντονο το αποτύπωμά της.

      Η ιδιαιτερότητα της πυρκαγιάς και η δυσκολία της κατάσβεσης

      «Είχαμε την ατυχία να εκδηλωθεί πάνω στα μελτέμια του Αυγούστου. Ο έντονος ξηρός αέρας, οι υψηλές θερμοκρασίες, η έντονη ξηρασία που απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού προκειμένου να σβήσει η καύσιμη ύλη που υπάρχει στο διάβα της φωτιάς, είναι χαρακτηριστικά που εντείνουν την εξάπλωση και την ένταση της πυρκαγιάς, δυσχεραίνοντας σε πολλές περιπτώσεις ή καθιστώντας απαγορευτική τη χρήση εναέριων μέσων». Ο δασάρχης Αλεξανδρούπολης, Γιώργος Πιστόλας σκιαγραφεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς με κύρια την επιθετικότητα και τις συνεχείς αλλαγές της κατεύθυνσής της που ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους.

      Το πρώτο μέτωπο εμφανίστηκε στη Μελία τα ξημερώματα του Σαββάτου αλλά διανύοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα μία μεγάλη απόσταση συναντήθηκε και ενώθηκε στην Αισύμη με την πυρκαγιά του δάσους της Δαδιάς που εκδηλώθηκε το πρωί της Δευτέρας. «'Αρα μιλάμε για ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς με πολλές «γλώσσες» η κίνηση του οποίου συνήθως είναι νοτιοδυτικά. «Γλώσσα» σημαίνει ότι δεν είναι ένας ο κύριος άξονας της φωτιάς αλλά υπάρχουν και παράπλευροι άξονες οι οποίοι στην κορυφή τους έχουν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, κινούνται λίγο δυτικά και αρκετά νότια προς τα κάτω. Ενωθήκανε και κατέληξαν πάνω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Η κεφαλή έσβησε αλλά η ουρά και τα πτερύγια, τα πλευρικά τμήματα της πυρκαγιάς εξαπλώνονται. Η ουρά προς τα πίσω, τα πλευρικά συνήθως κινούνται αριστερά δεξιά, σ' εμάς τώρα πάνε δυτικά. Αυτά είναι τα πάγια χαρακτηριστικά των πυρκαγιών που ενώνονται. Επίσης λόγω του αέρα δημιουργούνται πάρα πολλές κηλιδώσεις. Κηλιδώσεις είναι τα σημεία τα οποία καίγονται όταν πετάγεται μια καύτρα σε απόσταση 200-400 μέτρων δημιουργώντας μία νέα εστία και στη συνέχεια ένα νέο μέτωπο πυρκαγιάς». Εξηγεί ότι «για τη δική μας περιοχή ενώ είχαμε μία πυρκαγιά που ήταν στο ύψος της Μελίας και νοτιότερα δημιουργώντας παράλληλες δεξιά-αριστερά πυρκαγιές, από ένα σημείο και μετά λόγω της έντασης του ανέμου πολλαπλασιάζονται σε έκταση και ένταση με γεωμετρική πρόοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δημιουργεί η ένωση των δύο πυρκαγιών. Αρχίζει και δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη καμένη έκταση στην οποία εξελίσσεται η φωτιά».

      Τα φλεγόμενα μέτωπα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης

      «Οι οικισμοί της Πλάκας, ο πρώην οικισμός της Αμφιθέας, Πυλαία-Κοίλα, τα Δίκελλα, η Μεσημβρία είναι τα μέτωπα της τέταρτης ημέρας. Το μεγαλύτερο μέτωπο είναι εντός του πευκοδάσους της Κίρκης, είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη. Στην Κίρκη η φωτιά προέκυψε από τα πλευρά της κύριας πυρκαγιάς που ερχόταν από τη Δαδιά και την Αισύμη και ο οικισμός απειλείται άμεσα.

    • Φωτιά στη Φυλή: Στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων όσοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας

      18:47:31

      Το Δημαρχείο Άνω Λιοσίων οργανώνεται από τη δημοτική Αρχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι έχουν ανάγκη φιλοξενίας λόγω της φωτιάς. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, έχει οργανωθεί ομάδα για να υποδέχεται όσους έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους λόγω της εκκένωσης και δεν έχουν πού να πάνε.

      «Παρακαλούνται οι κάτοικοι της Φυλής που λόγω της εκκένωσης έχουν ανάγκη φιλοξενίας, να μεταβαίνουν στο Δημαρχείο 'Ανω Λιοσίων, όπου έχει οργανωθεί ομάδα υποδοχής», αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση του δήμου.

    • Φωτιά στην Καβάλα: Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δυσχεραίνουν την κατάσβεση στον Νέστο

      18:46:23

      Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς στο μέτωπο του δήμου Νέστου λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους φορέων στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις από χθες το μεσημέρι να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά. Νωρίς το απόγευμα εκκενώθηκε προληπτικά το ορεινό χωριό Άγιο Κοσμάς στο δήμο Νέστο ανατολικά της Καβάλας καθώς η φωτιά επεκτείνονταν προς τον οικισμό.

      Η βελτιωμένη εικόνα της πυρκαγιάς τις πρωινές ώρες σήμερα σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από αέρος προς στιγμής γέμισε αισιοδοξία πυροσβέστες και εθελοντές αλλά δυστυχώς οι συνεχείς αναζωπυρώσεις δημιουργούν όλο και περισσότερα προβλήματα.

      Μάλιστα η εικόνα ακόμα και μέσα στην Καβάλα αργά το μεσημέρι ήταν σχεδόν απόκοσμη. Οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά στο Νέστο λόγω των ανέμων έφτασαν μέχρι μέσα στην πόλη και σκέπασαν τον ουρανό, ενώ η μυρωδιά ήταν ιδιαίτερα έντονη και στάχτες αιωρούνταν παντού στην ατμόσφαιρα.

      Η πυρκαγιά ξεκίνησε από δασική περιοχή του χωριού Διαλεκτό και με την δύναμη των ανέμων δημιούργησε πολλά μέτωπα πλησιάζοντας σε κατοικημένες περιοχές του δήμου Νέστου. Στην περιοχή επιχειρούν 33 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δώδεκα οχήματα. Από αέρος μέχρι τώρα συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Στις μέχρι τώρα προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκαν δυο πυροσβέστες οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές .Η πυρκαγιά στο Νέστο βρίσκεται στο δεύτερο 24ωρο και μέχρι τώρα έχει κάψει πολλά σπίτια στις τοπικές κοινότητες Αβραμυλιάς και Γέροντα, πολλά ποιμνιοστάσια, καλλιέργειες με ελαιόδεντρα και χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

    • Διακοπή ρεύματος στη Σαμοθράκη λόγω της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη

      18:18:17

      Διακοπή ρεύματος καταγράφεται στη Σαμοθράκη λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται εδώ και ημέρες στην Αλεξανδρούπολη.

      Για τον λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ γνωστοποίησε ότι μεταφέρει Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη στο νησί, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

      «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ) στο νησί της Σαμοθράκης, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, που από τις περίπου 16:00 σήμερα Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 έχει διακοπεί, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη», αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

      Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι η πυρκαγιά προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στις 2 βασικές γραμμές Μέσης Τάσης του ηπειρωτικού δικτύου που τροφοδοτούν τις δύο υποβρύχιες γραμμές που ηλεκτροδοτούν το νησί.

      Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει ότι σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και το Λιμενικό Σώμα, δίνει αγώνα χρόνου για να μεταφερθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα Η/Ζ συνολικής ισχύος 5ΜW στη Σαμοθράκη και να αποκατασταθεί σταδιακά η ηλεκτροδότηση ολόκληρου του νησιού.

      Ταυτόχρονα τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ - ενισχυμένα και με τεχνικό προσωπικό συνεργαζόμενων εργολάβων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης - βρίσκονται εν αναμονή για να ξεκινήσουν άμεσα μόλις τους επιτραπεί η πρόσβαση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία τις εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών στις δύο γραμμές.

      Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση όλων των κατοίκων, των επαγγελματιών και των επισκεπτών του νησιού και τονίζει ότι θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

    • Φωτιές: Οδηγίες για τον απεγκλωβισμό ζώων

      18:11:16

      Η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς ενημερώνει πως όποιος εντοπίσει εγκλωβισμένο ζώο που του είναι αδύνατο να διασώσει ο ίδιος ή χρειάζεται φορτηγά ή ασθενοφόρο για απεγκλωβισμό μεγάλου αριθμού ζώων να καλέσει άμεσα τα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935. Η επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, δήμους, φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές.

      Επιπλέον, όποιος χρειάζεται πρόσβαση για διάσωση ζώων ή προτίθεται ο ίδιος να διασώσει ζώα με δικό του όχημα σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία μπορεί να καλέσει στα υπηρεσιακά τηλέφωνα του ΥΠΕΣ 2131364020 ή 2131364935.

      Παράλληλα, ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Dogs' Voice θέτει σε λειτουργία τον σταθμό πυρόπληκτων ζώων ΠΑΛΑΙ στο Γαλάτσι, ο οποίος δέχεται ζώα που έχουν τραυματιστεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο χώρος παραχωρείται για ακόμη μία φορά από τον Δήμο Γαλατσίου και τον δήμαρχο Γιώργο Μαρκόπουλο, τον οποίο ευχαριστούμε ξανά για την άψογη συνεργασία. Τα ζώα συντροφιάς που καταφθάνουν πρέπει να είναι γνωστό από πού παρελήφθησαν και θα καταχωρούνται με ξεχωριστό κωδικό.

      Όσον αφορά παραγωγικά ζώα υπάρχει σχετική συνεργασία της Ειδικής Γραμματείας με συνεργαζόμενο καταφύγιο. Κατόπιν συνεννόησης μαζί της μπορούν να μεταφερθούν εκεί παραγωγικά ζώα σε ανάγκη.

    • Φωτιά στη Μακρακώμη: Τεράστιο πύρινο μέτωπο 2 χιλιομέτρων κατευθύνεται σε δύο χωριά

      17:56:51

      Μάχη με τις πύρινες φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές στην περιοχή της Μακρακώμης ενώ το μέτωπο της φωτιάς έγινε τεράστιο και κινείται πλέον απειλητικά σε ολόκληρη την περιοχή.

      Πυροσβέστες και κάτοικοι απέτρεψαν την τελευταία στιγμή να επεκταθούν οι φλόγες σε κάποια σπίτια και εγκαταστάσεις. Το μέτωπο έχει ξεπεράσει τα 2 χιλιόμετρα και κινείται απειλητικά προς δύο κατευθύνσεις: Το ένα κινείται βορειοδυτικά της Μακρακώμης και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση έχει κατεύθυνση προς το χωριό Τσούκα που απέχει περίπου στα 600 μέτρα. Το άλλο μέτωπο κινείται δυτικά και μέσα από πυκνή δασική βλάστηση κινείται προς το χωριό Βίτωλη από το οποίο απέχει 1.000 μέτρα.

      {https://www.youtube.com/watch?v=OUffBmvdjY8}

      Οι πύρινες φλόγες, βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους, προχωρούν με ιδιαίτερα μεγάλη ταχύτητα και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν να εγκλωβίσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

      «Αν δεν έρθουν εναέρια μέσα, η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών»

      «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Αν δεν ενισχυθούν οι δυνάμεις και δεν έρθουν εναέρια μέσα, τότε πολύ γρήγορα η φωτιά θα φτάσει μέσα στις πλατείες των χωριών» δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας, σημειώνοντας ότι έχει ανοιχτή γραμμή με το συντονιστικό στην Αθήνα για την αποστολή εναέριων μέσων.

      {https://www.youtube.com/watch?v=_s9Nj7nMbyg}

      Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χατζής δηλώνει: «Είναι μεγάλη φωτιά. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Κάνουν κάθε προσπάθεια και οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις αλλά είναι πολύ δύσκολα».

      Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μακρακώμης Παν.Κοντογεώργο που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «η φωτιά απέχει από την Τσούκα λιγότερο από 600 μέτρα και οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο για να επιχειρήσουν να την περιορίσουν». «Ήδη έχουν μαζέψει κυψέλες με μέλισσες από την περιοχή ενώ έχουν καεί ελιές φιστικιές και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες» προσθέτει και σημειώνει πως «στο ίδιο σημείο είχαμε φωτιά και πέρυσι».

    • Η Τουρκία έτοιμη να στείλει βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών

      17:53:41

      Η Τουρκία προσέφερε βοήθεια στις ελληνικές αρχές για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη και τη Ροδόπη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

      Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Τουρκία προσφέρθηκε να στείλει 2 αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα και μια ομάδα επίγειας βοήθειας 60 ατόμων στην Ελλάδα για την καταπολέμηση των συνεχιζόμενων πυρκαγιών στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Ροδόπης.

      Η προσφορά μεταφέρθηκε χθες στις ελληνικές αρχές.

    • Φωτιά στον Έβρο: Μεταφέρουν πυρομαχικά από στρατόπεδα σε ασφαλή σημεία

      17:45:56

      Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού βρίσκεται σε εξέλιξη στον Έβρο, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει εδώ και τέσσερις ημέρες.

      Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το απόγευμα της Τρίτης (22/8), ο στρατός ξεκίνησε τη μεταφορά πυρομαχικών από διάφορα στρατόπεδα προκειμένου να αποθηκευτούν σε ασφαλή σημεία, μακριά από τις φωτιές.

    • Οι καπνοί από τις φωτιές κάλυψαν 110 τετραγωνικά χιλιόμετρα

      17:41:57

      Ασύλληπτη η εικόνα με τον καπνό που καλύπτει τη χώρα από τις φωτιές που καίνε ανεξέλεκτες την Τρίτη (22/8). Αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo:

      Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές στη χώρα μας έως και αυτή την ώρα (Τρίτη 22/08/2023 09:45), με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας.

      kapnos_fotia_meteo_22_8.jpg

      Πιο συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετ. χλμ.
    • Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Εκκενώνεται ο Λόφος Κυρίλλου - «Απομακρυνθείτε προς Μάνδρα»

      17:20:45

      Μήνυμα για εκκένωση εστάλη από το 112 στους κατοίκους της περιοχής στον Λόφο Κυρίλλου, όσον αφορά στη φωτιά που συνεχίζει να μαίνεται στον Ασπρόπυργο.

      «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λόφος Κυρίλλου απομακρυνθείτε προς Μάνδρα», αναφέρει το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693988559018156063}

    • Διακοπή ρεύματος στα Άνω Λιόσια λόγω της φωτιάς

      17:12:31

      Διακοπή ρεύματος καταγράφεται σε περιοχές των Άνω Λιοσίων, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στη Φυλή.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με αναφορές κατοίκων των Άνω Λιοσίων, η περιοχή εμφανίζει προβλήματα ηλεκτροδότησης εδώ και αρκετές ώρες.

      Υπενθυμίζεται ότι λόγω της φωτιάς στη Φυλή, δόθηκε εντολή εκκένωσης των περιοχών: Άνω Λιόσια, Γεννηματά, Κανάλα και Πανόραμα.

    • Στο Συντονιστικό της Πυροσβεστικής μεταβαίνει ο Μητσοτάκης

      17:06:12

      Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έγινε γνωστό περίπου στις 17:00 της Τρίτης.

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Εκκενώνεται η Γρατινή

      17:02:16

      Μήνυμα από το 112 για εκκένωση εστάλη στους κατοίκους της Γρατινής.

      «Εάν βρίσκεστε σε Γρατινή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή», αναφέρει το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693983587820056705}

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Το 112 καλεί τους κατοίκους 9 περιοχών να είναι έτοιμοι για εκκένωση

      17:00:08

      Τους κατοίκους 9 περιοχών της Ροδόπης προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκκένωση καλεί το 112 με δύο νέα μηνύματα.

      «Εάν βρίσκεστε σε Πετρωτά, Παραλία Πετρωτών, Άγιο Χαράλαμπο, Μαρωνία, Ασκητές παραμείνετε σε ετοιμότητα», αναφέρει το πρώτο μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693982255541375412}

      «Εάν βρίσκεστε σε Νέα Κρωβύλη, Παλαιά Κρωβύλη, Καγκέλες & Πλατανίτη παραμείνετε σε ετοιμότητα», αναφέρεται στο δεύτερο μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693983543238725647}

    • SOS για νέες φωτιές την Τετάρτη 23/8: Συναγερμός σε 6 περιφέρειες

      16:56:48

      Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο, Τετάρτη (23/8) για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1693937126340018606}

      Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

      • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)
      • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)
      • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)
      • Περιφέρεια Αττικής
      • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)
      • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1693929258429587552}

    • Ενεργοποιήθηκε το Copernicus για περιοχές σε Θήβα, Λιβαδειά, Βοιωτία, Χαλκίδα και Εύβοια

      16:48:03

      Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιοχές των Δήμων Θηβαίων, Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και των Δήμων Χαλκιδέων, Διρφύων-Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, οι οποίες επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023. Η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

      Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές των ανωτέρω Δήμων, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

      Τα αιτήματα έγιναν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικοί ενεργοποίησης (ΕMSR687 & EMSR688) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

      Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για την διαχείριση του έργου τους.

    • Φωτιά στην Καβάλα: Νέο 112 για εκκένωση του Άγιου Κοσμά

      16:44:19

      Ανεξέλεγκτη παραμένει η φωτιά στην Καβάλα, με το 112 να καλεί τους κατοίκους του Αγίου Κοσμά να εκκενώσουν την περιχοή.

      «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιος Κοσμάς απομακρυνθείτε προς Κεχρόκαμπο - Μακρυχώρι», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693978906955506116}

    • Φωτιά στη Φυλή: Οι φλόγες έφτασαν στα Άνω Λιόσια

      16:38:39

      Νέο μήνυμα για εκκένωση στους κατοίκους τριών περιοχών εστάλη από το 112 περίπου στις 16:00, όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή.

      «Αν βρίσκεται στις περιοχές Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα απομακρυνθείτε Νότια προς Λιόσια», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      Εικόνες από τη μεγάλη φωτιά, όπως φαίνεται από τα Άνω Λιόσια.

      fotia liosia 2

      fotia liosia 3

    • Φωτιά στη Φυλή: Νέο μήνυμα 112 - Εκκενώνονται τα Άνω Λιόσια

      16:25:02

      Νέο μήνυμα για εκκένωση στους κατοίκους τριών περιοχών εστάλη από το 112 περίπου στις 16:00, όσον αφορά στη φωτιά που ξέσπασε στη Φυλή.

      «Αν βρίσκεται στις περιοχές Άνω Λιόσια, Γεννηματά και Κανάλα απομακρυνθείτε Νότια προς Λιόσια», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

       2023 08 22 161608 1

    • Φωτιά στο Ναρθάκι Φαρσάλων

      16:16:51

      Φωτιά ξέσπασε περίπου στις 14:00 της Τρίτης στο Ναρθάκι Φαρσάλων.

      Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση και δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

      Στο σημείο επιχειρούν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα.

    • Και άλλη φωτιά στη Βοιωτία

      16:14:51

      Ακόμα μία φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8), αυτήν τη φορά στην Υλίκη.

      Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση.

      Για την κατάσβεσή της έσπευσαν 14 πυροσβέστες, 6 οχήματα και ένα εροσκάφος.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693971443569066487}

    • Φωτιά στον Ασπρόπυργο: Οι κλειστοί δρόμοι - Νέα ανακοίνωση

      16:11:54

      Σε μερική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στον Ασπρόπυργο προχώρησε η Αστυνομία, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση.

      Ειδικότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο ΝΑΤΟ από τον κόμβο Θριασίου έως τη Ζωοδόχου Πηγής και στα δύο ρεύματα και σε Αγίας Σοφίας και λεωφόρο ΝΑΤΟ προς το βουνό.

      Αντίθετα παραμένει κλειστό το τμήμα της Αττικής Οδού από την περιφερειακή Αιγάλεω έως τα διόδια Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

    • Απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη και στο Σέιχ-Σου

      16:10:09

      Νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σειχ Σου), στις δασικές εκτάσεις Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς, αποφάσισε για αύριο μέχρι και τα μεσάνυχτα η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας της πόλης, Βούλα Πατουλίδου.

      Συγκεκριμένα η απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους, αφορά:

      • Στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης –Πανοράματος – Χορτιάτη,
      • Στη δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου),
      • Στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο),
      • Στη δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί

      Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους την εν λόγω απαγόρευση για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

    • Φωτιά στη Χαλκιδική: 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας την Τετάρτη σε δάση του νομού

      16:09:11

      Την απαγόρευση της κυκλοφορίας πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στους δήμους Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Αριστοτέλη στη Χαλκιδική, αποφάσισε για αύριο από τις οκτώ το πρωί και για τις επόμενες δώδεκα ώρες, η αντιπεριφερειάρχης του νομού, Αικατερίνη Ζωγράφου.

      Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά:

      • στη Χερσόνησο Κασσάνδρας : «Κορυφογραμμή» (από Κασσανδρινό μέχρι Αγία Παρασκευή), «Αράπης» και «Χαλκοβούνι» Τ.Κ. Παλιουρίου
      • στη Χερσόνησο Σιθωνίας : Κορυφογραμμή Δραγουνδέλι από Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό μέχρι και την Συκιά και
      • στο Δήμο Αριστοτέλη : Κομίτσα μέχρι Ουρανούπολη – Τσάμια Στρατωνίκης – Φυσώκα – Σκοπευτήριο Στρατωνίου.
    • Φωτιά στη Φυλή: Νέο μήνυμα 112 στην περιοχή Πανόραμα – «Απομακρυνθείτε προς Άνω Λιόσια»

      15:59:49

      Λίγο πριν τις 16:00 εστάλη μήνυμα 112 το οποίο αναφέρει:

      112fylh

    • Φωτιά στον Έβρο: Εκκενώνονται άλλοι 4 οικισμοί

      15:50:26

      Μήνυμα για την εκκένωση ακόμη 4 οικισμών εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης από το 112, όσον αφορά στη φωτιά που καίει στον Έβρο.

      «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Μάκρη, Δικέλλα, Αγία Παρασκευή & Μεσημβρία απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693966107185488235}

    • Φωτιά τώρα στην Αρκαδία - Κοντά σε κατοικημένη περιοχή

      15:46:47

      Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στην Αγία Σοφία Αρκαδίας.

      Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

      Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693964877084127238}

    • Φωτιά τώρα στην Πρέβεζα - Κατευθύνεται σε οικισμό

      15:41:45

      Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά είναι κοντά στον οικισμό και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

      Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 8 οχήματα με 24 πυροσβέστες.

      Παράλληλα, από τα Ιωάννινα απογειώθηκε το πυροσβεστικό ελικόπτερο με κατεύθυνση την πυρκαγιά, ενώ έχει ζητηθεί συνδρομή για ενίσχυση από πυροσβεστικές υπηρεσίες των όμορων Νομών.

    • Φωτιά τώρα στο Λαύριο - Συναγερμός στην Πυροσβεστική

      15:36:23

      Φωτιά ξέσπασε περίπου στις 14:00 της Τρίτης (22/8) στο Λαύριο Αττικής.

      Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η φωτιά ξεκίνησε πίσω από το νεκροταφείο.

      Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    • Φωτιά στη Χαλκιδική: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης

      15:26:37

      Με ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς που καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική, στον δήμο Πολυγύρου.

      Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 υδροφόρα οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος συνδράμουν δύο ελικόπτερα. Η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    • Κλειστοί δρόμοι λόγω της φωτιάς στη Φυλή

      15:24:12

      Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Φυλής έχει προχωρήσει η Αστυνομία λόγω της φωτιάς που είναι σε εξέλιξη, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να αντικρίζουν κλειστούς δρόμους.

      Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

      • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος του κυκλικού κόμβου πριν την Παναγιά Κανάλα
      • Από τη συμβολή των οδών Αγίου Κυπριανού και Θρασυβούλου
      • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Θρασυβούλου
      • Από τη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και περιφερειακής Αγ. Κυπριανού
      • Από την πλατεία Φυλής
      • Από την Toyota (λόφος Κύριλλου)
      • Από το εστιατόριο «Χρυσό Βαρέλι»
      • Στη συμβολή της λεωφόρου Φυλής και Σκαλκώτα
    • Φωτιά στη Βοιωτία: Μήνυμα του 112 για εκκένωση 9 οικισμών

      15:17:23

      Μήνυμα για εκκένωση προς τους κατοίκους 9 οικισμών λόγω της φωτιάς στη Βοιωτία εστάλη το μσημέρι της Τρίτης από το 112.

      «Εάν βρίσκεστε σε Άγιο Αθανάσιο, Καρυώτι, Καρέικα, Ρεβυθαίικα, Μιχέικα, Σκιπέικα, Μπακράκο, Καραχάλιο & Παναγία Καλαμιώτισσα απομακρυνθείτε προς Κυριάκι», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693954664998252879}

    • Φωτιά στη Ροδόπη: Το 112 καλεί τους κατοίκους 4 οικισμών να είναι έτοιμοι για εκκένωση

      15:13:31

      Μήνυμα στους κατοίκους 4 οικισμών προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που δοθεί εντολή εκκένωσης εστάλη το μεσημέρι της Τρίτης από το 112.

      «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Γρατινή, Στυλάριο, Σιδηράδες & Ομηρικό παραμείνετε σε ετοιμότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693956114474279204}

    • Τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς στον Έβρο

      15:08:10

      Στα πύρινα μέτωπα των οικισμών Πλάκας, του πρώην οικισμού Αμφιθέας και σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο εντός του πευκοδάσους της Κίρκης το οποίο είναι σε εξέλιξη και κινείται είτε νότια είτε δυτικά προς τη Συκορράχη συνεχίζεται σήμερα η άνιση μάχη, λόγω των ιδιαίτερων πυρομετεωρολογικών συνθηκών, των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που καίει στον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των Ο.Τ.Α.. Από αέρος συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

    • Χάος από τη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Απεγκλωβισμός 40 ατόμων με σκάφη

      15:07:35

      Στον απεγκλωβισμό 40 ατόμων, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή Αγ.Παρασκευής και Δίκελλων Αλεξανδρούπολης, προχώρησαν δύο πλωτά του Λιμενικού και τέσσερα ιδιωτικά σκάφη.

      Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα όλα τα άτομα μεταφέρονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    • Υπό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

      15:06:28

      Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο.

      Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετείχε το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

    • Φωτιά τώρα στην Αιτωλοακαρνανία - Σηκώθηκαν 3 εναέρια μέσα

      15:03:34

      Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κρυονερίου Αιτωλοακαρνανίας.

      Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν τις προσπάθειές τους δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

      Σύμφωνα με την Πυροσβεστική έως αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

    • Φωτιά τώρα στη Μακρακώμη Φθιώτιδας - Απειλούνται αγροικίες

      14:58:18

      Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) στη Φθιώτιδα, στην περιοχή της Μακρακώμης.

      Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή λίγα μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και πήρε αμέσως διαστάσεις σε ένα λόφο, ενώ επεκτείνεται και σε αγροτικές εκτάσεις.

      Δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην περιοχή και προσπαθούν να ελέγξουν τα μέτωπα που απειλούν ακόμη και αγροικίες αλλά ακόμα είναι σε απόσταση 500 μέτρων περίπου.

      Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς παίρνουν μέρος και τα δύο αεροσκάφη Pzl από το αεροδρόμιο της Λαμίας ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί βυτιοφόρα και μηχανήματα του Δήμου Μακρακώμης και της Περιφέρειας Στερεάς.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693946412675772496}

    • Φωτιά τώρα στο Κρυονέρι Ναυπακτίας

      14:54:34

      Με ένα ακόμη πύρινο μέτωπο βρίσκεται αντιμέτωπη η Πυροσβεστική, καθώς το μεσημέρι της Τρίτης (22/8) έγινε γνωστό ότι ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Κρυονέρι Ναυπακτίας.

      Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693943743131390462}

    • Ασύλληπτη τραγωδία στη Δαδιά: Πάνω από 18 μετανάστες νεκροί στο δάσος

      14:52:04

      Η περιοχή αποτελεί πέρασμα μεταναστών και οι Αρχές φοβοούνται ότι τις επόμενες ημέρες ο αριθμός των νεκρών μεταναστών στη Δαδιά θα αυξηθεί.

    • Φωτιά τώρα στη Λέσβο

      14:51:25

      Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Αχλαδερής, στην κεντρική Λέσβο, ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (22/8).

      Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι. Για την κατάσβεση επιχειρούν το σύνολο των δυνάμεων της πυροσβεστικής στο νησί, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, εθελοντές και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου

    • Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Βαλομάνδρα Καλυβίων

      14:50:59

      Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα σε χαμηλή βλάστηση στη περιοχή Βαλομάνδρα στα Καλύβια Αττικής.

      Στο σημείο επιχειρούν επιχειρούν 23 πυροσβέστες με 6 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος παρείχαν συνδρομή 5 αεροσκάφη.

      {https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1693939042146979985}

    • Κλειστή η Αττική Οδός - Σε ποια τμήματα

      14:11:35

      Κλειστή η Αττική Οδός από είσοδο Ελευσίνας έως κόμβο Περιφ. Αιγάλεω (5) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς.

    • Οδηγίες της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας για προστασία από τους καπνούς

      14:10:49

      Λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στη χώρα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους πολίτες να απομακρυνθούν άμεσα, για την προστασία τους ή, εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, να παραμείνουν σε δροσερούς ή κλιματιζόμενους χώρους, με κλειστά παράθυρα και πόρτες.

      Παράλληλα, κρίνεται σκόπιμο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

      Αν μετακινείστε με αυτοκίνητο εντός της συγκεκριμένης περιοχής, παράκληση τα παράθυρα να παραμένουν κλειστά και να τίθεται σε λειτουργία η ανακύκλωση αέρα καμπίνας.

      Προσοχή στους ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα

      Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας συνιστά στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του.

      Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται άμεσα στον θεράποντα πνευμονολόγο. Θερμή παράκληση για αποφυγή αλόγιστης χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα διακοπών σε αναπνευστικούς ασθενείς που απαιτούν συνεχή λήψη οξυγονοθεραπείας.

      Η Ένωση Πνεμονολόγων Ελλάδας παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα, ενώ είναι πρόθυμη μέσω των μελών της να συνδράμει σε πανελλαδικό επίπεδο με όλες τις δυνάμεις τους εφόσον ζητηθεί.

    • Τραγικές εικόνες: Η φωτιά έφτασε στη θάλασσα στη Χιλή Αλεξανδρούπολης

      14:03:56

      {https://twitter.com/eevrosgr/status/1693936465326010557}

    • Βίντεο με τους τουρίστες να εκκενώνουν την Χιλή

      14:02:01

      Δίπλα τους καίει η φωτιά...

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/672098218303474/}

    • Φωτιά στην Εύβοια: Μεγάλες αναζωπυρώσεις στο Βατώντα

      13:45:56

      Σε νέο συναγερμό η πυροσβεστική το μεσημέρι είχαμε νέες αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Βατώντα.

      Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

      Όπως είπε στο evima.gr ο αντιπεριφερειάρχης της περιφερειακής ενότητας Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης: «Έχουμε αναζωπυρώσεις στην περιοχή του Βατώντα. Όπως σας είχα πει και νωρίτερα σήμερα οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν εδώ μας ανησυχούν. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν τρία εναέρια μέσα και ισχυρές επίγειες δυνάμεις», συμπλήρωσε.

    • Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στα Καλύβια

      13:45:04

      Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Γιάννη Αρτοποιό η φωτιά στα Καλύβια τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    • Μία ανάσα από γνωστό ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης οι φλόγες

      13:40:11

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/571018295064348/}

    • Εκκενώνονται 9 οικισμοί στον Έβρο - «Απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή»

      13:39:33

      Εκκενώθηκαν μετά τη 1 το μεσημέρι 9 περιοχές στον Έβρο.

      Συγκεκριμένα οι περιοχές Μέστη, Δίκελλα, Συκορράχη, Μεσημβρία, Ατάρνη, Αύρα, Κόμαρος, Πέραμα, Πλάκα. Οι κάτοικοι καλούνται να εκκενώσουν προς Κομοτηνή.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693933484597764497}

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693933315500208443}

    • Δυναμώνει η φωτιά στη Φυλή

      13:28:05

      Εικόνα που συγκλονίζει

      {https://twitter.com/ariana712251/status/1693928603484881090}

    • Διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Φυλής

      13:25:41

      Διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Φυλής από την ταβέρνα «Χρυσό Βαρέλι» και πάνω, δηλαδή με κατεύθυνση προς τη Χασιά.

    • Φωτιά στον Πολύγυρο Χαλκιδικής

      13:24:37

      Στις φλόγες και η Χαλκιδική.

      Η φωτιά ξέσπασε περίπου στις 12:20 το μεσημέρι στην περιοχή Πλατάνι, στη βορειοδυτική Χαλκιδική στον δήμο Πολυγύρου.

      Στο σημείο έσπευσαν 7 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 24 πυροσβέστες και ένα πεζοπόρο τμήμα.

      Οι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή είναι αρκετά ισχυροί.

      Δεν επηρεάζεται κάποια κατοικημένη περιοχή, ενώ σε λίγο αναμένεται να συνδράμουν στην κατάσβεση και εναέρια μέσα.

    • Αναζωπύρωση στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης

      13:23:29

      Σύμφωνα με το Mega η φωτιά πλησιάζει το χωριό Μάκρη στην Αλεξανδρούπολη.

    • Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 23 Αυγούστου

      13:20:03

      {https://twitter.com/GSCP_GR/status/1693929258429587552}

    • Φωτιά και στα Καλύβια: Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Βαλομάνδρας

      13:17:06

      Με μήνυμα που έστειλε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας λίγο πριν από τις 12:56 καλεί τους κατοίκους της περιοχής Βαλομάνδρα Αττικής, στα Μεσόγεια, να εκκενώσουν την περιοχή προς Καλύβια.

      Στην περιοχή έχουν ξεσπάσει διάσπαρτες εστίας φωτιάς σε οικοπεδικούς χώρους.

      Στο σημείο σπεύδουν εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής.

    • Εικόνα θλίψης: Κάηκε το Δημοτικό σχολείο της Παλαγίας

      13:12:50

      sxoleio12

    • Εικόνα της φωτιάς όπως φαίνεται από το Ίλιον

      13:08:07

      {https://twitter.com/Myriam_K/status/1693927253640446271}

    • Η φωτιά «κύκλωσε» τη Μονή Κλειστών - Εγκλωβισμένες μοναχές

      13:06:27

      Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες έχουν περικυκλώσει τη Μονή Κλειστών και αναμένεται να γίνει μεταφορά των μοναχών.

      Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

    • Μήνυμα 112 για τη φωτιά στη Φυλή – Aπομακρυνθείτε προς Άνω Λιόσια

      12:38:46

      {https://twitter.com/Pythia2000/status/1693918091703456155}

    • Συνεχίζονται οι μάχες με τις αναζωπυρώσεις στην Αλεξανδρούπολη

      12:03:53

      Εικόνα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν αναχωρήσει για Καβάλα το Αδαμάντιος Κοραής

      {https://twitter.com/eevrosgr/status/1693897301310177407]

    • Έκρηξη σε σπίτι στην Αλεξανδρούπολη σε ζωντανή μετάδοση του Alpha

      11:37:30

    • Φλόγες μέσα στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα

      11:07:25

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1693895417908363401}

    • Η εικόνα σε όλα τα μέτωπα - Δύσκολη η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη

      10:26:27

      Αλεξανδρούπολη

      Το μέτωπο της Αλεξανδρούπολης είναι το σοβαρότερο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

      Δεν έχει κοπάσει καθόλου ο άνεμος, πνέει με ένταση 7-8 Μποφόρ, κάτι που δεν βοηθά καθόλου τις προσπάθειες κατάσβεσης. Η φωτιά κατευθύνεται εκεί που την σπρώχνει ο άνεμος.

      Δαδιά

      Για τη φωτιά στη Δαδιά ανέφερε ότι υπήρξαν δύο περιστατικά, το πρώτο αντιμετωπίστηκε πολύ γρήγορα, το δεύτερο όμως πήρε διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων. Σημείωσε ότι το δάσος της Δαδιάς αποτελεί πέρασμα μεταναστών και όταν γίνονται θερμές ενέργειες μέσα σε τόσο πυκνό δάσος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς.

      Ροδόπη

      Για τη φωτιά στη Ροδόπη είπε ότι τα μέτωπα σε Μίσχο και Ίασμο είναι καλύτερα.

      Εύβοια

      Για την Εύβοια είπε ότι η εικόνα είναι καλύτερη σε σχέση με χτες. «Θα πάμε καλύτερα να βοηθούμε και λίγο από τους ανέμους», συμπλήρωσε.

      Βοιωτία

      Για τη φωτιά στην Βοιωτία είπε ότι η φωτιά είναι σε εξέλιξη στη δυτική πλευρά μεταξύ Προδρόμου και παραλίας Σαράντη.

      Κύθνος

      Για την Κύθνο τέλος είπε ότι η φωτιά έχει κατεύθυνση προς Πετρούσα και Αγίο Δημήτριο.

    • Νέα εικόνα από τον Αδαμάντιο Κοραή, όπου φιλοξενούνται ασθενείς

      10:09:03

      {https://www.facebook.com/eevros/posts/pfbid0CiVdBvvR1ykcw21E44kEbJb8gZFyRw5XH8ZtnV59AQG61BoheJj8acPGGedfmWDNl}

    • Φωτιά στον Ασπρόπυργο

      10:07:47

    • Καβάλα: Βελτιωμένη η εικόνα της φωτιάς

      09:51:57

      Ολονύχτια μάχη με τα μέτωπα της φωτιάς έδωσαν οι πυροσβέστες και οι εκατοντάδες εθελοντές στην περιοχή του δήμου Νέστου ανατολικά της Καβάλας, σε μια προσπάθεια να τη θέσουν υπό έλεγχο και να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις αναζωπυρώσεις που είναι συνεχείς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέον στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας και τα εναέρια μέσα ξεκίνησαν ρίψεις νερού.

      Ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Καβάλας σε δηλώσεις του νωρίς σήμερα το πρωί έκανε λόγω για μια περισσότερη βελτιωμένη εικόνα της φωτιάς, σε σχέση με την χθεσινή μέρα. Υπογράμμισε πως για την ώρα δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένη περιοχή, ωστόσο οι προσπάθειες εστιάζονται στο να μην επεκταθεί η πυρκαγιά σε ακόμα πιο ορεινές περιοχές όπου εκεί υπάρχει δασική βλάστηση.

      Μέχρι στιγμής η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι από την περιοχή του Διαλεκτού του δήμου Νέστου και επεκτάθηκε πολύ γρηγορά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κατέστρεψε σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, αυτοκίνητα, καλλιέργειες και πολλά στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

      Η Αβραμηλιά, ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Νέστου επλήγη περισσότερο από την φωτιά που στο πέρασμά της κατέστρεψε σπίτια και περιουσίες, ενώ πολλές περιοχές της θυμίζουν κρανίου τόπο.

      καβαλα

    • Ο καπνός από την Αλεξανδρούπολη έφτασε μέχρι τη Λάρισα

      09:23:52

    • Κρανίου τόπος η Παλαγία - Αποκαλυπτικό βίντεο

      08:58:05

      Αποκαρδιωτικές εικόνες από την Παλαγία, όπου η φωτιά μπήκε μέσα στο χωριό τα ξημερώματα.

      Έκαψε πολλές οικίες, αυτοκίνητα και αγροκτήματα. Γύρω από το χωριό είναι όλα καμμένα και ειδικά όλη η βόρεια πλευρά.

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/1058291932202641/}

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/589049183182603/}

    • Εικόνα γροθιά στο στομάχι: Νεογνά μεταφέρονται από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

      08:36:04

      {https://twitter.com/kipoimustikoi/status/1693799600086270127}

    • Υπο μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στα Λάβαρα

      08:32:19

      Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα.

      Επι τόπου έσπευσαν πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Διδυμοτείχου και 10 άνδρες.

      Η πυρκαγιά έκαψε ξερά χόρτα και θάμνους, ενώ με μήνυμα που εστάλη έγινε προληπτκά εκκένωση του οικισμού των Λαβάρων.

    • Κάηκαν σπίτια στον Άβαντα

      08:27:29

      {https://www.youtube.com/watch?v=x0WxdwlwJPg&t=10s}

    • Ξεκίνησαν ρίψεις τα εναέρια μέσα

      08:26:56

      Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής για να συνδράμουν στα πολλαπλά μέτωπα του Έβρου.

      Συγκεκριμένα, η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική αναφέρει πως επιχειρούν αυτή την ώρα 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη και άλλα 3 ελικόπτερα.

    • Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για σήμερα Τρίτη

      08:13:14

    • Κάηκε το Δημοτικό σχολείο στην Παλαγία

      08:12:05

    • Η Αλεξανδρούπολη στις φλόγες - Συγκλονιστικό βίντεο από το αεροπλάνο

      07:58:49

      {https://www.youtube.com/watch?v=boCrEae83Zo}

    • Χώροι φιλοξενίας και παραμονής για τους πυρόπληκτους της Αλεξανδρούπολης

      07:57:59

      Λίγο μετά τις 03.00 ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ενημέρωσε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως υπάρχει δυνατότητα παραμονής πολιτών που εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους στο κλειστό γυμναστήριο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος», το κλειστό γυμναστήριο ΚΕΓΕ και το Δημοτικό Θέατρο.

      Ανοιχτές για να φιλοξενήσουν ανθρώπους από τις περιοχές που εκκενώνονται είναι οι εκκλησίες της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καθώς και η Ζαρίφειος Ακαδημία.

      Ανοιχτό επίσης είναι το πάρκινγκ στο λιμάνι, ενώ δυνατότητα παραμονής υπάρχει και στην αίθουσα αναχωρήσεων και το πάρκινγκ του αεροδρομίου «Δημόκριτος», καθώς και στην πλαζ του ΕΟΤ.

      Στη διάθεση ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή φιλοξενία έχουν επίσης τεθεί ο 3ος και ο 4ος όροφος του Επιμελητηρίου Έβρου, επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας, καθώς και το Αναγνωστήριο επί της Ιωακείμ Καβύρη.

      Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης: «Εκφράζοντας τη συμπαράστασή μας στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει η Αλεξανδρούπολη, το κτίριο του Επιμελητηρίου Έβρου βρίσκεται στη διάθεση των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή και σε τουρίστες που αναμένουν συγκοινωνία, έχοντας φύγει απ' τα ξενοδοχεία που διαμένουν».

      Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τοψίδης συμπλήρωσε: «Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεγάλη δοκιμασία που περνάει ο τόπος μας και φυσικά το Επιμελητήριο μας θα είναι αρωγός σε οποιαδήποτε προσπάθεια διαχείρισης αυτής της κρίσης».

      Χθες το απόγευμα μετέβη στον Έβρο κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αρμόδιο για Θέματα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Μάνο Λογοθέτη, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Βαγγέλη Γκουντούφα.

    • Προσοχή σήμερα στον Έβρο - Κατηγορίας 4 ο κίνδυνος της φωτιάς

      07:56:12

      Την προσοχή των πολιτών για την αποφυγή ενεργειών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, εφιστά η αντιπεριφέρεια Έβρου καθώς για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 στον φλεγόμενο για τέταρτη ημέρα Νομό.

      Ειδικότερα, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων είναι κάποιες εκ των εργασιών οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν.

      Επίσης, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς απαγορεύεται η διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε περιοχές ευθύνης των δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σαμοθράκης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου από τις 7.30 το πρωί σήμερα έως και τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές: Αναδασώσεις Κίρκης-Συκορράχης, χώρος αναψυχής Συκορράχης, στις αναδασώσεις και το χώρο αναψυχής Λουτρού, στα περιαστικά δάση Νίψας και 'Αβαντα, στο χώρο αναψυχής 'Αβαντα-Αισύμης, στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής Μεσημβρίας.

      Στις αναδασώσεις Κομάρου-Ατάρνης, στη δασική περιοχή Δερβένι-Σλίβα (παλιά Νίψα), στους χώρους αναψυχής Λεπτοκαρυάς, στον χώρο αναψυχής Καλλιθέας, στο δάσος και χώρο αναψυχής Ιάνα, στο περιαστικό δάσος Παλαγίας, στη δασική περιοχή Αετοχωρίου-Πεύκων-Λουτρού.

      Στην κατασκήνωση και τις αναδασώσεις Μάκρης, στον πλατανότοπο Μαϊστρου, στα περιαστικά δάση Πυλαίας, Μελίας και Φερών, στο 'Αλσος γαλλικού σταθμού Ο.Σ.Ε., στο καταφύγιο 'Αγριας Ζωής Καβησού. Επίσης η απαγόρευση ισχύει για το περιαστικό δάσος Χώρας Σαμοθράκης, τη δασική στάση Αλεβάντζας, στην περιοχή συμπλέγματος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Προβατώνας-Λευκίμη-Δαδιά-Γιαννούλη-Κοτρωνιά), στη δασική περιοχή Λευκίμης-Βυρίνης-Κιτρινόπετρας, στους χώρους αναψυχής «Κατρατζήδες» και «Τρεις Βρύσες», στις αναδασώσεις και τον χώρο αναψυχής «Τσίγγλα» και τον χώρο αναψυχής «Χίλια».

      Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι εξαιρούνται πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές του άρθρου 129 καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων ευρώ.

    • Εκκενώθηκαν οικισμοί

      07:55:01

      Συνεχόμενα ήταν τα τα μηνύματα που έστελνε το 112 για εκκενώσεις οικισμών γύρω από την Αλεξανδρούπολη.

      Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι των περιοχών Ελαιώνας, Έλατο, Πεύκη και Άγιος Γεώργιος με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη.

      Είχε προηγηθεί μήνυμα για την εκκένωση των οικισμών Πλάκα, Δίκελλα, Μάκρη και Νέα Χιλή με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να μετακινηθούν προς Αλεξανδούπολη.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1693775699142754463}

      Παράλληλα, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Αισύμη, Παλαγία και Κίρκη.

    • Ένας μετανάστης νεκρός στη Λευκίμμη - Καίγεται η Δαδιά

      07:51:26

      Τραγική εξέλιξη στη φωτιά που ξεκίνησε χθες από το δάσος της Δαδιάς.

      Νεκρός εντοπίστηκε ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης.

      Το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή και εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστη.

      Το μέτωπο στο Δάσος της Δαδιάς βρίσκεται σε εξέλιξη

    • 65 ασθενείς στο Αδαμάντιος Κοραής

      07:49:19

      Σε επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκαν 65 ασθενείς από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.

      {https://twitter.com/patriotikogr/status/1693847213376414086}

    • Κι άλλο αποκαλυπτικό βίντεο από τη φωτιά έξω από το νοσοκομείο

      07:47:13

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/1464896314272794/}

    • Σε απόσταση αναπνοής οι φλόγες από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

      07:46:33

      Βίντεο drone αποκαλύπτει το μέγεθος του πύρινου μετώπου έξω από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

      Ο κίνδυνος για το νοσοκομείο λίγο πριν τις 06.00 το πρωί δείχνει να έχει περιοριστεί με ισχυρές μονάδες της πυροσβεστικής να βρίσκονται στο σημείο και να επιχειρούν να σβήσουν τις φλόγες.

      {https://www.youtube.com/watch?v=4gUVjAITu60}

    • Δραματικό βίντεο από την Παλαγία - Μπήκε μέσα στον οικισμό τα ξημερώματα η φωτιά

      07:44:16

      {https://www.youtube.com/watch?v=js01UDvEPD8}

    • Εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης - Απίστευτες εικόνες στο λιμάνι

      07:42:07

      Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι αυτή την ώρα η επιχείρηση εκκένωσης του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης για λόγους ασφαλείας, λόγω πυρκαγιάς που καίει για τέταρτη μέρα στην περιοχή.

      Βίντεο αποτυπώνει τις δραματικές στιγμές στο λιμάνι της πόλης.

      {https://www.facebook.com/eevros/videos/839994567698695/}

Ροή Ειδήσεων