Νέο κύμα ψύχους με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της κακοκαιρίας «Διομήδης» που σάρωσε τη χώρα τα τελευταία 24ωρα αναμένεται προς το τέλος της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.
Μέσω ανάρτησής του ο γνωστός μετεωρολόγος προειδοποιεί για το νέο κύμα ψύχους επικαλούμενος τις τελευταίες ενδείξεις των προγνωστικών δεδομένων. «Μια νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή ενδέχεται να μας απασχολήσει. Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία» σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.
Μέχρι τότε ωστόσο θα έχουμε ήπιο καιρό χωρίς να λείπει φυσικά το τσουχτερό κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν τιμές ακόμη και -15 βαθμών Κελσίου.
Πώς εξηγείται το «πολικό» ψύχος
Στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος εξήγησε γιατί κάνει τόσο κρύο.
«Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε την ισχυρή κακοκαιρία απομακρύνθηκε προς την περιοχή της Κύπρου, έδωσε χώρο στις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια να εξαπλωθούν προς τη χώρα μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανέφελου ουρανού σε μεγάλο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού. Ο συνδυασμός του ανέφελου ουρανού όπου επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση θερμότητας από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και της πολικής αέριας μάζας που έχει κάλυψη μεγάλο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας, οδήγησε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές προκαλώντας ισχυρό παγετό σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. Σημειώστε ότι σε χιονοκαλυμμένα εδάφη που βρίσκονται και σε κάποιο υψόμετρο, ενδεχομένως να σημειώθηκαν και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες!»
https://www.facebook.com/klearhos.marousakis/posts/4670631893004935
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες το πρωί της Παρασκευής έπεσαν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο ανέφελος ουρανός και η χιονοκάλυψη που υπάρχει σε αρκετές περιοχές μετά την κακοκαιρία Διομήδης.
Στο χάρτη παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των ελαχίστων θερμοκρασιών και επισημαίνονται οι χαμηλότερες από αυτές.
https://www.facebook.com/Meteo.Gr/posts/4722385957798717