Πλήθος κόσμου διαμαρτυρήθηκε χθες στην Κρήτη για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, όταν μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν με τη βία μέσα στην θάλασσα.
Οι συγκεντρωμένοι στο λιμάνι του Ηρακλείου όπου έφτασε χθες το μεσημέρι το πλοίο, φώναζαν συνθήματα, μπλοκάροντας για ώρες τον απόπλου.
https://www.facebook.com/TVCretaOfficial/videos/351167153913425/
Το πλοίο απέπλευσε με καθυστέρηση έξι περίπου ωρών για τον Πειραιά από το λιμάνι του Ηρακλείου, στις 02:30.
Το κάλεσμα συμμετοχής έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με πολίτες να εκφράζουν οργή και αγανάκτηση για το δραματικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και το θάνατο του 36χρονου κατά τον απόπλου του πλοίου το βράδυ της Τρίτης.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εξαιτίας του φόβου πως η κινητοποίηση θα εκτραχυνόταν, αποφασίστηκε να σηκωθεί ο καταπέλτης του πλοίου, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επιβάτες, που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν, να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους.
Κινητοποίηση οργανώθηκε επίσης από πολίτες στον Άγιο Νικόλαο, τόπο καταγωγής του 36χρονου. Στη συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία της περιοχής μικροί και μεγάλοι κράταγαν στα χέρια λευκά τριαντάφυλλα. Καταστηματάρχες κατέβασαν τα ρολά.
Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από το Blue Horizon στον θάνατο τον 36χρονο που σκοτώθηκε στο λιμάνι Πειραιά pic.twitter.com/FdzFTliZLg
— kakajason (@kakajason50) September 5, 2023
Κατηγορητήριο για ισόβια στους 4 ναυτικούς του Βlue Horizon
Διώξεις για κακουργήματα, που επισύρουν ποινές ακόμη και ισοβίων, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά σε βάρος του πλοιάρχου και των τριών μελών του πληρώματος, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη, τον οποίον έσπρωξαν ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί στο πλοίο Blue Horizon.
Ειδικότερα, σε βάρος του μέλους του πληρώματος, που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον επιβάτη, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Στους άλλους δύο ναυτικούς που ήταν παρόντες στο αδιανόητο περιστατικό ασκήθηκε ποινική δίωξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Τέλος, σε βάρος του καπετάνιου ασκήθηκε δίωξη, με βάση το νέο νόμο ο οποίος ψηφίστηκε μετά το πολύνεκρο έγκλημα των Τεμπών, για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.
Όλοι τους κρατούνται όλοι και θα απολογηθούν το Σάββατο στον ανακριτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν νωρίτερα γνωστές, μεταξύ άλλων οι λιμενικοί φέρονται να είπαν ότι, όταν ανέβηκαν στο πλοίο μετά το θάνατο του 36χρονου Αντώνη, γιά να συλλάβουν τον καπετάνιο, όχι μόνον δεν τους άνοιξε την πόρτα στο χώρο όπου βρισκόταν, αλλά τους άφησε να περιμένουν πολλή ώρα.
Λένε μάλιστα ότι, βγήκε κάποιο άλλο μέλος του πληρώματος και όχι ο ίδιος και επιπλέον πως εκεί που περίμεναν οι λιμενικοί, έσβησαν και τα φώτα!
Συγκλονιστικός είναι ο αριθμός των επιβατών, που ζήτησαν να καταθέσουν, μόλις επέστρεψε το πλοίο στον Πειραιά, ενώ κάποιοι εκτός από την πολύτιμη μαρτυρία τους, παρέδωσαν και βιντεοληπτικό υλικό. Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, εξακολουθούν να κρατάνε σκληρή στάση, αρνούμενοι να απολογηθούν.
Αναχώρησε πριν τον απόπλου – Τι κατέθεσε ο λιμενικός που είχε βάρδια την ώρα του πνιγμού του 36χρονου Αντώνη
Από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το σοκαριστικό βίντεο, στο οποίο μέλη του πληρώματος του πλοίου απωθούν και ρίχνουν κάτω τον 36χρονο, γεννήθηκε το ερώτημα εάν υπήρχε στο σημείο κάποιος λιμενικός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.
Στο βίντεο δεν φαίνεται να παρεμβαίνει κάποιος λιμενικός σε όλα όσα θλιβερά συνέβησαν. Ήταν υποχρεωτική η παρουσία προσωπικού του Λιμενικού στο σημείο; Πηγές από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος απαντούν πως όχι, καθώς αυτό δεν προβλέπεται ως υποχρέωση. Άλλες πηγές με γνώση των θεμάτων του υπουργείου Ναυτιλίας αντιτείνουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει στο σημείο λιμενικός, καθώς επρόκειτο για τον απόπλου ενός πολύ μεγάλου πλοίου, με εκατοντάδες επιβάτες και οχήματα.
Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι από τη μέχρι στιγμής εικόνα που έχει το αρχηγείο του Λιμενικού, ο λιμενικός που είχε βάρδια και εκτελούσε εκείνη την ώρα υπηρεσία υποστηρίζει ότι ήταν κανονικά στην προβλήτα κατά τη φόρτωση των οχημάτων και κατά την αποβίβαση των επιβατών.
Ισχυρίζεται ότι λίγο πριν εμφανιστεί στο σημείο ο 36χρονος αποχώρησε -ως υπεύθυνος για την ευταξία στο λιμάνι- γιατί υπήρχαν άλλες υπηρεσιακές ανάγκες σε κοντινή απόσταση, περίπου 40 μέτρων (όπου ήταν συγκεντρωμένος κόσμος). Στη συνέχεια, φέρεται να ισχυρίζεται ότι άκουσε τη φασαρία, μετέβη στο σημείο και βοήθησε στην περισυλλογή του άντρα που βρισκόταν ήδη στο νερό.
Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία Πειραιά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από κοινού, καθώς και για παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, οδηγούνται τα τέσσερα μέλη του πληρώματος του πλοίου που συνελήφθησαν.
Πρόκειται για τον καπετάνιο, τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό καταστρώματος.