Κακοκαιρία Daniel: Νέο 112 για Λάρισα - Εκκένωση από Αλεξανδρινή και Αγιά, φόβοι υπερχείλισης του Πηνειού

Κακοκαιρία Daniel: Νέο 112 για Λάρισα - Εκκένωση από Αλεξανδρινή και Αγιά, φόβοι υπερχείλισης του Πηνειού

Εικόνες Αποκάλυψης από την κακοκαιρία σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα. Όλες οι εξελίξεις στο blog του iEidiseis.
SOOC

17:22 - 07/09/2023
Τελευταία ενημέρωση: 00:28 - 08/09/2023

Κακοκαιρία - εφιάλτης με τους νεκρούς να φτάνουν πλέον σε 6. Πολλοί οι αγνοούμενοι - αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Δραματικές διασώσεις με ελικόπτερα και με πλωτά του στρατού. Ώρες αγωνίας σε Βόλο, Λάρισα και Παλαμά Καρδίτσας. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις όπως καταγράφηκαν στο blog του iEidiseis.


LIVE

  • Φαρκαδόνα: Σε σχολεία οι πολίτες θα περάσουν το βράδυ

    23:48:11

    Ο Αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας δήλωσε στον ΣΚΑΪ: «Ανοίγουμε σχολεία να μείνει ο κόσμος το βράδυ».

    Δείτε το βίντεο:

  • Κακοκαιρία Daniel: 1.791 διασώσεις και 6.284 κλήσεις στην Πυροσβεστική

    23:38:25

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη, 05-09-2023 και Ω/ 07:00 έως σήμερα Πέμπτη 07-09-2023 και Ω/21:00 έλαβε 6.284 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν πραγματοποιηθεί 1.791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία.

    Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική:

    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων:

    1. στη Μαγνησία, 2.250 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα
    2. στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα
    3. στην Καρδίτσα, 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα
    4. στα Τρίκαλα, 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα
    5. στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

    Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

    1. σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα
    2. στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα
    3. στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

    Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

    1. στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
    2. στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων
    3. στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου
    4. στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

    Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

    1. Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων
    2. Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα
    3. Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.
    4. Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων
    5. Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων

    Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

    1. Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.
    2. Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων

    Επίσης, εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έχουν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 110 άτομα και συγκεκριμένα:

    1. 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλος από Αγία Τριάδα Καρδίτσας
    2. 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας
    3. 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας
    4. 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας
    5. 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας
    6. 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων
    7. 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας
    8. 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

    Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου 2023 (12:00 τοπική ώρα) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα παρουσιάσει σταδιακή υποχώρηση από τις απογευματινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

    Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή.

    Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

  • Ήχησε ξανά το 112 στη Λάρισα: Εκκένωση από Αλεξανδρινή και Αγιά προς Στόμιο

    23:15:10

    Το 112 ήχησε ξανά στη Λάρισα, προειδοποιώντας για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας Daniel. Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τη Φαρκαδόνα.

    «Έσπασε το φράγμα στην Πηνειάδα. Η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα», δήλωσε λίγο μετά τις 22.30 ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας, Βασίλης Κοσμάς. Είπε ακόμα ότι ανοίγουν σχολεία για να μείνει ο κόσμος το βράδυ και πρόσθεσε ότι το νερό έρχεται συνεχώς προς τα πάνω. «Η νύχτα θα είναι εφιαλτική στην Φαρκαδόνα», είπε χαρακτηριστικά. «Σήμερα έχω μπει 10 φορές σε 3 μέτρα νερό με την βάρκα για να βγάλω κόσμο», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ευτυχώς το Κέντρο Υγείας έχει ρεύμα και επίσης ο κόσμος έχει μεταφερθεί στα πιο ψηλά σημεία του χωριού».

    {https://twitter.com/112Greece/status/1699874428987797634}

  • Έκτακτη ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων - Ανησυχία για υπερχείλιση του Πηνειού

    23:07:09

    Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρήσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να αακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    «Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

    Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

    Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

  • Τρίκαλα: 100 εγκλωβισμένοι στα Μεγάλα Καλύβια

    22:58:05

    Μαρτυρία εγκλωβισμένου κατοίκου στα Μεγάλα Καλύβια μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

  • Μεταμόρφωση Καρδίτσας: 55 εγκλωβισμένοι στο κοινοτικό γραφείο

    22:56:57

    Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, 55 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο κοινοτικό γραφείο στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

  • Μήνυμα από το 112 σε Λάρισα: Απομακρυνθείτε - Κίνδυνος υπερχείλισης του Πηνειού

    22:43:04

    «Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται σε νέο μήνυμα του 112.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1699866096931602686?s=20}

    Προηγήθηκε ανακοίνωση από τον δήμο Λαρισαίων που καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

    Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Έκτακτη ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

    Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρήσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

    Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

    «Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

    Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

    Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

  • Στο γυμναστήριο δημοτικού σχολείου Καρδίτσας οι πλημμυροπαθείς (φωτογραφίες)

    22:38:05

    Σε γυμναστήριο δημοτικού σχολείου στην Καρδίτσα θα περάσουν τη νύχτα οι πλημμυροπαθείς.

    Δείτε φωτογραφίες του iEidiseis:

    karditsa1_7_9_23_a7.jpg

    karditsa1_7_9_23_a6.jpg

    karditsa1_7_9_23_a5.jpg

    karditsa1_7_9_23_a4.jpg

    karditsa1_7_9_23_a3.jpg

    karditsa1_7_9_23_a2.jpg

    karditsa1_7_9_23_a1.jpg

  • Εύβοια: Επιχείρηση διάσωσης ηλικιωμένων από τον Μακρύ Γιαλό Βλαχιάς

    22:22:47

    Με χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και του Δήμου, από τον δρόμο από Κατούνια προς Σαρακήνικο έγινε προσέγγιση στην παραλία του Μακρυ Γιαλού και κατάφεραν να απεγκλωβιστούν οι δύο ηλικιωμένες γυναίκες με την βοήθεια εθελοντών του ΣΕΔΔΔ Ψαχνών.

    Όπως αναφέρει ο Σπύρος Ραπτάκης στο eviathema.gr: «Τεράστιες οι καταστροφές, ο κίνδυνος πολύ μεγάλος, όλα όμως πήγαν καλά. Στο σημείο είχε φθάσει νωρίτερα με πεζοπορία ο Προϊστάμενος του Μαντουδιου για παροχή βοήθειας. Παράλληλα από Βλαχια με μηχανήματα ο ίδιος ο Περφεριαρχης Φανης Σπανος, ο Αντιπεριφεριάρχης Γιώργος Κελαϊδιτης, ο πρόεδρος της κοινότητας και ο Θοδωρής Ρουμελιωτης».

    {https://www.youtube.com/watch?v=LbeC_5S3Ke8}

  • Σε ποιες περιοχές έπεσε σήμερα πολύ βροχή (πίνακας)

    22:20:35

    Σημαντικά ύψη βροχής σημειώθηκαν για ακόμα μια μέρα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας μας.

    Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής από τα μεσάνυχτα (00:00) έως τις 19:00 της Πέμπτης 07/09 σημειώθηκε στην Αγιά, Λάρισας με 91 mm, ενώ τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα:

    broxhi_simera_7_9_2023.jpg

    Θα πρέπει να διευκρινιστεί και πάλι ότι αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί της Θεσσαλίας, που έχουν δεχθεί τα ακραία ύψη βροχής τις τελευταίες ημέρες, σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

  • Μεταφέρονται στη Λάρισα 190 άτομα - Διασώθηκαν με πλωτά από χωριά του Πηλίου

    22:12:08

    Με λεωφορεία μεταβαίνουν σε ασφαλή σημεία στη Λάρισα, όσοι διασώθηκαν με πλωτά μέσα από τα χωριά του Πηλίου.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με τρία λεωφορεία μεταφέρονται τουρίστες και κάτοικοι από το λιμάνι του Βόλου στη Λάρισα. Εκεί έφτασαν με τρία πλωτά μέσα του Λιμενικού και ένα ιδιωτικό.

    «Δεν κινδυνεύσαμε αλλά τρομοκρατηθήκαμε» είπε ένας κάτοικος του χωριού Μικρό, που είναι μέσα σε ένα από τα λεωφορεία.

  • «Βομβαρδισμένο» τοπίο Βόλος και Πήλιο

    22:05:21

    Σχεδόν τρία 24ωρα έχουν περάσει από το σαρωτικό χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel στον Βόλο και το Πήλιο και οι περιοχές θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο.

  • ΔΥΠΑ: Αυτόματη ανανέωση των ψηφιακών καρτών στις περιοχές που έπληξε η κακοκαρία

    21:59:32

    Την αυτόματη ανανέωση των ψηφιακών καρτών των εγγεγραμμένων ανέργων και την αυτόματη δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων των νομών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων, που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από 5 Σεπτεμβρίου έως και 30 Σεπτεμβρίου 2023, προς διευκόλυνση των ανέργων των πληγεισών περιοχών, αποφάσισε η διοίκηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) Καρδίτσας, Λάρισας, Ελασσόνας, Βόλου, Αλμυρού, Τρικάλων και Καλαμπάκας, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης δελτίων ανεργίας και οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια δήλωσης παρουσίας.

    Η ΔΥΠΑ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

  • Πολιτική Προστασία: Σπίτι - σπίτι οι απεγκλωβισμοί και οι διασώσεις όλη τη νύχτα

    21:42:39

    Σε συνέχεια της απογευματινής ενημέρωσης το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνει ότι:

    «Τα εναέρια μέσα επιχειρούν από το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας.

    Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι διασώστες και οι λέμβοι διάσωσης και όλα τα διαθέσιμα μέσα με τεχνητό φωτισμό θα συνεχίσουν σπίτι- σπίτι τους απεγκλωβισμούς και τις διασώσεις και θα επιχειρούν στα εγκλωβισμένα χωριά.

    Εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων 3 του Στρατού, και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 67 άτομα και συγκεκριμένα:

    25 άτομα από Μεταμόρφωση Παλαμά Καρδίτσας

    27 και 1 μωρό από την Αγία Τριάδα στον Παλαμά Καρδίτσας, όπου εντοπίστηκαν οι μέχρι το απόγευμα αγνοούμενοι

    14 άτομα από την ευρύτερη περιοχή Καρδίτσας και Τρικάλων.

    Οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας θα διανείμουν σε 24 οικισμούς σε Καρδίτσα και Τρίκαλα περισσότερες από 3.000 μερίδες φαγητού και νερά.

    Όπως διαβεβαίωσα και νωρίτερα, είμαστε εδώ, κοντά τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί και δοκιμάζονται σκληρά».

  • Μήνυμα από την Φον ντερ Λάιεν για τις πλημμύρες στην Ελλάδα

    21:39:51

    «Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό των ανθρώπων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μετέφερα στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη την ισχυρή μας ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσουμε υποστήριξη», αναφέρει σε μήνυμά της η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

    {https://twitter.com/vonderleyen/status/1699840167836582057}

  • Τι μεταδίδουν οι ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ για την κακοκαιρία στην Ελλάδα

    21:37:18

    Τις καταστροφικές πλημμύρες που δοκιμάζουν την Ελλάδα καταγράφουν με αμείωτο ενδιαφέρον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Τα διεθνή δίκτυα κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή που δεν έχει ξαναζήσει η χώρα.

  • Νέο μήνυμα 112 σε Φαρκαδόνα και Λάρισα: Προειδοποίηση για πλημμύρες

    21:14:14

    Νέο μήνυμα από το 112 για τη Φαρκαδόνα και τη Λάρισα.

    «Προειδοποιητικό μήνυμα για εκδήλωση έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή σας

    Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», όπως αναφέρεται.

    {https://twitter.com/112Greece/status/1699846717540127138}

    Δείτε τον χάρτη που είναι η Φαρκαδόνα:

    farkadona_larissa_112.jpg

  • Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στη Θεσσαλία

    21:08:55

    Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από την καταστροφή στη Θεσσαλία. Οι φωτογραφίες από το Associated Press:

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a1.jpg

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a7.jpg

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a2.jpg

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a3.jpg

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a5.jpg

    kakokairia_diasosi_ellada_7_9a6.jpg

  • Καρδίτσα: Έγκυες και μωρά απεγκλωβίζονται με ελικόπτερο (Φωτογραφίες - βίντεο)

    20:55:23

    Στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας μεταφέρθηκαν άτομα από τα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, τα οποία έχουν αποκλειστεί μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

    Ελικόπτερο επιχείρησε για τη διάσωση των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων περίμεναν για ώρες στις στέγες των σπιτιών τους, που βούλιαξαν στα λασπόνερα.

    Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά, καθώς και μία έγκυος γυναίκα στον 9ο μήνα της κύησης. Τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα να είναι άκρως συγκινητικά με τους πολίτες να αγκαλιάζουν και πάλι μέλη της οικογένειάς τους.

    Δείτε εικόνες και βίντεο ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

  • Δήμαρχος Παλαμά: Το νερό είναι στις στέγες - Υπάρχουν εγκλωβισμένοι

    20:48:06

    Δραματική είναι η κατάσταση στον Παλαμά Καρδίτσας όπως επιβεβαίωσε ο Δήμαρχος της περιοχής που τόνισε πως το νερό φτάνει στις στέγες των σπιτιών.

    Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Παλαμά Καρδίτσας κ. Σακελλαρίου μιλώντας στο Action 24 τόνισε: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Δυστυχώς προστίθενται και άλλα χωριά που πλημμυρίζουν. Έχουμε τώρα – δεν ξέρω αν έχετε ενημερωθεί – για Κοσκινά και Ψαθοχώρι. Και σε αυτά προστίθενται η Μαραθέα και η Κόρδα. Η κατάσταση ξεφεύγει πάρα πολύ πλέον».

    «Το νερό φτάνει μέχρι και τις στέγες των σπιτιών», τόνισε ο Γιώργος Σακελλαρίου και πρόσθεσε πως οι κάτοικοί τους «είναι εγκλωβισμένοι μέσα. Έρχονται και καινούριες βάρκες τώρα από Θεσσαλονίκη αν δεν κάνω λάθος. Από Αθήνα. Δεν ξέρω από που έρχονται. Και από αύριο ενισχύεται η ομάδα με άλλα τέσσερα ελικόπτερα».

    Ο κ. Σακελλαρίου δήλωσε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχουν αγνοούμενοι καθώς και ο ίδιος βρίσκεται στο σπίτι του. «Ό,τι κάνω από το τηλέφωνο. Τέτοια πληροφορία δεν μου έχει έρθει».

    Επιβεβαίωσε όμως πως στον Παλαμά των 5000 κατοίκων βρίσκονται και κάποιοι κάτοικοι άλλων χωριών που υπό το φόβο πλημμυρικών φαινομένων πήγαν στον Παλαμά.

  • ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

    • Ανέβηκε επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού - Απομάκρυνση πολιτών ζητά ο δήμος Λαρισαίων

      20:37:11

      Με ανακοίνωση του ο δήμος Λαρισαίων καλεί τους πολίτες λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ποσότητας νερού του Πηνειού ποταμού και για προληπτικούς λόγους, υπάρχει ανάγκη απομάκρυνσης όσων βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ποταμού που περικλείεται από την κοίτη του ποταμού έως το ανάχωμα της οδού Σάκη Καράγιωργα και από την γέφυρα της Νέας Σμύρνης έως και τον Βιολογικό καθαρισμό (περιοχή Αγίας Μαρίνας).

      Ειδικότερα, καλούνται να απομακρυνθούν, το συντομότερο δυνατό, όσοι διατηρούν μονάδες με ζώα, μικρές επιχειρήσεις κλπ, όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

    • Τεράστια καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο – Σε απόγνωση οι κάτοικοι

      20:35:29

      Οι στιγμές που ζει η χώρα είναι δραματικές από το φονικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

    • «Χαμένη Ατλαντίδα» η Μεταμόρφωση Καρδίτσας

      20:25:25

      «Είμαστε χωρίς ρεύμα και νερό», λένε κάτοικοι της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας. «Μέχρι 6 μέτρα φτάνει το νερό», λένε.

    • «Οι εγκλωβισμένοι γονείς μου είναι ασθενείς»

      20:23:23

      «Είναι εγκλωβισμένοι οι γονείς μου στη Μεταμόρφωση», δήλωσε κάτοικος στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

    • «Δεν ξέρω αν θα αντέξουμε μέχρι το πρωί»

      20:14:05

      Έχουμε ηλικιωμένους, δεν ξέρω αν θα αντέξουμε μέχρι το πρωί, δηλώνει στο MEGA ο Β. Φάλαγγας, εγκλωβισμένος στον Παλαμά Καρδίτσας.

    • Εγγραφές πρωτοετών στα ΑΕΙ: Παράταση μέχρι 12/9 λόγω της κακοκαιρίας

      20:11:42

      Λόγω των έκτακτων της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και των προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή των επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

      Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά έως και την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2023.

      Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2023 του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στην ηλεκτρονική διεύθυνση ΕΔΩ.

      Η παράταση που δίνεται αφορά τους:

      • Επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων
      • Επιτυχόντες της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις
      • Επιτυχόντες με την ειδική κατηγορία Ελλήνων Πολιτών Μουσουλμανικής Μειονότητας Θράκης
      • Αποφοίτους Γενικού Λυκείου και ΕΠΑΛ, με διακρίσεις σε επιστημονικές Ολυμπιάδες (καθώς για τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν εφαρμόζεται ηλεκτρονική εγγραφή, παρατείνεται η προθεσμία εγγραφής τους στις Γραμματείες των Ιδρυμάτων).
    • Αποκάλυψη iEidiseis: Ήξεραν τι έρχεται - Δεν είχαν σχέδια για να κάνουν εκκένωση

      20:01:54

      Συγκλονίζουν οι πληροφορίες από τις κλειστές συσκέψεις που έγιναν για την κακοκαιρία Daniel στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση για τον κάμπο της Καρδίτσας και τέθηκε εγκαίρως -από τους ειδικούς- το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει. Μάλιστα οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν μια αλλά περισσότερες, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως η μεγάλη ποσότητα που θα έπεφτε, αλλά και η γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής.

      Απαντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά όλα… έμειναν στο τραπέζι και στην εφαρμογή του… 112.

      Με άλλα λόγια δεν εκκενώθηκε καμία περιοχή από τα χωριά που «εξαφανίστηκαν» και αυτό γιατί δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης. «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε την Θεσσαλία» ήταν η απάντηση αν και η συζήτηση ήταν για συγκεκριμένες περιοχές.

      Διαβάστε το ρεπορτάζ του Κ. Σαρρηκώστα ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ.

    • Εγκλωβισμένος στον Παλαμά: Είμαστε στην σκεπή επί 8-9 ώρες

      20:00:00

      Εγκλωβισμένος στον Παλαμά: Είμαστε στη σκεπή επί 8-9 ώρες.

    • Συγκέντρωση ειδών ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς

      19:56:24

      Μετά τον δήμο Ηρακλείου, άλλοι τέσσερις δήμοι της Αττικής οργανώνουν δράση συγκέντρωσης εμφιαλωμένων νερών και ειδών πρώτης ανάγκης, για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

      1. Στον δήμο Ηλιούπολης ξεκίνησαν από σήμερα και θα συνεχίσουν και αύριο Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τις 9:30 το βράδυ, να συγκεντρώνουν εμφιαλωμένα νερά, τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως γάλατα, κονσέρβες, βρεφικές κρέμες, δημητριακά κ.ά., κουβέρτες και κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια, υπνόσακους, είδη υγιεινής, power bank και φακούς. Η παραλαβή των προσφορών από τους πολίτες γίνεται στο ισόγειο του Δημαρχείου (Σοφ. Βενιζέλου 114 & Πρωτόπαπα).
      2. Στον δήμο Νέας Ιωνίας η δράση αλληλεγγύης θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα (11/9), την Τρίτη (12/9) και την Τετάρτη (13/9), από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο (Αγίου Γεωργίου 40). Θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης, δηλαδή εμφιαλωμένα νερά και χυμοί, τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.α.), βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας, καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, χειμερινές μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια, ΚIT ατομικής υγιεινής, αλλά και ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).
      3. Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, αύριο Παρασκευή, τη Δευτέρα (11/9) και την Τρίτη (12/9), από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, θα συγκεντρώνονται στο Α' ΚΑΠΗ της Νέας Φιλαδέλφειας (Λ. Δεκελείας 154), εμφιαλωμένα νερά, παιδικές τροφές και γάλατα, τρόφιμα μακράς διάρκειας και τροφές για ζώα.
      4. Στον δήμο Διονύσου από αύριο (8/9) έως και την Παρασκευή 15/9, από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης στα γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας στον 'Αγιο Στέφανο ( Κοιμήσεως Θεοτόκου 26-28).

      Τα είδη που μπορούν να προσφέρουν οι πολίτες είναι εμφιαλωμένα νερά και χυμoύς, τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηρούς καρπούς κ.α., βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας, καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακους, μαξιλάρια, ΚIT ατομικής υγιεινής και ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί).

    • Κατέρρευσε το ιστορικό γεφύρι της Σαρακίνας

      19:45:31

      Μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από την φονική κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα.

    • Εντοπίστηκαν δύο νεκρές γυναίκες στην Αστρίτσα Καρδίτσας

      19:30:52

      Άλλοι δύο νεκροί από την κακοκαιρία, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Πρόκειται για δύο γυναίκες 75 και 86 ετών στην Αστρίτσα Καρδίτσας.

      Δείτε βίντεο:

    • «Πέφτουν σπίτια στον Παλαμά - Θα έχουμε κι άλλους νεκρούς»

      19:26:36

      Συγκλονιστική μαρτυρία από πολίτη στην κάμερα του Σκάι. Όπως είπε, στον Παλαμά πέφτουν σπίτια και θα θρηνήσουμε κι άλλους νεκρούς.

    • Καρδίτσα: Καρέ - καρέ οι δραματικές διασώσεις (Φωτογραφίες, Βίντεο)

      19:19:45

      Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώνεται όχι σε κάποιο στρατιωτικό αεροδρόμιο αλλά στο γήπεδο της Καρδίτσας. Πυροσβέστες μεταφέρουν στα χέρια με πατρική στοργή παιδιά μου μόλις έχουν απεγκλωβιστεί. Δεν πρόκειται για εικόνες από κάποια ταινία αλλά εικόνες από τις επιχειρήσεις διάσωσης κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας που αποκλείστηκαν λόγω της κακοκαιρίας Daniel που ισοπέδωσε την περιοχή.

      Δείτε τα βίντεο του iEidiseis.gr:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1699810769326493824}

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1699811061631791324}

      Δείτε φωτογραφίες του iEidiseis.gr:

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

      Με πτητικά μέσα οι διασώσεις

      Διασώσεις εγκλωβισμένων ανθρώπων με ελικόπτερα πραγματοποιούνται σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, που δέχθηκαν την επίθεση της κακοκαιρίας «Daniel».

      Η προσπάθεια επικεντρώνεται, κυρίως, σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, ενώ στο χωριό Αγία Τριάδα υπάρχουν έξι αγνοούμενοι. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε πολλά χωριά, όπως στη Μεταμόρφωση, το Βλοχό, το Ριζοβούνι, τη Μαραθέα, τον Κοσκινά, και στην πόλη του Παλαμά, όπου το ύψος του νερού δεν επιτρέπει ακόμα και σε τρακτέρ να προσεγγίσουν τα σπίτια όπου υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

      Ένας αριθμός σπιτιών, κυρίως πλίθινα έχουν γκρεμιστεί, ενώ σε ορισμένα χωριά με δυσκολία διακρίνονται οι στέγες των κατοικιών, καθώς το νερό τα έχει σκεπάσει.

      Στο μεγαλύτερο μέρος της Π.Ε. Καρδίτσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης με συχνές διακοπές ρεύματος.

      Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Νούσιος, τόνισε, πως το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται ο δήμος Παλαμά, όπου πολλοί κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι στις κατοικίες και επιχειρήσεις τους και θα πρέπει άμεσα να γίνει ο απεγκλωβισμός τους.

      Τέσσερις οι νεκροί – Αγνοούνται ακόμα έξι

      Στους 4 ανέρχονται οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel ύστερα κι από τον εντοπισμό της σορού ενός 51χρονου κτηνοτρόφου σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική ο άντρας βρέθηκε νεκρός και μισοπλακωμένος από φερτά υλικά σε ρέμα κοντά στον οικισμό Πετρωτό Δομοκού. Οι άνδρες της 7ης ΕΜΑΚ ανέσυραν τη σορό του άντρα η οποία στη συνέχεια παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ο κτηνοτρόφος είχε δηλωθεί στην ΕΛΑΣ ως αγνοούμενος από τον αδερφό του.
      Στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

    • Νοσοκομείο Βόλου: Όλα τα τμήματα λειτουργούν κανονικά.

      18:51:26

      Από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου διευκρινίζεται πως όλα τα τμήματα λειτουργούν κανονικά. Όπως ανακοινώθηκε:

      Λειτουργούν τα εργαστήρια, τα χειρουργεία και η μονάδα τεχνητού νεφρού, στην οποία, μάλιστα, εξυπηρετήθηκαν όχι μόνο νοσηλευόμενοι, αλλά και ασθενείς άλλων δομών.

      Στη Μονάδα διανεμήθηκε νερό τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στο προσωπικό του Νοσοκομείου.

      Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες για τη συνεχή υδροδότηση του Νοσοκομείου με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αλλά και ιδιωτών, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

    • Καρδίτσα: «Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο»

      18:49:25

      Συγκλονίζουν οι ιστορίες των κατοίκων στην Καρδίτσα. Έκκληση για βοήθεια.

    • Συγκλονιστική διάσωση ηλικιωμένου ζευγαριού - Απέραντη λίμνη ο Θεσσαλικός Κάμπος

      18:47:48

      Δείτε την συγκλονιστική διάσωση ηλικιωμένου ζευγαριού. Μια απέραντη λίμνη είναι πλέον ο Θεσσαλικός Κάμπος.

    • Μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Αστρίτσα Καρδίτσας

      18:37:44

      Δραματικές στιγμές. Επιχείρηση διάσωσης στην Αστρίτσα Καρδίτσας.

    • Συνεχίζονται οι απεγκλωβισμοί στην Καρδίτσα - Ελικόπτερα μετέφεραν 70 άτομα

      18:24:25

      Σε εξέλιξη η μεγάλη επιχείρηση Πυροσβεστικής και Στρατού για τον εναέριο απεγκλωβισμό ανθρώπων από χωριά και οικισμούς της Καρδίτσας.

      Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι τώρα έχουν διασωθεί, με τη συνδρομή ελικοπτέρων Super Puma και Bell, περίπου 70 άτομα από τους οικισμούς Αγίας Τριάδας, Αστρίτσας και Κοσκινιάς.

      Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού αναμένουν να υποχωρήσουν τα εντονα φαινόμενα που έχουν ξεκινήσει και πάλι να «σφυροκοπούν» την περιοχή, ώστε να μπορέσουν προσεγγίσουν.

    • Διάσωση on camera από ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής

      18:18:00

      Δείτε διάσωση on camera από ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής:

      {https://twitter.com/iEidiseisGR/status/1699760874771173534}

    • Παλαμάς: 29 ολόκληρα χρόνια εκκρεμούν τα αντιπλημμυρικά έργα

      18:14:40

      Όταν το 1994 για πρώτη φορά πλημμύρισε το χωριό Μεταμόρφωση στην περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας, πιστέψαμε ότι θα γίνονταν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα που θα έβαζαν τέλος στα πρωτόγνωρα για την εποχή πλημμυρικά φαινόμενα που έθαψαν ένα ολόκληρο χωριό.

      Έχουν περάσει 29 χρόνια από το 1994, 3 χρόνια από τον Ιανό που πλημμύρισε το 2020 τον νομό Καρδίτσας κι όμως παραμένουμε στο ίδιο έργο θεατές.

      Η επανάληψη των ίδιων καταστροφών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις πρωτόγνωρες συνθήκες. 29 χρόνια από την πρώτη πλημμύρα και τρία χρόνια μετά τον Ιανό δεν συγχωρείται αυτές οι καταστροφές να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά.

      Αυτή η επανάληψη σημαίνει αν μη τι άλλο ανικανότητα τόσο του κρατικού μηχανισμού όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

      Το ερώτημα που γεννάται είναι που πήγαν τα εκατομμύρια για τα αντιπλημμυρικά έργα που λένε ότι δόθηκαν στην περιφέρεια Θεσσαλίας;

    • Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στον Παλαμά Καρδίτσας

      18:12:42

      Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το χάος που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας. Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη με το νερό να έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια.

      Ωστόσο, κάποια σπίτια δεν άντεξαν όπως φαίνεται και στο συγκλονιστικό βίντεο.

      {https://www.facebook.com/forest.firefighters/posts/pfbid0376Hox4APkJjhGb12mP3rgtKnQsx94zAATXiTBjv6YyyHe26uXyg5eDJvzx3kvB4Kl}

      Την ίδια στιγμή τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στον Βόλο. Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

      Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.

      Σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

      Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

    • Δήμαρχος Μουζακίου: Ζούμε έναν δεύτερο «Ιανό» στο Μουζάκι

      18:11:40

      Ο δήμαρχος Μουζακίου περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

      Δείτε το βίντεο:

    • Σκηνικό Αποκάλυψης στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας: «Χάθηκε» από το χάρτη (βίντεο)

      18:10:07

      Σκηνικό που θυμίζει Αποκάλυψη άφησε και στην Καρδίτσα η κακοκαιρία Daniel που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή.

      Ειδικότερα, βίντεο ντοκουμέντο από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας δείχνει όλα τα σπίτια της περιοχής να έχουν καλυφθεί με νερό και λάσπη μέχρι τις στέγες τους.

      Το βίντεο από ψηλά είναι αποκαλυπτικό του μεγέθους της καταστροφής και του κόπου που απαιτείται για να επανακάμψει η περιοχή.

      Πάντως, αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι να διασωθούν όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι

      {https://www.facebook.com/watch/?v=833290178424785}

    • Απεγκλωβισμοί στον Παλαμά Καρίτσας - Με μπουλτόζα μεταφέρονται οι πολίτες

      18:00:50

      Απίστευτες εικόνες από τον Παλαμά Καρδίτσας. Οι πολίτες μεταφέρονται με μπουλντόζα του στρατού.

      Δείτε το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

      {https://www.youtube.com/watch?v=B3A7mLrMyww}

    • Χωρισμένη στα δύο η πόλη των Τρικάλων - Υπερχείλισε ο Ληθαίος

      17:56:47

      Ο ποταμός Ληθαίος που διαπερνά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων έχει υπερχειλίσει.

      Η στάθμη του πλέον έχει φτάσει έως και ξεπεράσει το ύψος των γεφυρών.

    • Καρδίτσα: Βυθισμένα χωριά και απεγκλωβισμοί με βάρκες και τρακτέρ (Φωτογραφίες)

      17:55:18

      Ο εφιάλτης του Ιανού πριν από τρία χρόνια στον νομό Καρδίτσας φαίνεται πως δεν ήταν αρκετός ώστε η κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τις πρωτοφανείς -τότε- καταστροφές.

      Η Ιστορία, λοιπόν, επαναλαμβάνεται στην Καρδίτσα -και όχι μόνο- οι κάτοικοι της οποίας ζουν ξανά τον ίδιο εφιάλτη, με τις ζωές τους να απειλούνται. Οι περιουσίες τους, άλλωστε, έχουν ήδη θαφτεί κάτω από τις λάσπες.

      Στον Παλαμά Καρδίτσας η κατάσταση θυμίζει τοπίο που το σάρωσε τσουνάμι. Οι κάτοικοι έχουν ανέβει στις στέγες, καθώς η στάθμη του νερού έχει καλύψει τελείως τα σπίτια τους.

      Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης έφτασε ο στρατός και ξεκίνησε τους απεγκλωβισμούς με κάθε μέσο.

      karditsa-fotografies-kakokairia-3.jpg

      karditsa-fotografies-kakokairia-2.jpg

      karditsa-fotografies-kakokairia-6.jpg

      karditsa-fotografies-kakokairia-5.jpg

      karditsa-fotografies-kakokairia-4.jpg

      Οι αναφορές για αγνοούμενους όλο και αυξάνονται, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός τους.

      Αγία Τριάδα, Παλαμάς, Βλοχός, Μεταμόρφωση έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη, καθώς όπως αναφέρουν κάτοικοι το νερό έχει φτάσει μέχρι τις στέγες.

      {https://twitter.com/xNewsMonitor/status/1699727952064164314}

      Από το πρωί οι εικόνες που δημοσιεύουν οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι των χωριών είναι αποκαλυπτικές της κατάστασης που επικρατεί.

    • Αυτή η περιοχή έγινε λίμνη - Στο κέντρο ο Παλαμάς (χάρτης)

      17:54:18

      Δείτε στον χάρτη την περιοχή που μετατράπηκε σε απέραντη λίμνη. Στο κέντρο είναι ο Παλαμάς.

      kakokairia_simera_ellada_palamas_hartis.jpg

    • Βίντεο σοκ από το Μενίδι: Άνδρας παρασύρεται από το ρέμα Εσχατιάς

      17:48:22

      Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα σοκαριστικό βίντεο από το Μενίδι, το οποίο τραβήχτηκε στο ρεύμα Εσχατιάς.

      Αναλυτικότερα, το βίντεο δείχνει έναν άνδρα να επιχειρεί να περάσει το ρέμα και τελικά να παρασύρεται από τα ορμητικά νερά.

      Τελικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο άνθρωπος αυτός, μετά από κάποια ώρα, εντοπίστηκε εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω να έχει πιαστεί από σίδερα και μπάζα που βρίσκονται στο ρέμα.

      Το βίντεο έχει καταγράψει ο Μάρκος Ντερβίσης, πρόεδρος του συλλόγου νεολαίας Βορειοηπειρωτών του δήμου Αχαρνών, ο οποίος ανέφερε πως ο άνθρωπος προσπαθούσε να περάσει απέναντι, με έναν δεύτερο που βρισκόταν σε μάνδρα να τού φωνάζει να μην περάσει, γιατί θα παρασυρθεί.

      Δείτε το βίντεο:

    • Νερό με το δελτίο στον Βόλο

      17:46:20

      Νερό με το δελτίο και με συγκεκριμένο ωράριο θα παρέχεται η υδροδότηση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, μόλις αποκατασταθεί στοιχειωδώς έστω και η ελάχιστη δυνατή παροχή νερού, δήλωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, διότι η καταστροφή είναι αδιανόητη σε όλη την περιοχή.

      Όπως είπε ο Αχιλλέας Μπέος, «θα παρέχεται νερό στις 6:30 το απόγευμα στις περιοχές από Γιάννη Δήμου και έως την παραλία, από Άναυρο μέχρι Κραυσίδωνα. Αυτό το νερό είναι από άντληση από 4 γεωτρήσεις. Δεν είναι αρκετό ούτε και πόσιμο. Θα δοθεί με μέτρο. Θα λειτουργεί 3 ή 4 ώρες το νερό, θα κόβεται και θα ξαναλειτουργεί για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις πρώτες ανάγκες. Από 11 τη νύχτα θα κόβεται παντελώς, γιατί αυτό το νερό είναι προσωρινό και όχι προς πόση. Όλο το δίκτυο είναι κατεστραμμένο. Έχουν κάνει μικρές παρεμβάσεις οι τεχνικοί για να δώσουμε άμεσα λίγο νερό. Και πρέπει κάποια στιγμή να σταματά η άντληση του νερού για να γεμίζουν οι δεξαμενές από τη γεώτρηση. Είναι τραγική η κατάσταση.

      Επίσης, στη Νέα Ιωνία, το απόγευμα, την ίδια ώρα, από Μαιάνδρου και κάτω, μεταξύ Κραυσίδωνα και Αναύρου, θα δοθεί και εκεί νερό. Στην Πορταριά,το Κατηχώρι και τα Πλατανίδια υπάρχει υδροδότηση. Σε άλλες περιοχές, όπως η 'Αλλη Μεριά, ο 'Αγιος Γεώργιος, η Αγία Παρασκευή, είναι πλήρης η καταστροφή. Ζητάω κατανόηση. Για όλο αυτό το δίκτυο χρειάζονται μέρες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του και θα δώσουμε λύσεις. Υπάρχει εδώ κλιμάκιο κυβερνητικό να δούμε πώς θα αποκατασταθεί το δίκτυο και να γίνει καινούργιο» είπε ο δήμαρχος Βόλου και ευχαρίστησε ιδιώτες και επιχειρηματίες που προσέφεραν νερό.

      Ήδη διανέμεται δωρεάν εμφιαλωμένο νερό σε χιλιάδες πολίτες από 15 νταλίκες που το μετέφεραν στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και αναμένονται άλλες 30 νταλίκες έως το βράδυ, ενώ τεράστιες είναι οι ουρές που σχηματίζονται από χιλιάδες πολίτες που προσπαθούν να προμηθευτούν νερό για τις οικογένειές τους.

      Οι διανομές νερού γίνονται έξω από τα δημαρχεία Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αγριάς, καθώς και στις Αλυκές.

      Ένα οχηματαγωγό της SEAJETS φορτωμένο με δεκάδες νταλίκες που μεταφέρουν εκατομμύρια φιάλες νερού αναμένεται να φθάσει στον Βόλο με δωρεά του πλοιοκτήτη-εφοπλιστή Μάριου Ηλιόπουλου.

      Μπέος: Μέχρι αύριο το πρωί θα έχει ρεύμα κάθε σπίτι

    • Πυροσβεστική: Εναέριες επιχειρήσεις διάσωσης από 5 ελικόπτερα

      17:43:45

      Νέα ενημέρωση για την κακοκαιρία και τις επιχειρήσεις διάσωσης από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Ι. Αρτοποιό:

    • Διακοπή δρομολογίων στον Προαστιακό

      17:41:44

      Διακόπηκαν τα δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες του Προαστιακού, λόγω πτώσης δέντρου στις γραμμές, από την κακοκαιρία Daniel.

      Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Train το τμήμα Αθήνα – Αφίδνες – Αθήνα, θα εξυπηρετείται με λεωφορεία μέχρι νεωτέρας.

      Αναλυτικά η ανακοίνωση της Hellenic Train αναφέρει: «Διακοπή σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στο τμήμα ΣΚΑ – Αφίδνες, λόγω πτώσης δένδρου στη γραμμή. Υποκατάσταση με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα – Αφίδνες – Αθήνα, μέχρι νεωτέρας».

      {https://twitter.com/HellenicTrain/status/1699785788790382987}

    • Έκκληση από εγκλωβισμένους στη Μαραθέα Καρδίτσας

      17:38:51

      Στα κοινωνικά δίκτυα εκπέμπουν SOS από τη Μαραθέα Καρδίτσας:

      «SOS SOS SOS
      Προς οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει
      Γιατί η Μαραθέα είναι ξεχασμένη από τους πάντες;
      Είμαστε εγκλωβισμένοι δεκαπέντε άτομα εκ των οποίων τα δέκα είναι άτομα ηλικιωμένα με αννοια ή χειρουργημένα ή με κινητικά προβλήματα....
      Θέλαμε να βοηθήσουμε την κατάσταση χθες το βράδυ και τους συγκεντρώσαμε στον πρώτο όροφο κενής κατοικίας που είχαμε τα κλειδιά.
      Από το πρωί ζητάμε απεγνωσμένα τη μετακίνησή τους σε ένα ασφαλές μέρος, όμως ανταπόκριση δε βρίσκουμε...
      Οι ηλικιωμένοι είναι από χθες το βράδυ χωρίς μια μπουκιά ψωμί , χωρίς να έχουν πού να ξεκουραστούν λίγο , άυπνοι και ταλαιπωρημένοι...
      Ταυτόχρονα τα νερά προχωράνε με γρήγορο ρυθμό προς τον όροφο και μαζί με τα νερά και φίδια...
      Όποια πόρτα κι αν χτυπήσαμε ανταπόκριση δε βρήκαμε....
      Για το λόγο αυτό απευθύνω έκκληση για άμεση βοήθεια μέσω του Facebook ..
      Αν το νερό φτάσει επάνω, που θα φτάσει γρήγορα, πού να πάω όλους αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους;
      Στα κεραμίδια με τα πι και τα μπαστουνακια τους;».
      {https://www.facebook.com/dimitra.pappa.982845/posts/pfbid0vXBkMVyoK1wFbf2WhH6mHpKgbKu7CNzTNYYdMuu5pHnTLiUHCKaCMopzJkSTWW8Rl}
    • Βίντεο: Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στον Παλαμά Καρδίτσας

      17:35:56

      Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το χάος που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας. Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη με το νερό να έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια.

      Ωστόσο, κάποια σπίτια δεν άντεξαν όπως φαίνεται και στο συγκλονιστικό βίντεο.

      {https://www.facebook.com/forest.firefighters/posts/pfbid0376Hox4APkJjhGb12mP3rgtKnQsx94zAATXiTBjv6YyyHe26uXyg5eDJvzx3kvB4Kl}

      Την ίδια στιγμή τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στον Βόλο. Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

      Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.

      Σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

      Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

    • Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό - Νέα ανακοίνωση

      17:35:19

      Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, αίρονται οι αποκλεισμοί στους κόμβους Νίκαιας και Μικροθηβών επί του Αυτοκινητόδρομου Α.Θ.Ε στο ρεύμα προς Αθήνα.

      Οι οδηγοί που κατευθύνονται προς Αθήνα μπορούν ήδη να κινηθούν επί του αυτοκινητόδρομου ακολουθώντας μια σύντομη παράκαμψη από τον Α/Κ Αλμυρού στον οποίο θα εκτρέπονται και μέσω του ανατολικού παραδρόμου θα εισέρχονται εκ νέου στον αυτοκινητόδρομο μέσω του Η/Κ ΒΙΠΕ Αλμυρού.

      Η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται κανονικά.

    • Η επόμενη ημέρα της καταστροφής στον Βόλο - Συγκλονιστικό βίντεο drone

      17:26:45

      Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι του Βόλου μετά την καταστροφική πλημμύρα που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

      Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

      Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.

      σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

      Δείτε το βίντεο

      {https://www.instagram.com/p/Cw41lHkIbd2/}

    • Απεγκλωβισμοί στο νομό Μαγνησίας

      17:24:40

      Περί τα 140 άτομα έχουν απεγκλωβιστεί από την παραλία Μικρό, ενώ εξελίσσεται απεγκλωβισμός από την παραλία Πλατανιάς, του νομού Μαγνησίας.

      Συμμετέχει ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος υπό την εποπτεία ενός σκάφους του Λιμενικού. Σπεύδει ένα ακόμα σκάφος του Λιμενικού στην περιοχή.

    • Τρίκαλα: Μήνυμα 112 για κατολισθήσεις σε Κανάβια και Σταυρό Ελάτης

      17:23:21

      Μήνυμα από το 112 εστάλη στις περιοχές Κανάβια και Σταυρό Ελάτης για την απομάκρυνση των πολιτών προς τα Τρίκαλα, λόγω επικίνδυνων κατολισθητικών φαινομένων. «Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», όπως επισημαίνεται.

      {https://twitter.com/112Greece/status/1699774446876365053}

Ροή Ειδήσεων