-Πλυντήριο ή αναγκαιότητα τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα στις αμυντικές προμήθειες;
Χωρίς περιστροφές: Αναγκαιότητα για την επανεκκίνηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας η οποία βρίσκεται στα τάρταρα εξαιτίας σωρεία στρατηγικών λαθών και λόγω του ότι το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο επί σειρά δεκαετιών χρησιμοποιούσε τα Α-Ω και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως «πλυντήριο» για να ξεπλένουν τις μίζες.
Γράφει ο Δήμος Βερύκιος
Οι υπερτιμολογήσεις σύνηθες φαινόμενο! Η αποκάλυψη του iEidiseis το Σάββατο για «καπέλο» 6 εκατομμυρίων σ´ ένα πρόγραμμα Α-Ω της Lockheed Martin που αφορά τον έλεγχο διαρροής στον αγωγό καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει το μέγεθος της απάτης που γίνεται με τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα.
Και ενώ η χθεσινή αποκάλυψη με τον αγωγό καυσίμων ( η αρχική μελέτη του ΓΕΑ είχε κοστολογήσει το έργο στα 6 εκατομμύρια , εκείνοι το χρεώνουν 12 εκατομμύρια στην Lockheed Martin ), προκάλεσε σάλο καθώς αναμεταδόθηκε από δεκάδες μέσα στα social media , το υπουργείο Άμυνας δεν έβγαλε τσιμουδιά ! Σφυρίζει αδιάφορα…
Η ίδια αμερικανική εταιρία Lockheed Martin μέσω Α-Ω το 2006 διέθεσε ένα αξιοσέβαστο πόσον (αρκετών εκατομμυρίων) για την δημιουργία μονάδας συντήρησης των βλημάτων αέρος – αέρος AIM-9L. Την συγκεκριμένη Μονάδα την χρησιμοποίησε η Πολεμική Αεροπορία για την συντήρηση των βλημάτων της; Εάν όχι , όπως υποστηρίζουν κύκλοι της Αεροπορίας, τότε πού πήγαν τα χρήματα που έδωσε πριν 15 χρόνια η Lockheed Martin για την δημιουργία μιας μονάδας (συντήρηση βλημάτων αέρος – αέρος AIM-9L) που δεν χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία ;
Αυτά τα τόσο σημαντικά – μα και τόσο εξοργιστικά – που συμβαίνουν με τα A-Ω δεν τα ψάχνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Οι «οφσετάδες» παραμένουν στο απυρόβλητο και ο νόμος της ομερτά επικρατεί στον χώρο.
Φυσικά και υπάρχουν περιπτώσεις που τα Α-Ω λειτούργησαν ευεργετικά στην ανάπτυξη καινοτόμων τομέων στον χώρο της εγχώριας βιομηχανίας.
Στα Α-Ω οφείλονται οι σημερινές δυνατότητες της Ιντρακόμ για την συντήρηση των PATRIOT όλης της Ευρώπης.
Στα Α-Ω οφείλονται τα περισσότερα από τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα (πχ διόπτρες νυχτερινής σκοπεύσεως) της THEON που εξάγονται σε δεκάδες χώρες.
Στα Α-Ω οφείλονται οι ανιχνευτές διαρροής ρεύματος από τις καλωδιώσεις των ελικοπτέρων και οι θερμικές κάμερες που φόρεσαν τα πλοία του Στόλου, όπως και οι ηλεκτρονικοί πυροσωλήνες του ΓΕΣ , που κατασκευάζει η Miltech.
Όμως στην παρούσα περίοδο, που η χώρα αφενός εξακολουθεί να στενάζει οικονομικά και αφετέρου καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή τουρκική επιθετικότητα, θα έπρεπε να ήταν μηδενική η ανοχή -τουλάχιστον από την στρατιωτική ηγεσία- σε φαινόμενα με έντονη οσμή σκανδάλου όπως αυτό με τον διπλασιασμό της χρέωσης των ανιχνευτών διαρροής καυσίμου στον αγωγό της Πολεμικής Αεροπορίας.
Δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται προσωπικά προς τον αρχηγό ΓΕΑ και τον υπουργό Άμυνας και είναι απλά και αμείλικτα:
– Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η αρχική μελέτη του ΓΕΑ κοστολογούσε το έργο με 6 εκατ. για πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο από αυτό που προβλέπει η πρόταση της L .M με την διπλάσια κοστολόγηση;
– Γιατί τα 6 εκατομμύρια να δοθούν επιπλέον ως «καπέλο» στο πρόγραμμα Α-Ω για τους σένσορες του αγωγού καυσίμων και να μην μπουν στον κουμπαρά για τον εκσυγχρονισμό των F-16;
Εκτός και εάν δεχτούμε ότι: «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και ότι 6 εκατομμύρια θα πρέπει να πάνε όχι «υπέρ Πατρίδος» αλλά υπέρ απάτριδων..
Ραντάρ με «βούλα» από την …Βούλα
Ο διπλασιασμός του κόστους του προγράμματος εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου διαρροής στον αγωγό καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας δεν είναι το μόνο παράδοξο που συμβαίνει στην Αεροπορια τούτη την περίοδο.
Λίαν προσφάτως προέκυψε και η παραδοξότητα με τον διαγωνισμό για το ραντάρ εγκλωβισμού πολλαπλών στόχων [Multiple Missile Tracking Radar MMTR], προϋπολογισμού 25.000.000€, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ και θα εγκατασταθεί στο Πεδίο Βολής της Κρήτης (ΠΒΚ).
Ο διεθνής διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Απρίλιο του 2020 και συμμετείχε μόνο ένας υποψήφιος ανάδοχος, η ιταλική LEONARDO που εδώ στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον επιχειρηματία Ρωσσώνη, γνωστός από την εποχή της λίστας Λαγκάρντ που το όνομα του ενεπλάκη όχι μόνο για την συμμετοχή του στην λίστα αλλά διότι είναι σύζυγος της κόρης του αείμνηστου Μιχάλη Παπακωνσταντίνου υπουργού Εξωτερικών!
Η THALES δήλωσε ότι αν και έχει έτοιμο προς παράδοση σύστημα που καλύπτει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού δεν μπορεί να συμμετάσχει λόγω COVID. Επιπλέον, αν και είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες όπως η BAE, η INDRA και η WEIBEL, που συμμετείχαν στην προδικασία, ούτε αυτές κατέθεσαν προσφορά.
Από την αξιολόγηση της επιτροπής διαγωνισμού καταγράφηκαν ογδόντα έξι (86) συνολικά αποκλίσεις από τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του διαγωνισμού και της υπηρεσίας. Στη συνέχεια, η LEONARDO υπέβαλε ένσταση και η επιτροπή, άγνωστο πως, κατέληξε σε έξι (6) αδιαμφισβήτητες αποκλίσεις από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και τις απαιτήσεις της υπηρεσίας, γεγονός που οδηγεί σε προφανή απόρριψη της ενστάσεως και την επανάληψη του διαγωνισμού όπου βεβαίως η υπηρεσία μπορεί να επανεξετάσει τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις που θέτει.
Αντί αυτού, ακόμη δεν έχει απορριφθεί η ένσταση, όπως ήδη έχει αποφασίσει η αρμόδια υπηρεσία, αλλά με απειλές καθυστερεί να εκδοθεί μιας και αναζητούνται (παράνομοι) τρόποι – μέθοδοι και διαδικασίες για την κατακύρωση του διαγωνισμού στη μοναδική συμμετέχουσα εταιρεία δηλαδή την ιταλική LEONARDO.
Στην επιτροπή του διαγωνισμού συμμετέχει ενεργά, ως μέλος της και ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
Την περασμένη εβδομάδα από τον Γ’ Κλάδο του ΓΕΑ ζητήθηκε να γίνει κατακύρωση του διαγωνισμού στη LEONARDO κάτι που ωστόσο κάθε άλλο παρά εύκολο είναι καθώς η ακύρωση του διαγωνισμού και η επανάληψη του αποτελεί μονόδρομο !
Το τριακονταετές σίριαλ των F-16
Στο μεταξύ το σίριαλ με τον εκσυγχρονισμό των παρτίδων των F-16, καλά κρατεί…
Επί μια τριακονταετία παρακολουθούσαμε το σίριαλ των παραλαβών..:
– Το 1989 παραλαβή 40 F16 block 30.
– Το 1997 παραλαβή 40 F-16 block 50.
– Το 2004 παραλαβή 60 F-16 block 52+
– Το 2009 παραλαβή 30 F-16 block 52+adv.
Τώρα μπήκαμε στο Β´ Μέρος του σίριαλ. Στην αναβάθμιση των γερασμένων -πια- F-16.
Το 2017 ξεκίνησε η πρώτη συζήτηση. Την περίοδο αυτή ο προϋπολογισμός για δαπάνες προμήθειας και συντήρησης αμυντικού υλικού ήταν της τάξεως των 550-700 εκ ευρώ. Τα χρήματα λίγα, η απαίτηση εκσυγχρονισμού αναγκαία.
Όμως εντελώς διαφορετικό το κόστος για κάθε γενιά F-16. Άλλο κόστος να μετατρέψεις ένα αυτοκίνητο 30 ετών με χειροκίνητο σασμάν σε σύγχρονο και αυτόματο και άλλο το κόστος να βάλεις GPS σ´ ένα ΙΧ 10-15 ετών.
Με δεδομένα τα οικονομικά και την ισχυρή απαίτηση για κατά το δυνατόν σύγχρονα μαχητικά το ΓΕΑ οδηγήθηκε στην αναβάθμιση των F-16 των τελευταίων παραλαβών.
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 σε Viper προς το παρόν βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος παρά τις όποιες εσωτερικές δυσλειτουργίες της ΕΑΒ. Σαφώς και οι δυσλειτουργίες της ΕΑΒ δεν συνάδουν με τις κυβερνητικές δηλώσεις ότι η ΕΑΒ είναι η κύρια και στρατηγικής σημασίας αμυντική βιομηχανία καθόσον πρακτικά επί 18 μήνες είναι χωρίς συγκροτημένη διοίκηση.
Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 είναι εντός του χρονοδιαγράμματος, όλα τα υλικά για την αναβάθμιση βρίσκονται στην Ελλάδα, τελευταία ήρθαν ακόμη και τα πιο ευαίσθητα από πλευράς ασφαλείας που φυλάσσονται σε συγκεκριμένους χώρους υψίστης ασφαλείας.
Προ ημερών έγιναν οι προβλεπόμενες δοκιμές επί του εδάφους και εντός των ημερών θα έρθουν εξειδικευμένοι Αμερικανοί πιλότοι για δοκιμές στον αέρα και μέσα στον προσεχή Ιανουάριο το πρώτο αεροσκάφος θα πετάξει στην Αμερική προκειμένου να περάσει εξειδικευμένα test. Η ημερομηνία αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη καθόσον σε αυτή έχουν δεσμευτεί εναέρια tankers για ανεφοδιασμό εν πτήσει (για υπέρπτηση του Ατλαντικού) και επιπλέον η διαθεσιμότητα του κέντρου ελέγχων στην Αμερική είναι εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος μια και υπάρχει μακριά προγραμματισμένη ουρά αναμονής.
Στο μεταξύ την περασμένη εβδομάδα προβλήθηκε η δεύτερη φάση του Β´ Μέρους του σίριαλ των F-16. Το Militaire αποκάλυψε το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο μερικής αναβάθμισης των F-16 block 50 εκμεταλλευόμενο το υλικό που θα βγει από εκείνα που θα αναβαθμιστούν σε viper.
Η όλη εργασία προτείνεται να γίνει από τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας στην πτέρυγα που βρίσκονται τα αεροσκάφη με την επίβλεψη τεχνικών της Lockheed Martin για λόγους πιστοποίησης των εργασιών.
Το συγκεκριμένο αίτημα του ΓΕΑ δεν έχει διαβιβαστεί ακόμη στην Αμερικανική πλευρά, ωστόσο έχει κοστολογηθεί περίπου στα 700 εκ ευρώ, ποσόν καθόλου ευκαταφρόνητο και μη διαθέσιμο από τον κρατικό κορβανά. Να γιατί τις τελευταίες μέρες λέμε ότι στην Αεροπορία έχουν χάσει το μέτρο και το μέτρημα…