Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008, στοιχειώνει τα Χριστούγεννα εκείνου του έτους και τα επακόλουθα γεγονότα στιγματίζουν μια ολόκληρη γενιά.
Τα συνθήματα που ακούγονται από τα χείλη των διαδηλωτών και αναγράφονται στα πανό, περιγράφουν με ακρίβεια την ένταση που έχει ο Δεκέμβριος του 2008.
Εικόνες με κατεστραμμένα καταστήματα κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ χαρακτηριστική είναι εκείνη που δείχνει τυλιγμένο στις φλόγες το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.
Η Αθήνα στις φλόγες
Η είδηση ότι ένας μαθητής είναι δολοφονημένος από πυρά αστυνομικού, μαθαίνεται στα Εξάρχεια, ενώ μεταδίδεται αμέσως σε όλη την Ελλάδα.
Οι μεγαλύτεροι ανακαλούν στο μυαλό τους την παρόμοια δολοφονία του επίσης 15χρονου Μιχάλη Καλτεζά που έγινε το 1985, ενώ οι νεαρότεροι είναι σοκαρισμένοι.
Η αστυνομία αναφέρει ότι δεν πρόκειται για δολοφονία, αλλά πως εξοστρακίστηκε η σφαίρα και πως είναι ατύχημα
https://youtu.be/vZr60dididA
Σύντομα τα Εξάρχεια πιάνουν φωτιά, ενώ τις επόμενες μέρες πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στους δρόμους και ζητούν δικαίωση, ενώ γίνονται συγκρούσεις με την αστυνομία. Δεκάδες καταστήματα πυρπολούνται, γίνεται πλιάτσικο και οι μολότοφ φεύγουν «βροχή».
Εκείνη την εποχή η Νέα Δημοκρατία είναι στην κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον υφυπουργό Παναγιώτη Χηνοφώτη υποβάλλουν την παραίτηση τους, κάτι που δεν γίνεται δεκτό από τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Τότε, ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει πως «η αστυνομία θα κρατήσει αμυντική στάση στις διαδηλώσεις», οι οποίες κατακλύζουν όλη την Ελλάδα.
«Ρεβεγιόν στα οδοφράγματα»
Η ιστορία της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έχει ειπωθεί στους δρόμους από τους διαδηλωτές.
Συνθήματα όπως «εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι οι Αλέξη», δεν αποτυπώνουν μόνο τον παλμό που Δεκέμβρη του 2008, αλλά και την δολοφονία ενός 15χρονου από το όπλο ενός αστυνομικού.
Ακολουθούν, φωτογραφίες τις οποίες τράβηξε για την EUROKINISSI η Τατιάνα Μπόλαρη και δείχνουν πως ειπώθηκε η δολοφονία μέσα από τα πανό και τους διαδηλωτές.