Ελλάδα

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ποιοι δικαιούνται την τρίμηνη παράταση

Την τρίμηνη παράταση του πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη. Ποιους αφορά και τι πρέπει να ξέρετε για την αίτηση.

Την τρίμηνη παράταση -έως το τέλος Ιουλίου- της προστασίας πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, διαβεβαιώνοντας πως «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει».

Με την ευκαιρία της παρέμβασής του στη Βουλή ο πρωθυπουργός προχώρησε και σεέναν οικονομικό απολογισμό για την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν, αλλά και σε όσα θα ισχύουν για εργαζόμενους, εργοδότες, κι επιδόματα, το επόμενο χρονικό διάστημα. «Όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης. Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.  

Συνολικά, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε:

  1. Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί την αποζημίωση εθνικού σκοπού σε όσων οι επιχειρήσεις παραμένουν σε αναστολή.
  2. Το ίδιο θα ισχύσει και για επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
  3. Όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και για πρώτη φορά θα υπάρξει μια ευρέως κλίμακα ενίσχυση και των εργαζόμενων από το κράτος, πέρα από τη στήριξη των ανέργων. Αυτό είναι επιβεβλημένο για να στηρίξουμε την απασχόληση. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Sure». Για όλα αυτά θα γίνουν ανακοινώσεις στις πέντε το απόγευμα από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
  4. Κατά τη δοκιμασία του κορονοϊού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμη, ως το τέλος του Ιουλίου 2020. Μετά τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021 και θα προσβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα εξειδικευτεί σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
  5. Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνουμε νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει Μάιο που θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
  6. Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως.
  7. Παράλληλα να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και κλειδιά θα είναι τα νομοσχέδια των επόμενων 3 μηνών για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας.

Υπενθυμίζεται πως το υφιστάμενο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξέπνεε σήμερα, Πέμπτη 30 Απριλίου 2020.

Ποιους αφορά η ρύθμιση για προστασία πρώτης κατοικίας

Στο ερώτημα ποιους δικαιούχους και ποια δάνεια αφορά η ρύθμιση για προστασία πρώτης κατοικίας που παρατάθηκε για 3 μήνες έως 31-7-2020 απαντά ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμά του, η ρύθμιση αφορά:

  • Όλα τα δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία
  • Οφειλές που κατά την 31η -12-2018 ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών
  • Ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 250.000 ευρώ
  • Ακίνητα με αντικειμενική αξία μέχρι 175.000 ευρώ για επιχειρηματικά δάνεια

Ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια αντιστοιχούν στα παρακάτω όρια:

  • 12.500 ευρώ για ένα άτομο
  • 21.000 ευρώ για ζευγάρι
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 31.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 36.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα
  • 41.000 ευρώ για οικογένεια με τέσσερα τέκνα

Επίσης:

  • Η λοιπή ακίνητη περιουσία του αιτούντα πρέπει να έχει συνολική αξία που να υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ
  • Να μην υπερβαίνουν τις 15.000 ευρώ οι καταθέσεις
  • Όριο οφειλής στο ποσό των 130.000 ευρώ ανα πιστωτή, στο οποίο συνυπολογίζονται λογιστικοποιημένοι τόκοι και, αν υπάρχουν, έξοδα εκτέλεσης
  • Εξαιρούνται οι δανειολήπτες των οποίων έχει απορριφθεί αίτηση του νόμου Κατσέλη λόγω δόλου
  • Αφορά οφειλές ή και τέκνα οφειλετών που ενώ δεν δανείστηκαν έλαβαν με γονική παροχή υποθηκευμένο ακίνητο
  • Μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και δανειολήπτες των οποίων εκκρεμεί αίτηση του νόμου Κατσέλη χωρίς να παραιτηθούν αυτής

Όροι προστασίας

Όπως διευκρινίζει ο γνωστός εργατολόγος για τον δικαιούχο της ρύθμισης:

  • Αν κριθεί επιλέξιμος , θα καταβάλλει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις εντός 25 ετών με επιτόκιο ίσο με το Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%
  • Αν οι οφειλές του είναι μικρότερες από το 120% της αξίας, τότε θα καταβάλλει το σύνολο των οφειλών
  • Το μέγιστο όριο ηλικίας για καταβολή βάσει της ρύθμισης είναι το 80ο έτος, εκτός και αν οριστεί εγγυητής
  • Σε περίπτωση περισσοτέρων οφειλετών, η μηνιαία δόση επιμερίζεται ανάλογα με το πώς θα ικανοποιούνταν οι πιστωτές από ένα πλειστηριασμό.

Σημειώνεται πως:

  • Το Δημόσιο συνεισφέρει στις μηνιαίες καταβολές και η συνεισφορά του καταβάλλεται σε ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό με δικαιούχο τον οφειλέτη.
  • Η συνεισφορά του Δημοσίου δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται.
  • Για να συνεισφέρει το Δημόσιο, πρέπει να ρυθμιστούν, συναινετικά ή δικαστικά, όλες οι οφειλές που είναι επιδεκτικές ρύθμισης.
  • Η συνεισφορά του Δημοσίου διαρκεί για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.
  • Η συνεισφορά του Δημοσίου διακόπτεται, αν ο δικαιούχος καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

Η διαδικασία

Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς ενημερώνει πως «η διαδικασία γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας» και ότι «προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής και ταυτόχρονης επανυποβολής της αίτησης, όταν υπάρχουν ελλείψεις ή σφάλματα, που για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να διορθωθούν».

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει ακόμη να γνωρίζουν ότι «μόλις υποβληθεί οριστικά η αίτηση, η πλατφόρμα κοινοποιεί την αίτηση και τα συνοδευτικά της έγγραφα στους πιστωτές». Έπειτα, «μέσα σε ένα μήνα από την κοινοποίηση της αίτησης κάθε πιστωτής μπορεί να υποβάλλει πρόταση για ρύθμιση της απαίτησής του. Μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων των πιστωτών, ο αιτών δηλώνει ποιες από τις υποβληθείσες προτάσεις αποδέχεται και ποιες απορρίπτει».

Τέλος, «αν η αίτηση απορριφθεί, ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει εντός 15 ημερών στο Ειρηνοδικείο ζητώντας τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών του με τα κριτήρια του νόμου».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Guardian για ανοιχτά σχολεία: 'Εξαρση της πανδημίας φοβούνται οι επιστήμονες
Προαστιακός: Μπαίνει τη Δευτέρα σε πλήρη λειτουργία - Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Chevron Right