Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Τρίτης συνεχίζεται η πορεία των ορθόδοξων χριστιανών προς την κορύφωση του θείου δράματος που έρχεται με την σταύρωση και την ανάσταση του Ιησού.
Υπενθυμίζουμε ότι οι 4 πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, μέχρι δηλαδή και την Μεγάλη Πέμπτη, έχουμε τις «Ακολουθίες του Νυμφίου», οι οποίες μας προετοιμάζουν για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Στην συνέχεια, την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την «Ακολουθία των Παθών», ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα λάβει χώρα η «Ακολουθία της Αναστάσεως».
Όπως είναι γνωστό, ο όρθρος της κάθε ημέρας πραγματοποιείται ήδη από το απόγευμα της προηγούμενης, έτσι ώστε να μπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πιστοί να λαμβάνουν μέρος στις λειτουργίες.
Αυτό σημαίνει ότι το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, παρακολουθούμε στην εκκλησία τον όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας της Μεγάλης Τρίτης συνεχίζεται η ανάγνωση από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, όπου γίνεται λόγος για τη Δευτέρα Παρουσία και την Ημέρα της Κρίσης. Η αρχή του Όρθρου είναι η ίδια με εκείνη της Μεγάλης Δευτέρας (η ίδια δηλαδή με εκείνη που ακούσαμε στην εκκλησία το βράδυ της Κυριακής Βαΐων).
Έπειτα, θα ακούσουμε το Τροπάριο της Κασσιανής, έναν από τους πιο όμορφους και δημοφιλείς όρθρους της θρησκευτικής υμνολογίας. Πρόκειται για μια ιστορία, αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, η οποία μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο, και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της, αφού έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η μεγάλη υμνογράφος Κασσιανή είναι μία από τους πρώτους μεσαιωνικούς συνθέτες τα έργα των οποίων διασώζονται, αλλά και μπορούν να ερμηνευτούν από σύγχρονους ειδικούς και μουσικούς. Πρόκειται για ένα τροπάριο με ιδιαίτερη μουσική και θρησκευτική αξία που μας καλεί να μετανοήσουμε ενώπιον του Κυρίου.
Οι παραβολές της Μεγάλης Τρίτης
Τη Μεγάλη Τρίτη έχουμε και τη γνωστή παραβολή των Δέκα Παρθένων (παρανύμφων), οι οποίες περίμεναν τον γαμπρό. Όπως αναφέρει το Ευαγγέλιο, οι δέκα ήταν φρόνιμες και είχαν αρκετό λάδι για τις λάμπες που θα χρησιμοποιούσαν κατά την διάρκεια της αναμονής τους, ενώ οι άλλες πέντε ήταν «ανόητες» και έφεραν μαζί τους μόνο τους λαμπτήρες τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τη γιορτή. Η παραβολή αυτή μας καλεί να είμαστε προετοιμασμένοι για την Ημέρα της Κρίσης.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τρίτης θυμόμαστε και την Παραβολή των Ταλάντων, σύμφωνα με την οποία ο αφέντης (Θεός) εμπιστεύτηκε την περιουσία (χαρίσματα) Του στους δούλους Του, δίνοντας σε άλλους περισσότερα και άλλοι λιγότερα. Κάποιοι τα καλλιέργησαν και τα αύξησαν, όμως ο ένας ήταν οκνηρός και έθαψε το μοναδικό τάλαντο που του δόθηκε, με αποτέλεσμα ο αφέντης τελικά να του το πάρει και να τον δώσει στον άλλον που δούλεψε πιο σκληρά και αύξησε την περιουσία του. Η παραβολή αυτή αναφέρεται στα χαρίσματα που μας δίνει ο Θεός και μας θυμίζει ότι πρέπει να εργαζόμαστε σκληρά για να τα καλλιεργούμε.
Δείτε την ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης LIVE από την Πύλη Τρικάλων:
Η ακολουθία θα ξεκινήσεις στις 19:00 το απόγευμα.
{https://www.youtube.com/watch?v=iyXDvQ7TBgQ}