Κενά, παραλείψεις, αλλά και άστοχες δηλώσεις διαπιστώνουν οι εκπαιδευτικοί λειτουργοί της χώρας στις χθεσινές ανακοινώσεις της Νίκης Κεραμέως κατά την ενημέρωση για τους όρους της επικείμενης επαναλειτουργίας των σχολείων στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Σε μία πρώτη αντίδραση μάλιστα των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, στον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας απευθύνεται μάλιστα κάλεσμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή σήμερα το πρωί στις 11:00, ώρα κατά την οποία θα γίνει η έναρξη της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής με θέμα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, με κύριο αίτημα, μεταξύ άλλων, τη μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Το μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ Στέλλα Μανουσογιωρκάκη ανέφερε, μιλώντας στο iEidiseis.gr: «Η αναφορά περί μέσου όρου 17 μαθητών ανά τάξη ανά την επικράτεια συνιστά παραπλανητική δήλωση, καθώς προκύπτει από τον συνυπολογισμό νησιωτικών τμημάτων με τάξεις της Αθήνας ή του Πειραιά, όπου σε κάθε τάξη υπάρχουν, σίγουρα, περισσότεροι από 20 μαθητές. Αν ισχύει πως η λειτουργία σε πλήρη σύνθεση είναι ασφαλής, γιατί δεν έγινε το ίδιο και τον Μάιο;».
Ανάλογη είναι και παρατήρηση του Ειδικού Γραμματέα της ΔΟΕ Ζήση Καπράνα: «Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει 840 ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία, δηλαδή μονοθέσιο, διθέσιο τριθέσιο. Σε αυτά τα σχολεία δεν υπάρχει θέμα αποστάσεων, πρόκειται για αίθουσες με 10 παιδιά π.χ.. Ο συνυπολογισμός τους με τα πολυθέσια, ωστόσο, είναι τελείως λάθος. Στα αστικά κέντρα, και δη στα μεγάλα αστικά κέντρα, μιλάμε για τμήματα άνω των 20 μαθητών ανά τάξη». Η συνθήκη αυτή δεν αφορά στενά την Αθήνα, προσθέτει, αλλά ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Αττικής καθώς και τη Θεσσαλονίκη. «Ο αριθμός 17 μαθητές ανά τάξη κατά μέσο όρο είναι σωστός, τυπικά, αλλά δεν είναι πραγματικότητα», επεσήμανε.
Παράλληλα, για τον κ. Καπράνα, το ζήτημα των αποστάσεων στις τάξεις δεν αφορά μόνο τον αριθμό των μαθητών αλλά και ζητήματα υποδομών, καθώς, όπως θυμίζει, πολλοί μαθητές ανά την επικράτεια κάνουν μαθήματα σε κοντέινερ, «όπου τα παιδιά είναι το ένα πάνω στο άλλο».
Επιπλέον, εκφράζει προβληματισμό για το κατά πόσο τα ολοήμερα σχολεία, για τα οποία η κ. Κεραμέως απηύθυνε χθες θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους σε αυτά, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις νέες, δύσκολες συνθήκες (λίγες τουαλέτες για δεκάδες παιδιά, περιορισμένοι χώροι για εστίαση, καθαριότητα χώρων παραμονής παιδιών κοκ.) εν μέσω πανδημίας.
Η κ. Μανουσογιωρκάκη συμπληρώνει, από την πλευρά της, πως είναι κρίσιμο, πέρα από τη διασφάλιση σχολικών αιθουσών με μειωμένο αριθμό μαθητών, να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, πρέπει να διορθωθούν «όλα τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες προκειμένου να γίνουν οι προσλήψεις των αναπληρωτών» όσο και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες με διορισμούς στη γενική εκπαίδευση.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα αιτήματα της ΟΛΜΕ, αναφορικά με τα κενά στο προσωπικό αλλά και τα υγειονομικά μέτρα, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο προ μηνών, ωστόσο οι δύο πλευρές συζήτησαν μόλις την περασμένη Πέμπτη, παρά τις προηγούμενες προσπάθειες των συνδικαλιστών για διάλογο.
Περαιτέρω, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας, το μόνο αίτημα των καθηγητών που «άκουσε» η κυβέρνηση είναι η δωρεάν παροχή μασκών, αλλά και αυτό δεν είχε γίνει αμέσως δεκτό (!) στη σχετική σύσκεψη.
Στις προσλήψεις προσωπικού στάθηκε και ο Ειδικός Γραμματέας της ΔΟΕ, λέγοντας στο iEidiseis.gr: «Σε πολλές περιοχές της χώρας το προσωπικό είναι γηρασμένο, και άρα ευάλωτη ομάδα: υπάρχουν περιοχές όπου οι δάσκαλοι είναι όλοι πάνω από 55 χρονών. Κάποιοι εξ αυτών έχουν υποκείμενα νοσήματα. Είναι δε χαρακτηριστικό πως τον Μάιο – Ιούνιο το 10% των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας έλαβε άδεια ειδικού σκοπού για συναφείς λόγους». Είναι φανερό λοιπόν, υποστηρίζει, πως πρέπει να καλυφθούν περισσότερες θέσεις δασκάλων με τακτικό προσωπικό.
Σε ό,τι αφορά «τα κενά στην καθαριότητα, ακόμη βρισκόμαστε στις αιτήσεις. Τη 1η του Σεπτέμβρη, οπότε και οι δάσκαλοι μπαίνουν στα σχολεία, δε θα είναι στη θέση τους οι υπάλληλοι της καθαριότητας» συμπλήρωσε, ζήτημα για το οποίο το υπουργείο Παιδείας παραπέμπει στους Δήμους, παρότι η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αρκετές φορές στον σχολαστικό καθαρισμό σχολικών μονάδων, εξοπλισμού κλπ. τη Δευτέρα.
Ακόμη, ο κ. Καπράνας τόνισε την ανάγκη διενέργειας δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ κορονοϊού για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας: «Η κ. Κεραμέως στέλνει 155.000 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία χωρίς κανένα δειγματοληπτικό έλεγχο, τη στιγμή που η επιστροφή πολιτών στα αστικά κέντρα θεωρείται “επικίνδυνη” επιδημιολογικά. Πρωτοδιόριστοι αναπληρωματικοί περνάνε από ψυχιατρική εκτίμηση καθώς και από παθολόγο για λοιμώδη, αλλά όχι για Covid-19. Γιατί;».
«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, με μάσκα, αλλά όχι με φίμωτρο, δειγματοληπτικά τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές, όρους ασφάλειας και υγιεινής για τους μαθητές, τους γονείς τους και όλη τη κοινωνία», κατέληξε ο κ. Καπράνας.
Σημειώνεται πως και η τρίτη εκπαιδευτική Ομοσπονδία, η ΟΙΕΛΕ, με την οποία οι ΔΟΕ και ΟΛΜΕ θα έχουν συνδιάσκεψη αύριο, επίσης ζητά τον καθορισμό ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη («βάσει της μέσης χωρητικότητας των τάξεων και της ανάγκης τήρησης αποστάσεων ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 άτομα») καθώς και την πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της αύξησης των τμημάτων.
Η ΑΔΕΔΥ, τέλος, συμπαρίσταται στις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζητώντας προσλήψεις σε εκπαιδευτικούς και καθαριότητα αλλά και την «κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων».