Ελλάδα

Μέδουσες: «Κοπάδι» με μεγάλες τσούχτρες στη Ρόδο

Υπερμεγέθεις μέδουσες έχουν γεμίσει το νερό, από την περιοχή του Ενυδρείου, μέχρι το Κιοτάρι.

Υπερμεγέθεις μέδουσες έχουν γεμίσει το νερό, από την περιοχή του Ενυδρείου, μέχρι το Κιοτάρι.

Οι επαγγελματίες ψαράδες κάνουν λόγο για ένα φαινόμενο που δεν έχουν ξαναδεί στη ζωή τους, τα δε, στελέχη του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου ετοιμάζονται για έρευνες προκειμένου να διαπιστώσουν την προέλευση, αλλά και το μέγεθος της επικινδυνότητάς τους όπως γράφει η Δημοκρατική.

Η παρουσία τους στα νερά της Ρόδου διαπιστώθηκε μόλις πριν μερικές ημέρες. Αρχικά είχε εντοπιστεί ένας μεγάλος πληθυσμός στα ανοικτά της θάλασσας στο Κιοτάρι, αλλά πλέον εντοπίζονται και έξω από το λιμάνι της Ακαντιάς. Το μέγεθός τους ποικίλει. Οι περισσότερες είναι όσο ένα πιάτο φαγητού, εντοπίσθηκαν ωστόσο και μέδουσες στο μέγεθος ρόδας επιβατικού αυτοκινήτου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ρόδου ανέφερε: «Γυρνάμε το πέλαγος καθημερινά και τόσα χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια μεγέθη, αλλά ούτε και τόσο μεγάλο συγκεντρωμένο πληθυσμό από μέδουσες. Υπάρχουν περιοχές όπου η παρουσία τους είναι τόσο πυκνή και σε τόση έκταση ώστε μπορείς να τις δεις και από το δορυφόρο».

Οι περιοχές υψηλής συγκέντρωσης μεδουσών είναι εκείνες που έχουν μεγάλες ποσότητες πλαγκτόν που με τη σειρά του βρίσκεται ψηλά στη διατροφική τους αλυσίδα. Παρότι δεν έχουν εγκέφαλο, το νευρικό τους σύστημα μπορεί και αντιλαμβάνεται μια σειρά από ερεθίσματα ένα από τα οποία είναι η οσμή της τροφής τους.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των επαγγελματιών αλιέων οι μέδουσες εντοπίζονται στα ανοικτά της θάλασσας. Ο κ. Μιχάλης Λυμπέρης υπολόγισε την απόσταση σε περίπου ένα μίλι από την ακτή. «Δεν έχουμε εντοπίσει συγκεντρώσεις κοντά στις ακτές. Ούτε στο Ενυδρείο, ούτε στο Ζέφυρος, ούτε σε άλλη περιοχή με χειμερινούς κολυμβητές».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι θάλασσές μας θα παραμείνουν για πάντα ασφαλείς. Οι παράγοντες, που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα είναι διαρκείς και έχουν ως κύρια αιτία τις ανθρώπινες δραστηριότητες που περιγράφονται παρακάτω στο ρεπορτάζ. Αυτό σημαίνει πως πρώτοι οι κολυμβητές οφείλουν να κινητοποιηθούν σθεναρά ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας των νερών του Αιγαίου.
Άλλωστε πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα ρεύματα στραφούν προς τις ακτές και όλο αυτό το πλήθος των κνηδόζωων να βγει μέχρι τις ξαπλώστρες.

«Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, οι ψαράδες βγάζουν με τα δίχτυα τους το λεγόμενο “γυαλί”. Αυτό κάνει μεν τα δίχτυα τους να βαραίνουν, όμως είναι σχεδόν άδεια από ψάρια. Το “γυαλί” δεν έχει σχέση με τις μέδουσες που εμφανίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες» περιέγραψε ο πρόεδρος των Αλιέων της Ρόδου. Ο ίδιος είχαμε βρεθεί μπροστά σε φαινόμενο συγκέντρωσης μεδουσών, όμως το μέγεθός τους ήταν πολύ μικρό σε σύγκριση με τις τωρινές».

Την ίδια περιγραφή έκαναν και προς τους επιστήμονες του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου.

«Οπωσδήποτε για να φτάσουν μέχρι εδώ τις έχουν φέρει τα ρεύματα. Θα πάμε να δούμε το είδος της μέδουσας που έχει εμφανιστεί ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά» δήλωσε προς τη “δημοκρατική” ο ιχθυολόγος του ΥΣΡ

Γεράσιμος Κονδυλάτος και κληθείς να εκτιμήσει το λόγο της εμφάνισής τους είπε: «Οι μέδουσες τρέφονται κυρίως με πλαγκτόν, που προέρχεται από τον πυθμένα της θάλασσας και με τα ανοδικά ρεύματα φτάνει στην επιφάνεια του νερού. Επίσης ένα μέρος της τροφής τους προέρχεται από στοιχεία που υπάρχουν στη ξηρά και με τις βροχές καταλήγουν στη θάλασσα». Ο ίδιος συμφώνησε με την πιθανότητα «οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις του τελευταίου τριμήνου να αποτελούν την αιτία της μαζικής συγκέντρωσής τους».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ο Calvin Klein εγκαταλείπει τη μόδα πολυτελείας
Νέες κινητοποιήσεις στις 18 Μαρτίου από την ΟΛΜΕ
Chevron Right