Η πικρή γεύση που άφησε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας για τo σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων της Siemens», το οποίο έκλεισε με παραγραφή και αθώωση των 20 κατηγορουμένων, έφτασε σήμερα (2/7) στην κορύφωσή της.
Η Δικαιοσύνη, που επικρίθηκε σφόδρα για την αδυναμία της να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διερεύνηση του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων», οδηγήθηκε σε μία ακόμη απόφαση, ιδιαίτερα ταπεινωτική.
Το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε να επιστρέψει όλα τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία είχαν δεσμευτεί ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος, προερχόμενου από δωροδοκίες, όχι μόνον στους κατηγορούμενους που είχαν αθωωθεί, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι είχαν απαλλαγεί λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους!
Το θέμα της δήμευσης των κατασχεθέντων θα έπρεπε κανονικά να έχει ήδη κριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που τον Σεπτέμβριο του 2022 απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες, όλα τα μεγαλοστελέχη του γερμανικού κολοσσού, Γερμανούς αλλά και Έλληνες, μεταξύ των οποίων και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Μία αστοχία (;), ωστόσο, του Εφετείου τότε, είχε γίνει αιτία να παραμείνει σε εκκρεμότητα το θέμα των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων, την απόδοση των οποίων και με ΤΟΚΟΥΣ διεκδικούσαν όλοι οι αθωωθέντες, ενώ τα διεκδικούσαν επίσης το Δημόσιο και ο ΟΤΕ, τα συμφέροντα των οποίων είχαν πληγεί από την υπόθεση του σκανδάλου της Siemens.
Mε απόφασή του το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σήμερα, Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, έκρινε ότι πρέπει να αποδοθούν όλα τα κατασχεθέντα στους κατηγορούμενους της Siemens που αθωώθηκαν, όπως άλλωστε ορίζει και ο νόμος.
Ωστόσο, το δικαστήριο δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά αποφάσισε να επιστρέψει τα κατασχεθέντα και στους κατηγορούμενους, που δεν αθωώθηκαν, αλλά απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής.
Εν ολιγοις, το Εφετείο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι και οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί λόγω παραγραφής, βασιζόμενο στο περιεχόμενο της δικογραφίας και στα πρακτικά των προηγούμενων δικών.