Αποκαλυπτικά SMS με τα παζάρια υπαλλήλου του ΕΦΚΑ, που συνελήφθη από τους Αδιάφθορους, με θύμα της για το επίδομα αναπηρίας της μητέρας της έρχονται στο φως.
Η υπάλληλος, είχε πάει την εξυπηρέτηση σε άλλο επίπεδο αφού προσέφερε και... δόσεις στην καταγγέλλουσα, η οποία δήλωσε αδυναμία να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό των 4.000 ευρώ που ζητούσε.
«Θα δώσεις 2.000 ευρώ με την έγκριση του επιδόματος αναπηρίας και άλλες δύο χιλιάδες, όταν καταβληθεί» ήταν η συμφωνία, αλλιώς δεν επρόκειτο να μπει το επίδομα στη μητέρα της.
Μάλιστα, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ έσπευσε να το υπενθυμίσει με ένα sms, μόλις ολοκληρώθηκε η έγκριση της αίτησης.
Ο διάλογος με το θύμα:
- Υπάλληλος ΕΦΚΑ: Τα μισά όπως είχαμε πει
- Θύμα: Δηλαδή 2.000; Ή μήπως μπορούμε 1.500 τώρα και 500 τέλος του μήνα;
Την «καίει» η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου διαπιστώθηκε πως η 49χρονη υπάλληλος του ΕΦΚΑ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με άλλους υπαλλήλους του οργανισμού, προκειμένου να ενημερώνεται για την εξέλιξη της αίτησης και να παρεμβαίνει για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Στη συνέχεια ενημέρωνε το θύμα, επικοινωνώντας μαζί του τηλεφωνικά.
Όπως διαπιστώθηκε η 49χρονη είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες που χαρακτηρίζονται ύποπτες με ακόμα μία υπάλληλο του ΕΦΚΑ, με την οποία συνεννοούνταν προκειμένου να τοποθετούν στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές γιατρούς της επιλογής τους, προκειμένου να τις εξυπηρετούν.
Η καταγγελία και τα ραντεβού
Πριν από οκτώ μήνες, και συγκεκριμένα στις 6/12/2023, η 56χρονη καταγγέλλουσα ενημέρωσε τους «Αδιάφθορους» για έκνομες ενέργειες υπαλλήλου του ΕΦΚΑ.
«Η υπάλληλος -ανέφερε το όνομα της 49χρονης- απαίτησε 4.000 ευρώ, προκειμένου να διεκπεραιωθεί υπόθεση της μητέρας μου … (καταβολή επιδόματος λόγω αναπηρίας). Μου δήλωσε ότι σε περίπτωση μη καταβολής του χρηματικού ποσού, δεν θα εισπραχθεί το επίδομα», είπε.
Όπως αποκάλυψε η καταγγέλλουσα, ο σύζυγος της υπαλλήλου ήταν εκείνος ο οποίος θα κανόνιζε την τελική διευθέτηση του ζητήματος της.
Η 56χρονη τόνισε πως λόγω της οικονομικής αδυναμίας να συγκεντρώσει τις 4.000 ευρώ, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ δέχθηκε να δώσει το ποσό σε δύο δόσεις, των 2. 000 ευρώ.
Μετά από αυτό στις 6/8/2024, η υπάλληλος του ΕΦΚΑ πραγματοποίησε νέο τηλεφώνημα στην 56χρονη, λέγοντάς της πως υπάρχει θετική εξέλιξη στην αίτηση και παράλληλα απαίτησε τις 2.000 ευρώ.
Τελικά, η 56χρονη, έχοντας στην κατοχή της τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα, έδωσε ραντεβού με την υπάλληλο του ΕΦΚΑ στη συμβολή των οδών Σωκράτους και Ευριπίδου στην Αθήνα, εκεί όπου τελικά συνελήφθη.
ΕΦΚΑ: Αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό
Την άμεση αναστολή άσκησης καθηκόντων και παραπομπή στο πειθαρχικό για την υπάλληλο που κατηγορείται για δωροληψία αποφάσισε σήμερα η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, καταδικάζοντας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το φαινόμενο διαφθοράς.
«Το περιστατικό αυτό για το οποίο κατηγορείται η υπάλληλος, πέρα από τη σοβαρότητά του, αντιβαίνει στις αξίες της διαφάνειας, της ηθικής και της ακεραιότητας που διέπουν τη λειτουργία του Φορέα μας.
Η Διοίκηση του Φορέα παραμένει προσηλωμένη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για τη θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατικής αξιολόγησης σε κάθε πτυχή της λειτουργίας των υπηρεσιών του.
Οι εσωτερικοί έλεγχοι θα ενισχυθούν και θα συνεχιστούν με αυστηρότητα, προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.