Για την αντιμετώπιση της φωτιάς στην Αττική ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας Copernicus, κινητοποιώντας βοήθεια από διάφορα κράτη μέλη για την υποστήριξη της Ελλάδας.
Σε δορυφορική εικόνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, αποτυπώνεται η έκταση της πυρκαγιάς στις 12 Αυγούστου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Copernicus EMS:
«Η ομάδα χαρτογράφησης μας παρέδωσε το προϊόν οριοθέτησης, το οποίο, από τις 12 Αυγούστου, έχει εντοπίσει:
- +8.500 εκτάρια καμένης έκτασης (85.000 στρέμματα)
- 23 χιλιόμετρα μετώπων πυρκαγιάς
- 168 ενεργές φλόγες
Η ομάδα χαρτογράφησης της υπηρεσίας ανέδειξε ότι τα μέτωπα της πυρκαγιάς εκτείνονταν σε μήκος 23 χιλιομέτρων. Μέχρι το μεσημέρι υπήρχαν 168 ενεργά μέτωπα, ενώ τα επικαιροποιημένα δεδομένα καταδεικνύουν ότι συνολικά κάηκαν 8.500 εκτάρια (85.000 στρέμματα).
Η εικόνα συνδυάζει φυσικά χρώματα με υπέρυθρες ζώνες βραχέων κυμάτων, τονίζοντας τα μέτωπα πυρκαγιάς (σε κόκκινο) και τις καμένες περιοχές (σκούρο καφέ).
Επιπλέον, σημειώνεται ότι η φωτιά δημιούργησε ένα σύννεφο καπνού, το οποίο εκτεινόταν σε ακτίνα άνω των 300 χιλιομέτρων προς τα νοτιοδυτικά.
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και για σήμερα
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
Για το λόγο αυτό το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας παραμένει σε γενική επιφυλακή και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.