Με αφορμή τον τυφώνα Μίλτον, που σάρωσε τη Φλόριντα των ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και καταστροφές, ειδικοί απαντούν στο ερώτημα αν κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί στη Μεσόγειο και να επηρεάσει τη χώρα μας.
Μέσα από ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο μετεωρολόγος ξεκαθαρίζει ότι φαινόμενο αντίστοιχου μεγέθους δεν μπορεί να χτυπήσει τις χώρες της Μεσογείου, συμπληρώνοντας ότι η ένταση του τυφώνα Μίλτον ήταν χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Aναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:
«Με αφορμή τον "Milton"... Μπορεί στη Μεσόγειο να δημιουργηθούν Τυφώνες ;OXI.
Τελικά ήταν τόσο ισχυρός όσο έδειχνε η πρόβλεψη; ΟΧΙ.
Στις δυτικές όχθες της Φλόριντα υποβαθμίστηκε 1 κατηγορία. ( ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2).
Η κλιματική κρίση επηρέασε το φαινόμενο;ΝΑΙ.
Ο πιο ζεστός κόλπος του Μεξικού εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασίων τροφοδότησε με περισσότερους υδρατμούς το σύστημα και το δυνάμωσε.
Ο κυκλώνα και ο τυφώνας είναι το ίδιο;ΝΑΙ.Η ονομασία έχει να κάνει με την περιοχή που εκδηλώνονται».
{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/pfbid0YjQsDG5QjphMLZk2x6kmzTTMyEbmhGpx87m9VCMkT7izp7iiik3LtpHep5YiGMm2l}
Παράλληλα, ειδικοί επισημαίνουν πως η Μεσόγειος μπορεί να «γεννήσει» τυφώνες, αλλά επειδή δεν διαθέτει αρκετή επιφάνεια ύδατος, δεν δύναται να δημιουργήσει κυκλώνες του μεγέθους του Μίλτον που «σάρωσε» τη Φλόριντα.
Ο Χρήστος Ζερεφός, εθνικός εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή ανέφερε: «Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων που είναι συνέπεια της υπερθέρμανσης και της ατμόσφαιρας και ιδίως των ωκεανών θα συνεχιστεί και γι' αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να φυλασσόμεθα, να ξέρουμε τι θα κάνουμε».