Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει ο καλοκαιρινός καιρός που επικρατεί στη χώρα όλο αυτό το διάστημα, καθώς αυτήν την εβδομάδα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «βουτιά» στη θερμοκρασία και το πρώτο κρύο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παρουσιάσουν σταδιακή υποχώρηση, με την πτώση στον υδράργυρο να αναμένεται να είναι αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, οι αέριες μάζες που θα εγκατασταθούν πάνω από τη χώρα μας από την Παρασκευή (18/10) θα είναι γενικά κατά 4 έως 6 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές και τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα 7 έως 8 °C ψυχρότερες από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Στην εικόνες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά το εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας έως τις 23/10 σε ύψος 1.500 περίπου μέτρων επάνω από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με την κόκκινη γραμμή παρουσιάζεται το «θερμότερο» σενάριο ενώ με τη μπλε γραμμή το «ψυχρότερο» σενάριο. Με πράσινη γραμμή παρουσιάζεται η διακύμανση της μέσης θερμοκρασίας με βάση όλα τα διαθέσιμα σενάρια του μοντέλου. Τέλος, με τη μαύρη οριζόντια γραμμή σημειώνεται η προσεγγιστική μέση τιμή της εποχής σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 1991-2020. Όπως γίνεται εμφανές, όλα σχεδόν τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες χαμηλότερες συγκριτικά με τις κανονικές για την εποχή.
Το καιρικό μυστήριο του Σαββατοκύριακου
Η πτώση της θερμοκρασίας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αυτό που παραμένει ανοιχτό είναι οι βροχές που θα μας απασχολήσουν το Σαββατοκύριακο και κατά πόσο αυτές θα είναι σοβαρές.
Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ένα βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει, από την περιοχή της Ιταλίας, να αποδιοργανώσει τον Ωμέγα Εμποδιστή (το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που εξαπλώνεται πάνω από μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου) και αφού δώσει πολλά και επικίνδυνα νερά στην περιοχή της Ιταλίας, θα απασχολήσει με αρκετά καλές πιθανότητες τη δυτική Ελλάδα.
Το σύστημα κακοκαιρίας αν καταφέρει να «νικήσει» τον αντικυκλώνα που του κλείνει τον δρόμο, θα φτάσει στη χώρα μας με μεγάλη ενέργεια και αρκετά εμπλουτισμένο με υδρατμούς. Τέτοιες ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες κατά περίπτωση, οδηγούν τα βαρομετρικά χαμηλά ακόμη και στο να λάβουν τροπικά χαρακτηριστικά.
Όπως σημειώνει, δε σημαίνει ότι θα γίνει και σε αυτή την περίπτωση έτσι. Η εξέλιξη σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το αν αυτό το χαμηλό καταφέρει να αποδιοργανώσει τον αντικυκλώνα, ή ο αντικυκλώνας το στείλει προς Αφρική μεριά και διαλυθεί εκεί.
Από την πλευρά του πάντως, ο διεθυντής της ΕΜΥ, κ. Θοδωρής Κολυδάς αναφέρει πως η παρουσία του υποτροπικού αεροχείμαρρου στις ακτές της Αφρικής από τα τα μέσα της εβδομάδος και μετά, θα «κατευθύνει» το ανώτερο χαμηλό της Δυτικής Ευρώπης προς την περιοχή μας και θα αλλάξει η μορφή του Ω-Block. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να εκδηλωθούν βροχές, το Σαββατοκύριακοο κυρίως στη δυτική Ελλάδα.
{https://x.com/KolydasT/status/1845766961642221749}