Ριζικές αλλαγές στον Ελληνικό στρατό ανακοίνωσε ο υπ. Άμυνας, Νίκος Δένδιας κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή για τη Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035. Όπως είχε προαναγγείλει και στο παρελθόν, κλείνουν 137 στρατόπεδα στην Ελλάδα μέχρι το 2025.
Ο υπουργός Άμυνας μίλησε για νέο εικοσαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο θα έρθει σύντομα, κλείσιμο στρατοπέδων και κατεύθυνση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. «Θα ενισχύσουμε τη δύναμη πυρός μας. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα υπερασπίζεται απλώς το Αιγαίο αλλά θα κάνει και προβολή δύναμης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.
Στο πλαίσιο της εισήγησης του ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί ένα στην πραγματικότητα 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας παράλληλα πως όπως και η χώρα έτσι και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν δημοσιονομικό ταβάνι.
«Στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προυπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο», όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για την ανάγκη κλεισίματος στρατοπέδων στη χώρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αυτή την ώρα έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ.
«Αυτό δεν έχει λογική. Πρέπει να πάμε γρήγορα σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέσα στο 2025 αυτό να έχει τελειώσει. Ξέρω τι σημαίνει να είσαι βουλευτής περιφέρειας αλλά κάθε πόλη και στάδιο δεν μπορεί να ισχύσει για τα στρατόπεδα. Θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς. θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς ώστε να μεγαλώσουμε την ισχύ πυρος. Κάθε μονάδα του ελληνικού στρατού θα έχει δυνατότητα αντιdrone. Και δυνατότητα να εκπέμπουν drones» ειπε ο υπουργός Άμυνας.
Τι αλλαγές θα γίνουν σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία
Ειδικά για το ναυτικό, o υπουργός Άμυνας είπε ότι «θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση. Θα αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιχή. Θα μπορεί, δηηλαδή, να προβάλει την ισχύ του».
O Νίκος Δένδιας επισήμανε ακόμα την ανάγκη «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και πως «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35».
{https://www.facebook.com/dendiasnikos/videos/1222312715649022}