Ανησυχία για τα επόμενα τιμολόγια ρεύματος έχει προκληθεί στους καταναλωτές, καθώς η τιμή στην αγορά χονδρικής έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες ημέρες. Την Πέμπτη (14/11) η τιμή στην Ελλάδα κινείται στα 217 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ χτες έφτασε και τα 229, 84 ευρώ. Σήμερα το απόγευμα η τιμή αναμένεται να εκτοξευθεί σε επίπεδο ρεκόρ των τελευταίων μηνών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτές οι υψηλές τιμές στο ρεύμα να φτάσουν στον καταναλωτή», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm 97,8, είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό το τελευταίο διάστημα, υπενθυμίζοντας και την παρέμβαση που έγινε από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε επίπεδο Κομισιόν για τον έλεγχο της τιμής του ρεύματος.
Όπως είπε στις 22 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συζήτηση για το θέμα, το οποίο ήδη έθεσε ο Έλληνας υπουργός σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μπακού στο πλαίσιο της συνόδου COP29.
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, δεν πρόκειται να αφήσουμε οι παράλογα υψηλές τιμές να περάσουν στον καταναλωτή, το πώς θα γίνει αυτό θα φανεί μετά και από τη συνάντηση που θα υπάρξει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Προτιμώ να είναι μια μόνιμη λύση για έκτακτες περιστάσεις αλλά δεν αποκλείω να είναι μια έκτακτη λύση για μόνιμες περιστάσεις» είπε.
Που αποδίδεται η εκτόξευση των τιμών
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέδωσε την αύξηση των τιμών στις κλιματολογικές συνθήκες και την έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης . «Από την αρχή του Νοεμβρίου ήταν ένας δύσκολος μήνας χωρίς αρκετό αέρα με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές στη Β. Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα η εικόνα ήταν καλύτερα στις τιμές χονδρικής με αποτέλεσμα το ελληνικό σύστημα να είναι εξαγωγικό».
«Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο η κατάσταση ξέφυγε και έχουμε πάλι φαινόμενο υψηλών τιμών στη Νοτιανατολική Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Αυστρίας. Οι τιμές αυτή τη στιγμή είναι παράλογες και δεν γίνονται αποδεκτά τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε ο υπουργός ο οποίος παρομοίασε την κατάσταση με την κρίση του καλοκαιριού στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης.
«Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ Βορειοδυτικής Ευρώπης, που έχει την πυρηνική παραγωγή αλλά και την υψηλή αιολική παραγωγή με την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης υπάρχει ο αλγόριθμος που δεν επιτρέπει τη μεγιστοποίηση των καλωδίων, ενώ υπάρχει και το οριακό φαινόμενο της Ουκρανίας, που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση», τόνισε.
Για τα δύο πρώτα ζητήματα, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, απαιτείται χρόνος και θεσμικές παρεμβάσεις. Ενδιάμεσα πρόσθεσε χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων και αυτό είναι η βασική συζήτηση που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες και πλέον αποκτά χαρακτήρα επείγοντος. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι, κατέληξε ο υπουργός.