Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς – «Υγειονομικός πόλεμος άνευ προηγουμένου»

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια για κορονοϊό συνεχώς λιγοστεύουν. Συγκλονίζουν οι αναρτήσεις αναισθησιολόγου που εργάζεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπως και τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα, για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη δοκιμάζεται από το σφοδρό χτύπημα του κορονοϊού με το σύστημα υγείας να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και τους γιατρούς να επευθύνουν δραματικές εκκλήσεις τον ενε εξελίξει υγειονομικό πόλεμο.

Δείτε ΕΔΩ τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα 12/11

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα 3,316 κρούσματα σήμερα 12/11. Όλες οι περιοχές. 

 «Για όλους τους αρρώστους που δεν έχουν κορονοϊό δεν υπάρχει κρεβάτι ΜΕΘ στα Δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης πλην των ελαχίστων 6 αντιστεκόμενων στο “Παπαγεωργίου”», ανέφερε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης, σε ανακοίνωσή της για την εικόνα του ΕΣΥ χθες το βράδυ, και με την πρόεδρο της, Δ. Κατσίμπα, να λέει στο iEidiseis πως οι λύσεις του Υπουργείου Υγείας στο πρόβλημα είναι «επικίνδυνες», καθώς αφορούν στην μετατροπή γενικών ΜΕΘ σε κλίνες για την Covid-19 και όχι άνοιγμα νέων.

Η ΕΝΙΘ τονίζει, ακόμη, πως «για όλους τους αρρώστους με κορονοϊό δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, πλην ελαχίστων που τυχαίνει να κενούνται» καθώς και ότι «η κατάσταση του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη είναι τραγική λόγω της εγκληματικής άρνησης της κυβέρνησης να ενισχύσει το ΕΣΥ μέσα στο 8μηνο εν αναμονή του 2ου κύματος της πανδημίας, στην αρχή του οποίου είμαστε, προσηλωμένη στον πολιτικό της στόχο να ιδιωτικοποιήσει το ΕΣΥ και να ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας».

Στο εφημερεύον σήμερα «Ιπποκράτειο», εξάλλου, η εφημερία ξεκίνησε με γεμάτες τις 10 κλίνες ΜΕΘ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Χρήστος Τζελέπης. Κατά τον ίδιο, μέχρι χτες ήταν γεμάτες και οι κλίνες για ασθενείς με Covid, ενώ 30 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

«Δημιουργήθηκαν από χθες το μεσημέρι άλλα 50-60 κρεβάτια για περιστατικά Covid αδειάζοντας τρεις κλινικές και μεταφέροντάς τες σε άλλες κλινικές, όπου συλλειτουργούν υποβαθμισμένες με 5-10 κρεβάτια η κάθε μία, με το προσωπικό να είναι εξαντλημένο. Σήμερα, ήρθαν 10 νοσηλεύτριες από το Θεαγένειο για να βοηθήσουν για έναν μήνα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζελέπης.

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, περιγράφει γλαφυρά, με αναρτήσεις του στο Facebook, ο αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο Δανιήλ Κωνσταντινίδης, ο οποίος έκανε λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη».

«Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”. Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο», επισημαίνει ο ίδιος.

https://www.facebook.com/dankonstan/posts/3529293237192200

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, αναφερόμενος στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο ίδιο νοσοκομείο, και οι οποίες αφορούν ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα» ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωνε: «Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».

https://www.facebook.com/dankonstan/posts/3516347155153475

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι εικόνες από την εντατική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου – όπως καταγράφεται στο ακόλουθο βίντεο του Τ/Σ Mega – ασθενείς από 39 έως 60 ετών, ο ένας δίπλα στον άλλον, δίνουν τη δική τους μάχη για τη ζωή.

Φόβοι για «σκηνές Ιταλίας»

Νωρίτερα σήμερα, ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εξέφρασε φόβους πως ενδέχεται «σύντομα να δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες που είδαμε στην Ιταλία».

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής (ΣΚΑΪ).

«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο ίδιος σε πρωινή παρέμβασή του, τονίζοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε παράταση στο lockdown.

Καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, συνέχισε. «Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση» κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης. 

Μήνυμα Προέδρου Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ  Α. Εξαδάκτυλοςστέλνει το μήνυμα πως η «αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτήν την φάση απαιτεί την ενεργό παρουσία όλων» των γιατρών, καθώς «οι συνάδελφοί μας της πρώτης γραμμής εντός των νοσοκομείων εξαντλούνται», όπως «και εκείνοι της πρώτης γραμμής εκτός νοσοκομείων».

«Ο ιός σαρώνει τις διαχωριστικές γραμμές και καλούμαστε όλοι οι ιατροί της χώρας να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας», υπογράμμισε.

Αναλυτικά η επιστολή του:

«Αγαπητοί συμπολίτες

Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και είναι ώρα όλοι να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε. Εμείς οι γιατροί βρισκόμαστε αυτονόητα στη πρώτη γραμμή και ως οφείλουμε, θα πράξουμε το καθήκον μας για την προάσπιση της ανθρώπινης ζωής.

Αλλά και όλοι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε με το δικό σας, προσωπικό έργο προστατεύοντας τον εαυτό σας, τους οικείους σας και τον ευρύτερο περίγυρό σας από την διασπορά του SARS-CoV-2. Η χρήση μάσκας παντού, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση ασφαλείας ειδικά από τους πιο ηλικιωμένους, η διαπαιδαγώγηση των πιο νέων στην ανάγκη προστασίας από τον ιό, είναι όσα εσείς, σε προσωπικό επίπεδο μπορείτε να κάνετε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 και την μείωση των περιστατικών COVID-19.

Η τήρηση των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκε ή για τον φόβο προστίμου αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να συμβάλουμε στην προσπάθεια που κάνουν τα κράτη παγκοσμίως.

Τα καλά νέα, με τα εμβόλια που δείχνουν να δημιουργούν καλή ανοσολογική απόκριση, μάς δίνουν δύναμη και ελπίδα αλλά το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν είναι πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν αργήσουν οι θεραπείες και τα εμβόλια, αυτή είναι μια υγειονομική κρίση με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι για πάντα!

Ως εκ τούτου, η υπομονή που καλούμαστε να επιδείξουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Το μόνο που χρειάζεται η Ανθρωπότητα και η επιστημονική έρευνα είναι χρόνος. Και ο καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει αυτόν τον χρόνο προσέχοντας την υγεία του και τηρώντας τα μέτρα προστασίας στη κοινότητα που ζει.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτήν την φάση απαιτεί την ενεργό παρουσία όλων μας. Οι συνάδελφοί μας της πρώτης γραμμής εντός των νοσοκομείων εξαντλούνται, όπως και εκείνοι της πρώτης γραμμής εκτός νοσοκομείων. Ο ιός σαρώνει τις διαχωριστικές γραμμές και καλούμαστε όλοι οι ιατροί της χώρας να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας. Την Άνοιξη ο ιδιωτικός τομέας ύψωσε εθελοντικά αποτελεσματικό ανάχωμα επιτυγχάνοντας οι αριθμοί των ασθενών στα νοσοκομεία να είναι διαχειρίσιμοι.

Τώρα οι αριθμοί απαιτούν την παρουσία μας παντού. Εντός και εκτός νοσοκομείων συμβουλεύοντας, υποστηρίζοντας, περιθάλποντας κατ’ οίκον, νοσηλεύοντας, θα κερδίσουμε την μάχη. Σας παρακαλώ να προσέχουμε ιδιαίτερα την ατομική μας ασφάλεια όπως και των οικογενειών μας επειδή είμαστε χρήσιμοι όταν είμαστε υγιείς. Καλή δύναμη σε όλους!

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός

Πρόεδρος Π.Ι.Σ.».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δημοτικά σχολεία: Δεν υπάρχει ακόμη εισήγηση για κλείσιμο
Γιατί «έπεσε» το βράδυ το YouTube
Chevron Right