Η διεθνής γαστρονομική σκηνή αποκαλύπτει για ακόμη μία χρονιά τα κορυφαία της διαμάντια, καθώς το La Liste ανακοίνωσε τη φετινή κατάταξη με τα 1.000 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για το 2025.
Ανάμεσα στα γευστικά αριστουργήματα που ξεχώρισαν βρίσκονται και τρία ελληνικά εστιατόρια, αναδεικνύοντας τη δυναμική της χώρας μας στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη.
Η κατάταξη του La Liste αποτελεί το αποτέλεσμα μιας απαιτητικής διαδικασίας έξι σταδίων, όπου εστιατόρια από όλο τον κόσμο αξιολογούνται βάσει κριτικών, βαθμολογιών, απόψεων πελατών και άλλων παραγόντων. Το τελικό σκορ που προκύπτει καθορίζει τη θέση κάθε εστιατορίου στη λίστα.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι φέτος, εννέα εστιατόρια σημείωσαν την εντυπωσιακή βαθμολογία των 99,5 στα 100, κατακτώντας την κορυφή. Μεταξύ αυτών, το φημισμένο Cheval Blanc by Peter Knogl στη Βασιλεία της Ελβετίας, που με τη γαλλική κουζίνα υψηλής αισθητικής συνδυασμένη με μεσογειακές και ασιατικές πινελιές, κατάφερε να διακριθεί.
Ακολουθούν το Lung King Heen στο Χονγκ Κονγκ, διάσημο για τα εξαιρετικά πιάτα θαλασσινών, όπως μαριναρισμένες κόκκινες μέδουσες και τραγανό χέλι με πιπεριά τσίλι, και το L'Enclume στην Cumbria του Ηνωμένου Βασιλείου, που φημίζεται για την πρωτοποριακή του προσέγγιση στην παραδοσιακή κουζίνα.
Τα κορυφαία εστιατόρια της χρονιάς (βαθμολογία 99,5):
- Cheval Blanc by Peter Knogl (Ελβετία)
- Guy Savoy (Γαλλία)
- L'Enclume (Ηνωμένο Βασίλειο)
- La Vague d'Or (Γαλλία)
- Le Bernardin (ΗΠΑ)
- Lung King Heen (Χονγκ Κονγκ)
- Matsukawa (Ιαπωνία)
- Schwarzwaldstube (Γερμανία)
- SingleThread (ΗΠΑ)
Τα ελληνικά εστιατόρια που ξεχώρισαν
Στη φετινή λίστα, τρία ελληνικά εστιατόρια διακρίθηκαν ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός γαστρονομικός προορισμός.
Το Delta Restaurant, με βαθμολογία 85/100, κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών.
Βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και είναι γνωστό για τη δημιουργία πιάτων που θυμίζουν βρώσιμα έργα τέχνης.
Η θρυλική Σπονδή, που φιλοξενείται στο Παγκράτι, συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη βαθμολογία 83,5/100. Με πολυετή παρουσία στον κατάλογο του Michelin από το 2002, παραμένει σταθερή αξία για την ελληνική κουζίνα.
Το τρίτο ελληνικό διαμάντι είναι το Varoulko Seaside restaurant του Λευτέρη Λαζάρου, που βαθμολογήθηκε με 80,5/100. Στην Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά, το εστιατόριο έχει χτίσει τη φήμη του γύρω από τα μοναδικά πιάτα ψαριών και θαλασσινών που προσφέρει.