Ελλάδα

Κορoνοϊός: Μόλις 16 κενές ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα- Η εικόνα του ΕΣΥ πανελλαδικά

Τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου μόλις των 11% των ΜΕΘ για τον κορονοϊό, που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης, είναι κενές, ποσοστό που σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε 16 κλίνες.

 

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα καθώς οι κενές ΜΕΘ, Covid-19 και γενικές, είναι μόλις 323 (ποσοστό 29%), την ώρα που οι ανάγκες στο ΕΣΥ εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, λόγω κορονοϊού.

Δείτε ΕΔΩ τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα 11/11 ο ΕΟΔΥ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς. Τι αλλάζει από 13/11

Αναλυτικά, οι εν λειτουργία κλίνες ΜΕΘ είναι 1.104 συνολικά. Από αυτές, 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ΜΕΘ-non COVID σήμερα είναι 608, οι 446 είναι κατειλημμένες και οι 162 κενές (ποσοστό 26,5%). Οι ΜΕΘ-COVID, αντίστοιχα, είναι σήμερα 496. Από αυτές, 335 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 32,5%).

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση βαίνει διαρκώς επιδεινονούμενη όπως προκύπτει από την εκεί εξέταση των διαθέσιμων στοιχείων.

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης – συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας – είναι σήμερα 148. Από αυτές, 132 είναι κατειλημμένες και 16 κενές (ποσοστό 11%).

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, από την άλλη, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 130 είναι κατειλημμένες και 76 κενές (ποσοστό 37%).

Συνολικοί αριθμοί κλινών

Εξάλλου, οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773.

Οι δε ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια:

  • 1η ΥΠΕ (Αττικής): 485 (από τις 1.133 διαθέσιμες κλίνες)
  • 2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 212 (από τις 426 διαθέσιμες κλίνες)
  • 3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 524 (από τις 719 διαθέσιμες κλίνες)
  • 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 697 (από τις 1.149 διαθέσιμες κλίνες)
  • 5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 249 (από τις 413 διαθέσιμες κλίνες)
  • 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 200 (από τις 534 διαθέσιμες κλίνες)
  • 7η ΥΠΕ (Κρήτης): 39 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)
  • Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 107 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες).

 50 νέες ΜΕΘ μέχρι την Κυριακή στα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας

Πενήντα νέες κλίνες ΜΕΘ θα ενταχθούν, από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας για την αντιμετώπιση των περιστατικών με Covid-19, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τη σύσκεψη που είχε το πρωί με τους διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτρη Τσαλικάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου.

Συγκεκριμένα, εντάσσονται 6 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, 6 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Γεννηματάς. Οι κλίνες αυτές είναι πλέον των 50 κλινών νευροχειρουργικών, καρδιοχειρουργικών και αγγειοχειρουργικών κλινικών που έχουν μετατραπεί σε πολυδύναμες ΜΕΘ και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ακόμη ότι για την περαιτέρω στήριξη της Βόρειας Ελλάδας η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη και θα μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ προκειμένου, εφόσον χρειαστεί, να διατεθεί ένα C-130, το οποίο σε ειδικές κάψουλες θα κάνει αεροδιακομιδές περιστατικών από απομακρυσμένες Υγειονομικές Περιφέρειες, πάντα με την έγκριση των γιατρών και υπό την προϋπόθεση να πληρούνται οι όροι ασφαλείας και η ασφάλεια του ασθενούς.

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι από χτες μέχρι σήμερα στις εφημερίες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας έγιναν 25 διασωληνώσεις, ενώ μόνο στο ΑΧΕΠΑ, κατά την εφημερία που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί, έγιναν 86 εισαγωγές περιστατικών Covid-19. Πρόσθεσε, δε, ότι το Ιπποκράτειο κατά την αυριανή του εφημερία θα έχει επικουρικά στήριξη από το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Ο κ. Κικίλιας απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες να αναλογιστούν σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η χώρα από τη στιγμή που ο ιός διασπείρεται στην κοινότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο θέμα περίθαλψης και Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι θέμα Δημόσιας Υγείας και πόσοι νοσούν».

Τέλος, ο κ. Κικίλιας ευχαρίστησε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ για την προσπάθεια που καταβάλλει όλες αυτές τις ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα (11/11) ο ΕΟΔΥ

Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα σήμερα (11/11)

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
8 Λέξεις: Η Βικτώρια «φυλακισμένη» στο σπίτι του Μάρκου
Πώς να προστατευτείτε κατά τις ηλεκτρονικές σας αγορές
Chevron Right