Η Γωγώ Δελογιάννη έφτιαξε στο πλατό του «Πρωίαν σε είδον» μια βασιλόπιτα από την Ήπειρο, όπου οι άνθρωποι συνήθιζαν τα παλαιότερα χρόνια να γιορτάζουν την αλλαγή του χρόνου με ό,τι καλύτερο περιείχε το «κελάρι» του σπιτιού. Και φυσικά αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο από το κρέας, είδος εν ανεπαρκεία που σερβίρονταν στις γιορτές και τις Κυριακές για τους πιο ευκατάστατους.
Σήμερα στην Ήπειρο συνηθίζουν τις γλυκές βασιλόπιτες, ένα έθιμο που αγκάλιασαν τις προηγούμενες δεκαετίες, τις οποίες τοποθετούν στο τραπέζι δίπλα στην παραδοσιακή, με γέμιση κρέατος.
Δοκιμάστε τη συνταγή, ιδιαίτερα αν σας έχει περισσέψει μαγειρεμένο κρέας που κινδυνεύει να πάει χαμένο. Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά γευστικό και θα σας αποζημιώσει.
Υλικά:
- 1 κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1/2 κιλό κοτόπουλο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
- 2 κούπες τραχανά γλυκό
- 1 1/2 κούπα φέτα τριμμένη
- 3-4 γαρύφαλλα
- 2 κομμάτια σέλερι
- 2 φύλλα δάφνης
- 6 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ πιπέρι
- 1 κιλό φύλλο χωριάτικο
TIPS:
Αν μας έχει μείνει ψητό ή βραστό κρέας, το προτιμάμε. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται το ολόκληρο κρεμμύδι, το σέλερι, τα γαρύφαλλα και η δάφνη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλου είδους κρέας εκτός από το προτεινόμενο, όπως, για παράδειγμα, γαλοπούλα.
Δείτε το σχετικό βίντεο: