«… με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα», κινούταν η μηχανή στην οποία επέβαινε ο 34χρονος αστυφύλακας που πυροβόλησε στο κεφάλι τον ανήλικο Ρομά στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Αυτό υποστήριξε στην ένορκη κατάθεση του, ο οδηγός της, ο οποίος περιέγραψε ότι την ώρα των πυροβολισμών βρισκόταν σε σημείο μακριά από το αγροτικό, κοντά στις γραμμές του τρένου.
Οι αρχές εξετάζουν την μαρτυρία του αστυνομικού, σε αντιπαραβολή με τις αναφορές του Αρχιφύλακα που άνοιξε πυρ, αλλά και σε συνδυασμό με βίντεο από το σημείο, σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ενήργησε ο κατηγορούμενος.
Την ίδια ώρα ο νέος τραυματισμός αστυνομικού από πυρά Ρομά που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στον Ασπρόπυργο, έφερε δεύτερο 24ωρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. στη Δυτική Αττική. Το σχέδιο… κατευνασμού των επικίνδυνων συγκεντρώσεων γύρω από καταυλισμούς, σε πρώτη φάση δεν απέδωσε καρπούς, με τις ίδιες εικόνες να επαναλαμβάνονται και την Παρασκευή.
«Ο οδηγός του οχήματος έστριψε και ακολούθησε από πίσω τους συναδέλφους με σκοπό να τους παρασύρει. Μόλις το αγροτικό επιτάχυνε ο Κ. (σ.σ. 34χρονος αστυφύλακας) έβαλε δύο φορές με το υπηρεσιακό του όπλο. Εκείνη τη στιγμή εμείς βρισκόμασταν ακριβώς πίσω από τις γραμμές του τρένου και κινούμασταν με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα», περιγράφει χαρακτηριστικά ο οδηγός της μηχανής της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη δική του κατάθεση του ο 34χρονος αστυφύλακας, δεν μπορούσε να στοχεύσει καλά λόγω ανώμαλου οδοστρώματος, κλίσης εδάφους και απόστασης. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί στα πλαίσια της έρευνας, η ορατότητα, ο χρόνος δράσης-αντίδρασης του κατηγορούμενου αστυνομικού, αλλά και οι συνθήκες του εδάφους στο οποίο κινούταν η μοτοσικλέτα.
«Μη βρούμε το μπελά μας…»
«Μίλησα και με τον υπεύθυνο και μου είπε άστο μην το κάνεις. Άστο να φύγει, δεν πειράζει τώρα, μη βρούμε το μπελά μας. Απλά εγώ σας το λέω. Σας ενημερώνω. Ας το αφήσουμε». Αυτό είπε στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης, ο υπάλληλος του βενζινάδικου στα Διαβατά, από το οποίο έφυγε ο 16χρονος Ρομά χωρίς να πληρώσει.
Πάρα το γεγονός ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης τον προέτρεψε να μην προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, εκείνος είχε ήδη ενημερώσει τους αστυνομικούς που βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα και η καταδίωξη είχε ξεκινήσει. «Εκείνη τη στιγμή, εγώ πιο πολύ μονολογώντας είπα ότι έφυγε χωρίς να με πληρώσει και με άκουσαν κάποιοι αστυνομικοί που είχαν σταματήσει στο βενζινάδικο», είπε χαρακτηριστικά ο υπάλληλος κατά την κατάθεση του.
Σε άλλο σημείο αναφέρει για τον 16χρονο οδηγό: «Από ότι κατάλαβα από την ομιλία του και τη συμπεριφορά του ήταν σίγουρα υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών»
«Καζάνι που βράζει» η Δυτική Αττική
Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, διαδοχικές επιχειρήσεις έλαβαν χώρα για δεύτερη ημέρα σε όλα τα σημεία που καταγράφονται επεισόδια και ένταση με πρωταγωνιστές Ρομά. Νεόκτιστα Ασπροπύργου, Μενίδι, Μέγαρα, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών, που προχώρησαν σε 6 συλλήψεις για απείθεια, κλοπή, ναρκωτικά. Παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε σειρά από έρευνες σε σπίτια, αναζητώντας οπλισμό που ενδεχομένως σχετίζεται με τις ένοπλες επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών.
Το βράδυ της Πέμπτης, ομάδες Ρομά, υποδέχτηκαν με αλλεπάλληλα πυρά από κυνηγετικές καραμπίνες τις διμοιρίες των ΟΠΚΕ που επιχειρούσαν στη Λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο. Είχαν στήσει ενέδρα σε κοντινό ύψωμα και από εκεί πυροβολούσαν για σχεδόν μια ώρα. Ένας από τους αστυνομικούς, τραυματίστηκε στο πρόσωπο από τα σκάγια.
Ήταν ο 11ος αστυνομικός που τραυματίζεται στην Αττική από τις καθημερινές επιθέσεις των οργισμένων Ρομά. Ο νέος σχεδιασμός με την ενισχυμένη παρουσία δυνάμεων στα επίμαχα σημεία, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έφερε αποτελέσματα, με την ένταση να καταγράφεται αμείωτη.