Ελλάδα
Νέα νύχτα θρίλερ για Αμοργό και Σαντορίνη – Αυξάνεται η ένταση και η συχνότητα των σεισμών
Διαδοχικοί σεισμοί στη Σαντορίνη, την Αμοργό και τη γύρω περιοχή – Ο φόβος των κατοίκων και οι ανησυχίες των επιστημόνων.

Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, ενώ επηρεάζονται σημαντικά η Αστυπάλαια και η Ανάφη.
Είναι ενδεικτικό ότι το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας (3/2) σημειώθηκαν τρεις μεγάλοι σεισμοί, που ήταν μεγαλύτεροι ή ίσοι των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο πρώτος σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:45 και είχε ένταση 4,6 Ρίχτερ. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος τα 13,9 χιλιόμετρα και το επίκεντρό της υπολογίστηκε 18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Ακολούθησαν δύο σεισμοί σε απόσταση περίπου μισής ώρας. Αρχικά ο Εγκέλαδος «χτύπησε» λίγο πριν τις 22:30, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας και είχε ένταση 4,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο υπολογίστηκε 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και το εστιακό βάθος στα 14,4 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια σεισμός σημειώθηκε περίπου στην ίδια περιοχή και λίγο πριν τις 22:40. Ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού και εστιακό βάθος 13,9 χιλιόμετρα.
«Η σεισμική δραστηριότητα εντείνει τους ρυθμούς της»
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, σημείωσε ότι «η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της».
Όπως εξήγησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 Ρίχτερ έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», σημείωσε ο καθηγητής.
Τέλος, επισήμανε ότι το πρωί της Τρίτης (4/2) η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
Συνολάκης: Πιθανή σύνδεση των σεισμών και του ηφαιστείου
Την ώρα που οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται χωρίς σταματημό, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα εάν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Απάντηση σε αυτό επιχείρησε να δώσει ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης.
Μιλώντας στον ANT1 και στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ. Επίσης, χαρακτηριστικά τόνισε ότι «είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα».
Αναφερόμενος στο εάν το ηφαίστειο της Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο. Επίσης, εντόπισε μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.
Λέκκας: Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κύριος σεισμός
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε ότι η ιδιομορφία της σεισμικής ακολουθίας στις Κυκλάδες είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός.
«Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.
Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5 (Ρίχτερ)», τόνισε.
Καταληκτικά, ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε: «Το 6 (Ρίχτερ) είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».
Κάτοικοι της Σαντορίνης εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί
Με κάθε μέσο, πλοίο ή αεροπλάνο, εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι του νησιού, αλλά και οι επισκέπτες του, ως αποτέλεσμα του μπαράζ σεισμών των τελευταίων ημερών και υπό τον φόβο κάποιας μεγαλύτερης δόνησης.
Οι πιο ψύχραιμοι, και με δεδομένο πως είναι κλειστές αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στις πλατείες και σε ανοιχτούς χώρους.
Ωστόσο, οι πολίτες ζουν με τον φόβο μεγάλου σεισμού, αλλά και πιθανού τσουνάμι, για το οποίο έχουν μιλήσει επιστήμονες. Συνεπώς, δεν μοιάζει καθόλου περίεργο ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν την επιλογή να εγκαταλείψουν -προσωρινά τουλάχιστον- το νησί.
Συνεδριάζει ξανά η Διυπουργική την Τρίτη 4/2
Παράλληλα, διυπουργική σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί της Τρίτης (4/2) στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης. Συγκλήθηκε από τον αρμόδιο υπουργό, Βασίλη Κικίλια, ενώ θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Δείτε πώς κατέγραψε το iEidiseis.gr τις εξελίξεις, μέσω LiveBlog:
LIVE
Καραστάθης: Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται
«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Όπως εξήγησε, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 Ρίχτερ έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», σημείωσε ο καθηγητής.
Τέλος, επισήμανε ότι το πρωί της Τρίτης (4/2) η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
Διαδοχικοί σεισμοί μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
Δεν σταματά το τρομακτικό του έργο ο Εγκέλαδος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας.
Λίγο πριν τις 22:40 της Δευτέρας (3/2) σημειώθηκε νέος σεισμός, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ μετά από αναθεώρηση (αρχικά υπολογίστηκε σε 4,4 Ρίχτερ).
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμήθηκε στα 13,9 χιλιόμετρα (αρχικά στα 10 χιλιόμετρα).
Συνολάκης: Πιθανή σύνδεση των σεισμών και του ηφαιστείου
Την ώρα που οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται χωρίς σταματημό, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα εάν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστας Συνολάκης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.
Μιλώντας στον ANT1 και στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα».
Δείτε αναλυτικά όσα είπε με ένα κλικ ΕΔΩ.
Νέος ισχυρός σεισμός μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας
Νέος σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 22:30 της Δευτέρας (3/2), στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Αστυπάλαιας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το μέγεθος της δόνησης που σημειώθηκε στις 22:19.39 ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το επίκεντρο να υπολογίζεται 20 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Επίσης, το εστιακό βάθος εκτιμάται στα 14,4 χιλιόμετρα.
Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο επίσης υπολογίζει το μέγεθος του σεισμού στα 4,8 Ρίχτερ, ενώ συγκλίνει και στο εστιακό βάθος, το οποίο εκτιμά στα 14 χιλιόμετρα.
Οι χάρτες με τα ρήγματα στη Σαντορίνη
Το φως της δημοσιότητας είδαν τη Δευτέρα (3/2) χάρτες που αποτυπώνουν τα ρήγματα και τους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, όπου βρίσκονται οι λεκάνες Άνυδρος, Χριστιάνα, Φολέγανδρος, η Σαντορίνη, η τάφρος Σαντορίνης-Αμοργού, καθώς και η γραμμή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο.
Δείτε τους χάρτες:
Συνεδριάζει ξανά η Διυπουργική την Τρίτη 4/2
Διυπουργική σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 9 το πρωί της Τρίτης 4/2 στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς στην Σαντορίνη.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης.
Τη σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και θα συμμετέχουν ΟΤΑ, Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα , Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΚΑΒ, καθώς και εκπρόσωποι εμπλεκόμενων φορέων (ΟΑΣΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΤΕΕ κ.α.).
Άρον - άρον εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη ντόπιοι και τουρίστες
Με κάθε μέσο, πλοίο ή αεροπλάνο, εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες, μετά το μπαράζ σεισμών των τελευταίων ημερών, υπό τον φόβο κάποιας μεγαλύτερης δόνησης.
Αυξημένη κίνηση καταγράφεται και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου εργαζόμενοι αλλά και τουρίστες εγκαταλείπουν το νησί.
Οι πιο ψύχραιμοι, και με δεδομένο πως είναι κλειστές αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, συγκεντρώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας στις πλατείες και σε ανοιχτούς χώρους. Ωστόσο, αργά το βράδυ που πρέπει να μπουν στα σπίτια τους, η ανησυχία χτυπάει φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
Λέκκας: Αμείωτη η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό
Αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη από αυτά της Κυριακής (2/2), όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
«Και οι δύο επιτροπές συζήτησαν τα νέα δεδομένα και το κοινό πόρισμα είναι το εξής.Ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται πλέον κοντά στη νήσο Αμοργό, παραμένει αμείωτη και περιλαμβάνει μεγαλύτερα μεγέθη απ’ ότι περιλάμβανε χθες. Η συχνότητα των σεισμικών δονήσεων αυξήθηκε ως ένα βαθμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάνε σε κορύφωση των δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Όπως πρόσθεσε: «Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα φαινόμενα αυτά μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες ακόμα ίσως και μερικές εβδομάδες. Η σεισμική αυτή δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται δεν έχει καμία σχέση με τα ηφαιστειακά κέντρα και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα η οποία ακολουθεί δικούς της ρυθμούς».
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επανέλαβε τα μέτρα που πρότειναν οι επιτροπές που συνεδρίασαν σήμερα εκ νέου από κοινού τονίζοντας ότι συνέστησαν να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή. Παράλληλα, επισήμανε τις οδηγίες που είχαν δώσει οι Επιτροπές για τους πολίτες, οι οποίες αναφέρουν να αποφεύγουν παλιά και εγκαταλειμμένα σπίτια, καθώς και τις περιοχές με έντονες μορφολογικές ασυνέχειες για τον κίνδυνο των κατολισθήσεων και των καταπτώσεων.
Ακόμη, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στην πρόσβαση στα τέσσερα λιμάνια του νησιού και να ακολουθούνται οι οδηγίες που δίνονται μέσω της ιστοσελίδας, του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.
«Επίσης, εκείνο το οποίο προτείναμε είναι να αδειάσουν οι κολυμβητικές δεξαμενές οι οποίες είναι στο χείλος της καλδέρας, για να μην επιβαρύνεται η κατάσταση ακόμα περισσότερο. Το κυρίαρχο θέμα είναι ότι θα πρέπει συντεταγμένα οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των θεσμικών επιστημονικών επιτροπών που έχουν συσταθεί και όχι ανεύθυνες φημολογίες οι οποίες διασπείρονται, είτε μέσω των μέσων ενημέρωσης, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα», σημείωσε.
Ερωτηθείς αν η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα ηφαίστεια, όπως το Κολούμπο ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι ναι μεν μπορεί να το επηρεάσει έμμεσα, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιήσει τα ηφαίστεια.
«Μία σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται σε λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά μπορεί να επηρεάσει την ευστάθεια των πρανών και στο Κολούμπο, οπότε να γίνουν μικρές κατολισθήσεις, να αυξηθεί η θολότητα των νερών. Αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πάμε για ενεργοποίηση των ηφαιστείων, είτε της Καλδέρας, είτε του ηφαιστείου του Κολούμπου», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει τεκτονικά χαρακτηριστικά.
«Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μεγέθη τα οποία βλέπουμε, είναι χαρακτηριστικά της σεισμικής δόνησης που διαφέρουν τελείως από την ηφαιστειακή δραστηριότητα και τη σεισμική δραστηριότητα», όπως είπε.
Λέκκας: Δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κύριος σεισμός
Εξήγησε επίσης ότι η ιδιομορφία αυτής της σεισμικής ακολουθίας, είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κύριος σεισμός. «Κατά ανάγκη δεν περιμένουμε κάποιον μεγαλύτερο. Μπορεί να αυξηθεί η σεισμική δραστηριότητα και να έχουμε κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς.
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ μεγάλο σεισμό που διαφέρει και από την προσεισμική ακολουθία και την μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε να κάνουμε με μια ισοπεδωμένη ουσιαστικά διαδικασία που δεν ξεχωρίζει κανένας ποιος είναι ο κύριος σεισμός ή ποιος δεν είναι. Όταν έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, αυτόν τον ονομάζουμε κύριο σεισμό.
Αμέσως μετά, έχουμε ταχεία απόσβεση της σεισμικής δραστηριότητας η οποία γίνεται μέσα σε μερικές μέρες ή μερικές ώρες. Όταν όμως έχουμε μια τέτοια διαδικασία που δεν ξεχωρίζουμε τον κύριο σεισμό, αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε μια μακρόσυρτη ακολουθία που πάλι δεν θα έχουμε κάποιον κύριο σεισμό, αλλά θα έχουμε τέτοια μεγέθη λίγο κάτω από 5 ή λίγο πιο πάνω από 5», τόνισε.
Καταληκτικά, ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε: «Το 6 (Ρίχτερ) είναι το ακραίο σενάριο το οποίο υπολογίζουμε στα επιχειρησιακά μας σχέδια, γιατί ανάλογα με τα σενάρια που διατυπώνονται, διαρθρώνονται και τα επιχειρησιακά σχέδια. Σε αυτή την περίπτωση το 6, για μένα τουλάχιστον προσωπική αντίληψη, είναι ότι είναι το πολύ ακραίο σενάριο το οποίο θα έχει πολύ μικρές πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα».
Σεισμός 4,6 Ρίχτερ ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Σεισμός έντασης 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 19:45 της Δευτέρας (3/2) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση που σημειώθηκε στις 19:44.59 είχε εστιακό βάθος τα 13,9 χιλιόμετρα και το επίκεντρό της υπολογίστηκε 18 χιλιόμετρα νότια/νοτιοδυτικά της Αρκεσινής Αμοργού.
Αρχικά, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στις 19:44.49 ήταν μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα και επίκεντρό 63 χιλιόμετρα δυτικά/βορειοδυτικά της Καρπάθου.
Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε αναθεώρηση τόσο της έντασης όσο και του επίκεντρου και του εστιακού βάθους.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η δόνηση ήταν της τάξης των 4,7 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 35 χιλιόμετρα.
Ωστόσο, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το Γεωδυναμικό, είναι ότι το επίκεντρο δόθηκε ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

Αμοργός: «Η αδιαφορία του κράτους μας έβγαλε στους δρόμους»
Η Ελευθερία Ψυχογιού, μια δυναμική γυναίκα από τα Κατάπολα Αμοργού, που χρόνια τώρα πρώτη – πρώτη βγαίνει στους δρόμους και διεκδικεί τα αυτονόητα για το νησί της, μίλησε στο iEidiseis.gr και τον Δήμο Βερύκιο και προχώρησε σε πικρές αλήθειες εν μέσω του χορού των Ρίχτερ στη γύρω περιοχή.
«Για άλλη μια φορά, τούτες τις ώρες καταλάβαμε στην Αμοργό ότι το μόνο που έχουμε, είναι ο ένας τον άλλον. Ξέρουμε ότι είμαστε σε σεισμογενή περιοχή. Ξέρουμε για το ρήγμα της Αμοργού. Ασκήσεις για τους σεισμούς κάνουμε ως ΕΔΟΚ (Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Κρίσεων) κάθε χρόνο στα σχολεία. Έχουμε μάθει να προσέχουμε και είμαστε ψύχραιμοι. Ψύχραιμοι και θυμωμένοι!», σημείωσε.
Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ ΕΔΩ.
Γ. Βουγιουκαλάκης, ηφαιστειολόγος: «Σε διαρκή εγρήγορση για πιθανή ενεργοποίηση του ηφαιστείου»
Και νέο βίντεο από κατολίσθηση στη Σαντορίνη από τον όρμο του Αθηνιού
Οι σεισμοί και οι κατολισθήσεις συνεχίζονται στο νησί της Σαντορίνης. Υπενθυμίζεται πως για αυτό το λόγο έχει απαγορευτεί η πρόσβαση σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα στις περιοχές: Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών.
Βίντεο από κατολίσθηση από τον όρμο του Αθηνιού
https://www.facebook.com/meteohellas/videos/2741861972679863/
Βίντεο: Υποχωρούν τα νερά στα παράλια της Τουρκίας
Υποχωρούν τα νερά από τα παράλια της Τουρκίας με πολλούς να συνδέουν το φαινόμενο με τη «σεισμική καταιγίδας στη Σαντορίνη. Τα βίντεο, που δημοσιεύει η ομάδα στο Facebook Meteo Hellas, είναι από το Αϊβαλί και τη Σμύρνη.
Τα σημεία που προβάλλονται ήταν έως και προχθές καλυμμένα από νερό.
https://www.facebook.com/meteohellas/videos/1023393712960930/
https://www.facebook.com/meteohellas/videos/1593653588023632/
Πυρά ΠΑΣΟΚ κατά κυβέρνησης για «αισχροκέρδεια» στις τιμές των εισιτηρίων από Σαντορίνη
Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης αναφορικά με τις τιμές αεροπορικών και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τη Σαντορίνη, εξαιτίας της σεισμικής δραστηριότητας.
Σε κοινή τους δήλωση τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου – υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Ανάπτυξης, Σταύρος Μιχαηλίδης Βουλευτής Χίου – υπευθύνος Κ.Τ.Ε. Ναυτιλίας, Τάσος Νικολαΐδης Βουλευτής Δράμας -υπευθύνος Κ.Τ.Ε. Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν:
«Απούσα η κυβέρνηση από το πάρτι αισχροκέρδειας στις τιμές των εισιτηρίων από Σαντορίνη. Η Νέα Δημοκρατία αφήνει ξανά το “αόρατο χέρι της αγοράς” να εκτοξεύει τις τιμές. Μπορεί να κάλεσε τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουν τα δρομολόγια τους, αλλά κουβέντα δεν είπε για πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων, ούτε ασκεί πίεση για τη μείωση του κόστους»
Β. Κικίλιας για σεισμούς στη Σαντορίνη: Προληπτικά όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί
Προληπτικό είναι το σύνολο των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, με φόντο την έντονη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες.
Επεσήμανε, δε, ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά».
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) “112”, για τη Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».
Ο υπουργός επεσήμανε στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιού ότι «θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο και επιστημονικά αλλά και στην πράξη, για το τι κάνουμε ως οργανωμένο κράτος και Πολιτική Προστασία για να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας».
555 σεισμοί από τις 27 Ιανουαρίου σύμφωνα με το EMSC
«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) παρουσιάζοντας και σχετικά γραφήματα για τη σεισμική δραστηριότητα.
The region of #Santorini #Greece has been experiencing significant seismic activity over the past few days, here is the time history. pic.twitter.com/a0FlEkWWbJ
— EMSC (@LastQuake) February 3, 2025
A map prepared by our colleagues in Greece Zafeira Roumelioti pic.twitter.com/Gs5oJrMt8Y
— EMSC (@LastQuake) February 3, 2025
Εφιαλτικές μνήμες από τον σεισμό του 1956 και το τσουνάμι
Ο χορός των ρίχτερ στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία για έναν μεγάλο καταστροφικό σεισμό, ξυπνώντας τον εφιάλτη του σεισμού των 7,5 Ρίχτερ το 1956 στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Αμοργό και Σαντορίνη και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Ο σεισμός της 9ης Ιουλίου του 1956 άφησε πίσω του 53 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες. Το παλιρροϊκό κύμα που προκλήθηκε ήταν ύψους έως και 25 μέτρων. Το τσουνάμι χτύπησε με κύματα ύψους 20 μέτρων την Αμοργό και 10 μέτρων την Σαντορίνη και την Αστυπάλαια.
Η τραγωδία ολοκληρώθηκε με έναν ισχυρό μετασεισμό των 6,9 ρίχτερ, 12 λεπτά μετά τον κύριο σεισμό. Σε Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, αλλά και σε άλλους μικρότερους οικισμούς, όπως στο Μεγαλοχώρι και στον Πύργο, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές.
Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν και σε Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Πάρο, Νάξο, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Λειψούς.
Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το τσουνάμι σκοτώθηκε μία γυναίκα στην Κάλυμνο. Το θαλάσσιο φαινόμενο, εξασθενημένο πλέον, έφτασε μέχρι την Καλαμάτα.
https://www.facebook.com/ERTarchive/videos/855877536395598/
«Έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο»
«Βρισκόμαστε σε μία έντονα εξελισσόμενη σεισμική δράση, ιδίως το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Υπάρχει αύξηση του πλήθους και των μεγεθών των σεισμών, και τα επίκεντρα των σεισμών μετατοπίζονται πως τα βόρεια ανατολικά και κινούνται παράλληλα περίπου προς τις ακτές της Αμοργού», ανέφερε Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε:
«Αυτό σημαίνει πως έχει μεγαλώσει το συνολικό μήκος του ενεργοποιημένου ρήγματος το τελευταίο 48ωρο, είναι περίπου 30χλμ, το οποίοι αποτελεί το νότιο τμήμα και μικρό τμήμα του μεγάλου ρήγματος που ενεργοποιήθηκε το 1956».
«Τα χαρακτηριστικά που ανέφερα μας έδειξαν πως βρισκόμαστε σε μία προσεισμική ακολουθία. Το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού είναι υπαρκτό. Είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να δούμε όμως το 7,7 Ρίχτερ. Πιο ρεαλιστικά μεγέθη είναι πιθανά. Να θυμίσω πως στο Αρκαλοχώρι η προσεισμική ακολουθία διήρκησε 4 μήνες. Να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».
Εικόνες από τη μαζική φυγή πολιτών από τη Σαντορίνη
«Δώσαμε 420 ευρώ για φύγουμε από τη Σαντορίνη, εγώ και το παιδί. Ντροπή τους!»
Εξοργισμενοι είναι οι πολίτες που εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, η οποία συνοδεύεται και από σχετικές προειδοποιήσεις με «112» από τις αρχές.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα Live Blog του iEidiseis, ύστερα από σχετική έρευνα που κάναμε για τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, το κόστος ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ.
Γυναίκα που ταξίδεψε με το παιδί της από τη Σαντορίνη δήλωσε στην κάμερα του πρακτορείου Orange Press πως για να ταξιδέψει η ίδια μαζί με το παιδί της χρειάστηκε να πληρώσει 420 ευρώ, 210 ευρώ δηλαδή το άτομο. «Ντροπή τους!» τόνισε.
Διαβάστε αναλυτικά: Έξαλλοι οι πολίτες με τα αεροπορικά εισιτήρια – «φωτιά»
Ευθύμης Λέκκας: «Μπορεί να δούμε τσουνάμι, αλλά θα είναι μικρό» - «Θα συνεχιστούν οι σεισμοί έως και μερικές εβδομάδες»
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντσιεσμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε πως συνεδρίασαν οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Ηφαιστειακού Κινδύνου και με βάση τα νέα δεδομένα, η σεισμική δραστηριότητα κοντά στην Αμοργό θα έχει διάρκεια ακόμα και μερικών εβδομάδων, στα ίδια μεγέθη.
«Δεν μπορούμε να πάμε σε φαινόμενα σαν του 1956, πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Είναι μικρά ρήγματα, δε μπορεί να δώσει σεισμό όπως το 1956» ανέφερε ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να έχουμε κάποιον σεισμό μεγαλύτερο των 5 Ρίχτερ. «Τα 6 Ρίχτερ είναι το ακραίο σενάριο», σημείωσε. «Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν έχει σχέση με τους σεισμούς αυτούς. Παρακολουθούμε τη δραστηριότητα εδώ και μήνες στην Καλντέρα στη Σαντορίνη», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, τόνισε ότι είναι υπαρκτή η πιθανότητα ενός μικρού τσουνάμι, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα έχει σχέση το τσουνάμι με της Αμοργού. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται. «Είναι εύλογη η ανησυχία του κόσμου, δεν υπάρχει λόγος πανικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Σεισμοί: Κλειστά σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή
Ολοκληρώθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
Όπως αποφασίστηκε κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό, ενώ διαπιστώθηκε ότι η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
Ειδικότερα, μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, είναι ιδιαίτερα αυξημένη με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ). Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00.
Σε ό,τι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Σεισμολόγοι στο iEidiseis για Σαντορίνη: Μεταφέρθηκε προς Αμοργό η σεισμική διέγερση - Τα τελευταία νέα για την έκρηξη του ηφαιστείου
Οι τελευταίες εξελίξεις που καταγράφουν οι επιστήμονες για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη. Διαβάστε ΕΔΩ τι λένε οι σεισμολόγοι.
https://www.facebook.com/iEidiseis.gr/posts/pfbid02aSK4Bfinn3cqntMMso3e1EiS6ctDw7cxBii8C26m5VvqFUuoATxjSP13RoLnXiEml
Ουρές στο λιμάνι – Μαζική φυγή από τη Σαντορίνη
Πάνω από 500 σεισμοί στις Κυκλάδες από τις 24 Ιανουαρίου
Πάνω από 500 σεισμοί έχουν καταγραφεί από τις 24 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, όπως δήλωσε στο Action24 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης.
Ερωτηθείς ποιο είναι το όριο αντοχής, πότε δηλαδή μπορεί να γίνει επικίνδυνη η κατάσταση, ο κ. Καραστάθης ανέφερε ότι υπάρχει ένα καλό νέο, ότι η ακολουθία, όπως είναι αυτή τη στιγμή στην εξέλιξή της, απομακρύνεται από το νησί της Σαντορίνης προς βορειοανατολικά.
Πάντως, όπως είπε, με την εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής διατηρείται η επιφυλακή. Ο κ. Καραστάθης ανέφερε επίσης ότι τέτοιες ακολουθίες υπάρχουν, ωστόσο, η ένταση και η συχνότητα μεγάλων σεισμών είναι σπάνιο φαινόμενο.
Πέντε σεισμοί πάνω από 3,5 Ρίχτερ σε μια ώρα – Στους 4,4 βαθμούς η τελευταία ισχυρή δόνηση ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό
Σχεδόν 200 ευρώ το αεροπορικό εισιτήριο «εξόδου» από τη Σαντορίνη
Γεμάτες αναχωρούν οι πτήσεις από το νησί της Σαντορίνης με τα ελάχιστα αεροπορικά εισιτήρια που απομένουν για σήμερα να κοστολογούνται κατά μέσο όρο στα 200 ευρώ.
Οι τιμές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους και τους επισκέπτες που επιθυμούν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τα προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 είναι διαδοχικά.
Ενδεικτικά χρήστης του TikTok, σχολίασε κάτω από ανάρτηση του iEidiseis.gr για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «200 ευρώ το εισιτήριο. Πολύ καλά τα κάνετε όλα».
Τα ξένα μέσα για τη «σεισμική καταιγίδα» στο Αιγαίο
Το γύρο του κόσμου κάνει ο χορός των ρίχτερ στη Σαντορίνη. Ξένα ΜΜΕ καλύπτουν με εκτενή ρεπορτάζ τις εξελίξεις, ενώ η σεισμική δραστηριότητα στο τρίγωνο της φωτιάς κυριαρχεί και στον τουρκικό Τύπο.
Τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από τη Σαντορίνη υπό τον φόβο ενός μεγάλου σεισμού
Κάτοικοι και οι επισκέπτες της Σαντορίνης και της Αμοργού εγκαταλείπουν τα νησιά και τα σπίτια τους. Μήνυμα 112 έχει σταλεί σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό, Θήρα και Ανάφη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 3.000 άτομα έχουν φύγει από την Σαντορίνη. Το πρωί έφτασαν σχεδόν γεμάτα τα πλοία στον Πειραιά από όπου αποβιβάστηκαν ολόκληρες οικογένειες.
Σαντορίνη: Σοκαριστικό βίντεο από κατολίσθηση στην Καλντέρα
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Σαντορίνη με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις να συνεχίζονται. Βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τις πρώτες κατολισθήσεις στο νησί.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα εστάλη και μήνυμα από το 112 προειδοποιώντας τους κατοίκους για τον κίνδυνο κατολισθήσεων.
https://www.instagram.com/reel/DFnK1qTBifZ/
Νέα ισχυρή δόνηση κοντά στην Αμοργό
Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:20 το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αιγαίο, κοντά στην Αμοργό αυτή τη φορά.
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δίνει το μέγεθος του σεισμού στα 4,9 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στα 19 χιλιόμετρα, νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Το εστιακό βάθος καταγράφεται στα 10 χιλιόμετρα. Είχε προηγηθεί σεισμός 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο τα 7 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης.
Σεισμός 4,4 ρίχτερ στην Αστυπάλαια
Συνεχίζονται οι ισχυροί σεισμοί στον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, με τον «Εγκέλαδο» αυτή τη φορά να χτυπά θαλάσσια περιοχή κοντά στην Αστυπάλαια.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σε θαλάσσια περιοχή 21 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού. Το εστιακό βάθος καταγράφηκε στα 10 χιλιόμετρα.
«Κεραυνοί» Τσελέντη για Σαντορίνη: Σοβαρό θέμα, αλλά μήπως το «σηκώνουν» για να καλύψουν κάτι άλλο;
Αφού υπογραμμίζει τις πιθανότητες για προσεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη, ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης αφήνει «καρφιά» για τρομοκράτηση του κόσμου στον απόηχο των Τεμπών.
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ
Δήμαρχος Σαντορίνης: «Έχουμε κάνει μια προετοιμασία σημαντική, έχουμε σχέδιο πολιτικής προστασίας»
Ο Ν. Ζώρζος μίλησε στο Action24 για τις προετοιμασίες στο νησί και το σχέδιο πολιτικής προστασίας.
Με αεροπλάνα και βαπόρια επιστρέφουν οι τουρίστες από Σαντορίνη - «Ουρές για ένα εισιτήριο αναχώρησης»
Όπου φύγει φύγει κάτοικοι και τουρίστες. Πλήθος κόσμου στα πρακτορεία για ένα εισιτήριο «εξόδου», είτε με αεροπλάνο, είτε με πλοίο.
Κάτοικος Σαντορίνης: «Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν το νησί»
Κάτοικοι και επισκέπτες εγκαταλείπουν τον νησί φοβούμενοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.
«Στο νησί υπάρχουν και οι δύο απόψεις. Υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν είναι τόσο σοβαρά πράγματα. Κυρίως οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι», ανέφερε κάτοικος του νησιού, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ανησυχία εντείνεται.
«Οι περισσότεροι που γνωρίζω θα εγκαταλείψουν ή έχουν εγκαταλείψει ήδη το νησί. Γίνονται μεγάλοι σεισμοί και το νησί είναι υπερφορτωμένο».
Συνολικά 13 πτήσεις έχουν φύγει από το πρωί από τη Σαντορίνη.
Βρετανία: Ταξιδιωτική οδηγία μετά τους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό
Προτρέπουν τους ταξιδιώτες να είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρείες.
Μητσοτάκης: Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι
Ερωτηθείς για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, σε συνέχεια και της χθεσινής σύσκεψης για το θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός σημείωσε:
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα έντονο φαινόμενο – Οι νησιώτες να είναι ψύχραιμοι».
Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ζητήσει από αρμόδιο υπουργείο να κάνει μια συνολική επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων ώστε όλοι να γνωρίζουν το προς διαχείριση φαινόμενο.
Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας πρώτα και πάνω απ’όλα να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έχω επίσης ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο εντός των επομένων ημερών να κάνει μια συνολική παρουσίαση, επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε».
112 σε 4 νησιά για ετοιμότητα
Το νέο μήνυμα του 112 έχει αποδέκτες τους κατοίκους της Ίου, της Αμοργού, της Σαντορίνης και της Ανάφης.
Αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Παρατεταμένη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των νήσων Ίου, Αμοργού, Θήρας & Ανάφης. Παραμείνετε σε ετοιμότητα.»
Κ. Συνολάκης για Σαντορίνη: «Η διάρκεια του φαινομένου μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα χρόνο»
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών μίλησε στο Action24 για τους σεισμούς στη Σαντορίνη, υπογραμμίζοντας πως «η διάρκεια του φαινομένου μπορεί να κρατήσει μέχρι ένα χρόνο».
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» - Στον Guardian οι σεισμοί της Σαντορίνης
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη κάνει τον γύρο του κόσμου. Ο Guardian με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του παρουσιάζει τις εξελίξεις. «Η Ελλάδα στέλνει σωστικά συνεργεία στη Σαντορίνη εν μέσω φόβων για μεγάλο σεισμό», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος
«Μετά τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, οι πολίτες προειδοποιήθηκαν να αποφεύγουν τις ακτές και τα ερειπωμένα κτίρια, να αδειάσουν τις πισίνες και να μην συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες σε κλειστούς χώρους. Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα ως προληπτικό μέτρο», αναφέρεται.
«Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής γεωφυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στην ΕΡΤ. «Και γι’ αυτό ακριβώς λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, για να περιοριστεί η επίδραση ενός ισχυρότερου σεισμού».
Το άρθρο του Guardian καταλήγει: «Έρευνες έχουν δείξει ότι ο φλοιός κάτω από τη θάλασσα γύρω από τη Σαντορίνη είναι γεμάτος από ρήγματα. Το 1956, το νησί υπέστη εκτεταμένες ζημιές μετά από σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ, ο οποίος προκάλεσε τσουνάμι». «Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι “όλα είναι πιθανά“, ωστόσο η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε “στη θάλασσα, σε σημαντικές αποστάσεις από τα νησιά“, κάτι που είναι “ευτυχές“».
Ήχησε το 112 στη Σαντορίνη
Μήνυμα 112 εστάλη το μεσημέρι της Δευτέρας σε όσους βρίσκονται στη Σαντορίνη λόγω του μπαράζ των σεισμικών δονήσεων που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τα τελευταία 24ωρα.
Κάτοικοι και επισκέπτες ενημερώνονται για τον κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω της σεισμικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό από τις αρχές αποφασίστηκε η απαγόρευση πρόσβασης σε τρεις περιοχές.
Οι περιοχές είναι:
- Αμμούδι
- Αρμένη
- Παλιό Λιμάνι Φηρών
Στο επίκεντρο των σεισμών - Το ρήγμα στη νήσο Άνυδρος
Δίχως τέλος η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Ανάφη και Αμοργό.
Νέος δυνατός σεισμός 4,9 ρίχτερ στην Αμοργό
Ένας ακόμα σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στην Αμοργό. Ο σεισμός έντασης 4,9 ρίχτερ καταγράφηκε 25 χιλιόμετρα ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος 16,4 χιλιόμετρα.
Ουρές έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία
Άρον άρον φεύγει ο κόσμος από τη Σαντορίνη με το φόβους να εντείνονται καθώς το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
https://www.instagram.com/reel/DFmxoNJsLUz/
Σεισμική καταιγίδα στη Σαντορίνη
Δεν έχουν σταματημό οι σεισμικές δονήσεις ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Αυτή είναι η τελευταία εικόνα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Πριν από λίγα λεπτά έγιναν σεισμοί 3,6 και 4 Ρίχτερ.
«Δεν θα έχουμε έκρηξη» λέει ο Λέκκας
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (3/2) στο MEGA, πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο.
«Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων», τόνισε.
Η ΕΜΑΚ έστησε σκηνές στο κλειστό γήπεδο
Η ομάδα της ΕΜΑΚ βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στη Σαντορίνη στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων μετά τους σεισμούς στις Κυκλάδες το τελευταίο 24ωρο.
Μάλιστα, στήθηκαν και σκηνές στο γήπεδο, οι οποίες (όπως αναφέρει το cyclades24) προορίζονται αποκλειστικά για τη διαμονή και τις επιχειρησιακές ανάγκες της ΕΜΑΚ. Όπως προβλέπεται, η ΕΜΑΚ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να μένει σε ανοιχτό χώρο για να μπορεί να συνδράμει εφόσον χρειαστεί.
Η φωτογραφία είναι από το cyclades24.gr:
«Το Κολούμπο είναι ενεργό, ενεργότατο»
Όπως δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς:
«Προέκυψε από την ύπαρξη ρηγμάτων στον πυθμένα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, τα οποία έχουν ένα μήκος. Το μήκος του ρήγματος ορίζει το δυναμικό του. Υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να έχουμε σεισμό πάνω από 6. Μπορεί όμως να γίνει ένας σεισμός μεταξύ 5 και 6. Αν γίνει αυτός ο σεισμός μπορεί να δημιουργήσει μια κατολίσθηση η οποία μπορεί να δημιουργήσει ένα τσουνάμι. Οπότε αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο. Δεν είναι όμως πιθανότερο. Το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί η ακολουθία αυτή χωρίς να έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση».
Συνεχείς οι σεισμοί στις Κυκλάδες άνω των 4 Ρίχτερ
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες με τους σεισμογράφους να καταγράφουν πριν λίγα λεπτά νέες δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ.
Προσθήκη 3 έκτακτων πτήσεων από και προς τη Σαντορίνη
Η AEGEAN ενημερώνει για την προσθήκη δυο (2) έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων σήμερα και μίας (1) επιπλέον αύριο, από και προς τη Σαντορίνη για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.
«Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη του ηφαιστείου» λέει ο Συνολάκης
«Το τι θα γίνει η μάγμα, αν θα φτάσει μέχρι την επιφάνεια, όπως έγινε το 2011 ή θα σταματήσει είναι άλλο ερώτημα. Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου ένα χρόνο. Υπήρχε μια συμφωνία να μη βγουν οι ειδήσεις προς τα έξω. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης θα το θυμούνται. Η τωρινή δραστηριότητα είναι μεγαλύτερη, πιο έντονη.
Υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια. Μπορεί να γίνει ενεργοποίηση ενός μεγάλου ρήγματος. Τα άλλα δύο αφορούν τα ηφαίστεια. Το ένα είναι το ηφαίστειο που είναι μέσα στη Σαντορίνη και το άλλο είναι το Κολόμπο. Για πόσα χρόνια έχουμε εμπειρία από το ηφαίστειο της Σαντορίνης;
Στη Χαβάη είναι διαφορετικός ο τύπος του ηφαιστείου σε σχέση με αυτά της Χαβάης. Στη Χαβάη γίνονται ηφαίστεια. Ο τουρισμός αυξάνει. Το μεγάλο πρόβλημα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης είναι πώς θα κρατήσεις όλους τους περίεργους.
Τηρουμένων των αναλογίων η μάγμα προφανώς θα έχει ανέβει λίγο πιο πάνω. Αν φτάσει στην επιφάνεια δεν πρόκειται να έχουμε μια μεγάλη έκρηξη, θα έχουμε μια έκρηξη σαν εκείνη του 1950. Ιστορικά γίνονται μικρές εκρήξεις κατά πενήντα χρόνια».
Οικογένειες εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη - Ανάρπαστα τα αεροπορικά εισιτήρια
Την ίδια ώρα, γεμάτα τα πλοία και τα αεροπλάνα ταξιδεύουν από τη Σαντορίνη, σύμφωνα με το cyclades24.gr.
Κάτοικοι και τουρίστες έχουν τρομοκρατηθεί με αποτέλεσμα να φεύγουν άρον άρον από το νησί ώστε να μην ζήσουν μία μεγαλύτερη δόνηση.
Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.
Άνθρωποι με μία βαλίτσα στο χέρι, έσπευσαν να αγοράσουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους για να απομακρυνθούν από το νησί.
Όπως φαίνεται, μέσα στις επόμενες ημέρες όλο και περισσότεροι κάτοικοι θα φύγουν από τη Σαντορίνη, μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα.
Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.
«Δεν θα έχουμε έκρηξη»
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, ο κ. Λέκκας ήταν ξεκάθαρος:
«Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη».
«Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπλήρωσε, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισήμανε:
Αναθεωρήθηκε ο σεισμός στην Αμοργό
Μεγέθους 4,1 Ρίχτερ και σε μεγάλο εστιακό βάθος η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας ανοιχτά της Αμοργού.
Σεισμός 4,9 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αμοργό
Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδωσε σεισμική δόνηση 4,9 μεγέθους 4,9 Ρίχτερ λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας.
Αδειάζουν τις πισίνες στα ξενοδοχεία υπό τον φόβο κατάρρευσης
Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας εξήγησε:
«Στη Σαντορίνη υπάρχει μία δόμηση η οποία έγινε τις τελευταίες δεκαετίες και είναι στα όρια του δημόσιου κτήματος, μέσα στην καλδέρα. Είχα κάνει μια χαρτογράφηση το 2002 για το όριο της δημόσιας περιουσίας στη Σαντορίνη και από το 2002 μέχρι τώρα, ειδικά τις περασμένες δεκαετίες, αυτό το όριο είχε καταστρατηγηθεί. Είναι κτίσματα επικρεμάμενα μέσα στην καλδέρα. Οι πισίνες ειδικά είναι μία κατασκευή που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε.
Το νερό δεν είναι ένα σταθερό σώμα που μπορούμε να υπολογίσουμε την παραμόρφωσή του και να βγάλουμε συμπεράσματα και να δώσουμε τις απαραίτητες λύσεις.
Μία μικρή πισίνα έχει βάρος τουλάχιστον 10 τόνων μέσα σε μία μορφολογική συνέχεια που ενισχύει τις σεισμικές βλάβες κατά 170%.
Συνεπώς η αποφόρτιση όλου αυτού του βάρους από την καλδέρα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τις ίδιες τις κατασκευές και για τις κολυμβητικές δεξαμενές που είναι επικρεμάμενες πάνω στην καλδέρα».
Δημήτρης Παπανικολάου, καθηγητής σεισμολογίας: «Οι σεισμοί στη Σαντορίνη είναι προσεισμοί»
«Μέχρι 6R σεισμός στη χειρότερη περίπτωση»:
Πότε θα εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Ο Τούρκος καθηγητής Γεωφυσικής, Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν επισήμανε τους κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσουν οι σεισμικές δονήσεις και στα γύρω νησιά, αναφέροντας ότι προέρχονται από το ηφαίστειο.
«Εδώ και αρκετές ημέρες σημειώνονται μικροί σεισμοί και δονήσεις μεγέθους 4,8 Ρίχτερ στο Αιγαίο Πέλαγος στο νησί της Σαντορίνης. Το εστιακό βάθος των σεισμών και της σεισμικότητας κυμαίνεται μεταξύ 1 και 5 χιλιομέτρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι εδαφικές δονήσεις είναι ηφαιστειακής προέλευσης.
Πριν την έκρηξη που σχετίζεται με το μάγμα, μια αύξηση της πίεσης κατά 250 bar, προερχόμενη από το θάλαμο μάγματος, θέλει να διαπεράσει τον φλοιό της γης και να εκραγεί με θερμοκρασία 2.200 βαθμών Κελσίου», σημείωσε ο Δρ. Οβγκούν Αχμέτ Ερτσάν.
«Εάν εκραγεί μια πυριτική λάβα, μπορεί να οδηγήσει σε ηφαιστειακές «βόμβες». Εάν η έκρηξη συνοδεύεται από σεισμό, οι σεισμοί που μπορούν να αναπαραχθούν γύρω στα M5 έως M7 μπορούν να δημιουργήσουν κύματα σάρωσης. Τα κύματα αυτά μπορεί να επηρεάσουν τα νησιά του Αιγαίου, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και την παράκτια ζώνη της χερσονήσου Τεκέ της Τουρκίας.
Οι οικισμοί στη Σαντορίνη και στα γύρω νησιά θα πρέπει να εκκενωθούν και να περιοριστούν οι θαλάσσιες μεταφορές και η αλιεία»
Δίωρη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κ. Μητσοτάκη - Τι συζητήθηκε
Εκτός από τον πρωθυπουργό, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Δημήτρης Χούπης, ο Θανάσης Γκανάς του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και ο καθηγητης Φυσικων Καταστροφων Κωστας Συνολάκης.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν όλα τα σενάρια, ακόμα και τα δυσμενέστερα, σχετικά με πιθανούς σεισμούς στην περιοχή.
Μεταξύ άλλων, από τους ειδικούς δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας σεισμός ακόμα και 6 Ρίχτερ, όπως ανέφερε νωρίτερα και ο κ. Λέκκας, με τους ειδικούς να παρακολουθούν το φαινόμενο.
Δονήσεις έως 4,4 Ρίχτερ και πάνω από 55 σεισμοί τη νύχτα
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, τη νύχτα που πέρασε καταγράφηκαν τουλάχιστον 55 μικροί σεισμοί, με τη μεγαλύτερη δόνηση να σημειώνεται στη 01:54 π.μ.