«Η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντίθετα εντείνει τους ρυθμούς της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, αναφερόμενος στους σεισμούς σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Όπως εξηγεί από την 1η Φεβρουαρίου έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», αναφέρει.
Τέλος, επισημαίνει ότι αύριο το πρωί η στατιστική εκτίμηση θα βοηθηθεί αρκετά και από τους νέους σταθμούς σε Ανάφη και Αμοργό που θα στέλνουν το σήμα τους από τις επόμενες ώρες.
SOS για Σαντορίνη: Όλες οι εξελίξεις – Πάνω από 555 σεισμοί, οι χάρτες με τα ρήγματα
Συνολάκης: «Δεν αποκλείεται σύνδεση των σεισμών στις Κυκλάδες και του ηφαιστείου»
Δεν μπορεί να αποκλειστεί το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Σαντορίνη, εκτίμησε ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης.
Την ώρα που οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται χωρίς σταματημό, συνεχίζει να υπάρχει το ερώτημα αν οι δονήσεις συνδέονται με το ηφαίστειο της Σαντορίνης.
Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Νότιας Καλιφόρνια, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στον ANT1 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ.
Όμως, όπως τονίζει, «είμαστε προετοιμασμένοι πολύ καλύτερα απ’ ό,τι παλιότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για το ερώτημα, αν το ηφαίστειο Σαντορίνης μπορεί να επηρεάσει την έντονη σεισμική δραστηριότητα, η οποία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στις Κυκλάδες, ο κ. Συνολάκης τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα δε μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα, όσο συνεχίζονται οι έρευνες από σεισμογράφους στον βυθό του νησιού.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάλογη σεισμική δραστηριότητα του 2011 οι δονήσεις συνέβαιναν μέσα στην Καλδέρα, ενώ τώρα στην νησίδα Άνυδρο, ενώ εντόπισε μεγάλες διαφορές στην προετοιμασία πληθυσμού και αρχών.
Επισήμανε, ότι είτε υπάρξει μικρή έκρηξη είτε ενεργοποίηση του υποθαλάσσιου ρήγματος Ανύδρου, κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τσουνάμι, που πρέπει να οδηγήσει όσους πολίτες βρίσκονται κοντά σε παραλία, να απομακρυνθούν από την ακτογραμμή.
Γενικότερα εκτίμησε ότι παρά τις σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές και τον μικρότερο κίνδυνο καταστροφών υποδομών, το «χειρότερο» σενάριο δόνησης άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.