Για τη σφοδρή κακοκαιρία στη Ρόδο με τα έντονα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Bora και δημιούργησε εκτεταμένα προβλήματα στο νησί, έγραψε σε ανάρτησή του ο Θοδωρής Κολυδάς.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ με σχετικό χάρτη στην ανάρτησή του, εξηγεί τον μηχανισμό της ατμόσφαιρας που διατήρησε τις καταιγίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Ρόδο.
Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά:
«Οι συγκλίσεις των αερίων μαζών μεταξύ επιφάνειας και κατωτέρων σταθμών της ατμόσφαιρας συνέβαλαν στη διατήρηση των καταιγίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή της Ρόδου.
Στην επιφάνεια έπνεαν ΝΑ άνεμοι, ενώ στις κατώτερες στάθμες η ροή της ατμόσφαιρας ήταν Ν-ΝΔ . Αυτό οδήγησε σε εμμονή των καταιγίδων -που χωρίς να είναι ακραίας έντασης – προκάλεσαν πολύ μεγάλα ύψη υετού που έφταναν τα 174mm σε 12 περίπου ώρες το Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024.
Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε και το πρωί της Κυριακής όπου προστέθηκαν περί τα 140 mm βροχής. Σε όλες τις μεγάλες πλημμύρες στο νησί αυτή η τοπικότητα δημιουργεί πάντοτε προβλήματα.
Οι συγκρίσεις αυτής της κακοκαιρίας με αντίστοιχες άλλων περιοχών πρέπει να αποφεύγονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κολυδάς.
Σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης, και ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκοςμ περιέγραψαν τα όσα βίωσε το νησί τη χθεσινή νύχτα όπου έβρεχε ασταμάτητα πάνω από 16 ώρες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως είπε ο περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Λέκκα, αυτό που έπληξε τη Ρόδο είναι ένα φαινόμενο κατά 80% αντίστοιχο της Βαλένθια με άνω των 300 χιλιοστών βροχόπτωση.
Οι ζημιές σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τεράστιες, με κατάρρευση γέφυρας, υποχώρηση οδοστρώματος, κατολισθήσεις και τεράστιες ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.
«Σε 6 τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε απεγκλωβισμός στελεχών διασωστών που επιχειρούσαν να απεγκλωβίσουν συμπολίτες μας. Οι απεγκλωβισμοί έγιναν κάτω από εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες».
Ο Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης από το βράδυ του Σαββάτου κατέθεσε αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο για να κηρυχτεί η Ρόδος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, είπε ότι από την επόμενη μέρα, θα συσταθεί επιτροπή που θα καταγράφει τις ζημιές για την άμεση όπως τόνισε αποζημίωση των πληγέντων και όχι όπως γίνονταν στο παρελθόν.
Απίστευτα πράγματα. Τι θα φανερωθει με το πρώτο φως της ημέρας.#Ρόδος #Κακοκαιρία_BORA #πλημμύρες #κακοκαιρία pic.twitter.com/PpxmCnAKca
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) December 1, 2024
Μια χώρα αφημένη στη τύχη της.
Τερμα τα ψέματα. Δεν θωρακίσατε τη χώρα. Αύριο ξεκινάει φυσικά η επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης για το πόσο καλά λειτουργησε ο μηχανισμός…#Ρόδος #πλημμύρες pic.twitter.com/lu43AnPJJX
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) November 30, 2024
#Ρόδος
Απίστευτο
Η Ιαλυσός ξαναζεί τον εφιάλτη του 2013 !
Στην Ρόδο ο κοσμος χάνει τις περιουσίες του… ήδη έχουν γίνει 35 απεγκλωβισμοί#Ιαλυσος
Γιατί ;;;;;;
Γιατί δεν έγιναν τόσα χρόνια αντιπλημμυρικά έργα;; pic.twitter.com/XJ5HaTdfkM— v e l o c i t y (@krok7517100) November 30, 2024
«Πνίγηκε» η Λήμνος – Απαγόρευση κυκλοφορίας και αίτημα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Λήμνο, όπου και εκεί εφαρμόζεται το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας με οχήματα, όπως επίσης και στη Χαλκιδική.
Αίτημα να κηρυχθούν οι Δημοτικές Ενότητες Μύρινας, Ατσικής και Νέας Κούταλης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπέβαλε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η Δήμαρχος Λήμνου μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Bora.
Η κακοκαιρία που παραμένει στο Αιγαίο, άφησε πίσω της δύο νεκρούς στη Λήμνο, τον 57χρονο κτηνοτρόφο που τον παρέσυρε ο χείμαρρος και έναν 70χρονο που στην προσπάθειά του να καθαρίσει τις λάσπες στις σκάλες του σπιτιού του γλίστρησε και σκοτώθηκε.
Στη Λήμνο συνεχίζει να βρέχει και υπό τον φόβο υπερχείλισης του φράγματος στον Κοντιά, απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους 59 κάτοικοι του οικισμού του κάτω χωριού, οι οποίοι φιλοξενούνται είτε σε συγγενείς τους είτε σε ξενοδοχείο στη Μύρινα.
Από όταν κόπασε λίγο η βροχή, συνεργεία του δήμου και της Περιφέρειας βρίσκονται στους δρόμους όπου καθαρίστηκαν κομβικά σημεία. Όταν κοπάσει το φαινόμενο θα ξεκινήσει η αποτίμηση της ζημιάς, πάντως μέχρι τώρα έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 25 σπίτια στον Κοντιά ενώ έχει καταστραφεί ολοσχερώς το αγροτικό οδικό δίκτυο σε Κοντιά, Θάνος και Αγιο Δημήτρη.
Η πυροσβεστική Υπηρεσία στη Λήμνο δέχτηκε 76 κλήσεις οι 50 αφορούσαν απάντληση υδάτων και οι υπόλοιπες για μεταφορά ανθρώπων σε ασφαλή σημεία. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές σε αγωγούς υδροδότησης λόγω της υπερχείλιση χειμάρων και το νερό σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου, δεν είναι προς το παρόν πόσιμο.
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι έπεσαν απίστευτες ποσότητες βροχής και φούσκωσαν ποτάμια και χείμαρροι που δεν θυμούνται να είχαν φουσκώσει στο παρελθόν. Οι εικόνες από τη Λήμνο αποτυπώνουν τη μανία του φαινομένου. Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί στο αγροτικό οδικό δίκτυο, με τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πρόσβαση των κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσια.
Όπως είπε στην ΕΡΤ ο Έπαρχος Λήμνου Αποστόλης Κουτσογιάννης η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας ενημέρωσε για επιμονή των έντονων καιρικών φαινομένων πάνω από τη Λήμνο για τις επόμενες ώρες.
Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές σημειώνονται από το πρωί και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, χωρίς να καταγράφονται προβλήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και γι’ αυτό σύσταση στους πολίτες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις απευθύνουν με ανακοίνωσή τους οι δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.
Πτώσεις δέντρων, πλημμυρισμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική
Θυελλώδεις άνεμοι – που φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ – και ισχυρές βροχοπτώσεις «σαρώνουν» από το απόγευμα του Σαββάτου την Κεντρική Μακεδονία.
Η κακοκαιρία Bora προκάλεσε πτώσεις δέντρων και αντικειμένων, ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα και υποδομές, διακοπές ηλεκτροδότησης, ενώ δρόμοι πλημμύρησαν, καθιστώντας τους απροσπέλαστους για τους οδηγούς.
Στη Θεσσαλονίκη, όπου οι ριπές ανέμων φτάνουν κατά διαστήματα τα 95 χλμ./ώρα, έκλεισαν κεντρικοί οδικοί άξονες είτε λόγω υπερχείλισης υδάτων είτε λόγω πτώσεις δένδρων.
Ισχυρές βροχοπτώσεις καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, όπου λόγω υπερχείλισης χειμάρρου στην Ν. Καλλικράτεια εγκλωβίστηκε οικογένεια η οποία επέβαινε σε όχημα και χρειάστηκε η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων. Νωρίτερα, ήχησε το μήνυμα 112 στο δήμο Προποντίδας Χαλκιδικής, ειδοποιώντας τους κατοίκους της να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Βγήκε στον δρόμο η θάλασσα στον Αγιόκαμπο
Σε συναγερμό παραμένουν οι αρχές στην περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΠΕ Λάρισας, με την κακοκαιρία να βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν εξασθενήσει, όσον αφορά στην πόλη της Λάρισας.
Σε εξέλιξη τα φαινόμενα στα παράλια του Δ. Αγιάς, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες του LarissaPress, με τη θάλασσα στον δρόμο Αγιοκάμπου – Σωτηρίτσας να έχει βγει στη στεριά.
Πάνω από 1.700 κλήσεις για βοήθεια μέσα σε 26 ώρες
Η κακοκαιρία Bora έχει «εγκατασταθεί» στη χώρα μας, ενώ έχουν καταγραφεί 1.758 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από το Σάββατο (30.11.24) η κακοκαιρία Bora, με ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους να προκαλούν μεγάλες καταστροφές σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Κεντρική Μακεδονία, τη Λήμνο και τη Ρόδο όπου οι ισχυρές καταιγίδες έχουν προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα κατά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική από τις 11:00 του Σαββάτου μέχρι τις 13:30 της Κυριακής έχουν γίνει 1.758 κλήσεις στο επιχειρησιακό της κέντρο.
Οι κλήσεις αφορούν σε μεταφορές ανθρώπων, κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.
Στην Κεντρική Μακεδονία 620 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 432 κοπές δέντρων
– 50 αφαιρέσεις αντικειμένων
– 33 αντλήσεις υδάτων και
– 4 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο
Στο νησί της Λήμνου 92 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 58 αντλήσεις υδάτων και
– 34 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
– Τις απογευματινές ώρες χθες 30 Νοεμβρίου 2024, ανασύρθηκε από κοίτη χειμάρρου η σορός ενός άνδρα.
– Αεροπορικώς έχουν μεταβεί στο νησί της Λήμνου 25 πυροσβέστες από Αθήνα.
Στο νησί της Χίου 28 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 2 κοπές δέντρων
– 13 αντλήσεις υδάτων και
– 1 μεταφορά ατόμου σε ασφαλές σημείο
Στο νησί της Ρόδου 1.000 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 1 κοπή δέντρου
– 250 έλεγχοι για αντλήσεις υδάτων όπου ενέργειες έγιναν σε 25 περιπτώσεις και
– 80 μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία
– Αεροπορικώς έχουν μεταβεί 35 πυροσβέστες από Αθήνα με αντλητικά μηχανήματα και δυο διασωστικές λέμβους. Επιπλέον ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν από Πειραιά 40 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 18 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί:
– 14 κοπές δέντρων και
4 αντλήσεις υδάτων
Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Live ο καιρός στην Αθήνα:
Ο καιρός αύριο από την ΕΜΥ
Σε όλη τη χώρα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα σταματήσουν.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της κεντρικής και της βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νότιοι 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα φτάσει στη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ηπειρο τους 11 με 13 (στα βορειοδυτικά τους 8 με 9), στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και μόνο στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.