Ελλάδα

Φωτιά σε Κορινθία – Μέγαρα: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Διάσπαρτες οι εστίες

Αισιόδοξη εμφανίζεται η πυροσβεστική για τη μάχη με τη φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη και η οποία προκάλεσε εκτεταμένες καταστροδές σε Αττική και Κορινθία. Στα Γεράνια Όρη το ενεργό μέτωπο αυτή την ώρα.

«Εικόνα ύφεσης παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», τονίζει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο οποίος συντονίζει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία είναι σε εξέλιξη, για τρίτο 24ωρο, στα Γεράνεια Όρη.

Η εκτίμηση της Πυροσβεστικής είναι ότι, πιθανόν, έως αύριο πρόκειται να έχει οριοθετηθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας.

«Σύμμαχος» των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι άνεμοι, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ.

Κατά την ίδια πηγή, αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Όρη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 16 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, ενώ 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ είναι συντονιστικά.

Αρωγή παρέχουν, επίσης, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

«Ο μηχανισμός παραμένει σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση», ανέφερε χθες και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Προειδοποίησης και Καταγραφής «Copernicus», τις προηγούμενες ώρες, η φωτιά, με μέτωπο περί τα 30χλμ., έκαψε τουλάχιστον 65.180 στρέμματα γης σε μία περιοχή γεμάτη δάση.

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

Με χθεσινή ανακοίνωση της, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν την καταστροφική πυρκαγιά.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η ξηρασία στην περιοχή καθώς εδώ και 26 μέρες δεν υπήρξαν βροχοπτώσεις. Από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες.

Μάλιστα, το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

meteo fotia aities

Ακόμη, το meteo.gr σημειώνει πως:

  1. «Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο. 
  2. Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.  
  3. Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νίκος Δένδιας: Το πρόσωπο που θα κρίνει τον ανασχηματισμό
ΟΑΕΔ: Αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας στους Δήμους που έπληξε η φωτιά
Chevron Right