Ελλάδα

«Μεγαλύτερο πρόβλημα από τις απολύσεις οι μετατροπές των συμβάσεων»

Σε ερωτήματα και ανησυχίες των εργαζομένων απαντά ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, μιλώντας στο iEidiseis σχετικά με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υποστήριξη του προσωπικού των επιχειρήσεων στις οποίες μπήκε «λουκέτο» λόγω κορονοϊού, αλλά και για εκείνες που είδαν το τζίρο τους να μειώνεται παρότι παραμένουν ανοιχτές. «Τσουνάμι» καταγγελιών στη ΓΣΕΕ, έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

«Η κύρια ασπίδα προστασίας των εργαζομένων θα ήταν η κάθετη απαγόρευση απολύσεων για διάστημα ισόχρονο με αυτό της αναστολής της εργασιακής σύμβασης» ενώ «στην διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση θεσπίζεται η υποχρέωση να διατηρήσει τις ίδιες ποσοτικά θέσεις εργασίας, αλλά όχι αναγκαστικά με τους ίδιους εργαζομένους», αναφέρει στο iEidiseis ο εργατολόγος, Κώστας Τσουκαλάς, κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν «κενά» ως προς την προστασία των εργαζομένων βάσει των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο της εργασίας.

Ο ίδιος σημειώνει μάλιστα πως «υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που κατέβαλλαν πολύ μεγαλύτερα ποσά στους μισθωτούς», σχετικά με το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα.

«Δεν υπάρχει υποχρέωση για διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας»

Σε ό,τι αφορά στις απολύσεις, ο κ. Τσουκαλάς εξήγησε πως αυτές «απαγορεύονται και θεωρούνται άκυρες για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με υπουργική απόφαση ενώ για τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές, αν προβούν σε απολύσεις δεν θα έχουν τα ευνοικά μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων».

Σε ερώτηση για το αν είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των εργαζομένων πως μετά τη λήξη της «απαγόρευσης απολύσεων» ενδέχεται να ακολουθήσει «κύμα» καταγγελιών συμβάσεων, ο εργατολόγος απαντά πως «σαφώς και είναι εύλογη αφού», όπως προείπε, «δεν υπάρχει υποχρέωση μετά την λήξη της αναστολής για διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας αλλά του ίδιου αριθμού εργαζομένων».

Υπενθυμίζεται πως η αρχική εικόνα για τις απολύσεις μέσα στον Μάρτιο, περιλαμβάνει τουλάχιστον 40.000.

Εξάλλου, αναφορικά με την πρόβλεψη για αναστολής συμβάσεων, ο κ. Τσουκαλάς σημειώνει πως «θα πρέπει το καθεστώς αναστολής εργασιακής σύμβασης να δηλωθεί έως 31-3-2020 σε ειδική πλατφόρμα και από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο».

«Ανοιχτή» και η τροποποίηση όρων εργασίας

Επίσης, «δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αν επιτρέπεται μείωση αποδοχών η τροποποίηση συμβατικών όρων μετά τη λήξη της αναστολής», τονίζει.

«Δηλαδή πιο μεγάλο πρόβλημα από τις απολύσεις, θα είναι οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής απασχόληση», σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά.

Ακόμη, σχολιάζοντας τις καταγγελίες πως εργαζόμενοι καλούνται να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια την τρέχουσα περίοδο, αντί αναρρωτικής σε περίπτωση ασθένειας ή αντί της άδειας ειδικού σκοπού σε όσους δικαιούνται αυτής, ο νομικός υπογραμμίζει πως «ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να λάβει κανονικά άδεια», και ότι «είναι παράνομο και ο εργαζόμενος μπορεί να το καταγγείλει στην επιθεώρηση εργασίας».

Δώρο Πάσχα το… καλοκαίρι

Παράλληλα, στο πλαίσιο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δε μπορεί να μην αναφερθεί και η πρόβλεψη για το Δώρο Πάσχα, καθώς ανακοινώθηκε πως οι εργοδότες θα μπορούν να το πληρώσουν αργότερα από την καθορισμένη ημερομηνία (Μ. Τετάρτη) χωρίς να αντιμετωπίσουν κυρώσεις.

Όπως διευκρίνισε την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, το Δώρο μπορεί να καταβληθεί το αργότερο έως το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας. 

Θέσεις εργασίας σε καραντίνα

Σε συνέχεια των μέτρων που εξαγγέλθηκαν την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ευθέως για μια «πρωτοφανή επιθετική κίνηση σε βάρος των εργαζομένων» από την πλευρά της κυβέρνησης. Η αρμόδια τομεάρχης, Έφη Αχτσιόγλου, χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις του κ. Βρούτση ειδικότερα ως «ειδικό καθεστώς γρήγορων και μαζικών απολύσεων».

Γκρίζα σημεία στο θέμα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας «βλέπουν» και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο εκφράζει την ανησυχία πως μπορεί να γίνει προθάλαμος απολύσεων.

Για πρόκληση σε βάρος των εργαζομένων και σκανδαλώδη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων μιλάει το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση μαζί με τον πληθυσμό επέλεξε να βάλει σε καραντίνα και τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα».

Τέλος, για πανδημία εργοδοτικής αυθαιρεσίαςέκανε λόγο το ΜέΡΑ25.

Βροχή οι καταγγελίες στη ΓΣΕΕ

Δυσοίωνη είναι η εικόνα που αναφέρει η ΓΣΕΕ, η οποία αναφέρει πως δέχθηκε βροχή καταγγελιών από εργαζόμενους που πλήττονται από το «λουκέτο» λόγω κορονοϊού και όχι μόνο.

Ειδικότερα, «οι καταγγελίες αφορούν όλους τους κλάδους της οικονομίας και κατηγοριοποιούνται σε καταγγελίες για μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, για καταγγελίες συμβάσεων εργασίας που έγιναν πριν την ημερομηνία εξαγγελίας της ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας (ως προαπαιτούμενου για τις ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων), για μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασίας και μερικής απασχόλησης, για παράνομες διαθεσιμότητες και άδειες άνευ αποδοχών, για επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους, για μη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας, για εξαντλητικά και υποαμειβόμενα ωράρια εργασίας στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, για εταιρείες call centers που στοιβάζουν στα τηλεφωνικά κέντρα εκατοντάδες εργαζόμενους».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
Δώρο Πάσχα: Κανονικά στα σούπερ μάρκετ
Chevron Right