Ελλάδα

28η Οκτωβρίου: Οι λόγοι που Ιταλία – Γερμανία έβαλαν στο «μάτι» την Ελλάδα

Οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου σπάνια εξηγούν, γιατί ο Άξονας έβαλε στο «στόχαστρο» την Ελλάδα. Ποιοι είναι οι αληθινοί λόγοι που έσυραν την χώρα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;

Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που γιορτάζεται η επέτειος του «ΟΧΙ» και αποτελεί την είσοδο της Ελλάδας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρόλα αυτά, γίνονται λίγες αναφορές στους λόγους που η Ελλάδα μπαίνει στο «μάτι» του Άξονα και γιατί δεν μπορεί να αποφύγει την παγκόσμια σύρραξη.

Ακολουθούν, οι πραγματικοί λόγοι που έσυραν την χώρα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και γιατί δεν μπορούσε να αποφευχθεί ένα τέτοιο γεγονός.

Ιταλία

Ο Μπενίτο Μουσολίνι από την πρώτη στιγμή που αναλαμβάνει την εξουσία στην Ιταλία, αναζητά ένα ζωτικό χώρο. Ο ίδιος σχεδιάζει να αναβιώσει εν μέρη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και πρώτος στόχος είναι η προσάρτηση εδαφών στα Βαλκάνια.

Έτσι, βάζει στο στόχαστρο τρεις Βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα την Γιουγκοσλαβία, την Αλβανία και την Ελλάδα. Η πρώτη περνάει σύντομα στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας, η δεύτερη προσαρτάται εν τέλει από την Ιταλία και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που παραμένει στις ιταλικές βλέψεις.

Επιπλέον, ο Ιταλός δικτάτορας έχει τρεις ακόμη λόγους για να επιτεθεί στην Ελλάδα. Πρώτον, θέλει να εξασφαλίσει στην κυριαρχία του στα νότια Βαλκάνια, μετά την προσάρτηση της Αλβανίας και της φιλίας με την Βουλγαρία. Δεύτερον, πέρα από τα εργοστάσια της χώρας τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει για την παρασκευή πολεμικού υλικού, χρειάζεται την Κρήτη και το λιμάνι του Πειραιά. Έτσι, μπορεί να υποστηρίξει τις δυνάμεις του στην Βόρεια Αφρική για να καταλάβει το Κάιρο και την διώρυγα του Σουέζ σταματώντας τον ανεφοδιασμό της Μεγάλης Βρετανίας σε έμψυχο και άψυχο υλικό από τις αποικίες της.

Έπειτα, θέλει να αποδείξει στον Χίτλερ την ισχύ της Ιταλίας, καθώς οι σχέσεις τους είναι ταραγμένες στις αρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γερμανός δικτάτορας δεν ενημερώνει ποτέ τον Μπενίτο Μουσολίνι για την εισβολή στην Πολωνία, ενώ δεν υπολογίζει την Ιταλία στα στρατιωτικά του σχέδια.

Ο Μουσολίνι λοιπόν, θεωρεί ότι η γρήγορη κατάληψη της Ελλάδας, θα σηματοδοτήσει την αρχή της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και πως θα αποδείξει σε όλο τον κόσμο την αξία του ιταλικού στρατού.

Γερμανία

Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια του Αδόλφου Χίτλερ, όταν ξεσπάει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος την 1η Σεπτεμβρίου του 1939.

Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει συμμαχίες στα Βαλκάνια, ενώ ταυτόχρονα εκμεταλλεύεται την οικονομία των χωρών της περιοχής. Έτσι, στρέφει την προσοχή της προς την Σοβιετική Ένωση και την Αγγλία, αναζητώντας ζωτικό χώρο και εκδίκηση για τον Α΄ΠΠ.

Παρόλα αυτά, το σκηνικό αλλάζει στις 4 Νοεμβρίου του 1940, όταν οι Γερμανοί λαμβάνουν την πληροφορία πως βρετανικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Τότε, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση εκδίδει στις 13 Δεκεμβρίου του 1940 την Οδηγία Νο. 20, ένα έγγραφο που περιγράφει την επιχείρηση στην Ελλάδα με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μαρίτα».

Ο Χίτλερ λοιπόν, αποφασίζει να εισβάλλει στη χώρα, καθώς αντιλαμβάνεται εν μέρη το σχέδιο της Μεγάλης Βρετανίας. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή την Ελλάδα ως βάση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, για να πλήξει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις του Άξονα.

Επιπλέον, επικρατεί ο εξής φόβος στη γερμανική πλευρά. Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πέσει και ενισχυθεί με Συμμαχικά στρατεύματα, μπορεί να πραγματοποιηθεί επίθεση στη Ρουμανία. Αυτό σημαίνει ότι η βασική τροφοδοσία σε πετρέλαιο για τον γερμανικό στρατό θα σταματήσει. Ως επακόλουθο, θα αποτύχει παταγωδώς η εκστρατεία στην ΕΣΣΔ που θα είναι σε εξέλιξη.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
28η Οκτωβρίου: Το Αλβανικό μέτωπο - Πώς η Ελλάδα νίκησε την Ιταλία
Σκέψεις για μάσκα παντού ακόμη και στις «κίτρινες» περιοχές
Chevron Right