Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθηνών και εκατοντάδων ακόμα συνδικαλιστικών οργανώσεων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που προβλέπει δομικές αλλαγές τόσο στο 8ωρο, όσο και στις υπερωρίες.
Με σύνθημα «ασταμάτητα δουλεύουν μόνο τα ρολόγια» ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνει δυναμικό παρών στην πανελλαδική απεργία, απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρνει ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και την ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου.
Θυμίζουμε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει τις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στα εργασιακά ως τη «μητέρα των μαχών».
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Η πρώτη συγκέντρωση της ημέρας είναι αυτή του ΠΑΜΕ που πραγματοποιείται από τις 10:00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και έχει πολύ μεγάλη προσέλευση. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετέχουν εργατικά κέντρα και συνδικαλιστικές οργανώσεις από όλους τους κλάδους.
{gallery}sigkentrosi pame{/gallery}
Στις 11:00 ξεκίνησε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος συμμετέχουν και σωματεία εργαζομένων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.
Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ
Το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του για την απεργιακή κινητοποίηση, αφού χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά “τερατούργημα” αναφέρει μεταξύ άλλων:
“Η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, αυτό που ΕΕ-κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το περιέγραψαν ως «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, φτάνει στο κόκκινο την εκμετάλλευση. Το «τέντωμα» του καθημερινού ωραρίου, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής τους, αποτελούν ισχυρά πλήγματα στην ζωή των εργαζομένων.Ο νόμος που ανέτρεψε τις εργασιακές σχέσεις και το ωράριο, προβλέπεται ήδη από νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες έχουν βάλει το αντεργατικό τους λιθαράκι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ως σήμερα. Η περίφημη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου θεσμοθέτησε την παράταση του εργάσιμου χρόνου σε 9 και 10 ώρες δουλειάς ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, χωρίς πληρωμή υπερωρίας, διότι σε ένα μελλοντικό χρονικό διάστημα θα γίνεται ανάλογη μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου ή θα δίνονται ρεπό, ή μεγαλύτερες άδειες. (…) Τις ρυθμίσεις που κάνουν το ωράριο και τη ζωή των εργαζομένων «λάστιχο» συμπληρώνει στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για αύξηση των νόμιμων υπερωριών, καθώς και η ένταξη ακόμα περισσότερων επιχειρήσεων στη λίστα αυτών που μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές. (…) Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής. Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!”
Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ
Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά κάνει λόγο για επίθεση στη Δημοκρατία.
Αναλυτικά:
“Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
– Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
– Έλεγχο του Μητρώου μελών και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
– Παρακώλυση του δικαιώματος της απεργίας.
– Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ιδιώνυμο αδίκημα.
Και αυτά είναι λίγα από αυτά που έχει «φροντίσει» να διαρρεύσει η κυβέρνηση για το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.
Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιώματά τους αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια σε μεγάλο βαθμό των επιλογών της Κυβέρνησης. Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα. Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς”.