Ελλάδα

Μάτι: Εξαγοράσιμες οι ποινές των 6 ενόχων, αφέθηκαν ελεύθεροι – Οργή των συγγενών, πέταξαν καρέκλες

Εκτιτέα μόλις τα 5 έτη. «Σήμερα τους καίτε ξανά». Αναλυτικά η απόφαση του δικαστηρίου για τη φωτιά στο Μάτι.

Ποινή φυλάκισης 111 ετών έως 3 ετών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους έξι καταδικασθέντες για τη φονική φωτιά στο Μάτι, που οδήγησε στον θάνατο 104 πολίτες. Η κατάσταση εντός της αίθουσας του δικαστηρίου ήταν «εκρηκτική», με τους συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν κατά της απόφασης, καθώς εκτιτέα είναι μόνο τα 5 έτη. Το δικαστήριο όρισε μάλιστα ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Ειδικότερα, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών ήταν αυτές που προκάλεσαν τις πρώτες αντιδράσεις στους κατοίκους του Ματιού.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει τη συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε. Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές: «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο: «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι.. Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς».

Μάλιστα, κάποιοι κινήθηκαν προς την έδρα και τους καταδικασμένους που κάθονταν στο εδώλιο, ενώ άλλοι πέταξαν ακόμα και καρέκλες, όταν άκουσαν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν μετατράπηκαν προς 10 ευρώ ημερησίως. 

Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

«Να κάνουμε κανέναν έρανο… Ντροπή…». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έχασα ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα «Σήμερα τους καίτε ξανά», αντέδρασαν άλλοι. «Τους είπαμε και μπράβο, ξανακάντε το» φώναζαν.

«Θα τους δώσουμε και παράσημα στο τέλος… Ποιος είχε εντολή τότε; Κανένας; Αίσχος, το κράτος του σε όλο του το μεγαλείο» διαμαρτυρήθηκαν δηλώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιώθηκαν από την απόφαση που έκρινε ενόχους του 6 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους.

Οι ποινές για το Μάτι

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου αναγνώρισε το δικαστήριο στους τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους.

Ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στους Σωτήρη Τερζούδη, Ιωάννη Φωστιέρη, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και Χαράλαμπο Χιώνη. Δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Βασίλη Ματθαιόπουλο και στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.

Ειδιδκότερα, στον:

  • Σωτήρη Τερζούδη Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλη Ματθαιόπουλο υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών
  • Ιω. Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Νικ. Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Χαράλαμπο Χιόνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη
  • Κων. Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.

Αυτό που καταλόγισε στους καταδικασθέντες το δικαστήριο ήταν το μη συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, το αλαλούμ που επικρατούσε, το ότι δεν κινητοποιήθηκαν τα πλεούμενα, τα πλοιάρια προκειμένου να διασώσουν τον κόσμο που πνίγηκε μέσα στη θάλασσα. Επίσης, όσον αφορά τους επίγειους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, ότι δεν έκαναν την αναγκαία εισήγηση για την οργανωμένη απομάκρυνση των ανθρώπων και την ενημέρωση του κοινού μέσω των ΜΜΕ.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος ΓκολφίνοςΦίλιππος ΠαντελεάκοςΔαμιανός ΠαπαδόπουλοςΧρήστος ΛάμπρηςΧρήστος ΔροσόπουλοςΓεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης.

Αθώοι κρίθηκαν επίσης η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ποιος ευθύνεται που η Ακρόπολη μετατράπηκε σε Δελφινάριο;
Πασχαλινό τραπέζι: Το μυστικό για τέλεια vegan μαγειρίτσα
Chevron Right