Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» ⎯ Εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής

Δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Προανακριτικής Επιτροπής η «Αικατέρινη Κελέση»
Προανακριτική: Δεν εμφανίστηκε ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» ⎯ Εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής
iEidiseis

iEidiseis

16:22 - 19/02/2020
Τελευταία ενημέρωση: 17:15 - 19/02/2020

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» και η «Αικατερίνη Κελέση» δεν εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, εκδίδεται ένταλμα βίαιης προσαγωγής το οποίο, όπως και χθες, δεν θα προσυπογράψει το ΚΚΕ που θεωρεί την όλη διαδικασία προστασίας των μαρτύρων προσχηματική και ζητάει καταθέσεις από τους μάρτυρες με την πραγματική τους ταυτότητα.

«Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο ούτε με γνωρίζει», έχει αναφέρει ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε δήλωσή της προς την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία απεστάλη στις 15 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

Η «Αικατερίνη Κελέση», στη δήλωση-αίτησή της, επικαλείται την κείμενη εθνική και κοινοτική νομοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπουν, όπως επισημαίνει, πλήρως τον τρόπο, τον χρόνο και τον τόπο που εξετάζεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης το πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε πρόγραμμα προστασίας για συγκεκριμένη υπόθεση. Επικαλείται, επίσης, την Οδηγία της ΕΕ που ορίζει ότι τα κράτη-μέλη διασφαλίζουν ότι η ταυτότητα του αναφέροντος δεν αποκαλύπτεται.

«Η Προανακριτική δεν μπορεί να άρει την προστασία των μαρτύρων»

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων